Nederland

Weekendje Ameland: de 10 leukste dingen om te doen

Zin in heerlijk uitwaaien op het strand? Er even helemaal tussenuit en genieten van het eilandleven? Ga voor een weekendje Ameland! Je kan er prachtig kamperen in de duinen, terwijl je geniet van 27 kilometer aan strand, knusse dorpjes, pittoreske bezienswaardigheden en onvergetelijke excursies. In deze blog laten we je kennismaken met een van de meest bijzondere vakantiebestemmingen van Nederland en vertellen we je meer over de mooiste strandcamping en de leukste dingen om te doen op Ameland.

Leestip: lees ook onze tips met de leukste dingen om te doen op Texel.

Wat te doen op Ameland: vuurtoren Ameland

Kamperen bij Camping Duinoord Ameland

De beste manier om te overnachten op een natuurlijke bestemming als dit is natuurlijk kamperen op Ameland. Als je altijd al eens in een eigen duinpan had willen overnachten of juist aan de bosrand tegen de duinen, hoort Camping Duinoord Ameland absoluut op jouw bucketlist thuis.

Deze heerlijke strandcamping ligt iets boven het dorpje Nes aan de noordkant van Ameland, dus pal aan dat prachtige brede zandstrand waar het eiland om bekend staat. Hoewel je hier middenin de mooiste natuur zit en in slaap valt met het ruisen van de zee, ben je ook van alle gemakken voorzien. Zo is er een wasserette, campingwinkel met verse broodjes in het hoogseizoen en zelfs wifi. Als je geen eigen tent hebt, kan je ook een volledig ingerichte tent huren bij Duinoord. De stijlvolle belltenten voor maximaal vier personen of stoere safaritenten voor vijf personen maken glamping op Ameland tot een onvergetelijke ervaring!

Maar je kan natuurlijk ook gaan voor een huisje. Duinoord heeft comfortabele chalets voor wat meer luxe in plaats van kamperen, maar dan wel op diezelfde prachtige duinlocatie. Op zoek naar nog meer luxe of comfort? Om de hoek van camping Duinoord vind je luxe strandappartementen bij Landal Ameland State en in Hollum boek je deze schitterende villa voor zeven gasten.

Leestip: lees ook onze blog met bijzondere Airbnb’s, villa’s en natuurhuisjes op Ameland.

Wat te doen op Ameland

Hoe kom je op Ameland?

Je weekendje Ameland begint al met de reis naar het eiland! Net als de andere Waddeneilanden kom je alleen met een veerpont op Ameland. De boot vertrekt vanuit Holwerd in Friesland en brengt je in ongeveer 50 minuten over de Waddenzee naar je bestemming.

Er is ook een snelle boot en die brengt passagiers zonder auto al in 20 minuten over, waarvoor je € 7,65 toeslag betaalt. Ameland is geen autovrij eiland, dus je kan je auto ook meenemen. Dat kan alleen op de normale veerboot. Tickets zijn vrij prijzig en je doet er goed aan vooraf online te reserveren. De exacte prijzen vind je op website van de veerdienst. Neem je de auto niet mee? Die kan je dan (betaald) parkeren in de haven van Holwerd.

Tip: huur bij aankomst in de haven gelijk een fiets bij Kiewiet Fietsverhuur. Het bedrijf heeft ook een locatie op Strandcamping Duinoord en brengt dan gratis jouw bagage naar de camping.

Wat te doen op Ameland: zeehonden en zeerobben kijken

10x wat te doen op Ameland

#1 De vuurtoren van Ameland

Het icoon van ieder eiland is natuurlijk de vuurtoren. Ook die op Ameland is absoluut een bezoekje waard. In 1881 al werd de gietijzeren vuurtoren in gebruik genomen om schepen te waarschuwen voor de gevaarlijke, ondiepe zee rondom het eiland. Vandaag de dag wordt de zee door camera’s en niet langer door een vuurtorenwachter in de gaten gehouden. En zijn het dus vooral toeristen die dit letterlijke hoogtepunt van het eiland bezoeken. Dat betekent overigens niet dat de lamp van de vuurtoren het niet meer doet. Iedere avond schijnt de toren nog steeds zijn lichtbundels over het eiland!

De rood-witte toren is 55 meter hoog, dus bereid je voor op een behoorlijke klim. Maar na het beklimmen van 236 treden kan je dan wel vanaf de top genieten van een prachtig uitzicht over het eiland en de zee. Onderweg naar boven kom je langs meerdere exposities over de vuurtoren, zodat je gelijk een moment hebt om even op adem te komen. Het is een aanrader om de toren te bezoeken bij eb, want tijdens laag water zie je vanaf de top ook goed de diepe geulen op de bodem van de Waddenzee lopen.

#2 De Robbenboot

De Waddenzee is onlosmakelijk verbonden met zeehonden, dus op jouw weekendje Ameland wil je deze bijzondere dieren natuurlijk in het wild zien. Boek dan een ticket voor de Robbenboot! Deze rondvaart van ongeveer twee uur brengt je naar de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland, waar je vrijwel gegarandeerd robben kan spotten. Onderweg vertelt de schipper je meer over de natuur, de zeehonden en de Waddenzee. Bijzonder is hoe de Waddenzee wordt gekenmerkt door ondiepe stukken en vaargeulen en hoe de Robbenboot speciaal is gemaakt om hier doorheen te kunnen varen, zelfs bij laag water. Je vindt de Robbenboot in de haven van Nes, waar ook de veerpont aanmeert.

#3 Wadlopen

De beste manier om het Wad te verkennen is door bij laag water te gaan wadlopen! Deze activiteit staat nog hoog op onze travel wishlist om ooit te doen. Het lijkt ons heel bijzonder om bij eb over de zeebodem tussen de eilanden te lopen. Doe dat overigens wel met een gids, want in de vaargeulen blijft water staan. Dat maakt het wad een soort doolhof en een gids zal je altijd veilig thuisbrengen, voordat het vloed wordt. Een gids zal je ook meer vertellen over de bijzondere natuur en de Waddenzee. En als je een beetje geluk hebt, kom je onderweg zeehonden tegen.

Je kan op het wad rondom Ameland lopen. Maar extra bijzonder is het om de oversteek van Friesland naar Ameland niet met de veerboot te maken, maar lopend tijdens een waddentocht. Oh, en vergeet je je laarzen en voor na de wandeling je droge kleren niet? Het wadlopen is namelijk een erg natte en modderige aangelegenheid.

#4 De dorpjes van Ameland

Ameland heeft vier dorpjes: Ballum, Hollum, Nes en Buren. Ze hebben allemaal een knusse dorpskern die zeker het bezoeken waard is. En omdat het eiland zo groot ook niet is, kan je gemakkelijk allevier bezoeken tijdens jouw tijd op Ameland.

Hollum

Nes was ooit het belangrijkste dorp van het eiland, maar Hollum heeft het van die eerste plaats verstoten. En wist je dat Hollum in 2020 in de top 5 van de mooiste dorpen van Nederland stond? De kapiteins op de walvisvaart brachten welvaart naar het eiland en lieten schitterende woningen bouwen die je nog altijd in het centrum van Hollum kan bewonderen. Bezienswaardigheden in het dorp zijn de kerk uit de zeventiende eeuw, het kerkhof met bijzondere grafmonumenten, Museum Sorgdrager, de nog altijd werkende molen en natuurlijk de iconische vuurtoren.

Nes

Nes is misschien wel het meest bezocht dorp van het eiland. Aan de zuidkant van het dorp vind je de haven, waar de veerboot aanlegt. Aan de noordkant van Nes ligt camping Duinoord idyllisch in de duinen, op loopafstand van de dorpskern. Het dorp is met een beschermd dorpsgezicht even pittoresk als de andere plaatsjes, maar hier vind je de meeste winkels, restaurants en kroegjes. Voor een fijn biertje op het terras moet je dus in Nes zijn. Voor cultuur en historie bezoek je in Nes de eeuwenoude kerk, de korenmolen of het Brandspuithuisje.

Tip: wist je dat ook regelmatig free tours worden georganiseerd in Nes en Hollum? Zo’n gratis rondleiding is de ideale manier om meer te horen over de dorpjes!

Ballum

Dan heb je nog de dorpen Ballum en Buren. Ballum ligt tussen het westelijke Hollum en Nes in, terwijl Buren juist meer naar het oosten van het eiland ligt. Ballum is het kleinste plaatsje van het eiland met maar 350 inwoners. Bij Ballum stond ooit het kasteel van de Vrijheren van Ameland, maar daar is tegenwoordig niets meer van te zien. Op diezelfde plek staat nu het stadhuis. Het dorpje heeft karakteristieke huizen, een vrijstande klokktentoren van gele steen en een beschermde dorpskern. Bijzonder om te bezoeken is het Baarhuisje op het kerkhof. Als het gemeentehuis is geopend, kan je daar de sleutel ophalen om het Baarhuisje vrij te bezoeken. Hier ligt de oude grafsteen van de vroegere Vrijheren van Ameland en bewoners van het kasteel. De steen weegt 3000 kilo, dateert uit de zestiende eeuw en lag ooit in een kerk op de plaats waar nu het Baarhuisje staat.

Buren

Het plaatsje Buren is het jongste dorp op Ameland. Het is daardoor minder historisch en wat ruimer opgezet. Het van oorsprong boerendorp heeft een juttersmuseum, waar bijzondere strandvondsten te zien zijn. Maar vooral de Nassaukooi is een populaire bezienswaardigheid. Deze eendenkooi werd ooit opgericht door de Nassau-prinses Amalia die het eiland rond 1700 kocht en Vrouwe van Ameland werd. Op ingenieuze wijze werden in deze kooi eenden gevangen die de Nassau-familie zelf at of verkocht aan andere welgestelde families. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven.

#5 De Amelandse natuur in

Een eiland als Ameland draait natuurlijk vooral om de prachtige natuur. Je kan het eiland dan ook eigenlijk niet bezoeken zonder de natuur in te duiken. Dat kan natuurlijk tijdens een heerlijke wandeling of een mooie fietstocht, maar er zijn ook plekken waar je de natuur net wat extra kan beleven.

Zo kan je bij het Natuurcentrum Ameland in het dorpje Nes het blotevoetenpad lopen. Je voeten worden hier blootgesteld aan ondergronden als zand en schelpen, terwijl je meer leert over de Amelandse natuur. Of wat dacht je van een Hollandse safari? In de Kooiduinen of het Hagedoornveld kan je op een ‘ecosafari’, ofwel: een ontdekkingstocht door de natuur in elektrische, geruisloze terreinwagens. Kies je voor een prachtig bos- en duingebied zoals het Hagedoornveld dat normaal niet toegankelijk is voor bezoekers, of verken je liever de unieke en bloemrijke Kooiduinen? De tours door het Hagedoornveld vinden alleen plaats in de ochtend, als de natuur nog het meest ongerept is.

#6 Een fietstocht

Je ziet het meest van het eiland vanaf de fiets. Overal op het eiland kan je fietsen huren – van tandems tot bakfietsen en van stadsfietsen tot elektrische fietsen – om mee rond Ameland te touren. En wist je dat je op Strandcamping Duinoord ook rechtstreeks fietsen kan huren via Kiewiet Fietsverhuur dat een verhuurlocatie op de camping heeft? Als je meteen na aankomst bij Kiewiet fietsen huurt, brengen zij je bagage vanaf de veerpont naar de camping en kan je gelijk van start om Ameland te verkennen! Er is ongeveer 100 kilometer aan fietspaden en via de lokale VVV kan je verschillende fietskaarten kopen om een mooie route mee uit te stippelen.

Ook online kom je de mooiste fietsroutes tegen, zoals de Amelandroute van de ANWB van 42 kilometer waar je ongeveer drie uur over doet. Je komt langs het dorpje Hollum, de eeuwenoude eendenkooi die in 1705 door de Oranje-prinses Amalia werd gesticht en de vuurtoren. De route komt langs Camping Duinoord, dus jouw kampeerplek is de perfecte start- en eindplaats voor deze fietstocht.

#7 Museum Sorgdrager

Wist je dat Ameland eeuwenlang onafhankelijk is geweest? Het is in de Middeleeuwen zelfs een eigen ministaatje geweest, een Heerlijkheid, en ook later was het geen onderdeel van Friesland of Holland. Pas rond 1700 raakte de geschiedenis meer met die van de rest van Nederland verweven, toen de Oranje-prinses Amalia van Anhalt Dessau het eiland kocht. Nog altijd heeft het eiland een eigen Vrijheer, want onze Koning draagt ook de titel Vrijheer van Ameland!

Precies die onafhankelijke en geïsoleerde status van Ameland heeft gezorgd voor een bijzondere eigen cultuur van het eiland. En daarover leer je meer in het Museum Sorgdrager. Tijdens een museumbezoek wandel je door de historie van het Waddeneiland. Je leert over de walvisvaart, de periode van Ameland als ministaatje en over het vroegere kasteel dat ooit op het eiland stond. Je vindt het museum in het dorp Hollum. Het is gevestigd in een oude commandeurswoning, dus waar ooit een kapitein op de walvisvaart woonde. Het werd in 1751 gebouwd door Pieter Cornelis Sorgdrager, naar wie het museum nu dus is vernoemd. De Museumkaart is geldig voor gratis toegang.

#8 Brandspuuthuuske

In alle vier de dorpen van Ameland stonden ooit huisjes voor de opslag van brandweerspuiten. Brandspuuthuuskes dus. De huisjes werden in 1913 in gebruik genomen en ruim honderd jaar later is er nog een daarvan te bewonderen. Het Brandspuithuisje in het dorpje Nes is gerestaureerd en in oude glorie ingericht. Het minimuseum is vrij te bezoeken zonder ticket.

#9 De oorlogsbunkers van Ameland

Heb je wel eens gehoord van de Atlantikwall? Deze verdedigingslinie van 5.000 kilometer lang (!) werd gebouwd door de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Atlantikwall liep van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk en ook Ameland was hier onderdeel van. Op negen plekken op het eiland werden bunkers en verdedigingswerken gebouwd en een aantal van die bunkers kan je sinds 2018 bezoeken. Een deel van de bunkers werd gesloopt en een aantal verdwenen onder het zand van de duinen, maar sinds ze zijn uitgegraven, kan je ze tijdens jouw vakantie op Ameland weer bezoeken. In de duinen ten westen van Hollum vind je het Bunkermuseum, waar je meer leert over de oorlogsjaren op het eiland. Zo spoelden er regelmatig zeemijnen aan op het eiland en had Ameland te lijden onder Britse luchtaanvallen. Als je meerdere bunkers wilt bezoeken, kan je ook een fietsexcursie door de duinen boeken.

#10 Touren met een tuktuk

Tuktuks vind je vooral in Azië, maar dus ook op ons eigen Ameland. Of denk je bij een ‘Piaggio Ape Calessino’ misschien toch eerder aan Italië en la dolce vita? Je kan zo’n fotogeniek wagentje huren voor een dagdeel of volle dag, met of zonder chauffeur. Om vervolgens het eiland rond te cruisen op zoek naar alle mooie plekjes! En waar in Azië deze wagentjes rammelen en roesten, huur je op Ameland natuurlijk een prachtige en luxe tuktuk. Met cabriodakje, waardoor je bij mooi weer iedere zonnestraal kan meepakken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Camping Duinoord Ameland.