Colombia

Dit mag je echt niet missen tijdens je bezoek aan Salento

In de Colombiaanse koffieregio vind je het dorpje Salento. De kleurrijke architectuur, het heerlijke lokale eten en de prachtige omgeving maakten ons bezoek aan het stadje tot een van de hoogtepunten van onze reis door Colombia. Dit waren de ingrediënten die onze tijd in Salento onvergetelijk maakten en jij ook echt niet mag missen!

Salento | Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
Colombia | The Orange Backpack
Salento | Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack
reisroute in Colombia | Valle de Cocora | The Orange Backpack
Valle de Cocora | Colombia | The Orange Backpack

#1 Hiken tussen de hoogste palmbomen ter wereld

Een bezoek aan Salento wordt vrijwel altijd gecombineerd met een tripje naar de beroemde Valle de Cocora. De metershoge palmbomen van Valle de Cocora zijn een van de hoogtepunten van Colombia. In een groene vallei staat hier palmbomen waar je je als mens heel klein onder zal voelen. De hike ernaartoe leidt je door een prachtige vallei, een jungle met touwbruggen en hoge bergen om vervolgens uit te komen op dit magische stukje Colombia. Meer weten? In deze blog geven we je de beste tips!

#2 De kleurrijke architectuur

Salento is niet groot en je loopt in no time van het ene naar het andere eind. Neem daarom vooral de tijd om het dorpje te verkennen en geniet van de kleurrijke huisjes en koloniale architectuur.

#3 Een potje tejo

We noemden het traditionele potje tejo al in onze blog met wat je nou echt gedaan en gezien moet hebben in Colombia. En Salento is een van de plekken waar je dit kan doen! Alleen in Colombia kan je van het gooien van explosieven een spelletje maken. In speciale tejohallen gooi je met stenen naar het midden van jouw spelbak van klei. Daar ligt een klein explosief dat ontploft, als jouw steen het weet te raken. Bijzonder lastig, kunnen we je uit ervaring vertellen! Zelf proberen? Ga naar de tejohal bij Los Amigos en laat ons vooral weten hoeveel punten jij wist te scoren!

#4 Bezoek een koffieplantage

Een bezoek aan de koffieregio van het koffieland Colombia is natuurlijk niet compleet zonder een tour op een koffiefinca. Veel slaapplekken bieden een excursie aan naar een van de vele finca’s in de buurt, maar je kan ook prima zelf bij eentje aanlopen om te vragen naar de rondleiding. Tijdens een tour zul je uitleg krijgen over het lange en bewerkelijke proces om de boon van een koffieplant uiteindelijk tot jouw kopje koffie om te vormen. Uiteraard moet dat ook gelijk even worden geproefd!

#5 Lunchen bij El Ricon

Mijn favoriete lunch in Colombia! Ergens binnenlopen waar het vol zit met Colombianen en vervolgens alleen de keuze krijgen ‘¿pollo, chorizo o truche?’ en welke groente, waarna je na een soep vooraf dit heerlijks op tafel krijgt. Nom nom! Je vindt El Ricon vlakbij het centrale plein.

Read more:  Budgettips voor Cartagena

#6 Maak een paardrijtocht om de omgeving te verkennen

De koffieregio is zo mooi en is er natuurlijk veel meer te zien dan alleen Salento en de bekende Valle de Cocora. Een leuke manier om door de omgeving te trekken is per paard. Wij maakten een paardrijtocht van een halve dag door de omgeving en genoten van de groene heuvels, bochtige weggetjes, spoortunnels en mooie watervallen.

#7 Laat je rondrijden in een willy

De felgekleurde jeeps zijn in de regio rondom Salento onderdeel van de lokale cultuur. De stevige auto’s zijn ideaal om op de bumby roads van de koffieregio mensen, dieren of vracht te vervoeren. Je zult ook leren dat een willy nooit echt vol is, er is altijd wel een plekje in, aan of op de wagen te vinden. De leukste plek voor jouw willytochtje is dan ook niet in, maar aan de jeep.  De korte rit van Salento naar de Valle de Cocora zal je ongetwijfeld in een willy afleggen, maar het is ook het ideale vervoersmiddel naar de hostels, hotels of koffieplantages die iets verder van het dorp liggen. Je vindt de gekleurde jeeps op het plein in het midden van het stadje.

#8 Slaap in de mooiste hostels en hotels van Colombia

In Salento heb je de keuze uit de mooiste slaapplekken, van slapen op een koffiefinca tot een idyllisch hostel met heerlijk eten! Populaire plekken en aanraders zijn The Plantation House met eigen koffieplantage, het prachtige Coffee Tree Boutique Hostel en het kleurrijke El Jardin. Maar ook buiten het dorp vind je de mooiste ecohostels en een prachtig glamping hotel! Check deze blog met de mooiste slaapplekken in Salento!

#9 Schuif op zondag aan op het dorpsplein

De leukste dag om Salento te bezoeken is zondag. Het dorpje is de rest van de week rustig en vredig en je zult er vooral buitenlandse reizigers zien rondlopen, maar op zondag spoelt het dorpje over van de Colombianen op een weekendtrip. Op zondag wordt daarom het centrale dorpsplein omgetoverd tot een soort braderie waar iedereen op straat aan lange tafels eet. Schuif vooral aan tussen de locals en geniet van de sfeer!

#10 En bestel trucha

Een lokale specialiteit is trucha, ofwel: forel (trout in het Engels). Wij vonden dit de perfecte keus, toen we bij de locals aan hun lange tafels aanschoven. Trucha wordt op veel manieren geserveerd. Met allerlei sauzen en groentes, maar ook bijvoorbeeld gefrituurd of gepaneerd. De vis wordt vrijwel altijd geserveerd met wat gefrituurde bananenchips – we like! – en een salade.

Read more:  48 uur in Bogotá

De My Maps-kaart hierboven vat al onze tips samen. In het menu van de kaart zitten afzonderlijke lagen die de beste koffiespots, slaapplekken en highlights markeren. Klik op de ster om de kaart op te slaan in jouw eigen Google Maps of open de kaart in een nieuw venster voor een grotere versie. Enjoy!