Egypte

Reisvoorbereidingen voor Egypte: dit moet je weten voor jouw vakantie

Egypte spreekt als het magische land van farao’s, piramides en mummies meer dan welke reisbestemming tot de verbeelding. Een reis naar Egypte stond bij mij al op mijn wishlist sinds ik een kind was. Maar er is natuurlijk meer dan de Egyptische oudheid duizenden jaren terug. Hoe bereid je je je voor op het moderne Egypte? Is reizen door Egypte veilig, ook als vrouw? Moet je een visum voor Egypte van tevoren regelen, of kan je die ter plekke kopen? Hoe duur is reizen door Egypte? Lees in deze blog alles wat je moet weten over je reisvoorbereidingen voor Egypte, inclusief praktische tips en informatie.

#1 Egypte is veilig en toegankelijk voor (vrouwelijke) reizigers

Egypte heeft niet de beste reputatie als het aankomt op veiligheid. In de jaren na 2011 maakte de Egyptische Revolutie het land onveilig voor reizigers. Ook nu zijn er veiligheidsrisico’s in bijvoorbeeld de Sinaï-woestijn tussen Egypte en Israël, omdat daar kans is op terroristische aanslagen. Maar los daarvan is het land hartstikke toegankelijk en prima te bereizen. Terwijl Egypte in mijn hoofd eigenlijk al die jaren sinds de Revolutie een ‘risicoland’ is gebleven, bleek de werkelijkheid zo anders. Zeker rond de beroemde highlights, zoals de piramides en de Vallei der Koningen, was het superdruk met reizigers en voelde ik me geen moment onveilig. Lees vooral ook deze blog over hoe ik de veiligheid in Egypte als vrouw heb ervaren!

Tip: Bekijk vooraf altijd even het reisadvies van de Nederlandse overheid. Maar realiseer je ook dat de kleur geel (let op, veiligheidsrisico’s) voor vrijwel alle niet-westerse en prima bereisbare landen geldt.

Luxor Temple | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#2 Blijf niet alleen aan de kust in Hurghada

De Rode Zee is het meest populair bij reizigers. De prachtige stranden en goede mogelijkheden voor snorkelen en duiken maken dit een heerlijke beach getaway. Hurghada, El Gouna tot Sharm El Sheikh zijn heerlijke kustbestemmingen voor een fijne strandvakantie.

Maar blijf vooral niet alleen een week op het strand plakken! Als je eindelijk in het land van de mummies, piramides en de farao’s bent, is het zonde om daar niet wat van mee te pakken. Populair is dan een korte dagtrip vanuit Hurghada aan de kust naar Luxor of CaÏro, maar daarmee doe je het land echt te kort. Maak liever een rondreis om je onder te dompelen in het Oude Egypte of kies voor een meerdaagse of meerdere dagtrips vanuit Hurghada naar de mooiste bezienswaardigheden van Egypte.

Tip: als je kiest voor reizen naar Egypte met FTI, regel je voor een scherpe prijs een prachtig luxehotel in een van Egypte’s badplaatsen en kan je dat aanvullen met schitterende excursies naar de hoogtepunten van het land!

Luxor | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#3 Egypte is meer dan piramides en tempels

In mijn hoofd is Egypte altijd dat land van de piramides, tombes en tempels uit mijn geschiedenisboeken gebleven. Als kind heb ik daarover op school geleerd en sindsdien is die fascinatie alleen maar gegroeid. Natuurlijk is Egypte niet alleen haar eeuwenoude geschiedenis, maar ook een land in de huidige tijd. Daar had ik mij helemaal niet op ingesteld en de drukke, stoffige steden pasten totaal niet in mijn beeld van het mysterieuze en historische Egypte. Bereid je dus ook voor op het moderne Egypte en niet alleen het oude land van de farao’s. Ook dat deel van het land heeft veel moois te bieden. Vooral hoofdstad Caïro is een bruisende stad met de mooiste moskeeën en bouwwerken!

Leestip: hier lees je over de mooiste hoogtepunten van Caïro.

Cairo | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#4 De winter heeft aangename temperaturen, maar koude nachten

Bij een woestijnland als Egypte denk je aan exotische temperaturen en warme nachten. Dat mag misschien zo in de zomer zijn, maar dan is Egypte eigenlijk te heet om te bezoeken. Het hoogseizoen is daarom in de wintermaanden, van oktober tot en met februari. Als je Egypte in de winter bezoekt, zijn de temperaturen aangenaam, maar ’s ochtends en ’s avonds is het fris. Vergeet dus ook niet om warme kleding mee te nemen. ’s Nachts zal je blij zijn met een warme pyjama. Reken er overigens op dat de temperaturen in het land erg kunnen verschillen. In Caïro is het doorgaans veel koeler dan in Luxor en Aswan.

Elephantine Island | Aswan | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#5 Upper Egypt ligt in het zuiden

Egyptenaren hebben het vaak over Upper Egypt en Lower Egypt, maar dat kan een verwarrende term zijn. Upper Egypt ligt namelijk niet in het noorden, maar juist in het zuiden. Dat gebied is namelijk hoger gelegen. Vandaar ook dat de Nijl vanaf daar stroomafwaarts naar het noorden kan stromen. In het Oude Egypte waren Upper en Lower Egypt zelfs twee landen die samen door een farao werden geregeerd. Je zult nog vaak verwijzingen tegenkomen in Egypte naar de ‘dubbele kroon’ van deze twee landen. Let maar eens op de afbeeldingen van farao’s en je ziet dat ze eigenlijk twee kronen over elkaar dragen.

Abu Simbel | Ramses II | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#6 Egypte is relatief goedkoop

Egypte is relatief goedkoop. Tijdens onze reis was een euro ongeveer 16 tot 17 Egyptische ponden waard. Dus een snack of kleine maaltijd op straat van 10 tot 20 was spotgoed. Meer luxe eten in een restaurant kostte ons tussen de 50 en 150 ponden ook dat is niet te vergelijken met Nederlandse prijzen. Maar let er wel op dat de prijzen sterk kunnen verschillen. Zo betaalden we een keer 7 pond voor drie flesjes water, maar een andere keer weer 20 pond. Houd er ook rekening mee dat de grootste kostenpost de toegangstickets voor alle bezienswaardigheden zijn.

Leestip: wil je jouw reisbudget voor Egypte precies kunnen inschatten? In mijn kostenblog van Egypte geef ik uitgebreid overzichten van allerlei prijzen. Van de belangrijkste bezienswaardigheden van Egypte tot hotels en van transport tot eten.

Travel costs Egypt | Kosten reizen in Egypte | The Orange Backpack

#7 Koop je visum voor Egypte op de luchthaven

Wij lazen online veel verhalen over hoe moeilijk het zou zijn om een Egyptisch visum te krijgen. Als je het jezelf makkelijk wil maken, dan regel je een visum voor Egypte inderdaad vooraf online. Maar het is ook prima mogelijk om je visum op de luchthaven te kopen.

Hoe dat werkt? Niet heel moeilijk eigenlijk. Op de luchthaven in Caïro kan je vlak voor de paspoort-/visumcontrole bij drie bankloketten je visum kopen. Je krijgt dan een visumsticker dat je zelf in je paspoort kan plakken. Het visum betaal je met 25 dollar of euro in cash. Munten worden overigens niet geaccepteerd, dus neem briefgeld mee. Ben je je cash toch vergeten? Er staat één ATM waar je 400 Egyptische pond kan pinnen en één van de drie loketten accepteert ook creditcards. Dat is niet ideaal, dus ik raad je aan om vooral die euro’s (of dollars) op zak te hebben.

Luxor | Karnak Temple | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#8 Kies als vrouw voor bedekkende kleding

Als vrouw – zeker als toerist – ben je niet verplicht volledig gesluierd rond te lopen en zelfs niet om bedekkende kleding te dragen. Ik raad je aan om je toch wel aan te passen aan de Egyptische standaard. Niet omdat dat moet, maar omdat je je daar meer comfortabel zal voelen. Een hoofddoek is niet nodig, maar kies wel voor bedekkende kleding. Je bespaart jezelf veel blikken en ongewenste aandacht als je niet met blote schouders en shorts over straat loopt.

Leestip: in mijn blog over veilig reizen in Egypte vertel ik hoe het is om als vrouw in Egypte – of in ons geval zelfs met alleen twee vrouwen – te reizen.

Luxor | Medinet Habu Temple | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#9 Vrijwel alles kan, als je ervoor betaalt

Egypte zou een van de meest corrupte landen ter wereld zijn. Daar kunnen wij op basis van een vakantie natuurlijk weinig algemeens over zeggen, maar zelfs als toeristen hebben we hier wel wat van meegekregen. Het omkopen van bewakers lijkt in ieder geval de norm in Egypte zijn. Wil je ergens in wat niet mag? Of foto’s maken waar het niet kan? Een fooi voor de bewaker doet wonderen.

Dat gebeurt overigens niet altijd op jouw eigen initiatief. Als een vriendelijke bewaker ergens foto’s van jullie maakt, waar dat niet mag? Of als je wordt gevraagd of je niet wat extra ruimtes wil zien of je iets van dichtbij wil bekijken? Die bewaker is dan ongetwijfeld zijn extra zakcentje aan het verdienen en rekent erop dat jij hem een fooi zal geven.

Luxor | Vallei der Koningen | Valley of the Kings | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#10 Regel je treintickets op tijd

De beste manier om door Egypte te reizen is per trein. De trein is misschien trager dan de bus, maar veel comfortabeler. Als je je tijd zo optimaal mogelijk wilt inrichten, is een nachttrein misschien een idee. Je hoeft dan maar weinig mee te krijgen van die lange treinreis en slaapt er zo doorheen. Er zijn verschillende type nachttreinen, zowel met stoelen als bedden en er is een behoorlijk prijsverschil.

De nachttrein met bedden is veel duurder dan die met ruime stoelen. Die nachttrein met bedden wordt dan ook vrijwel uitsluitend door reizigers gebruikt en kan je makkelijk online of op het treinstation kopen. Wil je de goedkopere nachttrein met ruime stoelen? Wees dan ruim op tijd, want last minute of zelfs een dag tevoren die tickets kopen, is vrijwel onmogelijk. Reken er dan ook op dat je vooral met locals reist, want wij probeerden beide type treinen uit en waren in de trein met stoelen echt de enige toeristen.

Leestip: in onze kostenblog vertellen we je alles over de kosten van taxi’s, ferry’s én de trein.

Transport | Egypte | Egypt | The Orange Backpack

#11 Ontbijten doe je met falafel

Hoewel Egypte echt een land van vleeseters is, kan je er als vegetariër ook prima eten. Veel bijgerechten en stoofgerechten zijn (ook) vega en dat was voor mij als vegetariër natuurlijk top. Net als in andere Arabische landen werd ik ook weer helemaal blij van alle falafel. Maar reken er niet op dat je ’s avonds je dag kan afsluiten met een fijne portie falafel, zoals wij het misschien bij het avondeten zouden eten. Je zal dan erg raar worden aangekeken of zelfs worden uitgelachen. Jep, ik kreeg heel vreemde blikken toen ik ’s avonds falafel bestelde bijeen kraampje. Waarom dat is? Falafel eet je in Egypte uitsluitend bij het ontbijt! Zelfs de Egyptische McDonald’s verkoopt falafel. Natuurlijk alleen ’s ochtends. In de middagen en avonden staat het niet meer op het menu.

Elephantine Island | Aswan | Egypt | Egypte | The Orange Backpack

#12 Bereid je voor met documentaires over het Oude Egypte

Een land komt pas echt tot leven met wat achtergrondinformatie. Daarvoor zit je met deze reisbestemming natuurlijk helemaal goed, want het Oude Egypte is het onderwerp van tientallen documentaires. Ik heb altijd al graag docu’s over het Egypte gekeken, maar mijn reis was een goede reden om die weer terug te kijken en nieuwe documentaires te vinden. Over vrijwel ieder monument, iedere tombe en iedere tempel is wel een toffe documentaire te vinden! YouTube staat er vol mee, maar ook op betaalde kanalen als Netflix en vooral National Geographic (op Disney+) vind je schitterende documentaires. Wat mij betreft, is dit echt de beste voorbereiding voor Egypte en de ultieme voorpret voor deze bijzondere reis.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Deze blog is geüpdate in samenwerking