De 10 mooiste boekwinkels en bibliotheken ter wereld

Wij hebben een zwak voor boekwinkels en bibliotheken in prachtige gebouwen. Boeken komen nou eenmaal het best tot zijn recht in de magische sfeer van een historisch en monumentaal pand. Verspreid over de wereld zijn er tal van historische en monumentale plekken omgebouwd tot boekhandel of bibliotheek. Geweldige plekken om op reis te bezoeken, of gewoon in eigen land. Dit zijn de 10 allermooiste boekhandels en bibliotheken ter wereld.

Mooiste boekwinkels en bibliotheken ter wereld

De 10 mooiste boekwinkels en bibliotheken ter wereld

#1 El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires

De mooiste boekenwinkel ter wereld! Het pand was ooit een theater en dat is van binnen nog goed te zien. In de grote zaal staan nu talloze boekenkast en op het podium bevindt zich nu een klein café. Vergeet vooral niet naar een van de loges bovenin te lopen voor het mooiste uitzicht op de zaal. Meer weten over Buenos Aires? Lees onze city guide!

#2 Dominicanen in Maastricht

Boekhandel Dominicanen huisvest een indrukwekkende collectie boeken in een 700 jaar oude kerk. De kerk is al 200 jaar niet meer in gebruik als religieuze plek en heeft in de jaren daarna zelfs dienst gedaan als fietsenstaling! Als boekwinkel komt de magische sfeer van de kerk veel beter tot zijn recht. The Guardian riep deze bijzondere plek met recht uit tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Meer redenen om Maastricht te bezoeken? Lees deze blog!

#3 Alexandra in Boedapest

In een prachtig monumentaal pand aan de Andrássy Avenue is de boekhandel Alexandra gevestigd, een van de mooiste plekken en hidden gems van Boedapest. Het is alleen misschien niet de boekwinkel zelf die de aandacht trekt, maar het book café achterin. In de prachtige Lotz Hall – zo genoemd naar Károly Lotz die de plafondschilderingen maakte – kan je even neerstrijken voor een kopje koffie met een goed stuk taart.

Update: de boekhandel is gesloten, maar er wordt gesproken over een doorstart.

#4 Livraria Lello & Irmão in Porto

Dit pand in art nouveau-stijl dateert uit 1906. Het indrukwekkende plafond leidt de aandacht direct af van de boeken. Het lijkt overigens hout, maar het is gewoon schilderwerk. De monumentale en imposante trap is ook een echte eyecatcher. Vergeet ook niet te kijken naar het indrukwekkende glas-in-lood. Tip: kom vroeg, want een bezoek aan deze boekhandel is erg populair. Er staat vaak zelfs een lange rij buiten om binnen te kunnen komen.

#5 Shakespeare & Company in Parijs 

Waar de vorige boekhandels in imposante gebouwen zijn gevestigd, is Shakespeare & Company in de Franse hoofdstad juist karakteristiek door de historische look van de winkel. De Engelstalige boekwinkel heeft donkerhouten boekenkasten met van die klassieke boektrappetjes. De groene gevels met historische letters maakt het helemaal af.

Mooiste boekwinkels en bibliotheken ter wereld
Mooiste boekwinkels en bibliotheken ter wereld

#6 Daunt Books Marylebone in Londen

In het wijkje Marylebone in Londen, niet ver van Regent’s Park en gratis museum The Wallace Collection, vind je de leukste winkels, restaurants én Daunts Books Marylebone. Deze eigenaardige boekwinkel is gevestigd in wat ook wel wordt omschreven als een ‘Edwardian bookshop’. In 1910 werd hier een prachtige boekwinkel in de uitbundige stijl van die tijd gebouwd met enorme dakramen en een galerij met donkerhouten boekenkasten. In 1990 werd de boekwinkel overgenomen door ene James Daunt die hier een boekwinkel met uitsluitend reisboeken startte.

#7 De Boekenberg, de mooiste bibliotheek ter wereld

Vlakbij Rotterdam, in Spijkenisse om precies te zijn, staat misschien wel de mooiste bibliotheek ter wereld. De bibliotheek heeft een uniek piramidevormig gebouw, een beetje zoals die glazen piramide van het Louvre. Maar het is niet alleen die piramide: binnen vind je een ware boekenberg! Het interieur van de bibliotheek bestaat uit een soort berg van boekenkasten. Onder die boekenkasten bevinden zich de kantoorruimtes en vergaderzalen. Door tegen de zijkanten de boekenkasten van de bibliotheek te plaatsen ontstaat een unieke berg van boeken, passend bij de naam van de bibliotheek. Er loopt een route van 480 meter om de berg heen, waarbij je uiteindelijk aan de top uitkomt.

#8 De Strahov-bibliotheek in Praag

Op de heuvel van Praag, niet ver van de veel bezochte Praagse burcht, staat een verborgen parel: de Strahov-bibliotheek. De bibliotheek is gevestigd in een klooster. Het gebouw is mooi, maar niet zo bijzonder als de bibliotheek binnen. Twee grootse zalen met een uitbundige barokuitstraling en historische plafondschilderingen herbergen duizenden oude boeken. Je mag helaas de zalen zelf niet binnen, maar moet al deze pracht en praal vanaf de deuropening bekijken. Wij lezen online vaak over wachtrijen, maar zelf hebben we deze bibliotheek twee keer zonder wachten kunnen bezoeken.

Tip: Praag heeft nog een mooie bibliotheek met een al even extravagante barokuitstraling. Dit is het Klementinum, de nationale bibliotheek van Tsjechië.

#9 De Admont-bibliotheek in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn veel van ’s werelds mooiste bibliotheken te vinden, maar de Admont-bibliotheek vlakbij Graz spant de kroon. Het is de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, ondergebracht in een prachtig extravagant interieur. De bibliotheek stamt uit 1776 en is gevestigd in een enorme hal met decoratieve beeldhouwwerken en barokke schilderingen.

#10 De bibliotheek van het Rijksmuseum

Een van dé hoogtepunten van het Rijksmuseum is niet een kunstwerk, maar het gebouw zelf. Het prachtige ontwerp van Cuypers, ook bekend van het Centraal Station Amsterdam en Kasteel De Haar, is al even iconisch als de collectie. De bibliotheek uit 1885 is daar een prachtig onderdeel van. Sinds de heropening van 2013 is de bibliotheek weer open voor museumbezoekers. In de bibliotheek vind je de belangrijkste en grootste collectie kunsthistorische boeken in Nederland. Studenten of kunsthistorici zijn vrij om deze te gebruiken, maar bezoekers kunnen vanaf het balkon ook een blik naar binnen werpen. Overigens is niet iedereen even blij dat de bibliotheek van Cuypers is opengesteld. Het is een stilteruimte voor studie en werk, dus houd daar wel rekening mee.

Leestip: in het jaar van de opening van het Rijksmuseum schreef Tomas Ross de nieuwe thriller De Nachtwaker met het museum als decor. De bibliotheek van Cuypers speelt daarin een bijzondere rol.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: