Frankrijk

Mooiste bezienswaardigheden in de Elzas in Frankrijk

Voor de mooiste bezienswaardigheden in de Elzas moet je zeker bij ons zijn. Wij zijn enorme liefhebbers van deze schilderachtige regio met pittoreske stadjes, eindeloze wijngaarden, magische kerstmarkten en monumentale kastelen. Het is alsof je wandelt van de ene filmset naar de ander, zo onwerkelijk is deze prachtige regio in het noordwesten van Frankrijk. De dorpen zouden dan ook de inspiratie zijn geweest voor het dorp uit Disney’s Belle en het Beest, wat je goed terugziet in de met kinderkopjes geplaveide dorpsstraten en de vakwerkhuizen met hun klassieke gevel van hout en pleisterwijk. Al meerdere keren bezochten we de Elzas en zijn pittoreske stadjes. In deze blog tippen we je de mooiste dorpen en bezienswaardigheden van de Elzas, die samen een prachtige roadtrip door de regio vormen!

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Ligt de Elzas in Frankrijk of Duitsland?

De Franse Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, tegen de Duitse grens. Die grens is in de loop der eeuwen nog wel eens verscholen, waardoor dit gebied eerder ook onderdeel is geweest van Duitsland. De Duitse taal en cultuur zal je dus veel tegenkomen.

Wat dacht je van plaatsjes als Kaysersberg of Riquewihr? Wees ook zeker niet verbaasd als straatnaambordjes ook een Duitse naam noemen en menukaarten zijn vaker tweetalig dan alleen in het Frans. Lekkernijen als flammküchen – tarte flambée in het Frans – staat in de Elzas ook op vrijwel ieder menu en is een must als je in de regio bent.

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

De beste bezienswaardigheden van de Elzas in één roadtrip

#1 Eguisheim

Een van onze favoriete dorpen in de Elzas-regio is Eguisheim. Dit fotogenieke plaatsje staat net als de andere Elzas-dorpen bekend om haar schattige straatjes met kinderkopjes, fleurige bloemen en historische vakwerkhuizen. Niet voor niets staat het dorp op de lijst met ‘Plus Beaux Villages de France’ en in 2013 werd het zelfs verkozen tot hét mooiste dorp van Frankrijk! 

Leestip: tips voor je bezoek aan Eguisheim.

Eguisheim

Wat Eguisheim uniek maakt? De bouw van Eguisheim startte ooit met een kasteel op de plek waar nu nog de kapel te vinden is. Rondom het kasteel werden straten gebouwd en daaraan dankt Eguisheim zijn bijzondere cirkelvormige structuur. Het meest bijzonder is de buitenste straat die helemaal rondom het dorpje loopt als ware het een slotgracht. Omdat de straat rond loopt, kan je nooit tot erg ver in de straat kijken. Met iedere stap openbaart zich daardoor weer een nieuw stukje Eguisheim met weer prachtige bloemen, vakwerkhuizen en uithangborden. 

Bezoek zeker het centrale plein met de kinderkopjes, vakwerkhuizen en in het midden de Fontaine de Saint-Léon. Hier vind je ook de Chapelle Saint-Léon IX, gewijd aan de heilige paus Leo IX. Deze paus werd namelijk ooit geboren als Brunon d’Eguisheim in dit dorp. Anders dan veel andere, sobere kerken en kapellen uit de Middeleeuwen zijn zowel de muren als het plafond prachtig en kleurrijk beschilderd. 

Nog een tip voor Eguisheim? In de buitenste straat van Eguisheim vind je Tasty Veggies, waar je de beste (vega) burgers uit de Elzas kunt eten. Er zijn helaas geen zitplaatsen, maar je eet je burger of sandwich to go makkelijk op een van de bankjes op het pleintje ernaast.

Another tip for Eguisheim? In the outer street of Eguisheim you will find Tasty Veggies, where you can eat the best (vegan) burgers from Alsace. Unfortunately there are no seats, but you can easily eat your burger or sandwich to go on one of the benches on the square next to it.

Slaaptip: de knusse bed & breakfast Les chambres du domaine krijgt van alle slaapplekken de allerbeste reviews van haar gasten. Auberge des Trois Châteaux en Hôtel L’Auberge Alsacienne zijn mooie hotels met goede reviews, eigen parkeergelegenheid en een toplocatie.

#2 Riquewihr

Het piepkleine plaatsje Riquewihr ligt tussen eindeloze wijngaarden en een prachtig heuvelachtig landschap. Het is niet veel meer dan een hoofdstraat met wat zijstraatjes, maar wát voor straatjes. Het is alsof je de filmset van Beauty and the Beast opstapt! Wandel van stadsmuur naar stadsmuur door de hoofdstraat en sla af en toe een zijstraat in om je erover te verwonderen dat zelfs daar de vakwerkhuizen prachtig zijn. Leuk detail: vroeger gaf de kleur van de huizen aan bij welke beroepsgroep de eigenaar hoorde of welk geloof werd aangehangen! Ons werd verteld dat de bakker in een geel huis woonde en de eigenaar van een rood huis protestants was.

Riquewihr | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Riquewihr | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Riquewihr | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Hoe rustig Riquewihr en de omgeving ook lijken, het is een enorme toeristenmagneet! We hebben ons laten vertellen dat de stad jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers trekt. WOW! Door de kleine straatjes kunnen met moeite personenauto’s rijden, dus is aan de rand een groot parkeerterrein voor de bussen die massa’s toeristen naar deze prachtige trekpleister brengen. Onze aanrader: kom vroeg om de massa’s voor te zijn en probeer het voor- en najaar in plaats van het hoogseizoen!

In de hoofdstraat heb je veel toeristenwinkels die lokaal lekkers, maar vooral – welk seizoen dan ook – kerstspullen verkopen. Een beetje gek, maar op een of andere manier past het wel bij het middeleeuwse plaatsje. Vlakbij de toren aan het eind van de straat heb je de grootste kerstwinkel. Je loopt een vaste route over twee verdiepingen langs enorme kerstbomen, eindeloze rijen kerstballen en prachtige etalages met kerstfiguren. Prijzig is het wel, maar dan heb je wel een typisch souvenir uit de Elzas in je kerstboom hangen.

Slaaptip: boek (tijdig!) een leuke en betaalbare slaapplek in het hart van dorp, zoals Hôtel le Saint Nicolas in een authentiek pand of het meer moderne Chez Coco.

#3 Ribeauvillé

Next? Ribeauvillé! Deze plaats ligt op tien minuten rijden van Riquewihr en is ietsje groter dan zijn kleine broer. Dat betekent dus nog meer eeuwenoude Disney-huisjes, geplaveide straatjes en schattige winkeltjes. Je begrijpt dan ook wel dat dit de perfecte setting is voor een van de populairste kerstmarkten uit de regio. Ribeauvillé is daardoor niet alleen in de zonnige maanden, maar ook zeker in december een aanrader.

Ribeauvillé | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Ribeauvillé | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Ribeauvillé | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Ribeauvillé is niet alleen bekend om zijn middeleeuwse Disney-architectuur, maar ook om zijn kastelen! Op de heuvel die boven Ribeauvillé uittorent, zijn drie kasteelruïnes te vinden: Château Saint Ulrich, Château Girsberd en Château du Haut-Ribeaupierre. Een wandelpad leidt vanuit het dorp naar de drie ruïnes. Het pad komt uit bij Saint Ulrich en du Girsberg. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over het Disney-dorpje en de wijngaarden in de omgeving!

Heb je de energie om nog verder te hiken? Ga nog verder de hoogte in naar de ruïne van Château du Haut-Ribeaupierre, vernoemd naar invloedrijke familie die de drie kastelen hier ooit bouwde. Een van de kasteeltorens is bewaard gebleven en is een prachtig uitzichtpunt over de omgeving.

Slaaptip: ga voor ultieme luxe in L’Hôtel & Spa Ribeauville of kies voor het authentieke en meer betaalbare Hôtel Au Lion.

#4 Kaysersberg

Tijd voor een nieuwe bestemming! Kaysersberg ligt in een vallei van de prachtige Vogezen, dus zal de weg ernaartoe je ook zeker een paar keer tot een fotostop verleiden. Ook hier vind je weer dat Beauty and the Beast-gevoel met eeuwenoude vakwerkhuizen en schattige straatjes. Een van de mooiste punten is het pleintje bij de brug. Vanaf de burg heb je een idyllisch gezicht over de huizen aan het water. Op het dorpsplein lijkt ieder moment Belle, verdiept in een boek, voorbij te kunnen komen wandelen. Ook in Kaysersberg zijn flink wat toeristenwinkels te vinden, al is het plaatsje wel wat rustiger dan Riquewihr. Maar ook hier geldt onze tip: mijd het hoogseizoen en bezoek dit prachtige plaatsje liever in de lente of herfst.

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Direct naast het dorp ligt een wijngaard, waar een oud kasteel bovenuit torent. Klim door de wijngaard naar de ruïne voor een mooi uitzicht over het Disney-stadje en de prachtige vallei. De kasteeltoren staat nog overeind en via een smalle wenteltrap kan je naar de top komen voor een weer net wat mooier uitzicht.

