Portugal

Silves in Portugal, bezoek de kasteelstad in de Algarve

Als oudste stad van de Algarve, is het historisch centrum van Silves als een tijdmachine. De grote kathedraal, wit gepleisterde huizen en het enorme kasteel van rode zandsteen brengen je even terug in de tijd. Silves is daarmee een van de leukste stadjes om te bezoeken in de Algarve. In deze blog geven we praktische tips en vertellen we je meer over de bezienswaardigheden van Silves.

oude stad van Silves in Portugal
Silves Al0garve Portugal

Praktische informatie

Waar ligt Silves?

Anders dan de meeste hoogtepunten van de Algarve ligt Silves iets meer in het binnenland, op een heuveltop aan de oevers van de rivier de Arade die uiteindelijk bij het kustdorpje Ferragudo en het stadje Portimão in de zee uitkomt. Toch ligt Silves niet ver van die bekende kustplaatsen waar reizigers in grote aantallen voor naar de Algarve reizen. Het pittoreske Ferragudo ligt op 20 minuten rijden, het populaire Albufeira is maar een half uur verwijderd en de internationale luchthaven van Faro ligt op drie kwartier afstand.

Hoe kom je in Silves?

Vanaf de meeste omliggende bestemmingen kan je dagexcursies boeken naar Silves, maar als je een huurauto in Portugal hebt of het openbaar vervoer je niet tegenstaat, kan je dit kasteelplaatsje ook makkelijk zelf bezoeken.

Waar overnacht je in Silves?

Wij bleven er zelf uiteindelijk meerdere dagen plakken en kunnen je ook zeker aanbevelen om hetzelfde te doen. Aan de rand van Silves zijn Vivenda Balou met zwembad en grote tuin, of Ponte Romana in het stadje zelf een aanrader. Als je het niet erg vindt om iets buiten de stad te zitten, is Quinta das Piteiras een fijne optie met buitenzwembad, grote tuin en huisgemaakt ontbijt.

Reis je met een camper? In Silves vind je twee grote betaalde camperplaatsen, maar daar zouden wij niet voor kiezen. Wij sliepen met ons camperbusje bij Quinta da Pega. Dit plekje ligt iets buiten de stad, kost € 10 per nacht (en € 2,50 voor elektra) en is een heerlijk rustige plek in het groen.

Wat is de beste reistijd voor Silves?

Je kan Silves het hele jaar door bezoeken. De Algarve kan in de zomer erg warm worden, dus wordt het voorjaar en najaar over het algemeen als het beste seizoen gezien om de regio te bezoeken. Wij waren zelf in de winter in Silves en genoten van de heerlijke temperaturen, waarbij we zonder jas en met zomerse kleding konden rondlopen. Maar er is ook juist wat te zeggen voor een bezoek aan Silves in augustus. Dan is hier namelijk een meerdaags Middeleeuws festival. Dit Feira Medieval de Silves dompelt het hele dorp onder in Middeleeuwse sferen en er zijn kraampjes, concerten en shows.

Silves in Portugal

De bezienswaardigheden van Silves

#1 Het kasteel van Silves

Van ver zie je het kasteel van Silves al bovenop de heuveltop over het landschap uitkijken. Het fort van rode zandsteen is een indrukwekkend gezicht en duidelijk bedoeld als verdedigingswerk. In de Algarve vind je meer kleine forten, maar geen daarvan is zo groot als het Castelo dos Mouros in Silves.

Het fort dateert uit de tijd dat de Arabische Moren in dit deel van Europa heersten. Silves was toen de hoofdstad van de Algarve, zo op die strategische plek op een heuvel aan de rivier. Bij een hoofdstad hoort natuurlijk een kasteel en dat is het rode bouwwerk dat nog altijd de skyline van de stad domineert. Het kasteel wordt daarom ook wel het Castelo dos Mouros genoemd, ofwel: het kasteel van de Moren.

Het kasteel is van binnen helaas niet goed bewaard gebleven. Daar is nu een tuin te vinden die niet bijzonder indrukwekkend is. Meer interessant zijn de waterreservoirs. Deze cisternen waren ooit op de rivier aangesloten en waren daardoor de belangrijkste waterbron van de stad. Het letterlijke hoogtepunt van een kasteelbezoek is het beklimmen van de monumentale kasteelmuren. Vanaf de muren kan je het verre uitzicht over de omgeving en de rivier de Arade bewonderen. Spot dan ook de tientallen ooienvaarsnesten die op alle hoge plekken van het oude Silves te zien zijn. Wij zagen er nog nooit zoveel als in deze omgeving.

kasteel van Silves Algarve Portugal

#2 Het uitkijkpunt over Silves

Silves is misschien wel het mooist van buiten de stad. Dat klinkt misschien wat gek, totdat je de stad van een afstand nadert. Je ziet dan gelijk hoe het oude stadje tegen en op een heuveltop is gebouwd met op het hoogste punt dat rode kasteel. Om dat prachtige gezicht het beste te bewonderen, moet je net buiten de stad zijn. Aan de overkant van de rivier de Arade is een uitzichtpunt langs de weg, waar je even een fotostop kan maken met de auto.

Silves Al0garve Portugal

#3 De kathedraal van Silves

De Algarve was ooit bezet door de Arabische Moren en dat heeft ook in Silves sporen achtergelaten. De Moren bouwden een indrukwekkende moskee, passend bij Silves als hoofdstad van de Algarve. Toen de Moren in de twaalfde eeuw verdreven werden, werd die gelijk omgedoopt tot kathedraal. Door veel aanpassingen door de eeuwen heen herken je de oude moskee er nu niet meer in.

De kathedraal – of de Sé de Silves – is nu een van de in het oog springende monumenten van de stad. Je vindt de kathedraal direct naast het kasteel en het zal je dan direct opvallen hoe ze allebei van dezelfde rode zandsteen zijn gebouwd. Van binnen is de kathedraal niet heel bijzonder en zelfs wat sober te noemen.

kathedraal van Silves Algarve Portugal

#4 De oude stad

De ommuurde stad binnenin Silves is het historisch centrum. Ooit waren deze muren de stadswallen en bestond de stad alleen uit dit kleine deel. Omdat het stadje op een heuvel ligt, kan je hier steile en smalle straatjes verwachten. Tel daarbij de met keien geplaveide straten, kleurige bloemen, statige huizen en knusse laantjes op. Je snapt dan wel waarom dit kleine doolhof aan oude straatjes zo fotogeniek is.

oude stad Silves Algarve Portugal

#5 Het Cruz de Portugal

Een bijzonder icoon van Silves vind je iets buiten de oude stad. Het Cruz de Portugal staat hier op een plein onder een afdak, beschermd tegen zon en de elementen. Sinds 1910 is het drie meter hoge beeldwerk een nationaal monument. Hoewel het kruis zelf misschien niet zo indrukwekkend is, vonden wij het giswerk naar de herkomst het kruisbeeld toch interessant maken. Op het informatiebord naast het kruis is te lezen hoe nooit duidelijk is geworden waar het vandaan kwam en hoe het hier is gekomen. De witte kalksteen waarvan het is gemaakt, komt niet in de Algarve voor. Daarmee is in ieder geval duidelijk dat het Cruz de Portugal hier niet oorspronkelijk vandaan komt.

Cruz de Portugal in Silves