Namibië

Etosha National Park: 25 praktische tips

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Namibië is ongetwijfeld het Etosha National Park. Voor veel reizigers is het zelfs de belangrijkste reden om het land te bezoeken. Het park is bijna half zo groot als Nederland en omvat eindeloze Afrikaanse landschappen die zo uit een documentaire van National Geographic lijken te komen. Je kunt je met zo’n omvang voorstellen dat er ook oneindig veel wildlife te zien is, van leeuwen tot olifanten, van giraffen tot zebra’s.

Wij trokken meerdere dagen uit voor onze selfdrive safari in Namibië en beleefden een van onze absolute reishoogtepunten. In deze blog verzamelden voor jou onze beste praktische Etosha-tips, zodat jij precies eenzelfde bucketlistervaring kunt hebben tijdens jouw bezoek aan Etosha National Park.

Lees meer: alles over kamperen in Etosha en een verslag van onze selfdrive safari van vier dagen.

Etosha National Park | The Orange Backpack
Safari in Etosha | Rondreis in Namibië | The Orange Backpack

Praktische tips voor Etosha National Park

#1 Huur een auto voor een selfdrive safari.

Etosha is gemaakt voor een selfdrive safari, dus maak daar vol gebruik van. Ga daarom niet (alleen) mee met een groepsreis en georganiseerde game drives, maar huur een auto in Windhoek om het park zelf te verkennen. Wij schreven een uitgebreide blog over een auto huren in Namibië met veel praktische tips.

#2 Breng een goede camera mee.

Je kunt tegenwoordig ontzettend mooie foto’s met je telefoon maken, maar dat voldoet niet tijdens een safari. Je zult een fatsoenlijke zoom nodig hebben en dat is nou precies waar telefoonfoto’s zwaar onderdoen voor de echt goede camera’s. Zorg dus voor een goede spiegelreflex- of systeemcamera als je thuis wilt komen met mooie wildlifeplaatjes. Bij voorkeur een met een goede zoom, maar wij slaagden er ook prima in om goede foto’s te schieten zonder.

Tip: heb je niet het budget om uit te pakken met luxe camera’s? Kijk dan eens naar populaire camera-alternatieven voor een meer budgetvriendelijkere variant op de bekendere camera’s.

#3 Zorg ook voor voldoende camerageheugen.

Tijdens een safari in Etosha schiet je zo honderden foto’s per dag. Als je niet ter plekke de mooiste plaatjes wilt selecteren en de rest verwijderen, raden wij je aan om te zorgen voor voldoende SD-kaarten voor je camera.

#4 Overnacht in het park zelf.

Als je ’s ochtends zo vroeg mogelijk in het park wilt zijn en ’s avonds vanaf je slaapplek wild wil kunnen spotten, kan je het beste in het park slapen. Wij raden wij je aan om niet in een van de lodges of op een van de campings buiten het park te overnachten, hoe mooi ze ook zijn. Kies in plaats daarvan voor een slaapplek in een van de kampen in het nationaal park zelf.

#5 Boek je lodge of camping in Etosha van tevoren.

Etosha is populair onder reizigers en de slaapplekken in de kampen zijn dat ook. Het is daarom aan te raden om je kampeerplek of lodge (ruim) van tevoren te bezoeken. Een geruststelling: dit advies geldt vooral voor het hoogseizoen. Wij reisden naar Etosha in het laagseizoen (in januari, dus de Namibische zomer) en toen was het juist erg rustig. Toen onze boeking een dag verkeerd bleek te zijn, kon dit moeiteloos naar voren worden geschoven.

#6 Kampeer en sla de dure lodges over.

Een lodge in de kampen in het Etosha National Park zelf is duurder dan op andere plekken in Namibië. Kamperen – met een daktent op je eigen 4×4 – is budgetvriendelijker én avontuurlijker.

Meer lezen: alles wat je wil weten over kamperen in Etosha National Park!

Kamperen in Etosha National Park in Namibie
Etosha National Park in Namibia | The Orange Backpack

#7 Wil je zelf koken? Neem voldoende eten mee.

De winkeltjes op de kampen van Etosha zijn niet erg goed uitgerust. Ze verkopen vooral souvenirs en drankjes. Als je wilt koken, raden we je aan om je koelbox tevoren goed te vullen voor de dagen in het park.

#8 Lees de regels over vlees en eieren.

Om het welzijn van de dieren in en buiten het park te beschermen, is het over het algemeen niet toegestaan om vlees, eieren en andere dierlijke producten het park mee uit te nemen. Je mag ze er overigens wel mee in nemen. Check van tevoren op de officiële site van Etosha hoe de regels op dat moment zijn om gedoe te voorkomen.

#9 Neem geen plastic zakken mee.

Ook op het gebied van plastic zijn regels om het welzijn van de dieren in Etosha National Park te beschermen. Plastic zakken zijn absoluut verboden. Wij hadden wel (vuilnis)zakken in onze auto liggen – open en bloot – maar kregen hierover geen opmerkingen bij de parkingang.

#10 Een 4×4 in Etosha is handig, maar niet essentieel.

Wij lazen vaak terug dat een 4×4 een must is in Etosha, maar wij hebben de 4WD-functie van onze huurauto niet gebruikt. Een goede 2WD is ook prima vervoer. De wegen zijn inderdaad niet altijd geweldig, maar een 4×4 is er niet voor nodig. De maximumsnelheid in het park is 60 km/u en in de kampen 20 km/u. Op de slechte wegen zal je simpelweg wat langzamer dan deze maximumsnelheden willen rijden.

Camping sites in Namibia | Camping in Etosha National Park
Safari in Namibië | Etosha National Park | Rondreis in Namibië | The Orange Backpack

#11 Download offline navigatie, want er is geen internetbereik.

Wij hadden een simkaart gekocht op het vliegveld, maar daar hadden wij in Etosha weinig profijt van. Geen bereik, helaas. In de kampen is tegen betaling wifi beschikbaar, maar verder zul je hier geen internet hebben. Zorg dus voor offline kaarten op je telefoon, zoals de handige app maps.me of mapy.cz.

#12 De Etosha camps liggen dichtbij elkaar, dus rijd op een dag langzaam langs alle waterholes naar je volgende slaapplek.

De beste manier om het park te verkennen is om langzaam van het ene naar het andere kamp te rijden. Wij sliepen in de kampen Namutoni, Halali en Okaukuejo en trokken van kamp tot kamp door het park. Halali is maar 75 kilometer rijden van Namutoni. Okaukuejo ligt op 56 kilometer van Halali en 115 kilometer van Namutoni.

#13 Zorg dat je alles voor in de auto bij je hebt, want buiten de kampen mag je de auto niet verlaten.

Het is in Etosha verboden om de auto te verlaten. Niet heel gek in een park met leeuwen en olifanten, maar wel iets om even stil bij te staan. Zorg er dus voor je dat je alles voor jouw safari bij je hebt in de auto en je niet in de achterbak hoeft te zijn.

#14 Bezoek de Etosha-zoutpan waar je er wel even uit kan.

Naast de kampen in het park zijn er een aantal plekken waar je wel even je auto uit kan om je benen te strekken of naar de wc te gaan. De mooiste rustplek? Die bij de Etosha-zoutpan! De uitgestrekte zoutvlakte met de strakblauwe lucht daarboven is adembenemend mooi.

Etosha National Park safari in Namibië | Namibia safari | The Orange Backpack
Leeuw in Etosha National Park | safari in Namibië | The Orange Backpack

#15 Begin je safari zo vroeg mogelijk.

Veel roofdieren jagen ’s nachts en zijn in de vroege ochtendkoelte nog actief. Dat is daarom het beste moment om zelf ook op pad te gaan.

#16 Houd de parkauto’s in de gaten!

De beste tip om wild te spotten: houd de andere auto’s en dan vooral die van de parkgidsen in de gaten. Zie je ergens veel auto’s staan? Grote kans dat daar bijzonder wild is te zien! In de parken kan je ook gamedrives doen en de gidsen op deze tochten hebben superscherpe ogen. Zie je ergens een gamedrivevoertuig stilstaan? Daar is gegarandeerd wat te zien!

#17 Zoek dieren onder de bomen.

Midden op de dag trekken veel dieren zich terug om wat te rusten en zoeken ze de koelte van struiken en bomen op. Ze zijn daar wat lastiger te spotten, dus je moet goed opletten. Wij vonden twee keer een mannetjesleeuw en een keer twee olifanten onder de bomen.

#18 Neem een wildlife gids mee om de dieren te leren onderscheiden.

Een leeuw en olifant kunnen wij natuurlijk nog wel van elkaar onderscheiden, maar alle verschillende antilopen in het park? Daar hadden wij toch echt een reisgids voor nodig. Het was leuk om te merken hoe we na onze safari in Etosha alle verschillende dieren uit elkaar konden houden aan de hand van de strepen op hun vacht, de grootte van hun hoorns, etc.

#19 Check het ‘animal sightings book’ bij de recepties van de Etosha camps.

Ben je op zoek naar een speciale diersoort of heb jij net een leeuw gespot? Bij de receptie van ieder kamp ligt een boek waarin reizigers opschrijven waar ze recent een bijzonder dier hebben gezien.

#20 Zoek de waterholes op.

Zomer of winter, de waterholes zijn populair bij alle dieren om te drinken. Wij reden daarom tussen de kampen langs bijna alle waterholes om de beste kans te hebben om wild te spotten. Succes gegarandeerd!

Kamperen in Etosha | Camping in Etosha | The Orange Backpack
Kamperen in Etosha National Park waterhole | Camping in Etosha | The Orange Backpack

#21 Slaap in Okaukuejo maincamp en ga naar de waterhole.

Een van de meest populaire waterholes is die naast het kamp Okaukuejo. Het is bekend om zijn olifanten en neushoorns. Wij zagen hier tijdens onze overnachting rond zonsondergang zowel een kudde olifanten, inclusief kleintjes, als twee neushoorns.

#22 Neem een verrekijker mee.

Van een afstand is het niet altijd goed te zien wat er precies in de schaduw van de struik ligt. En welke soort gazelle daar in de verte loopt. Een verrekijker maakt je safari daarom echt een stuk leuker!

#23 Trek voldoende tijd uit voor je safari.

Etosha is erg groot, dus dit is geen park om tijdens een dagje te verkennen. Trek er minimaal twee, maar liever nog drie dagen voor uit.

#24 Er is geen beste reistijd om Etosha National Park te bezoeken.

Alle reisgidsen zullen de Namibische winter aanraden als ideale reismoment, dus van april/mei tot en met oktober/november. Buiten het regenseizoen trekken de dieren naar de waterholes om te drinken en zonder de zomerse hitte zijn ze een stuk actiever. Wij bezochten Namibië wel in de zomer en ontdekten dat ook in de zomer de dieren goed te spotten zijn. En een extra leuke omstandigheid: het is dan kraamtijd in Etosha, dus het park zit vol schattige babydieren!

#25 Koel in de zomer ’s middags af in de zwembaden op de Etosha camps.

Zeker in de warme zomermaanden zal je blij zijn, als je in de middag even kan afkoelen. Gelukkig hebben alle parkkampen een heerlijk koud zwembad. Een aanrader! Ook de dieren zijn dan wat rustiger, dus een prima tijd om even een pauze te houden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Deze blog is geschreven in samenwerking met mpb.com.