Slaaptip: in Kaysersberg vind je een van de mooiste luxury hotels van de Elzas bij Relais et Châteaux Le Chambard en ook het meer betaalbare ART Hôtel is een plaatje. De beste budgetoptie vind je bij Hostellerie Schwendi aan de rand van het dorp.

#5 Colmar

De laatste stop op deze miniroadtrip is Colmar. Dit is gelijk ook het grootste plaatsje van de trip. Hier beperken de kleurrijke middeleeuwse vakwerkhuizen zich dus niet alleen tot een hoofdstraat met hoogstens een handjevol zijstraten, maar ligt een hele stad aan je voeten. Let vooral ook op de uithangborden aan de panden. Sommigen daarvan zijn nog origineel! Een deel van het oude centrum wordt ook wel Petit Venise genoemd. Het doet niet heel erg denken aan Venetië, maar mooi zijn de pastelkleurige huizen wel.

Colmar
Colmar

Bezienswaardigheden van Colmar om niet te missen? Naast struinen door het oude centrum en Little Venice raden we je aan om de overdekte markthal te bezoeken tussen de twee wijken in. Je kan hier vooral lokale lekkernijen inslaan, maar er zijn ook een handjevol plekken om een hapje te eten. Een daarvan heeft een terras op het water direct tegen de markthal aan, wat een topplek is om te lunchen met flamküchen. Bezoek ook zeker de kathedraal en andere kerken, bewonder de meest bijzondere gebouwen zoals de Maison La Tetes en Maison Pfister, en verbaas je over de miniversie van het Vrijheidsbeeld in Colmar. Om een tipje van de sluier op te lichten: de ontwerper van het beroemde Vrijheidsbeeld in New York komt oorspronkelijk uit Colmar.

Ook deze stad is in de decembermaand een aanrader. Wij hebben de stad niet in die tijd bezocht, maar het schijnt net een sprookjesachtige kerstkaart te zijn. Niet moeilijk om je voor te stellen met al die schattige, kleurrijke huisjes!

Slaaptip: we schreven een blog met tips voor de fijnste wijken om te overnachten in Colmar, inclusief acht toptips voor hotels in de stad.

#6 Sélestat

Het historische centrum van Sélestat is een sfeervolle reeks van geplaveide straten met pastelkleurige huizen in verschillende bouwstijlen. Je bewondert hier middeleeuwse vakwerkhuizen, charmante pleintjes, statige torens, monumentale panden en rijk gedecoreerde woningen. Het is misschien niet het meest iconische plaatsje van de Elzas, maar de oude stad is zeker een bezoekje waard.

Leestip: tips voor je bezoek aan Sélestat.

Tour Neuve de Sélestat

Waar andere plaatsen in de Elzas in de oude stad vaak een aaneenschakeling van souvenirwinkel en toeristische restaurants zijn, vind je Sélestat juist exclusieve boetiekjes en hippe hotspots. Aanraders zijn de hippe winkels Libellule en Emmaüs Etikette. Voor vegan food en heerlijke koffie moet je zijn bij L’Amandier tegenover de Humanistische Bibliotheek.

Niet te missen is de kathedraal van Sélestat. De Cathédrale Saint-Georges is een imposant gotisch gebouw met zuilen, kruisribben op het plafond en glas-in-lood-ramen. Een ander hoogtepunt van Sélestat is de Humanistische Bibliotheek. Hier zijn veel historische geschriften opgeslagen. Zoals die waarin de oudste vermelding van de kerstboom te vinden is, maar ook het oudste geschrift uit de Elzas. De bibliotheek is opengesteld voor bezoekers.

Slaaptip: iets buiten de stad vind je het modern en strak ingerichte Hotel Les Humaniste. Dichterbij de oude stad, aan de rand ervan en op loopafstand van alle bezienswaardigheden, raden we je Hôtel Vaillant aan. Het hotel heeft prachtige, kleurrijke kamers, lovende reviews en een eigen restaurant met terras.

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Tip: doe een wijnproeverij!

Denk je nu: Elzas en Disney? Is de Elzas niet ook een van de bekendere wijnstreken? Yes, it is! Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden, waar de lekkerste wijnen worden gemaakt. De plaatsjes op deze Beauty and the Beast-roadtrip liggen langs of vlakbij de Route de vin d’Alsace. Dus vergeet tussen je Disney-momenten door vooral ook niet een boerderij aan te doen voor een kleine proeverij.

Of nog leuker: slaap op een wijngaard, zoals wij deden! Ons verblijf op de Greiner Winery in het plaatsje Mittelwirh – vlakbij Riquewihr – was echt geweldig. De host gaf ons kosteloos een privéproeverij. De aangebroken flessen mochten we ook meenemen.

Slaaptip: ook op Booking.com vind je toffe slaapplekken aan de Route de vin d’Alsace. Proost!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: