27 beroemde vulkanen voor je reis-bucketlist

Het beklimmen van de top van een vulkaan was het hoogtepunt van veel van onze reizen. Het uitzicht vanaf de top van deze natuurkrachten heeft iets magisch. De wereld heeft de meest unieke en beroemde vulkanen om te bezoeken en te wandelen op elk continent en biedt een geweldige ervaring voor buitenliefhebbers en avontuurlijke reizigers. Om de mooiste vulkaanervaringen te ontdekken, hebben we enkele van ‘s werelds toonaangevende reisbloggers gevraagd om te helpen bij het maken van de ultieme bucketlist met de beste vulkanen die over de hele wereld te bezoeken zijn.

Save this pin for later:

# 1 Kamperen op de Brukkaros-vulkaan in Namibië

door ons

Een van de meest verbazingwekkende vulkanen om te wandelen en te kamperen is de Brukkaros in Namibië. Er is nauwelijks informatie over het bezoeken van deze vulkaan. We hoorden over een buiten de gebaande paden en verlaten kampeerplek op de vulkaan, maar we konden geen fatsoenlijke informatie vinden online of in onze reisboeken. We besloten om het eens te proberen en gingen er vroeg in de ochtend heen. We waren blij met een 4×4 Toyota Hillux, omdat de weg bergopwaarts de slechtste was.

Zodra we de kampeerplekken dicht bij de krater bereikten, wisten we dat dit een onvergetelijke ervaring zou worden. Kun je je voorstellen? Slapen op een vulkaan met niemand in de buurt. Op een plek waar observatoria werden gebouwd, omdat de sterren hier zo helder zijn. Zonder stromend water of elektriciteit, alleen jij, de oude vulkaan en de sterren. Het was een nacht die we nooit zullen vergeten!

Brukkaros vulkaan | De oranje rugzak

# 2 Haleakala-vulkaan op Maui Hawaii

door Zach en Julie van Ruhls of the Road

Haleakala is een epische vulkaan op het eiland Maui in Hawaï. Deze vulkaan zorgt om een paar redenen voor een ongelooflijke bestemming. Ten eerste rijdt Maui’s beroemde Hana Highway recht langs Haleakala en brengt je naar vele prachtige stranden en watervallen aan de voet van de vulkaan. Bovendien is de top van de vulkaan letterlijk de plaats van de mooiste zonsopgang ter wereld.

De Hana Highway eindigt bij de ingang van Haleakala National Park, waar je de kans krijgt om de Oheo Pools te bezoeken, ook wel bekend als de Seven Sacred Pools. Er is hier een wandeling op de Pipiwai Trail die je door een dik bamboebos voert en je uitspuugt bij Waimoku Falls, een 400 voet kolos van watervallen. De ervaring is echt bijzonder.

De top van Haleakala wordt het best helder en vroeg bezocht voor de zonsopgang. U heeft een vergunning nodig, aangezien de parkeerplaats op de top relatief klein is en zonder vergunningstelsel niet aan de vraag naar zonsopgangbezoekers kan voldoen. Krijg een vergunning en word op de dag van uw zonsopgangbezoek een paar uur voor zonsopgang wakker. Rijd de switchbacks naar de top en zorg ervoor dat je warme kleding meeneemt, want de hoogte van 10.000 voet wordt koud, zelfs in tropisch Hawaï. Een zonsopgangstour op Haleakala is vooral episch omdat de piek zich boven de wolken uitstrekt. De eindeloze zee van witte, gezwollen wolken maakt eigenlijk de vloer van het uitzicht, terwijl de zon boven de wolken opkomt, schildert het de lucht een ongelooflijke reeks rood, roze, paars en blauw. Het uitzicht op de zonsopgang is hier het beste. Dat zeg ik niet zomaar. Het is de beste ter wereld.

Haleakala op Maui, Hawaii is een epische bestemming voor een vulkaan-tour. Wandel over de poelen en watervallen onderaan, geniet van de zonnige stranden en zie een zonsopgang boven de wolken, je zult het nooit vergeten. Genieten!

# 3 Beklim de Cova-krater op het eiland Santo Antao

door Mario van Rest And Recuperation

Vulkanen zijn een van de meest fascinerende natuurlijke elementen. Als we jong zijn, kunnen we niet begrijpen hoe “vuur” van een berg kan komen. Als we ouder worden, worden we nog steeds ongelooflijk aangetrokken door dat lichtgevende vast-vloeibare en zeer glanzende magma. Vulkanen bieden wandelaars en avontuurlijke reizigers prachtige wandelingen met een spectaculair uitzicht op de top.

Een van mijn favoriete vulkanen is de inmiddels uitgestorven krater van Cova in Santo Antao, een van de eilanden van Kaapverdië. De mooiste manier om het te ontdekken is de twee uur durende steile klim naar de top, beginnend bij Vale do Paul. Het uitzicht zal ongelooflijk zijn: aan de ene kant de zee, met de naburige eilanden Sao Vicente en, als de lucht helder is, Santa Luiza. Aan de andere kant de Cova-krater, nu verbouwd door lokale dorpelingen.

Voordat u terugkeert naar de andere kant van de Vale do Paul, moet u zeker stoppen voor een heerlijke maaltijd bij Biosfera Amor do Dia. Deze kleine zelfvoorzienende boerderij is gebouwd door een Italiaanse man die verliefd werd op Santo Antao. Het eten is geweldig, omdat ze hun groenten verbouwen en hun eigen dieren hebben, allemaal gekookt met een Italiaans tintje. Als je geen vegetariër bent, is het langzaam gegaarde varkensvlees de perfecte beloning voor de zware klim!

# 4 Bromo-berg in Indonesië

door Bradley van Dream Big, Travel Far

Zonder twijfel is onze Mount Bromo-zonsopgangstour de beste vulkaanervaring die we ooit hebben gehad! Zonsopkomsten zijn altijd werkelijk wonderlijke momenten om te zien, maar het is moeilijk voor te stellen dat er een mooiere of pittoreskere locatie is dan de berg Bromo. Terwijl de zon langzaam opkomt en de mist uit de vallei opkomt, lijkt het landschap voor je bijna alsof het is geverfd.

Een fantastische reeks van rood, oranje en bruin smelten samen en het is echt adembenemend. Het is relatief eenvoudig om er te komen en er rijden dagelijks meerdere reisorganisaties vanuit de stad Malang. Ze lopen ook vanuit veel andere steden en dorpen in Oost-Java, maar dit lijkt het meest populaire startpunt.

De rit daar duurt ongeveer 2 uur, afhankelijk van het verkeer dat op weg is naar het uitkijkpunt. Tegen de tijd van zonsopgang is de beroemde vulkaan gevuld met honderden medereizigers die het spektakel willen zien. Het wordt erg koud, maar gelukkig zijn er locals die jassen, dekens en hete thee verkopen! 

Na de zonsopgang zelf neemt je gids je meestal terug naar een andere plek in de vallei waar je omhoog kunt klimmen naar de Ijen-krater. Vanaf hier kun je naar een actieve vulkaan staren, wat op zich weer een geweldige ervaring was die de hele ochtend echt een topper was.

Mount Bromo, Java Indonesië | beste vulkanen om over de hele wereld te bezoeken

# 5 Mount Longonot in Kenia

door Nadine van Live Travel Kenya

Kenia is een land vol vulkanen.  De Great Rift Valley, een 8000 mijl lang litteken dat door Afrika loopt en helemaal door Kenia, is doorspekt met vulkanen en vulkanische activiteit.  In de Rift-geisers zijn bubbels, warmwaterbronnen in overvloed en worden vulkanen als stof gesprenkeld. 

De dichtstbijzijnde vulkaan bij de hoofdstad Nairobi is Mount Longonot en het is een gemakkelijke dagtocht om de slapende monoliet te bewandelen. Een spannende rit van de hooglanden van Nairobi langs de kant van de Rift biedt u uitzicht op Longonot en de zustervulkaan Suswa. De krater van Longonot is van een afstand goed zichtbaar. Terwijl de vulkaan inactief is, is de krater gevuld met dicht bos en inheemse wilde dieren. Wandel met je gids over de kraterrand en loop vervolgens over de 7 km omtrek voor een fantastisch uitzicht over de Rift en de krater in. De vulkaan ligt in een nationaal park en je zult waarschijnlijk veel van de Keniaanse fauna zien, van buffels, elanden, leeuwen, luipaarden, bosbokken, gewone zebra’s, giraffen en gazellen van Grant.

Hoewel Longonot op slechts 90 minuten rijden van Nairobi ligt, heeft u een aantal opties als u wilt overnachten. Er is een eenvoudige maar veilige Kenya Wildlife Campsite in Mount Longonot National Park, of ga naar het nabijgelegen Naivasha, waar u kunt kiezen uit elegante huizen en kleine huisjes. Probeer Carnellys of The Ranch House voor eten.  Vergeet niet om tijdens de wandeling water en zonnebrandcrème mee te nemen, omdat het in de Rift erg heet kan worden. En vergeet je camera niet.

Beste vulkanen om te bezoeken Mount Longonot in Kenia

# 6 Ngorongoro-krater in Tanzania

door Joanna van The World in My Pocket

De Ngorongoro-krater is waarschijnlijk een van de beroemdste vulkanen die je in Afrika kunt bezoeken. De krater is miljoenen jaren geleden gevormd, toen een gigantische supervulkaan explodeerde en op zichzelf instortte. Het is ‘s werelds grootste inactieve, intacte en ongevulde vulkanische caldera. 

Ngorongoro is een gespreksgebied dat wordt beschermd door de regering van Tanzania. Het is een van de meest opwindende plekken om op budget safari te gaan in Tanzania vanwege de grote kans om alle big five te zien. Als je tijdens je reis naar Tanzania maar één keuze hebt uit een safaripark, dan zou dat de Ngorongoro Crater moeten zijn.

De tochten naar de krater worden meestal ‘s ochtends gedaan als de dieren net wakker worden. De sfeer binnen is koud en nat, vaak mistig in de vroege ochtend, wat de afdaling naar de krater nog spectaculairder maakt. De kraterbodem ligt op 1.800 meter boven de zeespiegel, wat klimatologisch heel anders is dan de rest van de safariparken.

In het midden van de krater ligt een seizoensgebonden zoutmeer, dat wordt bezocht door duizenden roze flamingo’s. De beste tijd om naar de Ngorongoro-krater te gaan, is tijdens het natte seizoen. Dan heb je de meeste kans om neushoorns te spotten. Tijdens mijn safarireis naar Ngorongoro zag ik er 8!

# 7 Instappen met vulkaan in de Cerro Negro in Nicaragua

door Julie van Why Not Ju

Nicaragua heeft veel vulkanen die je kunt bewonderen, wandelen en kamperen. De vulkaanervaring op Cerro Negro valt echter echt op als iets unieks. Cerro Negro betekent zwarte heuvel en je hoeft maar één keer naar de vulkaan te kijken om te begrijpen hoe deze zijn naam kreeg. De vulkaan is grotendeels bedekt met zwart vulkanisch grind, in contrast met het groene bos en de natuur eromheen.

Cerro Negro is de jongste vulkaan in Midden-Amerika en verscheen voor het eerst in 1850. Het ligt in een nationaal park, dicht bij de stad Malpaisillo, op slechts 45 minuten rijden van de grotere stad Leon. De vulkaan meet 728 meter boven de oceaan en is nog steeds actief. Behalve dat het op zichzelf vrij uniek is, is Cerro Negro ook de enige plek waar je kunt deelnemen aan vulkaanboarden, in de wereld.

Om vulkaanboarden te ervaren, kun je een tour boeken vanuit de stad Leon. Het reisbedrijf haalt je ‘s ochtends op en voorziet je van borden, een overall, een bril en handschoenen. Vervolgens rijdt u de korte trip naar Cerro Negro. Je wandelt de vulkaan op met je spullen voordat je op je board stapt en langs de zijkant van de vulkaan glijdt. De wandeling naar boven duurt niet meer dan 45 minuten tot een uur, maar zorg ervoor dat je onderweg geniet van het geweldige uitzicht. Als je geluk hebt, zul je zelfs de grond zien, dicht bij de krater, roken en het zal warm aanvoelen. De ervaring om langs de zijkant van een vulkaan naar beneden te glijden is op zijn zachtst gezegd opwindend. Sommige van de reisorganisaties meten zelfs je snelheid terwijl je naar beneden gaat. Een bezoek aan Cerro Negro is absoluut niet je normale vulkaanervaring, maar het is er absoluut een voor de boeken.

# 8 Kamperen op de actieve Pacaya-vulkaan in Guatemala

door ons

Een van de beroemdste vulkanen om in Guatemala te wandelen is de Pacaya. Kamperen onder een prachtige sterrenhemel, marshmallows roosteren boven lava en indrukwekkende uitbarstingen van rode lava. Kamperen op de Pacaya is een unieke ervaring die je nooit zult vergeten!

Guatemala heeft drie actieve vulkanen, maar de Pacaya is de enige waar je veilig naartoe kunt klimmen in de buurt van de krater. De avondwandeling in het donker – alleen mogelijk als je een tour boekt met een overnachting – is een van de meest spectaculaire dingen die we ooit hebben gedaan. De enorme lava stroomt van boven naar beneden, de lava spat uit de krater en de dikke rookwolken. Wauw! Toen het een beetje mistig werd, bedierf het de pret helemaal niet. De mist veroorzaakte een verbazingwekkende rode gloed rond de lava en vulkaan.

Pacaya Lava Stream | Antigua | Guatemala

# 9 Nyiragongo-vulkaanwandeling in Congo

door Kesi van Kesi To and Fro

De Nyiragongo-vulkaanwandeling in de Democratische Republiek Congo is een van de meest indrukwekkende trektochten omdat het grootste lavameer ter wereld bovenaan staat. Lava is al cool, maar getuige zijn van een enorm lavameer. Ik kon urenlang de lava zien kraken en knallen. De wandeling is gemiddeld en duurt ongeveer 6 uur om naar de top te klimmen. Je overnacht in hutten op de top, zodat je de hele nacht naar de vulkaan kunt kijken tot je wilt slapen.

De Nyiragongo-vulkaan bevindt zich in het Virunga National Park. De meeste mensen vliegen Kigali, Rwanda binnen en begeven zich naar Goma, DRC. Het is van vitaal belang om deze reis van tevoren te plannen, want je moet visa regelen en een vergunning boeken om de vulkaan te beklimmen.

Er zijn goedkope guesthouse-opties om de nacht voor je trektocht in Goma te blijven, met kamers rond de $ 30. Het is ook mogelijk om te verblijven in Virunga, dat luxere en comfortabelere hotels heeft. Door de avond ervoor in Virunga te blijven, kun je de vulkaan zien oplichten.

Wandelen op de Nyiragongo-vulkaan is een van de beste dingen die ik ooit in mijn leven heb gedaan, en ik reis al 5 jaar de wereld rond!

Beste vulkanen om te wandelen | Nyiragongo-vulkaanwandeling in de Democratische Republiek Congo

# 10 Wandelen op de Acatenango-vulkaan in Guatemala

door Emma van Journey of a Nomadic Family

Er zijn zevenendertig vulkanen in Guatemala, waaronder vier rond Antigua. De Fuego is nog steeds actief, barst dagelijks uit in spetters en spuit wolken stofas uit. ‘S Nachts stijgen de sintels hoog de lucht in en zijn ze gemakkelijk te zien vanuit Antigua. Dus, hoe vind je het om op dezelfde hoogte als Fuego te kamperen en de hele nacht door te zien barsten? Nou dat kan! De Acatenango is een vulkaan die aan Fuego vastzit en hoewel wandelen een uitdaging is, is het zeker de moeite waard. 

Read more:  Antigua Guatemala: kleurrijke must-visit

Acatenango, verbonden aan Fuego, heeft twee toppen: de noordelijke top, Yepocapa, staat op 3.830 meter en de zuidelijke hogere top, Pico Mayer, op 3.976 meter. Als je ‘s nachts kampeert, wordt de wandeling naar het basiskamp in drie delen verdeeld. Het Oak Forest ligt aan de voet van de vulkaan, ongeveer halverwege passeer je het Cloud Forest en hoe hoger je wandelt, vind je de dennen- en subalpiene bossen.

Deze wandeling begint steil, in het midden iets vlakker en dan is de laatste klim naar de top voor zonsopgang een absolute moordenaar! Als je geen wandelervaring hebt, zou ik voor Pacaya kiezen, maar Acatenango is zeker te doen als je een ervaren wandelaar bent en zelfs met kinderen. Ik heb deze wandeling gemaakt met een 8 en 9-jarige die er dol op was en er nog steeds over praat. 

Wees bereid om op beide dagen vroeg te beginnen. Je moet denken aan een start van 7 uur ‘s ochtends voor de eerste dag en als je de volgende ochtend de zonsopgang wilt beklimmen, sta je rond 4 uur op! Het is een hele klus om zo vroeg uit de warme slaapzak te komen, maar het is zeker de moeite waard om de zon te zien opkomen boven Antigua en met een uitbarstende vulkaan naast je! 

# 11 De Vesuvius in Napels in Italië

door Melissa Douglas van High Heels and a Backpack

De Vesuvius is de enorme actieve vulkaan die boven de stad Napels in Zuid-Italië uittorent. Je kunt de beroemde vulkaan vanuit vrijwel alle hoeken van de hoofdstad van Campania zien en terwijl je over de promenade van Spacca Napoli wandelt, zie je hem in de verte weg roken. 

De Vesuvius is in zijn geschiedenis meer dan 50 keer uitgebarsten. De meest historische en tragische uitbarsting vond echter plaats in 79 n.Chr. Toen een uitbarsting de nabijgelegen Romeinse steden Pompei en Herculaneum verwoestte. 

Wandelen naar de top van de Vesuvius is een populaire excursie voor bezoekers van Napels. U kunt vanaf de top genieten van een spectaculair uitzicht over de baai van Napels en over de eilanden Capri en Procida. Het is mogelijk om de Vesuvius zelfstandig of onder begeleiding te veroveren. Bovendien kun je naar de top wandelen of halverwege een jeep nemen. 

Wandelen op de Vesuvius is relatief eenvoudig, zelfs als je jezelf niet als een ongelooflijke fysieke conditie beschouwt. De route van de basis naar de bovenste kraters is 3,3 km en hoewel er een steile helling is, zijn de paden zeer goed aangelegd en goed gemarkeerd. Een deel van het landschap terwijl je opstijgt, is zo ongebruikelijk dat je het gevoel hebt alsof je door een andere planeet reist. 

Op de top van de klim naar de Vesuvius is kamperen niet toegestaan – dit is tenslotte een actieve vulkaan! U kunt de Vesuvius gemakkelijk bereiken vanuit het centrum van Napels door de bus te nemen vanaf Piazza Piedigrotta en uit te stappen bij de halte Vesuvio.

Volcano Vesuvius in Italië

# 12 Sakurajima-vulkaan in Kagoshima in Japan

door Cass van Cassie The Hag

Een bezoek aan Kagoshima, het meest zuidelijke punt van het Kyushu-eiland in Japan, is zonder twijfel een unieke ervaring. Het is zelfs bekend dat de enorme vulkaan, die zijn naam dankt aan het Sukrajima-eiland net voor de kust, de hele stad in as bedekt. Sakurajima zelf vertaalt zich naar ‘kersenbloesemvulkaan’ en werd meer dan 22000 jaar geleden gevormd. Je kunt het gebied in één of twee dagen ervaren terwijl je door Kyushu reist.

Terwijl de rook die uit de vulkaan stort, de skyline van de stad domineert, kun je ook het eiland zelf bezoeken. Een veerboot vanuit de stad duurt slechts een kwartier en dan kun je ervoor kiezen om te wandelen, fietsen of bussen te nemen rond de lus van het eiland. Er zijn veel observatiepunten en interessante activiteiten, zoals unieke sculpturen, om te bezoeken, maar de ster van de show is de opdoemende actieve vulkaan. 

Terug in Kagoshima kun je ook een van de beroemde hete stoomzandbaden nemen. Dit is hier al 300 jaar een traditie en betekent in wezen begraven worden op het strand in het zand. Het hete bronwater, aangedreven door de Japanse vulkaan, zou de bloedsomloop verbeteren, naast andere medische voordelen. Bovenal doen mensen het vanwege de unieke en ontspannende eigenschappen van deze ervaring, hoewel het ook populair is als schoonheidsbehandeling.

Sakurajima-vulkaan in Kagoshima

# 13 Etna-vulkaan op Sicilië

door Veronika van Travel Geekery

Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa (als je de Kaukasus niet meetelt), behoort tot een van de beste plaatsen op het eiland om te bezoeken en zou een vast onderdeel moeten zijn van elke Siciliaanse reis.

De hoofdroute naar de Etna brengt je naar het Rifugio Sapienza-gebied op een hoogte van 1.900 meter. Vanaf daar kun je naar verschillende kraters wandelen. Zelfs vlak bij de parkeerplaats zijn er op loopafstand verschillende kraters – die uit de uitbarstingen van 1983, 1986 en 2001. Het gebied is allemaal open en je kunt er vrij rondlopen.

Op een heldere dag is het goed om 30 EUR te betalen voor een rit met de kabelbaan. De rit van 15 minuten brengt je naar een hoogte van 2.400 meter. De hoogste die je kunt bereiken is 2.900 meter – lokale rondleidingen kunnen je daar brengen of je kunt wandelen, maar het is best moeilijk. U moet stevig schoeisel dragen.

Het weer op de Etna is vaak heel anders dan aan zee. De vulkaan blijft ook rokend, dus de top wordt vaak aangetast door een dikke mist en het is meestal behoorlijk koud.

Ten tijde van ons bezoek regende het zelfs, maar we hadden nog steeds een geweldige tijd met het verkennen van de kraters bij Rifugio Sapienza. We konden niet meer zien dan alleen de onderkant van de kabelbaan en besloten daarom om hem niet op te pakken.

Kraters van Etna Sicilië | Beste vulkanen om over de hele wereld te wandelen

# 14 Wandelen Volcán Chaitén in Chili

door Steph van Worldly Adventurer

Chili is een land bezaaid met vulkanen, met ergens tussen de 90 en 105 waarvan wordt aangenomen dat ze op dit moment actief zijn. Hoewel Volcán Villarrica in het merengebied alle aandacht krijgt, is er nog een vulkaan die zowel gemakkelijker te beklimmen is als veel spectaculairdere uitzichten heeft: Volcán Chaitén.

Volcán Chaitén, gelegen in Pumalín National Park in het uiterste noorden van de Carretera Austral, is een van de mooiste vulkanen van Patagonië, Chili. Het heeft ook een verontrustende geschiedenis, het is pas ontdekt in 2008, toen het explodeerde met een askolom van 30.000 meter hoog, waardoor duizenden werden geëvacueerd uit de regio. Hoewel het actief blijft, is het nu een stuk veiliger en wandelen naar de gapende, drie kilometer brede krater waar je kunt zien hoe rookwolken loom uit de lavakoepel een spannende Patagonische wandelervaring is.

De wandeling is een uitdagende heen- en terugreis van 4,4 km die je drie uur zou moeten kosten, waarbij het pad omhoog klimt door wat ooit een dicht bos was, maar nu slechts een verzameling strookjes boomstammen is die tijdens de explosie waren verkoold. Vanaf de top zijn de uitzichten op het omliggende nationale park en de Patagonische fjorden daarbuiten dramatisch en adembenemend in gelijke mate.

Om hier te komen, moet je liften van Chaitén naar de trailhead, zo’n 24 kilometer ten noorden van de stad. Chaitén is ook de beste plek om te verblijven, tenzij je je eigen kampeeruitrusting hebt (wat ik ten zeerste aanbeveel dat iedereen op hun paklijst voor Patagonië staat), want er zijn een aantal campings in het nationale park die een nominale vergoeding vragen. 

Volcan Chaiten in Chili | Beste vulkanen om over de hele wereld te wandelen

# 15 Thrihnukagigur in IJsland

door Jennifer & Tim van Luxe Adventure Traveler

Als je net zo geobsedeerd bent door vulkanen als wij, dan mag je een bezoek aan Thrihnukagigur in IJsland niet missen. Het is de enige vulkaan in zijn soort ter wereld en de enige slapende vulkaan waar je naar binnen kunt gaan. Met de toepasselijke naam Inside the Volcano is het een ongelooflijke ervaring en een must-do als je IJsland bezoekt. 

Wat de onuitspreekbare Thrihnukagigur zo bijzonder maakt, is dat de magmakamer na een uitbarsting meestal wordt afgesloten met verharde lava. Maar dat gebeurde vreemd genoeg niet met Thrihnukagigur, dat meer dan 4000 jaar geleden uitbrak. De enorme holle magmakamer werd pas in 1974 ontdekt en is pas de laatste jaren voor het publiek geopend. Je kunt het alleen bezoeken tijdens een rondleiding en om er te komen is een avontuur op zich. 

Gelegen in de IJslandse Hooglanden in het natuurreservaat Bláfjöll, is het alleen toegankelijk van half mei tot half oktober. Het bereiken van de top van de vulkaan vereist een trektocht van 3 kilometer over een lavaveld, waar harde wind het vaak moeilijk maakt om te staan. Het is echter de moeite waard om tegen de wind te vechten, terwijl je uiteindelijk afdaalt in een andere wereld in de 120 meter diepe kamer. Kleine groepen van maximaal zes personen worden in de mandakamer in een mandlift neergelaten. Je hebt dan wat tijd om de prachtige omgeving te verkennen die achterbleef nadat de lava de kamer verliet. En in het basiskamp wacht je warme dranken en een kom IJslandse stoofpot voor een broodnodige warming-up.

Thrihnukagigur in IJsland Binnen in de vulkaan

# 16 Stromboli-vulkaan in Silicy

door Claudia van My Adventures Across The World

Mount Stromboli dankt zijn naam aan het eiland, een van de kleinste van de Eolische archipel, die je ten noorden van Sicilië zult vinden. Bereikbaar met de draagvleugelboot uit Milazzo (op ongeveer een uur rijden van Catania), dit is een van de beste plekken ter wereld voor vulkaanervaringen. Dit is een van de meest actieve vulkanen ter wereld, die dagelijks rookt en uitbarst.

De wandeling naar de krater van de berg Stromboli is een ongelooflijk avontuur. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen heb je daarvoor een gids nodig. Dagelijkse begeleide wandelingen vertrekken elke middag vanuit het dorp – de vertrektijd varieert op basis van de tijd van het jaar, omdat het de bedoeling is om op tijd bij de krater te komen voor zonsondergang en om de lavastromen en explosies in het donker te bewonderen. Je daalt af als het donker wordt.

Zodra je de krater nadert, hoor je de explosies voordat je ze zelfs maar kunt zien – het geluid is vergelijkbaar met dat van vuurwerk. Eenmaal bovenaan kunt u in het kratergebied zitten om foto’s te maken en gewoon onder de indruk te zijn van deze ongelooflijke show van de natuur. Het uitzicht op de rest van de Aelische archipel in de verte is gewoon adembenemend.

De wandeling kan inspannend zijn, want je loopt over zandig terrein en gaat bergopwaarts totdat je de krater bereikt. Op de terugweg zal het terrein nog zandiger en ietwat glad zijn, en je loopt in het donker dus je hebt een koplamp nodig.

Passende uitrusting wordt ten zeerste aanbevolen: zorg ervoor dat u goede wandelschoenen draagt en dat u een T-shirt en een goede sweater en windjack draagt, want het kan behoorlijk koud zijn in de krater. Breng voldoende voedsel en water mee voor de duur van de wandeling.

Beste vulkanen om te wandelen ter wereld | Stromboli vulkaan in Silicy

# 17 Wandelen naar de Rinjani-vulkaan in Indonesië

door Katalin van Our Life Our Travel

Tijdens onze twee weken durende reis naar Indonesië was een van de meest gedenkwaardige vulkaanervaringen wandelen naar Mt Rinjani op het eiland Lombok.

Karol en ik maakten een nachtelijke wandeltocht naar de rand van de vulkaan en terug. Het was een georganiseerde tour door een van de lokale bedrijven. We kozen de tour ter plaatse omdat we van tevoren niet zeker waren van onze dienstregeling. De wandeling naar de meer dan 3000 meter hoge vulkaan was vanwege de hoge luchtvochtigheid nogal veeleisend. Gelukkig wandelen we vaak, dus het was niet echt vermoeiend voor ons. Alleen de constant hoge luchtvochtigheid was een beetje storend, terwijl we door het regenwoud omhoog liepen. Positief was dat we tijdens de trektocht miljoenen apen, vogels en insecten zagen.

Omdat het een georganiseerde reis was, hoefden we niet onze eigen tent of slaapzakken mee te nemen, want deze waren voorzien en opgesteld voor de nacht aan de rand. De meeste maaltijden werden ter plekke goed bereid, dus we droegen alleen kleding, persoonlijke spullen en water.

Helaas was het aan het eind van de middag bewolkt toen we de top bereikten, en er zat ook een wolk in de krater, dus we kregen alleen een glimp van het meer erin voor de zonsondergang. De volgende ochtend daalden we af op dezelfde route.

Rinjani vulkaan in Indonesië | Beste vulkanen om over de hele wereld te wandelen
Rinjani vulkaan in Indonesië | Beste vulkanen om over de hele wereld te wandelen

# 18 Vestmannaeyjar in IJsland, een onmisbaar vulkanisch eiland

door ons

Vestmannaeyjar in IJsland – ook wel bekend als de Westmann-eilanden – is het perfecte toevluchtsoord vanaf de ringweg op uw reis door IJsland. Deze archipel buiten de gebaande paden is perfect voor vogelaars, wandelaars en avontuurlijke vulkaanklimmers. 

Wanneer u de Westmann-eilanden bezoekt, bezoekt u er eigenlijk maar één: Heimaey, de grootste en de enige die bewoond is. Heimaey heeft één klein stadje en draait helemaal om dramatische kliffen, vulkanen en papegaaiduikers. Twee dagen zouden genoeg moeten zijn om heel Heimaey te bestrijken, maar een dagtocht zou je ook voldoende tijd geven om op zijn minst de belangrijkste hoogtepunten te zien.

De Vestmannaeyjar-eilanden zijn ooit ontstaan door vulkanische activiteit en tegenwoordig wordt Heimaey nog steeds gedomineerd door vulkanen. De Eldfell en Helgafell liggen beide dicht bij het kleine stadje op het eiland. De Eldfell is de grootste en is in 1973 uitgebarsten. Het hele eiland moest worden ontruimd en de uitbarsting duurde maanden. Een deel van de stad was bedekt met lava. U kunt nu de zwarte lavavelden bezoeken. Het is een bizar idee dat er overblijfselen van de stad eronder zijn, zoals een IJslandse Pompeii.

De klim naar de top van de Eldfell is een hoogtepunt van je bezoek. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Heimaey en de andere Westmann-eilanden. Je kunt van het dorp naar de voet van de vulkaan lopen – of je huurauto nemen en deze aan de voet parkeren – en in ongeveer een uur wandelen door de zwarte lavarotsen.

Vulkaan Vestmannaeyjar IJsland | Westmanneilanden | Roadtrip IJsland

# 19 Arthur’s Seat in Edinburgh

door Ronan van Everything Edinburgh

De skyline van Edinburgh is direct herkenbaar aan de imposante en uitgestorven vulkaan Arthur’s Seat. Deze wandelplek is populair bij de lokale bevolking en bezoekers, toeristen en hondenuitlaters.

Read more:  Tips voor de London South Bank & Borough

De klim naar de top is een van de mooiste wandelingen in Edinburgh. Er zijn een aantal verschillende routes naar de top van Arthur’s Seat. De minst uitdagende is van Dunsapie Loch in het oosten.  De meer uitdagende beklimmingen zijn van St Margaret’s Loch of Holyrood Palace in het noorden en westen.

Alle routes zijn duidelijk aangegeven en bieden een prachtig uitzicht over de stad. Het is moeilijk om te weten wat het beste deel van deze wandeling is: het opvallende basaltterrein of het panoramische uitzicht over Edinburgh, de Forth en Fife. In werkelijkheid is het een beetje van beide!

Je moet ongeveer drie uur de tijd nemen om naar de top van Arthur’s Seat te klimmen.  De klim kan op sommige plaatsen uitdagend zijn, maar is populair bij gezinnen, dus het is niet overdreven moeilijk.

Maak een dag van uw reis door een bezoek te brengen aan een van de fantastische eetgelegenheden in de omgeving. Of bezoek Dynamic Earth – een museum gewijd aan het verhaal van de aarde. Het is perfect voor gezinnen met veel praktische tentoonstellingen.  Dynamic Earth bevindt zich aan de voet van Arthur’s Seat in Holyrood Park.

Zorg ervoor dat u enkele foto’s van Edinburgh Castle maakt, die duidelijk te zien zijn in het westen. Het is gebouwd bovenop een vulkanische plug die werd gekozen vanwege zijn strategische positie om vijanden te zien naderen.

Op tijd klimmen naar de top voor zonsopgang of zonsondergang is zeker de moeite waard en staat voor menig student en lokaal op de bucketlist.  Zorg ervoor dat je Arthur’s Seat aan je bucketlist in Edinburgh toevoegt!

Arthur's Seat Edinburgh | Beste vulkanen om over de hele wereld te bezoeken

# 20 Timanfaya National Park op Lanzarote

door Darek van Darek And Gosia

Lanzarote en vulkanen zijn bijna synoniemen. Hoewel de hele archipel van de Canarische Eilanden is ontstaan dankzij uitbarstingen onder water, is de impact van vulkanen op het landschap op geen enkel ander eiland zo zichtbaar. De effecten van hun aanwezigheid zijn bijna overal te zien, van het groene Charco de los Clicos-meer tot de ondergrondse Jameos de Aqua. Het Nationaal Park Timanfaya wordt echter vooral geassocieerd met vulkanen op Lanzarote.

Waarschijnlijk de bekendste plek op Lanzarote. Het verrukt, verbaast en soms schrikt. Zelfs 300 jaar geleden woonden hier mensen en het gebied stond bekend om zijn vruchtbare gronden. Niets voorzegde wat er zou komen, totdat plotseling in 1730 het land opende nabij het dorp Timanfaya.

Ondanks het verstrijken van drie eeuwen is het landschap van deze plek weinig veranderd. Dankzij de inspanningen van Cesar Manrique werd het Parque Nacional de Timanfaya in de jaren 70 onder strikte bescherming gecreëerd met een oppervlakte van meer dan 50 km2. Onafhankelijke toegang tot het park is ten strengste verboden, maar u kunt het interieur verkennen met een rondleiding op een relatief korte rit op kamelen.

Tegenwoordig kookt magma nog steeds op een diepte van 3-5 km, wat ervoor zorgt dat enkele meters onder de grond de temperatuur 600 graden Celsius bereiken, en net onder het oppervlak zelfs 100-200 graden. Rond het restaurant El Diablo zijn er verschillende shows die illustreren hoe warm deze plek is.

Nationaal park Timanfaya in Lanzarote

# 21 De actieve vulkaan Santiaguito in Guatemala

door ons

De Santiaguito-vulkaan is de gevaarlijkste van de drie actieve vulkanen in Guatemala. Alle wandelingen naar de vulkaan zijn sinds een paar jaar geannuleerd, maar je kunt dit indrukwekkende natuurverschijnsel nog wel op veilige afstand bekijken bij de Santa Maria vulkaan. 

De Santiaguito maakt in feite deel uit van de Santa Maria-vulkaan, vlakbij Quetzaltenango. Er werd ons verteld dat de kraters van de Santiaguito zijn ontstaan door een enorme uitbarsting van de Santa Maria. Een deel van de Santa Maria-vulkaan stortte toen in en vormde de kraters die we nu de Santiaguito noemen. De Santa Maria is een stuk hoger dan de Santiaguito en is een populaire bestemming voor een zware dagwandeling of zelfs een nachtelijke tocht.

Het eerste deel van de wandeling naar het uitkijkpunt voor de Santiaguito is gelijk aan dat voor de Santa Maria. Op een gegeven moment ga je linksaf voor de Santa Maria-top en ga je rechtdoor richting Santiaguito. De wandeling naar het uitzichtpunt duurt ongeveer 2 uur. 

Je komt vroeg in de ochtend aan bij het uitkijkpunt, wanneer de lucht nog helder is en je de Santiaguito kunt zien uitbarsten. We brachten anderhalf uur bij het uitkijkpunt door met onze gids en groep, koffie drinken en kletsen. De uitzichten zijn geweldig en de Santiaguito stelt helemaal niet teleur. De krater begint eerst langzaam te roken, totdat er een enorme, dikke en witte rookwolk verschijnt. We krijgen drie uitbarstingen te zien, elk onvergetelijk en indrukwekkend.

Uitkijkwandeling Santiaguito | Monte Verde Quetzaltenango | Guatemala
Uitkijkwandeling Santiaguito | Monte Verde Quetzaltenango | Guatemala

# 22 Diamond Head op het eiland Oahu op Hawaï

door Holly van Globe Blogging

Hoewel het geen actieve vulkaan was, werd Diamond Head ongeveer 300.000 jaar geleden gevormd door een uitbarsting toen as en deeltjes zich rond het midden van de uitbarsting nestelden en uiteindelijk uitharden tot rots. Tegenwoordig beslaat de krater een oppervlakte van meer dan 475 hectare op het eiland Oahu op Hawaï.

Een populaire toeristische attractie die elk jaar meer dan een miljoen bezoekers ontvangt, wandelen Diamond Head is een overgangsrite voor elke bezoeker van Oahu, niet alleen vanwege het spectaculaire panoramische uitzicht vanaf de top, maar ook voor een glimp van de Amerikaanse militaire geschiedenis. Het strategische voordeel van de positie van Diamond Head maakte het een logische keuze voor militaire versterkingen en deze werden in beide wereldoorlogen toegevoegd. Tegenwoordig kunnen toeristen door de uitkijkposten en commandoposten dwalen en door tunnels wandelen die door de rots zijn uitgehouwen.

De klim naar de 760 voet hoge piek zal de hartslag zeker verhogen, maar is niet overdreven moeilijk, en biedt onderweg tal van plekken om te stoppen en te rusten. Voor de gretigen wordt het aanbevolen als een spectaculaire locatie voor zowel zonsopgang als zonsondergang, zorg ervoor dat u de openingstijden van de krater controleert voordat u vertrekt. Tourbedrijven bieden vaak ochtendrondleidingen aan, maar vertrekken na zonsopgang.

De wandeling is 2,6 kilometer van de parkeerplaats naar de top en terug en terwijl de officiële site twee uur suggereert, zou de wandeltijd in minder kunnen worden gedaan. De Diamond Head-krater ligt op ongeveer 40 minuten lopen van Waikiki voor diegenen die hun wandeling willen verlengen, of de openbare busroute # 23 stopt buiten de krater.

Diamond Head op het eiland Oahu in Hawaï

# 23 Cotopaxi-vulkaan in Ecuador

door Sarah Carter door Lets Grow Cook

Ecuador heeft veel vulkanen, maar de op één na hoogste berg (en vulkaan) Cotopaxi is een van de gemakkelijkste om te wandelen. Velen nemen de reis vanuit Quito als een reis van 2 dagen en 1 nacht, wat helpt bij een deel van de acclimatisatie, wat absoluut noodzakelijk is om deze vulkaan te bezoeken.

Een van de beste manieren om Cotopaxi te bezoeken, is door te verblijven in het Secret Garden Hostel – dat aan de voet van Cotopaxi vaak de hemel op aarde wordt genoemd. Er zijn slaapzalen, hobbit-hutten en glorieuze privécabana’s hier met open haarden en eigen badkamers. 

De top van Cotopaxi ligt op 5897 meter, maar wandelen begint meestal op de parkeerplaats, die op 4.500 meter ligt.  Hoe ver je ook besluit te gaan wandelen, de meeste mensen komen in ieder geval bij de refuge, op 4.800 meter hoogte.  Er is hier accommodatie, toiletten en eten en drinken en het is ook binnen warm! Als je topt, blijf je hier op je eerste nacht. 

Je kunt er natuurlijk gewoon voor kiezen om naar de refuge te wandelen, of, zoals wij deden, naar de sneeuwgrens en 5.000 meter.  De lucht is hier dunner en je moet extra water opnemen, maar het uitzicht is schitterend en het is een ongelooflijke plek om te bezoeken.

Vulkaanervaringen - Cotopaxi, Ecuador
Vulkaanervaringen - Cotopaxi, Ecuador

# 24 Khorgo-vulkaan in Mongolië

door Wendy Werneth van The Nomadic Vegan

Voordat ik Mongolië bezocht, had ik geen idee dat er vulkanen waren. Ik wist van het zand van de Gobi-woestijn en de grasvlakten die worden gebruikt voor het grazen van dieren, maar ik wist zeker niet dat je in Mongolië een vulkaan kon beklimmen. De plaats om dit te doen is het Khorgo-Terkh National Park, dat ongeveer 630 kilometer ten westen van de hoofdstad Ulaanbaatar in de provincie Arkhangai ligt. Zoals de meeste bezienswaardigheden in Mongolië, is er geen openbaar vervoer om hier te komen, dus je moet een rondleiding regelen met een lokale operator.

Het park is vernoemd naar de Khorgo-berg, de belangrijkste vulkaan in het gebied, hoewel er in totaal ongeveer een dozijn zijn. Ze zijn nu allemaal uitgestorven en wat echt opvalt aan het landschap is hoe het bos is gegroeid rond de donkere zwarte lavasteen en slapende kraters. Je zult zelfs pijnbomen zien groeien uit de donkerrode grond in de Khorgo-krater.

Wandelen naar de kraterrand duurt slechts ongeveer 15 tot 20 minuten en je wordt beloond met een spectaculair uitzicht op het omringende vulkanische landschap. Verderop in de verte zie je Terkhiin Tsagaan Nuur, een prachtig meer dat ook deel uitmaakt van het nationale park. Ik raad aan om te overnachten in een van de ger-kampen aan de oevers van het meer. ‘Ger’ is het Mongoolse woord voor de yurts waarin nomadische herders leven, en tegenwoordig vind je ger-kampen voor toeristen verspreid over Mongolië. Hoewel ze comfortabeler zijn dan de ger van een typische herder, verwacht je niet veel luxe. Een verblijf van één nacht hier is voor de meeste mensen voldoende, maar als u de omgeving verder wilt verkennen, is het ook een uitstekende uitvalsbasis voor een langer verblijf.

Khorgo-vulkaan in Mongolië (2)

# 25 Tongariro National Park in Nieuw-Zeeland

door Alex van Discover Aotearoa – Nieuw-Zeeland van N tot Z

Het noorden van Nieuw-Zeeland is een paradijs voor liefhebbers van vulkanen. Er zijn meerdere actieve en nog meer slapende en uitgedoofde vulkanen verspreid over het Noordereiland. De drie beroemdste vulkanen liggen pal in het hart van Nieuw-Zeeland, in het Tongariro National Park. Het zijn Mounts Ruapehu, Ngaurauhoe en Tongariro. 

Mt Ngaurauhoe speelde als Mt Doom in Lord of the Rings, maar dat is niet de enige reden waarom mensen naar dit gebied komen. Tussen de lente en de herfst trekt de Tongariro Alpine Crossing duizenden bezoekers naar het Tongariro National Park. De 20 km lange vagebond is de populairste begeleide dagwandeling in Nieuw-Zeeland en een van de beroemdste ter wereld. Je wandelt tussen Mt Tongariro en Mt Ngaurauhoe door een surrealistisch landschap dat je af en toe het gevoel geeft om rond de maan te lopen. Het is ronduit prachtig op een stintachtige manier en fascinerend om de geothermische Emerald Lakes en Blue Lake te zien.

Tijdens de winter trekt de naburige vulkaan Ruapehu de meeste aandacht. Het grote bergmassief herbergt de grootste skigebieden van heel Nieuw-Zeeland! Ja, je kunt skiën op een vulkaan! De twee commerciële skivelden zijn het Whakapapa-skigebied aan de noordwestelijke kant van de berg en Tūroa aan de zuidwestelijke kant. 

Voor skiërs bieden beide skigebieden veel plezier en diversiteit, terwijl Whakapapa beter is voor beginnende skiërs en sightseeing. Sky Waka (waka is māori en betekent kano) is de gondel die zelfs niet-skiërs tot 2020m brengt.

Zelfs als je niet van plan bent om een van de drie vulkanen te beklimmen of te skiën, is er genoeg vulkanisch bewijs en activiteit in het Tongariro National Park. Bezoek bijvoorbeeld de Silica Rapids of een van de andere wandelingen in de omgeving om je vulkanische nieuwsgierigheid te stillen.

Nationaal park Tongariro in Nieuw-Zeeland | Beste vulkanen ter wereld om te bezoeken

# 26 Mount Benbow en Marum in Vanuatu

door Josh van The Lost Passport

Er zijn twee soorten vulkaanervaringen die je in Vanuatu kunt hebben. Rijd naar de top en kijk op je gemak naar binnen of klim omhoog door de dichte jungle voor twee meedogenloze dagen, gevolgd door een afdaling in de krater, vastgebonden met een touw en een metalen piket. Dit gaat over het laatste, voor de avonturiers.

Vanuatu’s buitenste eiland Ambrym herbergt twee vulkanen, Mount Marum en Mount Benbow. Indrukwekkend en uniek, beide vulkanen hadden lavameren, een zeldzame gebeurtenis. Om de vulkanen te bereiken, maak je een intensieve wandeling van 3-4 uur door de jungle naar een zeer eenvoudig basiskamp. Vanaf het basiskamp zijn er nog twee slopende wandelingen naar elke vulkaan. Regenwater op de berg is zuur en niet drinkbaar. Tenzij u uw longen wilt hoesten, zorg ervoor dat u tijdens de hele reis voldoende drinkwater bij u heeft.

Terwijl sommigen ervoor kiezen om de een of de ander te bezoeken, is het echt de moeite waard om beide te zien. Om de twee vulkanen te bezoeken, kun je het beste in totaal drie dagen de tijd nemen. Een dag opstijgen naar het basiskamp, een dag om beide vulkanen te bezoeken en een dag om af te dalen. Dat gezegd hebbende, de hele ervaring kan in twee dagen worden gedaan als je de benen ervoor hebt.

Beste vulkanen om te wandelen ter wereld | Mount Benbow en Marum, Vanuatu

# 27 Volcan Masaya in Nicaragua

door Michele van Adventures Abound

Terwijl Nicaragua bekend staat als het land van meren en vulkanen, is het Masaya Volcano National Park een bijzonder onvergetelijke ervaring die je moet bezoeken, met twee vulkanen in een oude supervulkaan en in totaal vijf kraters. Het park is ongelooflijk betaalbaar om te bezoeken met een toegang die slechts 100 córdobas kost – het equivalent van een paar dollar / euro en de kosten zeker waard.

Zodra je de toegangspoorten bereikt en door het park naar het bezoekerscentrum rijdt, zul je het verschil in flora opmerken met buitenaards droog bos aangepast aan de vulkanische omstandigheden. Naast het bezoekerscentrum is de actieve krater waar je rook en gas van beneden kunt zien en voorzichtig naar binnen kunt kijken om actieve lava in de krater te zien. 

Als er geen recente vulkanische activiteit is, kun je ook langs de rand wandelen tussen deze actieve krater en een slapende krater die nu bedekt is met weelderig plantenleven en een uitkijkpunt bereikt met uitzicht op het meer, een klein stadje in de verte en de rand van de oude supervulkaan rondom het landschap. ‘S Nachts biedt het park ook een nachttour waarbij je de lava-activiteit van de actieve krater kunt zien als de zon ondergaat.

De gemakkelijkste manier om het park te bereiken is door in de dichtstbijzijnde stad Masaya te verblijven en een taxi te nemen of naar de ingang van het park te rijden, maar het is ook slechts een half uur rijden van de populaire hoofdstad Managua. Hoe dan ook, als je er eenmaal bent, weet je zeker waarom Nicaragua zo’n onderschatte bestemming is!