Reistips

Waarom frequent flyer-miles sparen loont (ook als je weinig vliegt)

Met frequent flyer-miles koop je ‘gratis’ vluchten of kan je jouw boeking upgraden naar een hogere klasse. Dat zouden we allemaal wel willen. Maar is zoiets niet alleen weggelegd voor zakenlui die wekelijks voor hun bedrijf het vliegtuig pakken? Nee, juist niet. Ook voor de gewone reiziger is het slim om miles te sparen. Zelfs als je niet eens zo vaak vliegt. I’ll tell you all about it!

Namibia | Budget tips | Airbnb Booking.com | The Orange Backpack

Wat zijn frequent flyer-miles?

Bij miles denk je misschien aan dat blauwe airmilespasje waarmee je bij de Albert Heijn en Praxis punten spaart om die in te wisselen voor een koffiezetapparaat of bezoekje aan de Efteling. Dat zijn niet de miles waarover ik het nu heb.

Als ik het over miles heb, bedoel ik de miles die je bij luchtvaartmaatschappijen kan sparen in hun frequent flyer-programma’s. Zoals de naam doet vermoeden, begon het ooit zo dat je per gevlogen mijl een punt kreeg. Tegenwoordig is het systeem een stuk ingewikkelder. Zo krijg je bijvoorbeeld meer punten als je in een hogere klasse vliegt en als je een hogere status hebt in het programma. Om het echt ingewikkeld te maken, verschilt dit ook weer per maatschappij.

Tips: check bijvoorbeeld de Engelstalige blog The Points Guy als je meer wilt weten over dit systeem. Hoeveel punten je met een vlucht spaart, staat helaas nooit op boekingssites aangegeven. Gebruik daarom Where to Credit om uit te vinden hoeveel punten jij nou zou sparen op welke vlucht.

Er zijn twee soorten punten te sparen

Nu je weet om welke punten het gaat, voeg ik toch weer een extra moeilijkheid toe: er zijn twee soorten punten. De punten die je spaart door te vliegen en weer kan inwisselen voor vluchten? Dat zijn award miles.

Dan heb je vast ook wel eens gehoord van een ‘golden status’ bij een frequent flyer-programma. Daarmee krijg je toegang tot lounges en ontvang je allerlei leuke extra’s. Ook daarvoor kan je sparen en die punten worden weer status miles genoemd.

Waarom frequent flyer-miles sparen ook loont als je weinig vliegt

Om kort te zijn: je spaart je punten gratis en je kan ze vervolgens inwisselen voor vluchten en voor upgrades. What’s not to like?

Zelfs als je weinig vliegt, kan je van deze voordelen gebruik maken. In dat geval loont het om je aan te melden bij een programma waar je frequent flyer-miles niet snel vervallen. Zo zijn er programma’s waar je punten na een jaar vervallen, maar ook programma’s waar je punten pas na lange tijd of zelfs nooit vervallen.

Ook handig: bij veel programma’s mag je punten uitwisselen met familieleden. Misschien spaar jij alleen niet genoeg punten voor een vlucht, maar samen met jouw partner wel.

Tip: heb je jouw oude boardingpassen nog bewaard? De kans bestaat dat je deze nog met terugwerkende kracht kan inwisselen bij een spaarprogramma. Zo begin je gelijk met een fijn puntenaantal!

Je hoeft niet altijd met dezelfde airline te vliegen

Dat doe en wil ik ook niet. En is gelukkig niet nodig om punten te sparen! Vliegtuigmaatschappijen zitten met elkaar in allianties. De drie grootste allianties zijn Star Alliance, Oneworld of SkyTeam. Onderdeel van die samenwerking tussen maatschappijen is dat je jouw punten van de ene maatschappij kan sparen bij een andere maatschappij binnen diezelfde alliantie. En dat je jouw gespaarde punten ook kan uitgeven voor een vlucht van een andere maatschappij binnen die alliantie.

Kortom: meld je gratis aan voor een spaarprogramma voor een maatschappij binnen iedere alliantie en je zit al goed.

Welk programma kies ik?

Hier weet ik zelf nog onvoldoende vanaf en hierover is al zoveel geschreven op het internet, dat ik hierover in deze blog niet in detail zal adviseren. Maar het is bovenal ook niet in het algemeen te zeggen welk programma voor jou het beste werkt. Wil jij graag snel een hoge status en chillen in de business lounge voor jouw vluchten? Of wil je vooral gratis vluchten scoren? Dat bepaalt allemaal welk programma voor jou de beste keus is.

Waar je op moet letten:

  • Krijg ik veel punten voor mijn vlucht (van een andere maatschappij)? Let er hierbij ook op dat je veel punten spaart voor de vluchten van een andere maatschappij binnen de alliantie. Bij sommige programma’s spaar je makkelijk punten met eigen vluchten, maar krijg je maar 50% of minder van de punten van een partnermaatschappij.
  • Hoeveel zijn mijn punten waard? Het is ook belangrijk om te kijken of je jouw punten wel makkelijk kan inwisselen voor die gratis vluchten en upgrades. Bij sommige maatschappijen heb je veel meer punten nodig, voordat je die gratis vlucht kan scoren. Tip: Flying Blue van KLM is er zo een.
  • Hoe snel behaal ik een hogere status? Punten sparen kan je ook veel andere extra’s opleveren, als je daarmee een hoge status krijgt. Er zijn puntenspaarders die hun spaarprogramma alleen op dit punt kiezen. Zo staat de Griekse maatschappij Aegean erom bekend dat je er relatief snel een hogere status krijgt.

Met een creditcard spaar je sneller punten (zonder te vliegen)

Dan komt nu mijn beste tip: spaar punten zonder te vliegen! Vrijwel ieder spaarprogramma heeft een samenwerking met een creditcard. Voor iedere euro die je uitgeeft met die creditcard, spaar je een punt. En die kan je vervolgens weer inwisselen voor punten op je spaarprogramma. Zo spaar je met ongemerkt met uitgaven die je toch al zou doen, punten voor jouw frequent flyer-programma. Ideaal!

Helaas is Nederland niet echt een creditcardland. In Nederland kan je op veel plekken niet met een creditcard afrekenen, dus zal je hier niet iedere uitgegeven euro omzetten in frequent flyer-miles. Er is in Nederland bovendien maar een creditcardmaatschappij waarmee je punten kan sparen: American Express (Amex).

Een Amex Gold-kaart kost normaal € 16,50 per maand, dus je moet voor jezelf uitrekenen of dat je voldoende gratis vluchten of upgrades oplevert om dit bedrag ervoor te betalen. Maar meld je je aan met een vriendenlink? Dan probeer je de kaart het eerste jaar gratis uit én krijg je gelijk een flinke welkomstbonus aan punten (en wij ook, win-win). Afhankelijk van het moment waarop je je aanmeldt, kan dit al gelijk tussen de 6.000 en 20.000 punten opleveren!

Wij hebben zelf ook onze Amex-kaart via zo’n link aangevraagd. Dat leverde ons gelijk een bonus op van 20.000 punten en een jaar gratis uitproberen. Voor online uitgaven en in de horeca wordt de kaart vaak geaccepteerd, dus zo zijn wij nu al flink wat punten bij elkaar aan het sparen.

Samengevat

  • Punten sparen is gratis en het loont ook als je weinig vliegt.
  • Verdiep je in de verschillende programma’s en kies dat spaarprogramma dat past bij jouw vlieggedrag en -wensen.
  • Meld je aan voor 3 spaarprogramma’s, dus een per alliantie.
  • Probeer de Amex-kaart een jaar gratis uit om te testen hoeveel vluchten en upgrades je dit oplevert.