Frankrijk

Château de Chenonceau

De pracht en praal, de hofintriges uit het verleden en de bijzondere architectuur trekken mij op iedere reis toch weer naar paleizen en kastelen. Een van mijn favoriete plekken voor een kastelentocht is zonder twijfel de Franse Loire, waar tientallen kastelen door de machtige families en koningen uit de Franse geschiedenis zijn gebouwd. Mijn favoriet? Zonder twijfel is dat het bijzondere Château de Chenonceau.

De maîtresse, de koningin en de weduwe

Dit prachtige château ligt niet aan de Loire zelf, maar aan een zijrivier, de Cher. Of aan? Het kasteel ligt over de rivier heen! Maar zo heeft het kasteel er niet altijd uitgezien. Het huidige uiterlijk van het kasteel en haar indrukwekkende siertuinen zijn het resultaat van twee grote rivales aan het Franse hof.

Chenonceau werd gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw door de schatbewaarder van de Franse koning – Thomas Bohier en zijn vrouw Katherine. Leuk detail: hun sporen zijn nog in het kasteel terug te vinden in de vorm van hun initialen. Het kasteel kwam vervolgens in handen van de kroon zelf en werd uiteindelijk eigendom van koning Hendrik II. Dat is waar de intriges beginnen.

Maîtresse Diane maakte van Chenonceau haar liefdesoptrekje.

Hendrik II was getrouwd met Catharina de Médicis, maar was veel gekker op zijn minnares Diane de Poitiers dan op zijn koningin. Toen Hendrik het paleis van Thomas Bohier in eigendom kreeg, droeg hij het dan ook niet op aan koningin Catharina, maar schonk hij het aan Diane. Catharina kreeg ook een cadeau: het kleinere en minder mooie Loire-kasteel Chaumont. Dat zette veel kwaad bloed. Catharina had al te verkroppen dat haar echtgenoot door de Franse elite paradeerde met zijn mooie maîtresse, haar de kroonjuwelen liet dragen en haar betrok in staatszaken. Nu gaf hij ook nog eens het door Catharina gekoesterde kasteel aan haar rivale. De jaloezie was groot.

Het was de maîtresse die het kasteel beide oevers liet verbinden. Zij liet een brug bouwen tussen de ene oever en het kasteel aan de andere. Ook in het interieur liet ze haar sporen na. Net als de namen van de bouwers zul je ook die van haar en haar geliefde koning op veel plaatsen in het kasteel zien. Ook zijn kunstwerken met de godin Diane een knipoog aan de voormalige bewoonster van het Loire-kasteel. Diane zou dol zijn geweest op het paleis aan de Loire, waarvan werd gezegd dat het de mooiste uit zijn tijd was.

Koningin Catharina nam wraak en verbande Diane uit haar geliefde kasteel

Maar Diane had uiteindelijk het nakijken. Na de dood van de Franse koning wreekte de koningin zich op de maîtresse. Catharina ruilde haar kasteel Chaumont met het prachtexemplaar van Diane en verbande Diane van het hof. Catharina gaf een fortuin uit om zich Diane’s liefdespaleis eigen te maken: ze breidde het kasteel uit, liet schitterende siertuinen aanleggen én bouwde een galerij van twee verdiepingen over de brug van Diane. De galerij met zwart-witte tegelvloer was het toneel voor de extravagante feesten die de koningin gaf.

De belangrijkste bewoonster na Catharina was haar schoondochter Louise die op jonge leeftijd al weduwe werd. Zij trok zich in rouw terug in Chenonceau, waar nog altijd een zwarte kamer herinnert aan de tijd dat Louise het kasteel in rouw dompelde.

Weduwe Louise raakte in rouw na de dood van de koning en dwaalde jarenlang in rouwjurken door de gangen van Chenonceau

De brug van Diane en Catharina heeft het kasteel in de eeuwen daarna van de ondergang gered. Tijdens de Franse Revolutie moesten veel leden van de adel en koninklijke familie én hun eigendommen het ontgelden, maar Chenonceau was niet alleen een kasteel van de adel, maar ook een van de weinige bruggen tussen de twee oevers van de Cher. Gedurende de Eerste Wereldoorloog deed de galerij dienst als hospitaal voor gewonde soldaten. Er stonden 120 bedden en er werd een operatiekamer ingericht met een van de eerste röntgenapparaten van die tijd. Tijdens de Tweede Oorlog vormde Chenonceau de enige verbinding tussen het vrije en bezette Frankrijk. Het was een belangrijke smokkelroute en heeft vele mensenlevens gered.

Een bezoek aan Chenonceau

Deze bijzondere geschiedenis is nog altijd terug te zien tijdens een bezoek aan het château. De initialen van de bouwers, de schilderijen met godin Diane, de galerij van Catharina en de zwarte kamer van koningin-weduwe Louise maken dat deze geschiedenis van sterke koninklijke vrouwen weer tot leven komt.

Maar een bezoek aan Chenonceau beperkt zich niet tot het sprookjesachtige en volledig gemeubileerde kasteel. Je zal ook de oude hofkeukens, de moestuin, het doolhof en Catharina’s geometrische siertuinen willen bezoeken. En misschien wat kitscherig, maar wel leuk: je kan een roeibootje huren en onder het kasteel door varen.

In de zomer zijn de kasteeltuinen vaak ook ’s avonds geopend. De tuinen zijn dan prachtig verlicht en vormen een sprookjesachtig tafereel!

Tickets | Website | Instagram

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: