Wil je het drukke Marrakech achter je laten? Of wil je graag iets meer van het land zien? Dan heb je het geluk dat Marrakech wordt omringd door eindeloos veel leuke andere bestemmingen. Veel kun je als dagtrip bezoeken, maar wil je wat rustiger aan kunnen doen of ook de wat verdere plekjes bezoeken, dan raden we je aan om er ook een of twee overnachtingen aan vast te plakken. Dit zijn de leukste plekjes om vanuit Marrakech te bezoeken!
De 9 leukste dagtrips vanuit Marrakech
#1 Skoura
Met stip op één staat bij ons de palmbomenoase van Skoura. Waar je in Marrakech haast niet aan de straatverkopers en toeristische plekjes kan ontkomen, kom je hier ver van alle drukte helemaal tot rust. Als je door Skoura loopt, zul je overweldigd worden door de stilte en de enorme hoeveelheid palmbomen. In deze palmeraie liggen de kleine veldjes waar de lokale bevolking groente op verbouwt, de smalle irrigatiekanalen en de kleine huisjes van de boeren. Maar vooral veel grote kasbahs, imposante en kasteelachtige gebouwen. Veel daarvan zijn vervallen, maar een aantal is van de ondergang gered en wordt als hotel gebruikt.
Wij raden je aan om Skoura met de fiets te verkennen, zodat je zoveel mogelijk van de bijzondere sfeer kan meekrijgen en veel van de mooie kasbahs kan zien. Omdat het in Skoura niet barst van de toeristen die de smalle wegen per fiets verkennen, werden wij door veel bewoners enthousiast begroet en door kinderen achterna gerend terwijl ze naar ons zwaaiden. Zo anders dan alle straatverkopers in de steden!
De mooiste kasbah in Skoura is Kasbah Amridil, waarvan de toegangspoort op het oude 50 dirham-briefje te zien was. De kasbah is open voor bezoekers, maar let op: het bestaat uit twee delen en beide delen claimen de originele kasbah te zijn en rekenen een toegangsprijs. De rechter kasbah is daadwerkelijk het oudste deel.
Hoe kom je er?
Skoura is met het openbaar vervoer vanuit Marrakech te bereiken door de bus naar Ouarzazate te nemen. Vanaf daar neem je voor een korte rit een privé of shared taxi – het laatste is uiteraard goedkoper, maar je moet wachten tot de taxi vol zit – richting Skoura. Eigen vervoer vinden wij prettiger, omdat je dan een detour kan nemen door de Atlasgebergte en alle tijd hebt voor fotostops.
Wil je in Skoura overnachten?
Dat is echt een aanrader! Wij sliepen in de oude kasbah Dar Es Salam met een prachtige tuin met zwembad en relaxplekjes. De kasbah heeft mountainbikes te leen, zodat je de palmeraie makkelijk vanaf je slaapplek op de fiets kan verkennen.



#2 Imi n’Ifri
In Imi n’Ifri is door de eeuwen heen een natuurlijke brug over een kloof heen is ontstaan. Volgens de lokale legendes zouden het twee geliefden zijn die elkaars handen vasthielden en zo zijn versteend, maar waarschijnlijker is dat de stroom water onder de brug de holte heeft uitgesleten. Op de brug staan is mooi, maar het mooiste uitzicht heb je natuurlijk van beneden. Daal af in de kloof en klauter door het dal onder de enorme brug door. Vleermuizen, stalagmieten en grote rotsen geven de plek een magische sfeer. Een prachtig gezicht! Als je bereid bent een flinke fooi te betalen, zal een lokale gids je helpen door tunneltjes naar de mooiste uitzichtpunten op de kloof. Het pad naar beneden en door de kloof is goed gemarkeerd, maar je zult zelf niet snel de tunneltjes vinden waar een local je doorheen zal leiden.
Hoe kom je er?
Anders dan Skoura is Imi n’Ifri niet een dagvullende bestemming, maar wel een erg leuke plek om in trip op te nemen! Het ligt vlakbij het plaatsje Demnate, waar je vanuit Marrakech in anderhalf uur heenrijdt. Je kan ook vanuit Marrakech de bus naar Demnate pakken.



#3 Cascades d’Ouzoud
De watervallen van Ouzoud zijn een van de populairste dagtrip voor locals, dus verwacht in de vakantieperiode en zomermaanden veel Marokkanen op deze plek. Het kleine plaatsje heeft daardoor veel overnachtingsmogelijkheden, restaurantjes en (betaalde) parkeerplaatsen. Sla dit toeristische deel vooral over en loop door naar de watervallen, waar je moet afdalen voor het indrukwekkende uitzicht op de meer dan 100 meter hoge Cascades.
Hoe kom je er?
De watervallen zijn niet makkelijk zonder eigen vervoer te bereiken, dus je zal dan een bedrag moeten neertellen voor een taxi. Wij bezochten de watervallen dan ook op onze miniroadtrip vanaf Marrakech door de Atlasbergen. Het is ruim 150 kilomter rijden. Combineer het dan vooral met andere bestemmingen in deze lijst! Imi n’Ifri ligt bijvoorbeeld op de route vanuit Marrakech en vanaf daar kan je een prachtige detour maken over een splinternieuwe bergweg. Volg hiervoor vanuit Imi n’Ifri de R302 richting het kleine dorpje Iouaridene.
Tip: de bergwegen zijn goed aangegeven op maps.me, dus pak deze app erbij om je weg richting Ouzoud te navigeren. Wij lazen overigens zelf dat deze weg in de winter onbegaanbaar zou zijn en een 4WD werd aangeraden, maar dat was misschien van voordat de weg werd vernieuwd. De strakke asfaltweg was ook in de winter zonder moeite begaanbaar.
Wil je bij Ouzoud overnachten?
Wij sliepen in het gastvrije Dar Kaltom, echt een aanrader! De kamers zijn bijzonder groot en hebben een eigen zithoek. Er zijn ook familiekamers met meerdere slaapkamers, ideaal voor gezinnen of een groep. Omdat het in het laagseizoen niet druk was, werden wij zonder daar zelf om te hebben gevraagd geüpgrade naar een van deze familiepaleisjes. Diner en ontbijt wordt geserveerd op een prachtig terras met mountain view. Dat was in de winter alleen wel wat koud. Wij genoten van ons ontbijt bij een temperatuur van nog geen 5 C.


#4 Aït Ben Haddou
Dit pittoreske plaatsje heeft menig filmcrew te gast gehad en is daardoor populair bij bezoekers. Het stadje is tegen een heuvel opgebouwd, waar je binnen een paar minuten door de nauwe straatjes bovenop staat om van een prachtig uitzicht te genieten. Je bezoekt het plaatsje door je auto aan de hoofdweg te parkeren en van daaruit over het bruggetje of de stenen in het water naar de overkant te gaan. Vanaf daar kan je door de straatjes met straatverkopers en souvenirwinkeltjes naar de top van de heuvel lopen. De Atlasbergen, een palmeraie en een uitgestrekt landschap zijn een prachtig gezicht. Maar bezoek je het plaatsje met een 4WD? Dan kan je er ook voor kiezen om door het riviertje naar de overkant te rijden. Tof!
Mocht je na het toeristische Aït Ben Haddou een minder goed onderhouden stadje willen zien? Rijd dan een paar kilometer noordelijker naar Tamdaght, waar een oude kasbahruïne staat.
Hoe kom je er?
Aït Ben Haddou ligt iets ten noorden van de grotere stad Ouarzazate. Vanaf daar kan je met eigen vervoer, maar ook met een taxi snel en makkelijk bij Aït Ben Haddou komen.
Wil je in Aït Ben Haddou overnachten?
Dan raden wij ook aan om een stukje verder te kijken naar Tamdaght. Wij sliepen daar in het prachtige Kasbah du Peintre. Zoals de naam al doet vermoeden, schildert de eigenaar graag en is vrijwel ieder stukje muur bedekt met zijn schilderijen. Het uitzicht vanaf de balkons was prachtig, maar de gastvrijheid van de eigenaar en zijn familie zijn de echte reden waarom wij met een warm gevoel aan de kasbah terugdenken. De avond dat wij er sliepen, was er live muziek door de familie in de eetzaal bij het knapperende haardvuur – wij waren er in de winter, dus de warmte was zeker welkom – en werden we uitgenodigd om mee te doen. Een trommelles verder kenden wij het verschil tussen een Berber en Afrikaans trommelritme en konden we het ook nog eens nadoen. Zo leuk!


#5 Todra Gorge
Een prachtige bergkhike en een indrukwekkende, 300 meter diepe kloof zijn de reden om de Todra Gorge te bezoeken. Het beste moment om de kloof te bezoeken is vroeg in de ochtend, als de toeristenbussen nog niet zijn gearriveerd en je de kloof voor jezelf hebt. Let vooral ook op het water, want de Todra Gorge is ook de plek waar een riviertje ontstaat. Als je goed kijkt, zul je in het water veel luchtbelletjes zien. Dat is de plek waar water vanuit de grond omhoog komt. Zuiverder dan dit water zul je het ook niet snel treffen, dus vergeet vooral niet je waterfles te vullen.
De kloof is niet alleen indrukwekkend om doorheen te wandelen, maar ook een populaire plek om de rotsen te beklimmen. Er zijn verschillende rock trails omhoog, dus zowel beginners als gevorderden kunnen hier de rotsen trotseren!
Wij kozen ervoor om de rotsen met rust te laten en door de bergen te hiken. Aan het eind van de Todra Gorge loopt een duidelijk zichtbaar pad omhoog. Dit is waar de berghike van ruim 3 uur begint. Zo goed zichtbaar als het pad aan het begin is, zal het niet blijven. Maar door de ezels van de nomaden bergen is de weg naar boven steeds goed te volgen. Als je aan de afdaling begint, zal het lastiger zijn om het pad te vinden. Tip: de lokale bevolking heeft het pad gemarkeerd met stenenstapels. De hike is soms pittig, maar de uitzichten en de rust van de bergen zijn de klim zeker waar! De wandeling eindigt weer in het dorpje aan het begin van de Todra Gorge. Bij het hotel en restaurant Les Jardins de Gorges om precies te zijn, zodat je gelijk ergens kan neerstrijken voor een hapje of drankje.
Hoe kom je er?
Todra Gorge ligt vlakbij het plaatsje Tenehir, wat je kan aandoen met zowel bus, privé of shared taxi als eigen vervoer. Er zijn ook veel meerdaagse tours vanuit Marrakech die de Todra Gorge aandoen. Het wemelt er dan ook van de toeristenbusjes die hier een stop van hoogstens een uur maken.
Wil je bij de Todra Gorge overnachten?
In het kleine plaatsje zijn meerdere hotels te vinden. Wij sliepen in het hotel en restaurant Les Jardins de Gorges dat ik al eerder noemde. Niet fancy, niet luxe en zelfs niet erg comfortabel, maar de locatie was ideaal voor de hike en het ontbijt was heerlijk. Ook liep iemand van het hotel – zonder iets van een betaling te verwachten – met ons mee naar de kloof om ons de weg te wijzen en over de kloof en het dorpje te vertellen.




#6 Slapen in een woestijnkamp
Door eindeloze zandduinen op een kameel. Een zonsondergang en –opkomst waar je stil van wordt. Een overnachting in een nomadenkamp. Eigenlijk is een reis naar Marokko niet compleet zonder overnachting in een van de woestijnkampen! Wij reisden in de winter door Marokko en beleefden daardoor hoe de hete dag in de woestijn kan overgaan in een ijskoude nacht. Er lag zelfs een laagje ijs op de tenten toen we opstonden! Niet dat het in de tenten snel koud zal zijn. Vrijwel alle kampen bij Erg Chebbi zijn bijzonder luxe met goed geïsoleerde privétenten, waarin grote bedden met veel dikke dekens je een comfortabele nacht zullen bezorgen. Wij kozen voor een woestijnervaring bij Erg Chebbi, bij het plaatsje Merzouga, maar een andere optie is een van de nomadenkampen bij Erg Chigaga meer in het zuiden.
Hoe kom je er?
Dit is niet een trip die je in een enkel dagje vanuit Marrakech maakt, al was het maar omdat je natuurlijk in de woestijn wil overnachten. Wij raden je aan om een paar dagen uit te trekken voor je rit naar Merzouga, zodat je onderweg ook een aantal van de andere prachtige plekjes uit deze lijst kan bezoeken! Niet zoveel tijd? Dan kan je ’s ochtends vroeg vanuit Marrakech vertrekken, zodat je die middag nog mee kan op jouw kameel de woestijn in.
Geen eigen vervoer? Dan is de makkelijkste manier om een georganiseerde trip vanuit Marrakech te boeken. Je zal dan ook wat van de bestemmingen tussen Marrakech en Merzouga aandoen, zodat je zonder eigen vervoer of gedoe met openbaar vervoer de highlights van de streek meekrijgt. Merzouga is ook met de bus te bereiken, maar let er wel op dat de enige bus vanuit Merzouga ’s ochtends vroeg vertrekt en je dan nog niet terug zal zijn uit het nomadenkamp. Wij kozen er daarom voor om vanuit Merzouga met een privé taxi naar onze volgende bestemming te gaan, maar eigen vervoer was natuurlijk praktischer geweest.



#7 Telouet en de Kasbah Glaoui
Het plaatsje Telouet was nog niet zo lang geleden de thuisplaats van de machtige Marokkaanse familie Glaoui. De sporen hiervan zijn in de vorm van een prachtige kasteelruïne nog steeds te zien en maken dit plaatsje een bezoek waard. Wij wisten niet goed wat we van de Kasbah Glaoui konden verwachten, maar waren zeker niet voorbereid op de prachtige architectuur die we te zien kregen. We wandelden langs de ruïne en probeerden ons voor te stellen hoe groots het kasteel enkele decennia geleden nog moest zijn geweest. En hoe snel was de kasbah sinds de jaren ’50 afgetakeld!
Maar er bleek meer dan alleen een ruïne te zijn. We kwamen bij een ingang, waar je tegen een kleine betaling het kasteel ook in kan. Daar bleek het niet langer om ruïnes te gaan, maar om prachtig gerestaureerd deel van het kasteel. Het is niet groot, maar wel bijzonder indrukwekkend met de typisch Marokkaanse mozaïek, houtsnijwerk en gedetailleerde plafonds. Een nis bood ook nog eens een mooi doorkijkje naar het heuvelachtige landschap rondom de kasbah. Als je de paleizen in Marrakech prachtig, maar te druk vond, is een bezoek aan deze kasbah echt een must. Het is weliswaar een stuk kleiner, maar de architectuur evenaart die van de pracht en praal in Marrakech.
Meer lezen? Check deze blog over Kasbah Glaoui!
Hoe kom je er?
Telouet ligt aan de oude handelsroute van Marrakech naar Ouarzazate (de P1506), maar is inmiddels vervangen door een snellere en betere weg (de N9). Maak een kleine detour van deze weg naar Telouet om weer terug te keren naar de N9 of vervolg de P1506 langs het populaire Aït Ben Haddou om alsnog bij Ouarzazate uit te komen. Wij hebben Telouet zelf met een huurautobezocht, maar lazen in onze reisgids dat er ook bus vanaf Marrakech Telouet aandoet. Een privé of shared taxi vanaf Marrakech of Ouarzazate is ook een optie.


#8 Ourika Vallei
Net ten zuiden van Marrakech vind je deze vallei, een populaire weekendplek voor veel locals uit de stad. Het landschap is prachtig met overal op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van het Atlasgebergte. Wij bezochten het kleine plaatsje Setti Fatma, waar je kan hiken naar zeven watervallen. Het plaatsje zelf is drukker dan druk met Marokkaanse toeristen en plastic toeristenrestaurantjes – zelfs in de winter – dus laat dat vooral snel achter je voor een korte hike naar de watervallen. Laat je overigens niet misleiden door de vele mannen op de weg die je zullen vertellen dat zij de laatste parkeerplaats beheren en je niet verder kan rijden. Ze willen je daarmee alleen op hun betaalde parkeerplaats krijgen. Vertrouw op je navigatie om te zien waar de wandelpaden naar de watervallen beginnen – maps.me laat dit vrij precies zien – en parkeer je auto pas op een van de parkeerplaatsen daar.
Er zijn twee paden omhoog. Ze beginnen allebei tussen de restaurantjes aan de rivieroever, maar de een leidt je daar vrij snel van weg de bergen in richting de tweede waterval en de ander leidt je nog een tijd tussen allerlei kraampjes met plastic stoelen door naar de eerste waterval. Na de eerste waterval komen de twee routes weer samen en volgt een klim naar de volgende watervallen. Omdat het pad vanaf hier iets lastiger is dan het pad tot aan de eerste waterval, zal je hier minder andere toeristen hebben en kun je rustiger genieten van de prachtige mountain views. Tip: ga zo vroeg mogelijk om de plek met zo min mogelijk anderen te hoeven delen. Toen wij rond het middaguur weer afdaalden, zagen we enorme groepen bij de eerste waterval staan. Inclusief band. Echt.
Hoe kom je er?
Omdat Ourika en Setti Fatma een populaire bestemming vanuit Marrakech zijn, kan je in de stad vervoer vinden. Wij bezochten de plek met een huurauto en konden daardoor ook makkelijk een overnachting in de Ourika Vallei aan onze trip toevoegen.
Ook op zoek naar een slaapplek?
Wij sliepen in Latifa House, een prachtige riad met zwembad, terras én mountain view!
#9 Een rit door het Atlasgebergte
We sluiten deze lijst graag af met een van onze grote favorieten: huur een auto in Marrakech en rijd door het Atlasgebergte! Wij bezochten een aantal plaatsjes uit deze lijst met het openbaar vervoer, maar plakten ook een aantal in een geweldige roadtrip achter elkaar. Bereid je voor op spectaculaire berggezichten, uitgestrekte bergwegen en uitzichten op besneeuwde bergtoppen!

