Egypte

Wat je moet weten voor je naar Egypte reist

Het magische land van farao’s, piramides en mummies spreekt meer dan welke reisbestemming tot de verbeelding. Een reis naar Egypte stond bij mij al op mijn wishlist sinds ik een kind was. Maar er is natuurlijk meer dan de Egyptische oudheid duizenden jaren terug. Hoe bereid je je je voor op het moderne Egypte?

#1 Het land is toegankelijk voor reizigers

Egypte heeft niet de beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Sinds 2011 maakte de Egyptische Revolutie het land onveilig voor reizigers. Ook nu zijn er veiligheidsrisico’s in bijvoorbeeld de Sinaï-woestijn tussen Egypte en Israël en bestaat daar kans op terroristische aanslagen. Maar los daarvan is het land hartstikke toegankelijk en prima te bereizen. Terwijl Egypte in mijn hoofd eigenlijk al die jaren sinds de Revolutie een ‘risicoland’ is gebleven, bleek de werkelijkheid zo anders. Zeker rond de beroemde highlights, zoals de piramides en de Vallei der Koningen, was het superdruk met reizigers!

Tip: bekijk vooraf altijd even het reisadvies van de Nederlandse overheid. Maar realiseer je ook dat de kleur geel (let op, veiligheidsrisico’s) voor vrijwel alle niet-westerse en prima bereisbare landen geldt.

#2 Blijf niet alleen aan de kust in Hurghada

De Rode Zee is het meest populair bij reizigers. De prachtige stranden en goede mogelijkheden voor snorkelen en duiken maken dit een heerlijke beach getaway. Maar blijf niet alleen een week op het strand plakken! Als je eindelijk in het land van de mummies, piramides en de farao’s bent, is het zonde om daar niet wat van mee te pakken. Populair is dan een dagtrip vanuit Hurghada aan de kust naar Luxor of CaÏro, maar daarmee doe je het land echt te kort. Maak een rondreis en dompel je onder in het Oude Egypte!

#3 Er is meer dan piramides en tempels

In mijn hoofd is Egypte altijd dat land van de piramides, tombes en tempels gebleven. Als kind heb ik daarover op school geleerd en sindsdien is die fascinatie alleen maar gegroeid. Natuurlijk is Egypte niet alleen haar eeuwenoude geschiedenis, maar ook een land in de huidige tijd. Dat land kon mij heel wat minder charmeren dan dat van de farao’s, maar heeft ook zeker veel moois te bieden. Vooral hoofdstad Caïro is een bruisende stad met de mooiste moskeeën en bouwwerken.

Leestip: in mijn overzicht van de must-do’s in Caïro noemde ik de mooiste sights in de stad.

#4 De winter heeft aangename temperaturen, maar koude nachten

Bij een woestijnland als Egypte denk je aan exotische temperaturen en warme nachten. Dat mag misschien zo in de zomer zijn, maar dan is Egypte eigenlijk te heet om te bezoeken. Het hoogseizoen is daarom in de winter, maar vergeet dan niet je warme kleding mee te brengen. In de avond kan het aardig koud worden en ’s nachts zal je blij zijn met een warme pyjama. In Luxor is het meestal alweer wat warmer dan in Caïro.

Read more:  De 10 mooiste bezienswaardigheden in Egypte

#5 Upper Egypt ligt in het zuiden

Egyptenaren hebben het vaak over Upper Egypt en Lower Egypt, maar dat kan een verwarrende benaming zijn. Upper Egypt ligt namelijk niet in het noorden, maar juist in het zuiden. Dat gebied is namelijk hoger gelegen, vandaar ook dat de Nijl vanaf daar stroomafwaarts naar het noorden kan stromen. In het Oude Egypte waren Upper en Lower Egypt zelfs twee landen die samen door een farao werden geregeerd. Je zult nog vaak verwijzingen tegenkomen in Egypte naar de ‘dubbele kroon’ van deze twee landen.

#6 Egypte is relatief goedkoop

Egypte is relatief goedkoop. Tijdens onze reis was een euro ongeveer 16 tot 17 Egyptische ponden waard. Dus een snack of kleine maaltijd op straat van 10 tot 20 was spotgoed. Meer luxe eten in een restaurant kostte ons tussen de 50 en 150 ponden ook dat is niet te vergelijken met Nederlandse prijzen. Maar let er wel op dat de prijzen sterk kunnen verschillen. Zo betaalden we een keer 7 pond voor drie flesjes water, maar een andere keer weer 20 pond. Houd er ook rekening mee dat de grootste kostenpost de toegangstickets voor alle bezienswaardigheden zijn.

Leestip: wil je jouw reisbudget voor Egypte precies kunnen inschatten? In mijn kostenblog van Egypte geef ik overzichten van allerlei prijzen. Van de belangrijkste sights tot hotels en van transport tot eten.

#7 Koop je visum op de luchthaven

Wij lazen veel verhalen over hoe moeilijk het zou zijn om een Egyptisch visum te krijgen. Als je het jezelf makkelijk wil maken, dan regel je dat inderdaad vooraf online. Maar het is ook prima mogelijk om je visum op de luchthaven te kopen. Op de luchthaven in Caïro kan je vlak voor de paspoort-/visumcontrole bij drie bankloketten je visum kopen. Je krijgt dan een visumsticker dat je zelf in je paspoort kan plakken. Het visum betaal je met 25 dollar of euro in cash. Munten worden overigens niet geaccepteerd, dus neem briefgeld mee. Ben je je cash vergeten? Er staat één ATM waar je dan 400 Egyptische pond kan pinnen en één van de drie loketten accepteert ook creditcards.

#8 Kies als vrouw voor bedekkende kleding

Als vrouw ben je niet verplicht volledig gesluierd rond te lopen en zelfs niet om bedekkende kleding te dragen. Ik raad je aan om je toch wel aan te passen aan de Egyptische standaard. Niet omdat dat moet, maar omdat je je daar meer comfortabel zal voelen. Een hoofddoek is niet nodig, maar kies wel voor bedekkende kleding. Je bespaart jezelf veel blikken en ongewenste aandacht als je niet met blote schouders en shorts over straat loopt.

Read more:  De ideale paklijst voor Egypte (+ gratis download)

Leestip: in mijn blog over veilig reizen in Egypte vertel ik ook hoe het is om als vrouw in Egypte te reizen.

#9 Vrijwel alles kan, als je ervoor betaalt

Egypte zou een van de meest corrupte landen ter wereld zijn. Daar kunnen wij na een reis natuurlijk weinig over zeggen, maar omkopen van bewakers lijkt in ieder geval de norm in Egypte zijn. Dus wil je ergens in wat niet mag? Of foto’s maken waar het niet kan? Een fooi voor de bewaker doet wonderen. Dat gebeurt overigens niet altijd op jouw eigen initiatief. Als een vriendelijke bewaker ergens foto’s van jullie maakt, waar dat niet mag? Of als je wordt gevraagd of je niet wat extra ruimtes wil zien of iets van dichtbij wil bekijken? Die bewaker is dan ongetwijfeld zijn extra zakcentje aan het verdienen.

#10 Regel je treintickets op tijd

De beste manier om door Egypte te reizen is per trein. De trein is misschien trager dan de bus, maar veel comfortabeler. Er zijn ook nachttreinen – zowel met stoelen als bedden, let op het verschil – waardoor je maar weinig mee hoeft te krijgen van de lange reis. De nachttrein met bedden is veel duurder dan die met ruime stoelen. Die wordt dan ook vrijwel uitsluitend door reizigers gebruikt en kan je makkelijk online of op het treinstation kopen. Wil je de goedkopere nachttrein met ruime stoelen? Wees dan ruim op tijd, want last minute of zelfs een dag tevoren die tickets kopen, is vrijwel onmogelijk.

Leestip: in onze kostenblog vertellen we je alles over de kosten van taxi’s, ferry’s én de trein.

#11 Ontbijten doe je met falafel

Hoewel Egypte echt een land van vleeseters is, kan je er als vegetariër ook prima eten. Veel bijgerechten en stoofgerechten zijn (ook) vega en dat was voor mij als vegetariër natuurlijk top. Net als in andere Arabische landen werd ik weer helemaal blij van alle falafel. Maar reken er niet op dat je ’s avonds je dag kan afsluiten met een fijne portie falafel. Je zal dan erg raar worden aangekeken of zelfs worden uitgelachen. Falafel eet je in Egypte namelijk uitsluitend bij het ontbijt.

Tip: ook de Egyptische McDonald’s verkoopt falafel voor een kleine prijs. Natuurlijk alleen ’s ochtends.

#12 Bereid je voor met docu’s

Een land komt pas echt tot leven met wat achtergrondinformatie. Daarvoor zit je met deze reisbestemming natuurlijk helemaal goed, want het Oude Egypte is het onderwerp van tientallen documentaires. Ik heb altijd al graag docu’s over het Egypte gekeken, maar mijn reis was een goede reden om die weer terug te kijken. Over vrijwel ieder monument, iedere tombe en iedere tempel is wel een toffe documentaire te vinden!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: