Frankrijk

Roadtrip in de Elzas in Frankrijk: middeleeuwse dorpen, wijn en kastelen

Ken je de openingsscène uit Disney’s Belle en het Beest, waarin Belle door haar middeleeuwse dorpje dwaalt? Over de met kinderkopjes geplaveide dorpsstraten, langs vakwerkhuizen met hun klassieke gevel van hout en pleisterwerk.. Op internet worden allerlei dorpen aangewezen als de inspiratiebron voor Belle’s hometown, maar de mooiste daarvan vind je in de Franse Elzas. Maak een kleine roadtrip langs deze sprookjesachtige stadjes, gloeiende wijngaarden en oude kastelen, en waan je je even in Disney-sferen.

De Franse Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk, tegen de Duitse grens. Die grens is in de loop der eeuwen nog wel eens verscholen, waardoor dit gebied eerder ook onderdeel is geweest van Duitsland. De Duitse taal zal je dus veel tegenkomen in bijvoorbeeld plaats- en straatnamen! Onze roadtrip begint bij precies zo’n Duits klinkend plaatsje: Riquewihr.

Riquewihr | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Riquewihr | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Riquewihr | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Pittoresk Riquewihr

Het piepkleine plaatsje Riquewihr ligt tussen eindeloze wijngaarden en een prachtig heuvelachtig landschap. Het is niet veel meer dan een hoofdstraat met wat zijstraatjes, maar wát voor straatjes. Het is alsof je de filmset van Beauty and the Beast opstapt! Wandel van stadsmuur naar stadsmuur door de hoofdstraat en sla af en toe een zijstraat in om je erover te verwonderen dat zelfs daar de vakwerkhuizen prachtig zijn. Leuk detail: vroeger gaf de kleur van de huizen aan bij welke beroepsgroep de eigenaar hoorde of welk geloof werd aangehangen! Ons werd verteld dat de bakker in een geel huis woonde en de eigenaar van een rood huis protestants was.

Hoe rustig Riquewihr en de omgeving ook lijken, het is een enorme toeristenmagneet! We hebben ons laten vertellen dat de stad jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers trekt. WOW! Door de kleine straatjes kunnen met moeite personenauto’s rijden, dus is aan de rand een groot parkeerterrein voor de bussen die massa’s toeristen naar deze prachtige trekpleister brengen. Onze aanrader: kom vroeg om de massa’s voor te zijn en probeer het voor- en najaar in plaats van het hoogseizoen!

In de hoofdstraat heb je veel toeristenwinkels die lokaal lekkers, maar vooral – welk seizoen dan ook – kerstspullen verkopen. Een beetje gek, maar op een of andere manier past het wel bij het middeleeuwse plaatsje.

Slaaptip: boek een betaalbare Airbnb in hartje Riquewihr, gevestigd in een authentiek pand.

Ribeauvillé | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Ribeauvillé | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Ribeauvillé | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Disney-dorp Ribeauvillé

Next? Ribeauvillé! Deze plaats ligt op tien minuten rijden van Riquewihr en is ietsje groter dan zijn kleine broer. Dat betekent dus nog meer eeuwenoude Disney-huisjes, geplaveide straatjes en schattige winkeltjes. Je begrijpt dan ook wel dat dit de perfecte setting is voor een van de populairste kerstmarkten uit de regio. Ribeauvillé is daardoor niet alleen in de zonnige maanden, maar ook zeker in december een aanrader.

Ribeauvillé is niet alleen bekend om zijn middeleeuwse Disney-architectuur, maar ook om zijn kastelen! Op de heuvel die boven Ribeauvillé uittorent, zijn drie kasteelruïnes te vinden: Château Saint Ulrich, Château Girsberd en Château du Haut-Ribeaupierre. Een wandelpad leidt vanuit het dorp naar de drie ruïnes. Het pad komt uit bij Saint Ulrich en du Girsberg. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over het Disney-dorpje en de wijngaarden in de omgeving!

Heb je de energie om nog verder te hiken? Ga nog verder de hoogte in naar de ruïne van Château du Haut-Ribeaupierre, vernoemd naar invloedrijke familie die de drie kastelen hier ooit bouwde. Een van de kasteeltorens is bewaard gebleven en is een prachtig uitzichtpunt over de omgeving.

Slaaptip: boek deze moderne en goed geprijsde Airbnb in Ribeauvillé.

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Beauty and the beast village Kaysersberg

Tijd voor een nieuwe bestemming! Kaysersberg ligt in een vallei van de prachtige Vogezen, dus zal de weg ernaartoe je ook zeker een paar keer tot een fotostop verleiden. Ook hier vind je weer dat Beauty and the Beast-gevoel met eeuwenoude vakwerkhuizen en schattige straatjes. Een van de mooiste punten is het pleintje bij de brug. Vanaf de burg heb je een idyllisch gezicht over de huizen aan het water. Op het dorpsplein lijkt ieder moment Belle, verdiept in een boek, voorbij te kunnen komen wandelen. Ook in Kaysersberg zijn flink wat toeristenwinkels te vinden, al is het plaatsje wel wat rustiger dan Riquewihr. Maar ook hier geldt onze tip: mijd het hoogseizoen en bezoek dit prachtige plaatsje liever in de lente of herfst.

Direct naast het dorp ligt een wijngaard, waar een oud kasteel bovenuit torent. Klim door de wijngaard naar de ruïne voor een mooi uitzicht over het Disney-stadje en de prachtige vallei. De kasteeltoren staat nog overeind en via een smalle wenteltrap kan je naar de top komen voor een weer net wat mooier uitzicht.

Slaaptip: vlakbij Kaysersberg vind je deze charmante Airbnb in een karakteristiek vakwerkhuis.

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Sprookjesachtig Colmar

De laatste stop op deze miniroadtrip is Colmar. Dit is gelijk ook het grootste plaatsje van de trip. Hier beperken de kleurrijke middeleeuwse vakwerkhuizen zich dus niet alleen tot een hoofdstraat met hoogstens een handjevol zijstraten, maar ligt een hele stad aan je voeten. Let vooral ook op de uithangborden aan de panden. Sommigen daarvan zijn nog origineel! Een deel van het oude centrum wordt ook wel Petit Venise genoemd. Het doet niet heel erg denken aan Venetië, maar mooi zijn de pastelkleurige huizen wel.

Ook deze stad is in de decembermaand een aanrader. Wij hebben de stad niet in die tijd bezocht, maar het schijnt net een sprookjesachtige kerstkaart te zijn. Niet moeilijk om je voor te stellen met al die schattige, kleurrijke huisjes!

Slaaptip: wij boekten deze moderne én goedkope Airbnb vlakbij Colmar om de beroemde kerstmarkten en knus verlichte dorpjes te verkennen in december.

Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack
Keysersberg | Beauty and the Beast-roadtrip Elzas | The Orange Backpack

Tip: doe een wijnproeverij!

Denk je nu: Elzas en Disney? Is de Elzas niet ook een van de bekendere wijnstreken? Yes, it is! Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte wijngaarden, waar de lekkerste wijnen worden gemaakt. De plaatsjes op deze Beauty and the Beast-roadtrip liggen langs of vlakbij de Route de vin d’Alsace. Dus vergeet tussen je Disney-momenten door vooral ook niet een boerderij aan te doen voor een kleine proeverij.

Of nog leuker: slaap op een wijngaard, zoals wij deden! Ons verblijf op de Greiner Winery in het plaatsje Mittelwirh – vlakbij Riquewihr – was echt geweldig. De host gaf ons kosteloos een privéproeverij. De aangebroken flessen mochten we ook meenemen.

Slaaptip: ook op Booking.com vind je toffe slaapplekken aan de Route de vin d’Alsace. Proost!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: