Mexico

Coba in Mexico: Maya-tempels, jungle en cenotes

Fietsen door een eeuwenoude Maya-stad, een enorme piramide beklimmen, een duik in een ondergrondse cenote, een bezoek aan een Maya-priester en overnachten in een kleinschalig jungleresort. Dat is zo ongeveer een samenvatting van onze tijd in het miniplaatsje Coba in Mexico. Let’s tell you more om jouw bezoek aan deze Mexicaanse highlight voor te bereiden!

Beklim een eeuwenoude Maya-piramide en fiets in de jungle

De grootste attractie van Coba is zonder meer de oude Maya-ruïnes in het dorpje. Anders dan bijvoorbeeld het bekende Chichen Itza mag je in Coba wél de grote piramide Nohoch Mul beklimmen. Het uitzicht van de top boven de boomtoppen is spectaculair!

Ons belangrijkste doel van ons bezoek aan de eeuwenoude Coba ruïnes was dan ook om dit uitzicht helemaal voor onszelf te hebben. Daarvoor moet je ’s ochtends vroeg bij de opening van het complex om 8.00 uur al voor de poort staan. Ook dan zullen er waarschijnlijk meer reizigers zijn met hetzelfde idee. Maar anders dan die bezoekers huurden wij een fiets en waren we zo in no time bij de piramide. Het eerste half uur hadden we deze bijzondere plek in de Mexicaanse jungle helemaal voor onszelf!

De piramide is met een hoogte van 42 meter na die in Maya-stad Calakmul (45 meter) de hoogste in de Yucatan-peninsula. Vanaf de top heb je een view over de groene jungle en zie je duidelijk de top van een andere Coba-piramide liggen. De steile trappen van de Nohoch Mul kunnen een uitdaging zijn. Om je omhoog en naar beneden te helpen ligt er in het midden een dik touw voor wat houvast. Een handig hulpmiddel vonden we, maar voor ons niet echt nodig. Andere bezoekers zagen we vooral de weg naar beneden op hun billen de trap afschuiven. Best een leuk gezicht vanaf beneden!

Maar het Coba-complex bestaat uit meer dan alleen die grote piramide. De oude stad is niet zo groot als bijvoorbeeld Tikal in Guatemala of het gigantische Calakmul bij de grens met Guatemala. Maar het is groot genoeg om niet alle afstanden zelf te willen lopen. Daarvoor kan je dan een fietstaxi inhuren. Je wordt dan per tweetal door een local door het park gefietst. Of ga net als wij voor de fiets! Op onze kaart van Coba hieronder zie je precies waar alle piramides en ruïnes van Coba liggen. Klik erop om de kaart in Google Maps te openen.

Map of Coba ruins Mexico | Kaart van Coba in Mexico

Ook bijzonder aan de oude stad Coba zijn de verhoogde wegen, ook wel ‘sacbe’ genoemd. Deze wegen verbonden niet alleen de clusters van piramides en woongebouwen met elkaar, maar Coba en buursteden. Zo liepen er verhoogde wegen van Coba tot aan Chichen Itza! De wegen waren een gouden vondst voor archeologen. Zij hoefden deze verhoogde stroken alleen maar te volgen om de volgende piramide te ontdekken. Ook met de fiets volg je grotendeels die eeuwenoude Maya-wegen.

Fietsen tussen de Maya-tempels door de jungle is een onvergetelijke ervaring en echt een aanrader. Na de aftrap bij de grote piramide fietsten wij door het hele park. We gebruikten de offline kaartenapp maps.me om de weg te vinden door het complex, al kan je ook zonder kaart niet echt verdwalen. Onze route ging langs andere piramides – helaas niet te beklimmen -, eeuwenoude bouwwerken én een indrukwekkende ballcourt.

Na acht andere Maya-steden te hebben bezocht, is de ballcourt een bekend fenomeen voor ons. In vrijwel iedere stad is zo’n speelveld voor het beruchte Maya-balspel te vinden. Volgens de legendes zouden de verliezers worden geofferd aan de goden, dus er stond nogal wat op het spel. Vergeet deze ballcourt vooral niet van dichtbij te bekijken. In de schuine wanden zijn gezichten gehakt en in het midden van het speelveld zie je een schedel van steen op de grond.

Praktisch: wat kost een bezoek aan de ruïnes van Coba?

De parkeerplaats kost 60 pesos en voor een entreeticket betaal je 80 pesos. Wij betaalden 60 pesos voor een fiets, hoewel we in ons hotel hadden gehoord dat een prijs van 30 pesos gebruikelijk was. Het is ook een optie om de zonsondergang vanaf de grote piramide te zien. Daarvoor moet je een apart ticket kopen van – schrik niet – 260Q pesos

In ons hotel werd ook verteld dat het mogelijk is om voor de opening om 8.00 uur al in het park te zijn. Je kan dan de zonsopkomst vanaf de grote piramide bekijken, hoe gaaf! Daarvoor koop je een sunrise ticket voor ook 260 pesos. Omdat het personeel niet graag zo vroeg uit bed komt om voor jou de poort te openen, wordt hiermee niet geadverteerd. Je zou deze tickets daarom alleen kunnen kopen via een gids of een hotel in Coba, alleen met een groep en ook uitsluitend de dag tevoren.

Coba | Maya temples | The Orange Backpack
Cenote | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Bezoek ’s middags de cenotes van Coba

Een bezoek aan de Maya-ruïnes is perfect te combineren met een duik in een van de cenotes in de omgeving van Coba. Cenotes zijn een ondergrondse waterpoel met felblauw water, vissen en veel mysterie. Ze zijn namelijk vrijwel allemaal ondergronds met elkaar verbonden, maar dat stelsel is nog steeds niet goed in kaart gebracht. Wij snappen wel waarom de Maya’s deze plekken zagen als poort naar de onderwereld en dus als heilige plekken.

In de buurt van Coba zijn er vier te vinden. Het dichtstbij is een groep van drie cenotes: Multum Ha, Choo-Ha en Tamcach-Ha. Wij zwommen eerst in het ondergrondse meer van Multum Ha. Daarna reden we nog een stuk verder naar Muul ichi Ts’ono’ot, ook al zo diep onder de grond. Beide cenotes hadden we bijna de hele tijd voor onszelf. Dat maakte de magische ervaring onder de grond natuurlijk helemaal compleet.

Cenote | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Cenote | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Coba | Maya temples | Aldea Coba | The Orange Backpack

Uniek overnachten in Coba

Van alle Maya-ruïnes ligt Coba het dichtst bij bekende bestemmingen als Cancun, Playa del Carmen en Tulum. Het is daarmee een populaire dagtrip vanaf deze steden. De beste manier om die toeristenmassa’s te ontlopen, is door zo vroeg mogelijk naar de ruïnes te gaan. Daarvoor heb je een slaapplek in Coba nodig en die ontdekten wij in het kleinschalige jungleresort Aldea Coba.

Hotel Aldea Coba heeft maar zes huisjes op een ruim opgezet complex. De huisjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen en liggen rondom een bijzonder gevormd diepblauw zwembad. Tussen de huisjes en het rondom het zwembad is veel groen en kleine terrassen met ligbedden. ’s Avonds is Aldea Coba misschien wel op haar mooist, als alle kleine lampjes aangaan voor een romantische sfeer.

Extra leuk: op het terrein van Aldea Coba ligt zo’n verhoogde, eeuwenoude Maya-weg. Die is door Aldea Coba grotendeels uitgegraven, dus kan je ook hier je innerlijke archeoloog op avontuur kan laten gaan.

Een hotel in Coba is niet alleen handig voor een vroeg bezoek aan de ruïnes. Je hebt dan ook de kans om ’s avonds de zon onder te zien gaan bij het meer. Die zonsondergang is echt prachtig gezicht, maar helaas hebben we de foto’s niet meer als bewijs. Zwemmen moet je hier overigens niet doen: als je goed kijkt, zie je de krokodillen zwemmen.

Coba | Maya temples | Aldea Coba | The Orange Backpack
Coba | Maya temples | Aldea Coba | The Orange Backpack
Coba | Maya temples | Aldea Coba | The Orange Backpack

Gezegend door een Maya-priester

Ook heb je na een overnachting bij Aldea Coba de unieke kans om op bezoek te gaan bij het dorp van een Maya-priester in de buurt. De priester leerde ons over oude Maya-gebruiken, -kruiden, -kalender en -instrumenten. We kregen een korte kookles van zijn familie, bezochten zijn Malipona-bijen en ondergingen een bijzondere zegeningsceremonie. Een bijzonder inkijkje in de Maya-cultuur en echt een must-do in Coba!

Aldea Coba

Use The Orange Backpack promocode for a 15% discount!
OBPNL20