Polen

Wat te doen in Krakau: 15 bezienswaardigheden die je niet mag missen

Krakau in Polen is zonder twijfel een van onze favoriete steden in Oost-Europa. Maartje bezocht de Poolse stad al drie keer en het was een van de eerste bestemmingen die we samen met onze reisbaby verkenden. De stad staat vol monumentale gebouwen en het oude centrum is niet voor niets als een van de eerste plekken ter wereld opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De lange en rijke geschiedenis heeft de stad veel indrukwekkende architectuur opgeleverd, maar zeker ook een beladen associatie met de Tweede Wereldoorlog. Maak tijdens een stedentrip naar Krakau kennis met deze geschiedenis, maar dompel je vooral ook onder in het moderne leven met hippe hotspots en bijzondere street art. Wat te doen in Krakau tijdens jouw stedentrip? Wij helpen je op weg met deze 15 bezienswaardigheden in Krakau die je gezien wilt hebben.

Marktplein Krakau Polen

Zo kom je in Krakau

Krakau ligt op zo’n 12,5 uur rijden van Utrecht. Dat is niet bepaald een klein tripje dat je zo aflegt, maar het is zeker een must-visit bestemming tijdens roadtrip door Oost-Europa.

Als je met je eigen auto naar Polen en Krakau reist, bedenk je dan wel dat je overal in het centrum betaald moet parkeren. Zowel in de oude stad als Kazimierz. Je betaalt 5 zloty per uur met een maximum van 60 zloty per dag. Gratis parkeren in Krakau kan alleen buiten het centrum, of als je een hotel boekt met een eigen gratis parkeergelegenheid.

De makkelijkste manier om naar Krakau te gaan is met een directe vlucht vanuit Eindhoven. Als je een beetje flexibel bent en er op tijd bij bent, kan je al retourvluchten vanaf € 57,80 scoren.

Krakau Polen
Krakau Polen | Kladka Ojca Bernatka

Overnachten in Krakau

Als je zoekt naar een slaapplek in Krakau, kan je kiezen tussen de oude stad of Kazimierz. De oude stad is grofweg dat deel op de kaart dat binnen de groene parkring ligt. Kazimierz ligt ten zuiden van de oude stad, tussen het historische centrum en de rivier.

Booking.com

De afstand tussen de oude stad en Kazimierz is prima te lopen, maar je kan ook kiezen voor de elektrische stepjes van Lime, Bolt of Tier waarop je zo van de ene naar de andere wijk zoeft. Je vindt ze verspreid door de hele stad en kan in de app precies zien waar er eentje bij jou in de buurt staat.

Bij het kiezen tussen de twee wijken zouden wij zonder twijfel voor Kazimierz kiezen. Maartje heeft in allebei de wijken overnacht, en een keer op een camping buiten de stad. Kazimierz was absoluut de winnaar. Waar het oude stad vooral vol zit met toeristen, ervaar je in het rustigere maar wel bruisende Kazimierz meer het lokale Krakau. Dit is ook dé wijk waar de inwoners van Krakau komen om ’s avonds een hapje en drankje te doen.

Wij speurden de leukste slaapplekken in het oude centrum op én de beste slaapplekken in Kazimierz met de hoogste reviews. Voor de oude stad kunnen we het betaalbare Flamingo Hostel en het H15 Hotel Francuski aanraden. In Kazimierz zijn goede hoteltips het betaalbare en stijlvolle 1891 Garni Hotel en moderne INX Design Hotel. Wij zijn ook fan van de Poolse hotelketel PURO met prachtige én betaalbare hotels op toplocaties, zoals in Krakau PURO Stare Miasto en PURO Kazimierz.

Marktplein Krakau Polen

Tip: doe een free walking tour

De belangrijkste tip voor Krakau laat zich in deze kop samenvatten. Een free walking tour is onze favoriete manier om een stad te verkennen en Krakau heeft er niet een, maar heel veel. Je zou haast denken dat we ervoor betaald worden, zo vaak geven wij de tip om een free walking tour te boeken. Het concept is heel simpel. De tour is in principe gratis, maar het wordt wel gewaardeerd als je jouw gids aan het eind een geldbedrag geeft wat jij kan missen en de tour waard vond. De gidsen doen dit meestal als hun fulltime baan en leven van de opbrengsten.

Maartje deed al haar drie bezoeken aan Krakau een tour en heeft er inmiddels dus al heel veel gedaan. Je kan in Krakau kiezen voor een klassieke tour door de hoogtepunten van het oude centrum, maar ook meer de diepte ingaan en leren over de Joodse wijk, de communistische tijd, street art of de Tweede Wereldoorlog. Let er wel op dat niet iedere tour op iedere dag wordt gegeven en geef jezelf vooraf online op, zodat ze weten met hoeveel gidsen ze die dag moeten komen.

Free walkin tour Krakau
Free walkin tour Krakau

De 15 leukste bezienswaardigheden van Krakau

#1 Het oude marktplein en de Lakenhal

Het centrale en meest iconische punt in Krakau is natuurlijk het oude marktplein. De Grote Markt – of Rynek Glówny in het Pools – is het grootste plein van Polen en heeft een oppervlakte van ongeveer 40.000 m². Het wordt omringd door panden in alle kleuren van de regenboog, waardoor het een van de meest fotogenieke plekken in Krakau is. Tel daarbij nog de indrukwekkende gotische kerk, de Raadhuistoren en de Lakenhal op en je snapt dat dit de meest bezochte plek in de stad is. Als je hier in alle rust wilt rondlopen, moet je hier dan ook vroeg zijn. De rest van de dag en de avond is het plein bomvol bezoekers, verkopers en toeristische paardenkoetsen.

De Lakenhal staat in het midden van het plein en deelt het grofweg in twee. Deze Lakenhal – of Sukiennice in het Pools – is meer dan 100 meter lang en komt uit de zestiende eeuw, al stond er eeuwen eerder ook al een markthal op deze plek. Waar ooit producten zoals specerijen en zout uit de Wieliczka-mijn werden verkocht, vind je nu nog vooral souvenirswinkeltjes. De pluche knuffels en plastic souvenirs doen natuurlijk minder sfeervol aan, maar de hal is nog steeds even mooi. Loop er dus vooral omheen en kijk daarbij omhoog naar de wapenschilden van alle Poolse steden. En juist omlaag in het midden van de hal, waar een plaat op de vloer het exacte centrum van de Lakenhal, het marktplein én het oude Krakau markeert.

De andere blikvanger aan het plein is natuurlijk de Mariakerk in gotische stijl. Opvallend zijn de twee torens met een ongelijke hoogte. De laagste is 69 meter hoog en heeft een top in Renaissancestijl. De hoogste wordt de Hejnałtoren genoemd en is 81 meter hoog. De top van de Hejnałtoren heeft een opvallende bekroning en een nog meer opmerkelijke traditie. Sinds de veertiende eeuw wordt ieder uur door de brandweer vanuit alle vier de ramen in de vier windrichtingen een melodie op de trompet gespeeld.

Een laatste hoogtepunt aan de Rynek is de Raadhuistoren van 70 meter hoog. De toren is gebouwd in gotische stijl en was oorspronkelijk onderdeel van het raadhuis van Krakau. Dat werd uiteindelijk afgebroken, waarbij de toren zelf bleef staan.

Marktplein Krakau Polen

#2 De tientallen kerken van Krakau

We noemden al de iconische Mariakerk aan de Grote Markt van Krakau, maar de stad is gevuld met tientallen kerken. Alleen al langs de straat van de Wawel-heuvel naar de Grote Markt staan al elf kerken. De Mariakerk in het hart van de stad met haar opmerkelijke ongelijke torens is natuurlijk de meest bekende, maar ook andere kerkgebouwen mogen op veel bezoekers rekenen.

Zo vind je op de Wawel-heuvel niet alleen het kasteel van Krakau, maar ook een indrukwekkende kathedraal. Hier werden ooit de vorsten van Polen begraven en de kathedraal is nog altijd een van de belangrijkste in het land. De kerk is door de eeuwen heen steeds uitgebreid door de Poolse koningen en koninginnen die hun stempel op dit belangrijke bouwwerk wilde drukken. Het resultaat is een eclectisch geheel met veel torentjes en koepels in allerlei bouwstijlen.

Een van onze favorieten is de Franciskanenkerk in het oude centrum. Het interieur van deze kerk is totaal anders dan andere kerken en oogt haast modern. De glas-in-lood-ramen zijn verre van traditioneel, een ontwerp van Stanisław Wyspiański die rond 1900 leefde. Ook de muurschilderingen zijn in een moderne stijl gemaakt met bijvoorbeeld grote bloemmotieven.

Nog minder traditioneel is de Arka Pana in de communistische buitenwijk Nowa Huta. Het is gebouwd in de vorm van een soort ark en heeft een buitenmuur van miljoenen kiezelsteentjes. Ook hier vind je unieke en moderne glas-in-loodramen en bijzonder interieur.

Krakau Nowa Huta | Arka Pana

#3 De street art in Krakau

Een historische stad als Krakau staat bekend om eeuwenoude monumenten, architectuur en kunst, maar ook moderne en rauwe kunst vult de straten van de stad. Je moet daarvoor niet in het oude centrum zijn, maar in de Joodse wijk Kazimierz of de voormalige ghetto Podgórze. Je hoeft er niet eens echt naar te zoeken, want je zal veel mooie murals tegenkomen. Loop rustig door de straatjes en je komt overal bijzondere kunstwerken tegen.

Het straatje Jozéfa is misschien wel de makkelijkste plek om mooie street art te spotten. Onze favorieten zijn daar onder andere Ufo door Renata Loj en de enorme portretten van lokale historische helden door Piotr Janowczyk. Het bekendste werk in Krakau vind je net over de rivier, in de wijk Podgórze. Daar schilderde de Italiaanse street artist Blu in 2011 de Ding Dong Dumb, waarmee hij kritiek uit op de katholieke kerk.

Als je het niet op geluk wilt laten aankomen, kan je een free walking tour met het thema street art volgen. Of gebruik deze online kaart om de mooiste werken op te sporen.

street art Krakau Polen

#4 De hippe hotspots in Kazimierz

Dé plek om te eten en drinken in Krakau is zonder twijfel Kazimierz. Dat geldt niet alleen voor bezoekers, want ook locals komen daar het liefst voor de restaurants en de bars. Op weekendavonden in de zomer bruist het stadsdeel van de mensen en is de sfeer nog leuker. Cytat Cafe is een populaire plek voor ontbijt en koffie en heeft een vrolijk interieur met een wand en deurpost van boeken. Speciaalbiertjes drink je bijvoorbeeld Artefakt Cafe, Szklanki en Beer Street. De leukste street food vind je aan het Plac Nowy waar verschillende marktkraampjes en eethuisjes staan, waaronder in een rond gebouw in het midden van het plein. Als vegetariërs vonden we Uapami het allerleukst. Deze vegan spot verkocht vegan burgers en nuggets.

Minder hip, maar ook lekker? Ga dan voor de zapiekanka, iets wat je geprobeerd moet hebben in Polen. Het is een soort baguette met pizzatopping en je koopt het overal. De lekkerste zou je kunnen kopen op Plac Nowy in Kazimierz. Ook populair is een Poolse pretzel, waarvoor je in het oude centrum tientallen kraampjes kunt vinden. Je betaalt er maar 2 zloty voor, dus omgerekend maar een halve euro.

Sebastiaan heeft daarnaast als koffieliefhebber natuurlijk ook nog de leukste koffietentjes in Kazimierz gespot en uitgeprobeerd:

  • Knitted Coffee met een vaste locatie en een foodtruck
  • Karma Coffee
  • Coffee Garden
  • Urban Coffee
  • Somnium Cafe
  • Green Times Cafe

#5 Het historische centrum van Krakau

Waar Krakau ooit begon op de Wawel-heuvel en zich volledig binnen de kasteelmuren daar bevond, groeide het langzaam uit tot wat we nu het historische centrum noemen. Het was een van de eerste plekken die ooit op de UNESCO Werelderfgoedlijst werd opgenomen en is sindsdien beschermd erfgoed.

Het oude centrum werd omringd door een dikke stadsmuur en gracht, waarvan tegenwoordig nog steeds een klein stukje in het noorden bewaard is. De enige resterende stadspoort is de Floraniuspoort. Naast de poort vind je nog een laatste stuk stadsmuur, waar meestal verkopers hun schilderijtjes ophangen om aan de toeristen te slijten. Ervoor, dus buiten de oude stad, staat de historische Barbakan. Dit kleine fort-achtige bouwwerk was ooit onderdeel van de verdedigingswerken van de stad.

De oude stadsmuur is verder afgebroken en de gracht is gedempt. Toch zie je dit nog duidelijk terug in het stadsbeeld en is het niet moeilijk aan de kaart van Krakau te zien waar het oude centrum te vinden is. De gracht is namelijk rond 1830 vervangen voor een stadspark, de Planty, die als een groene ring om het historische centrum ligt. Binnen die groene zone is het niet moeilijk zoeken naar prachtige bouwwerken, want daar zijn er honderden van.

Bezienswaardig is het oudste gebouw van de universiteit: de Collegium Maius van de Uniwersytet Jagielloński. Het is de op een na oudste universiteit van Europa, na die van Praag. Een beroemde student was de geleerde Copernicus. Het gebouw is nu een museum en een deel daarvan is gewijd aan deze bekende leerling. Een andere beroemde student was de latere paus Johannes Paulus II. Wie ontbreekt in dit rijtje? De geleerde Marie Curie die als eerste vrouw ooit de Nobelprijs won. Zij werd namelijk door de universiteit afgewezen.

Krakau Polen

#6 Da Vinci in het Czartoryskich Museum

Het Czartoryskich Museum is een van de belangrijkste kunstmusea in heel Polen en mag zich erop roemen een belangrijk meesterwerk in haar collectie te hebben. In het museum kan je nameljik De Dame met de Hermelijn bewonderen. Het is een van de vier portretten die Da Vinci ooit maakte, dus verwant aan de beroemde Mona Lisa. Op het portret staat de zestienjarige en hoogzwangere minnares van de hertog van Sforza, voor wie Da Vinci werkte.

Het schilderij kwam in 1800 in de privécollectie van de rijke familie Czartoryski. De familie opende uiteindelijk een museum om haar indrukwekkende kunstcollectie aan het publiek te tonen, waaronder deze beroemde Da Vinci. Het is het symbool van het museum en het beroemdste schilderin in Polen. Maar ook andere meesterwerken zijn hier te bewonderen, zoals schilderijen van Rembrandt en Rafaël.

Op dinsdagen is het museum gratis te bezoeken. Op andere dagen heb je een ticket nodig. Op dinsdagen kan je dat gratis bezoekje combineren met een gratis rondleiding door het museum.

Da Vinci Museum | Krakau Polen

#7 De Joodse wijk Kazimierz

Kazimierz is niet alleen een populaire wijk voor eten en drinken, maar druipt ook van de geschiedenis. Het wordt ook wel de Joodse wijk genoemd, al zou de historisch Joodse wijk passender zijn nu er sinds de Tweede Wereldoorlog haast geen Joodse bewoners meer zijn. De wijk was ooit een aparte stad naast Krakau, maar werd uiteindelijk ingelijfd bij de stad. In Kazimierz woonden vooral Joden die de wijk vulden met synagogen. Toen Kazimierz onderdeel werd van Krakau, weken veel geassimieerde Joden uit naar Krakau zelf en verlieten ze het overvolle en krappe Kazimierz. De wijk werd daar niet beter van, want vooral de armere inwoners bleven achter.

Als je Kazimierz bezoekt, zijn de vele synagogen, het Joods Museum en de Joodse begraafplaats een bezoekje waard. Het hart van de wijk is Ulica Szeroka, ofwel: Brede Straat of Broadstreet. Hier vind je synagogen en veel Joodse restaurants. Erg authentiek zijn deze restaurants overigens niet, want Joodse inwoners zijn er haast niet en de restaurants spelen vooral in op het toerisme in de Joodse wijk.

De leukste manier om de wijk te verkennen is door een free walking tour, wat wij ook deden. Een gids vertelt je dan over de beladen geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog, maar vooral over de geschiedenis van de Joodse wijk daarvoor. Bijzonder zijn de verhalen over de tegenstellingen tussen de verschillende Joodse groepen, waardoor je een beter beeld krijgt van het oude Kazimierz. Tijdens de tour zal je ook de Kladka Ojca Bernatka-brug oversteken naar de wijk Podgórze, waar in de Tweede Wereldoorlog het Joodse ghetto was. Bijzonder indrukwekkend is het Heldenplein met het monument van de lege stoelen. De lege stoelen symboliseren de leegte die achterbleven, nadat de laatste transporten vanuit het Joodse ghetto waren vertrokken. Vrijwel alle inwoners van het ghetto zijn gedood.

Kazimierz Krakau Polen
Krakau Polen Heldenplein

#8 Concentratiekamp Auschwitz

Er zijn weinig mensen die Krakau bezoeken en niet ook een dagtrip naar Auschwitz maken. Het was het grootste concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog en het is tegenwoordig zo’n plek die je eens in je leven gezien moet hebben. De kamp is gebouwd bij het plaatsje Oświęcim dat in het Duits Auschwitz wordt genoemd. Het bestond aan het eind van de oorlog uit twee delen, het hoofdkamp Auschwitz I, het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau en het werkkamp Auschwitz III. Tijdens een bezoek aan Auschwitz zal je het hoofdkamp en vernietigingskamp bezoeken. Volgens de cijfers zijn er 1,3 miljoen mensen naar Auschwitz gedeporteerd en zijn 1,1 miljoen daarvan gedood. Het kamp was in eerste instantie een werkkamp met extreem slechte leefomstandigheden en vanaf 1942 werden de gevangenen actief vermoord in de bekende gaskamers.

Je rijdt er vanuit in 1,5 uur met je eigen (huur)auto heen, maar er zijn ook veel tours vanuit Krakau te vinden. De toegang tot Auschwitz is in principe gratis, al moet je jouw gratis bezoek wel vooraf online aanmelden. Maar we raden je absoluut aan om een betaalde rondleiding door het kamp te nemen. De gids zal je in in ongeveer 3,5 uur rondleiden door Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en het museum van Auschwitz. De uitleg die je krijgt over de geschiedenis, leefomstandigheden en achtergrond van deze verschrikkelijke plek, vinden wij essentieel om de impact van het kamp echt goed mee te krijgen.

Auschwitz Krakau

#9 Op elektrische steps door het park van Krakau

Hoewel de bezienswaardigheden van Wroclaw prima te voet zijn te verkennen, is het nog een stuk leuker om met een elektrische step rond te touren. Er zijn meerdere aanbieders van stepjes in de stad, maar wij kiezen het liefst voor Lime. Het is de grootste aanbieders van de elektrische stepjes, dus je vindt er de meeste van in Krakau en je kan met deze app in veel meer steden terecht.

Je vindt de stepjes van Lime op vrijwel iedere straathoek. Voor een kleine vergoeding kan jij overal een step oppakken en weer ergens anders achterlaten. Ideaal! Krakau wordt omringd door een stadspark met geasfalteerde wegen, wat een makkelijke en comfortabele plek is om je step door Krakau te zoeven en in een paar minuten van de een naar de andere kant te rijden.

Tip: als je je bij Lime aanmeldt via onze vriendenlink, krijg je een starttegoed van $ 5.

Krakau Polen

#10 Het Koninklijk Kasteel van Wawel

Het letterlijke hoogtepunt van Krakau is de Wawel-heuvel met daarop het Koninklijk Kasteel en de historische kathedraal. Het allereerste Krakau bestond uit niets meer dan de bebouwing binnen de kasteelmuren op deze heuvel, waarna het zich langzaam uitbreidde tot de oude stad. Onder de heuvel zou ooit een drakengrot zijn geweest. Nadat de draak sluw werd verslagen, kon de heuvel worden bewoond en ontstond Krakau.

Je hebt een ticket nodig om de kathedraal en het kasteel te bezoeken, maar je kan zonder ticket wel op de heuvel rondlopen. Zorg dat je dan in ieder geval het binnenplein van het kasteel bezoekt, want dit is een van de mooiste plekken op de Wawel-heuvel. Werp ook een blik op de ingang van de kathedraal. Daar zal je enorme botten zien hangen. Dat zouden natuurlijk de botten van de draak van Krakau moeten zijn, maar zijn in werkelijkheid mammoetbotten waarvan er veel in deze regio zijn teruggevonden. Als je wel een draak wilt zien, moet je ergens anders zijn. Aan de voet van de Wawel – aan de kant van de rivier – staat een koperen draak die om de vijf minuten een paar seconden vuurspuwt.

kasteel Krakau Polen | Wawel

#11 De Wieliczka-zoutmijn

Na Auschwitz is een bezoekje aan de zoutmijn van Wieliczka een van de populairste dagtrips vanuit Krakau. Net als het historisch centrum staat ook deze zoutmijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De zoutmijn was een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Krakau, toen zout nog een van de meest kostbaarste producten was. Sinds 1996 wordt de mijn niet meer gebruikt om zout te winnen, maar is het een van de belangrijkste toeristenattracties van Polen. Na eeuwenlang uitgegraven te zijn, is een enorm gangenstelsel ontstaan. De mijn is meer dan 300 meter diep en heeft een stelsel van honderden kilometers. Tijdens een bezoek zal een gids je de hoogtepunten laten zien en je vertellen voer de geschiedenis van de mijn. De laatste plek van je bezoek is de enorme kapel die is uitgehouwen door de mijnwerkers om te bidden voor hun veiligheid. Zelfs de kandelaren aan het plafond zijn van zout gemaakt.

Wieliczka ligt op een half uur rijden van Krakau, dus je kan hier makkelijk met de auto of openbaar vervoer heen. Ook worden er veel tours vanuit Krakau georganiseerd, als je het jezelf echt makkelijk wilt maken.

Wieliczka Salt Mine Krakau
Wieliczka Salt Mine Krakau

#12 De filmlocaties en de fabriek van Schindler’s List

Krakau kwam na de val van het IJzeren Gordijn op de toeristische kaart door een belangrijke film die zich in deze stad afspeelt: Schindler’s List. Deze film van Steven Spielberg uit 1993 vertelt het verhaal van fabriekseigenaar Oscar Schindler die met zijn fabriek Joden van de concentratiekampen wist te redden door ze op zijn medewerkerslijst te plaatsen. De film won meerdere Oscars en wordt ook vandaag nog een van de beste films allertijden genoemd.

Het verhaal speelt zich af in Krakau en dat is ook waar het grotendeels is opgenomen. Overal in de stad kan je daarom filmlocaties uit de film terugzien, vooral in de wijk Kazimierz wat in de jaren ’90 nog een vervallen indruk maakte en daarom prima kon doorgaan voor Krakau tijdens de oorlog. Hier vind je een handig overzicht van de filmlocaties van Schindler’s List.

Ook de originele fabriek van Schindler heeft nog sporen nagelaten in Krakau, al is dat niet veel. Schindler’s Factory is nu een populaire bezienswaardigheid. De emaillefabriek stond aan de rand van de wijk Podgórze, wat overigens in werkelijkheid het Joodse ghetto in de oorlog was en niet Kazimierz. Er is nu een museum waar je het oude kantoor van Schindler kan bezoeken en meer kan leren over Krakau tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schilders Factory

#13 De communistische ideaalstad Nowa Huta

Wat tegenwoordig een buitenwijk van Krakau is, werd ooit gebouwd als de ideaalstad van het communisme. Nowa Huta is een plek waar maar weinig bezoekers komen, maar het is zeker waard om een tram of Uber naar deze unieke plek te komen. Het is de enige overgebleven ideaalstad die je kan bezoeken.

Na de Tweede Wereldoorlog lagen veel door de sovjets veroverde landen in puin. Onderdeel van de wederopbouw was het bouwen van hun ideaalsteden, maar de bouw hiervan is maar op weinig plekken afgerond. Nowa Huta is als enige stad na de val van de Sovjetunie ongewijzigd bewaard gebleven en staat inmiddels op de wachtlijst voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als je Nowa Huta vandaag de dag bezoekt, start dan bij het Ronald Reagon plein en loop over de middelste avenue die als voetgangerszone is ontworpen. Aan deze Aleja Róż – Avenue van de Rozen, de enige straat met nog de oorspronkelijke Sovjetnaam – zie je typische sovjetarchitectuur: monumentaal en groots van opzet met verwijzingen naar bijvoorbeeld het Romeinse Rijk. Herken je bijvoorbeeld de Romeinse triomfboog in de passages aan beide kanten van het plein?

Absoluut een bezoek waard is de Arka Pana-kerk, een bijzonder stukje architectuur. Het was de eerste kerk die uiteindelijk in het communistische Nowa Huta mocht worden gebouwd. De inwoners bouwden hun kerk zelf. De muren bestaan uit ruim twee miljoen kiezels die de bewoners van Nowa Huta van over de hele wereld meenamen. Het bijzondere ontwerp ziet eruit als een soort ark en ook van binnen is de Arka Pana uniek. Loop de trap op naar boven voor het mooiste zicht op het interieur, zoals de moderne glas-in-loodramen, het bijzondere plafond, het unieke Jezusbeeld zonder kruis (want dat stond al op die andere locatie) en een bijzonder rond kunstwerk naast het altaar, waarin een door paus Paulus VI geschonken steen van de maan is verwerkt.

Leestip: hier lees je meer over een bezoek aan Nowa Huta in Krakau.

Krakau Nowa Huta
Krakau Nowa Huta

#14 De grafheuvels van Krakau

Vier van de minst bezochte plekken in Krakau zijn de unieke grafheuvels verspreid door de buitenwijken van de stad. Het zijn de  de Grafheuvels van Krakus, van Wanda, van Kosciuszko en van Piłsudski. Vanaf de heuvels heb je een mooi uitzicht over de stad. De heuvel van Krakus is vooral populair rond zondsondergang.

De grootste van de vier is die van Piłsudski met een hoogte van 110 meter, maar de Grafheuvel van Krakaus is de oudste. Deze heuvel zou de plek zijn waar Krakus, de stichter van de stad, zou zijn begraven. Het is niet bekend hoe oud de heuvel is en of er daadwerkelijk iemand begraven ligt. Hetzelfde geldt voor de Grafheuvel van Wanda. Daar zou prinses Wanda begraven liggen, nadat zij zichzelf verdronk om een gedwongen huwelijk te voorkomen.

De heuvels van Piłsudski en Kosciuszko zijn van veel latere datum, namelijk van 1820 en 1934. Ze zijn allebei gewijd aan Poolse onafhankelijkheidsstrijders.

Mound Krakow Poland

#15 De Kladka Ojca Bernatka-brug

De mooiste brug van Krakau is de Kladka Ojca Bernatka. Iedere grote stad in Europa heeft tegenwoordig een liefdesbrug, waar geliefden hun liefdesslotjes hangen. Dat is in Krakau deze brug. De relingen hangen overvol met sloten en het traliewerk hangt op veel plekken krom door het gewicht. De brug dateert uit 2010 en het oudste slotje dat wij konden spotten was van 2012, zie jij nog een oudere?

Maar wat deze plek voor ons pas echt tot een bezienswaardigheid in Krakau maakt, is de mooie kunst. De brug bestaat uit twee brugdelen – een pad voor voetgangers en een voor fietsers – met daartussen een open ruimte waar kunstwerken hangen. In 2016 werden tijdelijke sculpturen van de Poolse kunstenaar Jerzy Kędziora geplaatst. Dat was zo’n succes dat vier ervan nog steeds op de brug te zien zijn. Het zijn koorddansers en ook de beelden balanceren op een koord, waardoor ze meebewegen met de bewegingen van de brug als er veel mensen op lopen en fietsen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: