23 magische verloren steden voor je bucketlist

Diep in de jungle, verborgen op een afgelegen eiland of in het volle zicht overgenomen door het moderne leven. Ieder continent heeft van die magische verloren steden. Geschiedenisfreaks zijn dol op de historische kant van dat soort ruïnes, terwijl avontuurlijke reizigers worden aangetrokken door de door de mysterieuze sfeer. Om de meest magische stadsruïnes over de hele wereld te ontdekken die open zijn voor bezoekers, hebben we internationale reisbloggers gevraagd om te helpen de ultieme bucketlist voor verloren steden maken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

# 1 Masada, verloren stad in Israël

door Mario van Rest And Recuperation

Als je een bezoek aan Israël plant, staan Tel Aviv, Jeruzalem en de andere steden op de Westelijke Jordaanoever waarschijnlijk bovenaan je wensenlijstje. En je hebt gelijk, deze steden zijn prachtig en vol geschiedenis en cultuur. Maar sla ook vooral de verloren stad Masada niet over.

Gelegen in het noordelijke puntje van de Negev-woestijn, stond ooit een een fort op de top van een heuvel met uitzicht op de Dode Zee en Jordanië. Het werd in de eerste eeuw voor Christus gebruikt als een paleis, maar later werd het bezet door vluchtelingen na de val van Jeruzalem. De Romeinen belegerden de vluchtelingen in Masada, maar wisten het fort jaren later te veroveren omdat het op een steile heuvel zo moeilijk te bereiken is. Romeinse ingenieurs bouwden uiteindelijk een hellingbaan van aarde en stenen om met hun stormrammen bij de stadsmuren van Masada te komen. Alle vluchtelingen pleegden zelfmoord voordat de Romeinen de stad binnen kwamen, dus een grootse overwinning was het niet.

Maar die helling van de Romeinen bestaat nog altijd. Van Masada zelf zijn nog maar een paar gebouwen over. Masada is op haar best op de vroege ochtend, als je de zonsopgang boven de Dode Zee kan bewonderen voor je de ruïnes gaat verkennen. Om optimaal te genieten van het bezoek aan Masada, kan je overnachten op de camping met gratis tenten en matrassen aan de westkant. Breng wat te eten mee en barbecue ’s avonds op de meegeleverde grills onder de woestijnhemel, slaap een paar uur en beklim dan ’s ochtends vroeg de helling zoals de oude veroveraars ooit deden.

# 2 Angkor, verloren stad in Cambodja

door Emily van Wander-Lush

Als het gaat om verloren steden, wordt het niet iconischer dan Angkor. De stad is misschien al bijna 500 jaar verlaten, maar het is tegenwoordig weer een bijenkorf van activiteit. Het is een belangrijk religieus en cultureel monument voor de Cambodjanen, maar vooral ook de meest iconische toeristische attractie van het land en misschien wel heel Azië.

De bouw van Angkor begon in de 9e eeuw, toen het werd opgericht als hoofdstad van het Khmer-rijk. Op zijn hoogtepunt was het de grootste pre-industriële stad ter wereld. Na een lange en welvarende periode onder hindoe-monarchen, waaronder Jayavarman II, kwam Angkor in het jaar 1351 onder Ayutthayaanse controle. In 1431 kwam de lokale Khmer in opstand tegen hun Siamezen. De citadel werd geplunderd en Angkor werd verlaten. Het was bijna volledig overgenomen door de jungle toen in 1907 de restauraties onder leiding van Franse archeologen begonnen. In 1992 kwam Angkor op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar het archeologische werk gaat nog steeds door.

Veel mensen denken ten onrechte dat Angkor slechts één tempel is. Het archeologische complex van Angkor is juist een enorm complex van tempels en citadellen. De grootste ter wereld zelfs! De tempel Angkor Wat is het meest iconisch en bekend. Andere hoogtepunten zijn de tempels Ta Prohm – beroemd uit Tomb Raider – Angkor Thom, Banteay Srei en Prasat Beng Mealea. Omdat Angkor zo groot is, heb je minimaal twee of drie dagen nodig om een goed beeld te krijgen van de eeuwenoude verloren stad.

Om het meeste uit je bezoek aan Angkor te halen, raad ik aan voor een georganiseerde tour of een privégids te kiezen. Een lokale deskundige voor commentaar en informatie, is de enige manier om echt te leren – en dus te waarderen – over wat je in Angkor ziet. En het is natuurlijk ook een goede manier om de lokale economie te ondersteunen.

Verloren stad Angkor Wat in Cambodja door Emily Lush

# 3 Jerash, buiten de gebaande paden in Jordanië

door ons

Veel mensen kennen de beroemde rotstempels van Petra als een must-see in Jordanië, maar Jordanië heeft een tweede oude verloren stad. De verloren stad Jerash is net zo indrukwekkend als het beroemde Petra. Als een van de beste Romeinse archeologische vindplaatsen ter wereld, is het een must om te bezoeken op je reisroute door Jordanië.

De oude Romeinse stad Jerash lag ooit in een afgelegen hoek van het Romeinse rijk, maar het was een van de tien grootste steden van het hele rijk. Het had tientallen tempels, twee theaters, een enorm ovaal plein, gemeenschappelijke baden, lange straten met zuilen, indrukwekkende bogen, aquaducten, bruggen en pleinen. Veel daarvan is nog steeds aanwezig, waardoor Jerash een van de best bewaarde Romeinse ruïnes buiten Italië is.

Een van de mooiste en niet te missen monumenten in Jerash is de indrukwekkende triomfboog bij de ingang, gebouwd om het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus te herdenken. Vanaf de boog leidt een straat je naar het centrale plein dat is omcirkeld door zuilengalerijen. Naast het plein liggen een theater, op een heuvel de tempel van Zeus en een lange straat met zuilen die de hoofdas van Jerash is. Andere must-sees zijn de tweede boog aan het einde van de hoofdweg, het tweede theaterdaar vlakbij en het tempelgebied op de heuvel naast de zuilengalerij.

De toegangsprijs voor Jerash is inbegrepen bij de Jordan Pass, net als Petra en de meeste andere hoogtepunten van Jordanië. De oude stad Jerash is groot, dus zorg ervoor dat je minimaal een halve dag hebt voor je bezoek. Jerash ligt in het noorden van Jordanië. Het is slechts 45 minuten rijden van de hoofdstad Amman, waardoor het de perfecte dagtrip is vanuit de Amman. Voeg een stop bij het nabijgelegen woestijnkasteel Aljoun toe aan je roadtrip voor een prachtig uitzicht over Jordanië en Israël.

# 4 Uxmal, verloren Maya-stad in Mexico

door Anna van Would Be Traveler

Mexico, en met name het schiereiland Yucatan, staat bekend om zijn verloren Azteekse en Maya-steden. Een van de mooiste bijzondere steden is Uxmal, uitgesproken oosh-mal. De naam van de stad betekent ‘driemaal gebouwd’ in de Maya’s en is zo genoemd naar de hoofdpiramide die werd gebouwd bovenop al bestaande gebouwen. 

Uxmal was ooit een van de belangrijkste steden in de Maya-periode, met een bevolking van 20.000 op zijn hoogtepunt. De Maya’s bewoonden Uxmal tussen 600 en 900 na Christus, maar de stad werd pas in de zestiende eeuw echt verlaten tijdens de Spaanse verovering. 

Je hebt minimaal een halve dag nodig om de site volledig te verkennen, want er is genoeg te zien. De centrale piramide is het meest indrukwekkende bouwwerk, maar vergeet ook de ball court, het klooster, de tempel van de schildpadden of de grote piramide niet. De grote piramide is echt een must voor een fantastisch uitzicht over de verloren stad en de jungle.

De stad is het gemakkelijkst met een eigen huurauto te bereiken, maar veel tour companies bieden ook dagtochten aan. De meest populaire plek om te verblijven in de buurt is de bruisende stad Merida, op ongeveer een uur rijden vanaf de verloren stad Uxmal. De geplaveide straatjes, de Mexicaanse cultuur en de koloniale architectuur maken het een must voor bezoekers van het gebied. Bij het plannen van een bezoek is het lastig kiezen tussen Chichen Itza en Uxmal die allebei in dezelfde regio liggen. Maar als je graag verloren steden verkent zonder een enorme massa toeristen, wint Uxmal zonder twijfel.

Verloren stad Uxmal-ruïnes in Mexico door Would Be Traveler

# 5 Choquequirao, buiten de gebaande paden in Peru

door Alya en Campbell van Stingy Nomads

Peru is een geweldig land om te verkennen voor liefhebbers van geschiedenis met veel prachtige ruïnes uit het Inca-rijk. Sommige verloren steden zoals Machu Picchu zijn wereldberoemd, andere moeten nog door het toerisme ontdekt worden. De verloren stad Choquequirao wordt vaak ‘de zus van Machu Picchu’ genoemd. De naam ‘choquequirao’ betekent ‘wieg van goud’ in de Quechua-taal. De ruïnes en de omgeving zijn adembenemend. Het bijzondere van Choquequirao is dat maar weinig toeristen deze oude Inca-stad weten te vinden. Er zijn daarom geen verkopers, restaurants, hotels of winkels in de buurt. Je hebt hier daarom het gevoel zelf een oude stad te verkennen, verdwaald in de jungle.

De verloren stad ligt op 180 km van de stad Cusco. In tegenstelling tot Machu Picchu is het alleen te voet bereikbaar. Er is geen weg naar de ruïnes. Het duurt 2 dagen om van de dichtstbijzijnde weg naar de verloren stad te lopen met de Choquequirao-hike. Je hebt dus minimaal 4 dagen nodig om de ruïnes vanaf Cusco te bezoeken. De trektocht begint in Cachora, een klein stadje op 160 km van Cusco. Daar kun je nog gemakkelijk met de bus komen, maar daarna is er alleen maar jungle.

Choquequirao werd in 1710 ontdekt door de ontdekkingsreiziger Juan Arias Diaz. De stad werd bewoond tussen de vijftiende en zestiende eeuw. Er wordt aangenomen dat Choquequirao tijdens het Inca-rijk een belangrijke rol speelde bij het verbinden van het Amazonegebied met de hoofdstad Cusco. Het werd halverwege de zestiende eeuw verlaten, maar niemand weer waarom.

De ruïnes bestaan uit twee delen; de bovenste ruïnes met hoofdgebouwen en de lagere ruïnes die voornamelijk bestaan uit landbouwterrassen. Bezoekers hebben toegang tot beide delen. De architectuurstijl van Choquequirao heeft wat weg van die van Machu Picchu. Het bezoeken van beide verloren steden tijdens één reis is een bijzondere ervaring.

# 6 Ciudad Perdida, verloren junglestad in Colombia

door Deb van The Visa Project

Tijdens mijn werk als EFL-leraar in Colombia kreeg ik de kans om veel plaatsen in Colombia te bezoeken. Maar geen plek was zo fascinerend als Ciudad Perdida. 

Diep in het Sierra Nevada de Santa Marta-gebergte is Ciudad Perdida een oude verlaten stad die 800 jaar voor Christus werd gebouwd. Zo’n 650 jaar voor Machu Picchu in Peru dus nog. Het is gebouwd langs een steile bergkam bijna anderhalve kilometer boven zeeniveau. Er wordt aangenomen dat het ooit werd bewoond door maximaal 10.000 mensen. Lokaal is de verloren stad bekend onder de inheemse naam Teyuna en wordt aangenomen dat het hoofdstad was van het Tairona-koninkrijk. Ciudad Perdida werd verlaten in de zestiende eeuw rond de tijd van de Spaanse verovering en werd pas herontdekt in 1972. 

Het droge seizoen van december tot maart is de beste tijd voor de Ciudad Perdida-hike. De verloren junglestad is alleen te voet bereikbaar, wat een uitdagende wandeling van vier tot zes dagen betekent. Maar het is et allemaal waard. De adembenemende hike neemt je mee langs oude ruïnes, watervallen, inheemse dorpen en nog veel meer. Houd er rekening mee dat je deze wandeling alleen kunt doen met een geautoriseerd reisbureau. Het is verboden om alleen de jungle in te trekken. Een rondleiding zal overal tussen de $ 350 en $ 450 kosten. Eten, onderdak en vervoer naar de stad El Mamey zijn hierbij inbegrepen. Het onderdak bestaat meestal uit hangmatten en wat basisvoorzieningen. Al met al blijven de adembenemende landschappen, het gevoel van afgelegen ligging en de pleinen die in de jungle verdwijnen, lang na je terugkeer bij je.

Verloren steden bucketlist Ciudad Perdida in Colombia

# 7 Calakmul, verborgen jungle-imperium in Mexico

door ons

Mexico heeft veel oude Maya-steden, maar Calakmul is uniek vanwege zijn grootte, afgelegen jungle-locatie en enorme piramides. De verloren stad ligt in het zuiden van Mexico, op het schiereiland Yucatán, dichtbij de grens met Guatemala. Vanaf de hoofdweg is het twee uur rijden over een lange weg diep de Mexicaanse jungle in. De weg wordt hobbeliger en smaller naarmate je dichter bij de oude verloren stad komt.

Calakmul was ooit het grootste Maya-rijk in wat nu Mexico is. De enige stad die Calakmul kon evenaren, ligt in wat nu Guatemala is: het beroemde Tikal. Historici zeggen dat Calakmul meer dan 1000 jaar zou hebben geregeerd over dit gebied. En met dit gebied bedoel ik niet alleen waar je de ruïnes nu kunt bezoeken. De stad zou hebben bestaan honderden bouwwerken en tientallen vierkante kilometers aan stad. Het was een van de grootste steden ter wereld. 

Hetletterlijke hoogtepunt van Calakmul is Estructura II, 140 meter lang en meer dan 50 meter hoog. Het is een van de grootste Maya-piramides en je mag naar de top klimmen. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend in Calakmul aankomt om de drukte te vermijden en wees de eerste die de piramidetop bereikt voor een prachtig uitzicht over de jungle.

# 8 Goreme, ondergrondse stad in Cappadocië, Turkije

door Jackson uit Journey Era

Het openluchtmuseum van Goreme is een van de meest populaire attracties en historische plekken in Cappadocië. Een audiotour leidt je langs de oude schilderijen, kerken en grotwoningen van de eeuwenoude nederzetting leidt. Hoewel het nu een openluchtmuseum is, was deze site ooit een bloeiende Byzantijnse kloosternederzetting met meer dan 20 monniken en was het een prominente pelgrimsoord in de zeventiende eeuw. Het maakte deel uit van een cluster van Byzantijnse nederzettingen in de regio Cappadocië in Turkije.

Het openluchtmuseum van Goreme ligt dichtbij het stadscentrum van he moderne Goreme, de populairste stad van Cappadocië. Het is mogelijk om vanuit het stadscentrum naar het openluchtmuseum van Goreme te lopen in ongeveer 15 minuten. Als alternatief kan iedere taxichauffeur je al voor een paar dollar bij het museum afzetten.

  • De schilderijen in het openluchtmuseum van Goreme zijn schitterend, in goede staat en brengen je echt terug in de tijd. 
  • Het openluchtmuseum van Goreme staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en was een van de eerste UNESCO-sites in Turkije.
  • De audiorondleiding is vrij kort en je kunt de hele site in minder dan 1,5 uur diepgaand bezoeken zonder al te veel lopen, ideaal in de hete Turkse zomer.

Het openluchtmuseum van Goreme is een van de duurdere attracties in Cappadocië met een entree van 40 Turkse lyra, wat neerkomt op ongeveer $ 8.

# 9 Ostia Antica, oude Romeinse stad in Italië

door Rhonda van Travel Yes Please

Slechts 25 km ten zuidwesten van Rome liggen de overblijfselen van Ostia, een belangrijke havenstad in het Romeinse rijk. De stad Ostia kwam rond 400 voor Christus onder de controle van Rome en werd uiteindelijk een bruisende zeehaven en een bloeiend commercieel centrum. Op het hoogtepunt telde Ostia 100.000 inwoners. De stad had flatgebouwen, winkelgalerijen, pakhuizen, tavernes, herbergen, tempels, openbare baden en een groot theater.

Naarmate het Romeinse rijk groeide, werd het ook afhankelijk van andere havens en begon het belang van Ostia af te nemen. De commerciële activiteit nam geleidelijk af, totdat de ineenstorting van het Romeinse rijk ertoe leidde dat de haven werd verlaten en een groot deel van de bevolking verhuisde. In de negende eeuw was Ostia volledig verlaten en later de verloren stad begraven in modder toen de haven dichtslibde.

Tegenwoordig is Ostia een belangrijke archeologische vindplaats die bekend staat als Ostia Antica. Opgravingen in de negentiende eeuw hebben een indrukwekkend deel van de oude stad blootgelegd. Bezoekers kunnen door de geplaveide straten dwalen en overblijfselen zien van appartementen, magazijnen en openbare baden. Vooral indrukwekkend zijn de mozaïekvloeren in de baden en het gereconstrueerde theater.

Naast de bewaarde ruïnes kunnen toeristen ook het Museo Ostiense bezoeken om artefacten te zien die tijdens de opgraving zijn ontdekt. De collectie bevat portretten van opmerkelijke mensen uit het oude Ostia, sculpturen en muurschilderingen.

Verloren stad Ostia Antica Romeinse ruïnes in Italië

# 10 Kuélap, verborgen parel in Peru

door Steph van Worldly Adventurer

Je zou in de verleiding kunnen komen om naar Peru te gaan en al je tijd in Cusco door te brengen, waar je het Inca-pad naar Machu Picchu kunt hiken. Maar voor een ervaring buiten de gebaande paden als geen ander, voeg je noordelijk Peru toe aan je reisschema. Op anderhalf uur vliegen en vier uur rijden van Lima, ligt het hooggelegen Chachapoyas in de Andes dichtbij een van de meest bijzondere schatten van Noord-Peru: Kuélap.

Dit stenen fort, dat hoog op een kalkstenen berg ligt en omgeven is door onneembare muren van zo’n 20 meter hoog, werd eeuwen eerder dan Machu Picchu gebouwd door de Chacapoya-bevolking, ergens tussen 500 en 1400 na Christus. Terwijl je door de site loopt, kun je de overblijfselen zien van ongeveer 500 honderd ronde stenen huizen. De bewoners bewaarden ooit hun gemummificeerde doden in de vloerplanken onder de woning, net als stenen caviarennen voor hun favoriete gerecht: cuy (cavia).

Bekend als de ‘Warriors of the Clouds’ vanwege hun voorliefde voor leven op grote hoogte en een woest temperament, werden de Chachapoya uiteindelijk veroverd door de Inca’s in de vijftiende eeuw. Het verloren bergstadje werd pas in 1843 weer herontdekt.

Tegenwoordig kun je een tour regelen om het slopende, 10 kilometer lange pad naar het fort te bewandelen of de gemakkelijke route nemen: een kabelbaan van 20 minuten die vertrekt van Nuevo Tingo naar de site. Trek minstens drie uur uit om de verloren stad te verkennen. Het is een aanrader om een van de gidsen bij de ingang in te huren. De verhalen over de voormalige bewoners brengen de ruïnes pas echt tot leven.

Verloren stad Kuelap in Peru

# 11 Petra, oude rotsstad in Jordanië

door Alexx van Finding Alexx

Petra in Jordanië is misschien wel de meest bekende en meest bezochte oude stad ter wereld. De rotsstad heeft ongelooflijk goed bewaard gebleven zandstenen gevels, grotwoningen en rotsachtige paden om als bezoeker te verkennen. Archeologen geloven dat de oude stad Petra werd gebouwd tussen de tweede en vierde eeuw voor Christus en werd opgericht als een belangrijk handelsknooppunt voor nomadische bedoeïenenstammen die rijkdom naar het gebied brachten. Zelfs nadat de stad in 106 na Christus bij het Romeinse Rijk werd ingelijfd, bleef Petra opbloeien. Tot een aardbeving in de vierde eeuw veel gebouwen en infrastructuur verwoestte. Het handelsbelang van Petra nam af, toen zeeroutes de norm werden en in de twaalfde eeuw was de locatie van de oude stad Petra verloren. Totdat de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt het in 1812 herontdekte.

Veel bezoekers weten niet dat de stad Petra eigenlijk enorm groot is met 263 vierkante kilometer aan oude gebouwen en grotten. De belangrijkste bezienswaardigheden – de beroemde schatkamer en het minder bekende maar even grote klooster via een pad met 840 treden – liggen ver uit elkaar. Als je ook nog eens rekening houdt met de wandeling van 30 tot 60 minuten vanaf de ingang om de stad te bereiken via de Siq-kloof, begrijp je dat je voor Petra het beste twee volle dagen kan uittrekken. Ga er vroeg op de tweede dag heen om het meeste uit Petra te halen zonder andere bezoekers. Een aanrader is ook de fotostop op de klif schuin voor de schatkamer, maar reken wel op een korte pittige hike.

Het nabijgelegen Wadi Musa is de ideale uitvalsbasis. Het toeristische stadje heeft tal van hotels en authentieke restaurants om je energie aan te vullen na een lange dag vol avontuur.

# 12 Teotihuacan, verloren stad in Mexico

door Lorenza van When I Roam

De verloren stad Teotihuacan is een ongelooflijk gezicht, slechts 40 km buiten het levendige Mexico City. Het woord betekent de ‘plaats waar goden werden geschapen’. Als je langs de enorme Avenue of the Dead loopt, kun je je makkelijk een tijd voorstellen waarin Teotihuacan bloeide. 

De stad werd gebouwd rond 400 voor Christus en bereikte zijn hoogtepunt in 400 na Christus. Archeologen schatten dat hier toen 200.000 mensen van verschillende etnische groepen in meerdere barrios of buurten woonden. Niemand weet echt wie de verloren stad heeft gebouwd, maar de kunst en architectuur van andere steden en culturen in Midden-Amerika laat zien dat Teotihuacan een grote invloed moet hebben gehad.

Deze ongelooflijke verloren stad vraagt een volledige dag en veel wandelen om alles in je op te nemen. Ga naar binnen via ingang 1, omdat deze het dichtst bij het museum ligt en je daar meer kan leren voor je op verkenning gaat. Van daaruit ga je eerst naar de Tempel van Quetzalcoatl, een ongelooflijke piramide met gevederde slangsculpturen. Het is een van mijn favorieten. Om van de Ciudadela en de Tempel van Quetzalcoatl naar de Piramide van de Maan te komen, moet je de Avenue of the Dead lopen, een 40 meter brede en 2,4 km lange straat. Sluit tijdens deze lange wandeling je ogen om je voor te stellen hoe de stad er vroeger uitzag. 

Vergeet niet de Piramide van de Zon te beklimmen en de wind en de zon op je gezicht te voelen. Ook al is de Piramide van de Maan kleiner, ga naar de top en bewonder heel Teotihuacan vanaf hier. 

verloren stad Teotihuacan ruïnes in Mexico

# 13 Volubilis, oude Romeinse stad in Morroco

door ons

In een uitgestrekt Marokkaans landschap, dichtbij de koningsstad Meknes en omringd door amandel- en olijfbomen, ligt de verloren stad Volubilis. Net als Jerash in Jordanië was Volubilis een van de meer afgelegen steden van het Romeinse rijk. De eeuwenoude stad bloeide ooit op door rijkdommen van de olijfolieproductie en groeide uit onder Romeinse heerschappij. De archeologische vindplaats staat bekend om zijn prachtige, goed bewaarde mozaïekvloeren, maar het is misschien wel de unieke locatie in Marokko die de Romeinse stad Volubilis echt een must-visit waard maakt.

Slechts ongeveer de helft van de UNESCO-site van Volubilis is ontdekt. We noemden al de goed bewaard gebleven mozaïekvloeren die absoluut adembenemend zijn. De boog, basiliek en tempels zijn allemaal interessant, maar de vloeren van de huizen en paleizen zijn de echte hoogtepunten. Het Huis van Orpheus was vroeger een paleis en nu trekt de vloer van de eetkamer bezoekers. Het heeft een prachtig mozaïek gewijd aan de mythische figuur Orpheus, die luit speelt omringd door dieren. Het Huis van Venus toont twee prachtige mozaïeken met goden en godinnen, maar er zijn nog veel meer mooie tegelvloeren in de buurt van deze voormalige paleizen te zien.

Volubilis ligt dicht bij de bekendere steden Fez en vooral Meknes, waardoor het een perfecte dagtocht is vanuit beide steden. Combiner Volubilis met een bezoek aan het nabijgelegen dorp Moulay Idriss, een beroemd pelgrimsoord in Marokko als het voormalige thuis van een achterkleinzoon van de profeet Mohammed en de stichter van Marokko.

# 14 Copan, oude ruïnes in Honduras

door Vicky van Buddy The Travelling Monkey

Tijdens een bezoek aan Honduras is Copan Ruinas absoluut een must. De ruïnes maakten deel uit van de grote Maya-beschaving die de gebieden van Oost-Mexico en het schiereiland Yucatan, Belize, Guatemala en de westelijke delen van El Salvador en Honduras omvatte. Op het hoogtepunt in het begin van de negende eeuw telde de stad ongeveer 20.000 mensen. Het is onduidelijk waarom de stad in verval raakte, maar rond 1200 werd het volledig verlaten.

Het archeologische park Copan ligt op ongeveer 15-20 minuten lopen van de stad, dus het is gemakkelijk te bereiken. De toegangskosten zijn $ 15 voor de entree en nog eens $ 15 extra om de tunnels onder de tempels te betreden. Je kunt ook $ 30 betalen voor een gids. We raden aan om minimaal twee uur te blijven. De Maya-ruïnes behoren niet tot de grootste, maar zijn uniek door het gedetailleerde houtsnijwerk. Ze zijn goed bewaard gebleven en op sommige stukken is nog de oude rode verf te zien.

De hiërogliefentrap is vooral bijzonder. Het is een verslag van de koninklijke geschiedenis van Copan. De trap, die bijna 30 meter hoog is en rond 755 CE werd voltooid, documenteert de heerschappij van zestien koningen, met een opsomming van hun namen, geboorten, sterfgevallen en alle belangrijke gebeurtenissen die tijdens hun heerschappij plaatsvonden.

# 15 Herculaneum, oude stad in Zuid-Italië

door Melissa van High Heels & a Backpack

De meeste mensen hebben gehoord van Pompeii, de stad die werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Maar weinig mensen weten dat Pompeii niet de enige stad was die de toorn van de uitbarsting voelde. De oude stad Herculaneum – Ercolano in het Italiaans – werd ook door de vulkaan vernietigd. 

Herculaneum is een geweldige plek om te bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Napels. Het is een ongelooflijk goed bewaard gebleven Romeinse stad, nog beter dan Pompeii. Bij de uitbarsting werd Herculaneum begraven onder 16 meter as en modder. Deze roetlagen zorgden ervoor dat hele huizen, meubels en persoonlijke spullen de vernietiging overleefden. 

De schilderachtige locatie aan de kust maakte Herculaneum een populaire vakantiebestemming voor Romeinse edelen. Een bezoek aan de site biedt reizigers een fascinerende blik op hoe het leven van de Romeinse elite was. Bijzonder zijn de Terme Maschili – de overblijfselen van oude Romeinse baden – en de Fornici. De Fornici zijn de oude havenpakhuizen waar de skeletten van 300 inwoners werden gevonden die probeerden de uitbarsting te ontvluchten. 

Veel van de huizen in Herculaneum bevatten nog steeds prachtige fresco’s, mozaïeken en sculpturen. Er zijn ook veel artefacten meegenomen naar het Archeologisch Museum in Napels. Je kunt Herculaneum bereiken met de Circumvesuviana-trein te nemen van Napoli naar het station Ercolano Scavi. Het is mogelijk om zowel Ercolano als Pompeii op een dag te zien als je dat wilt. Je moet minstens 2-3 uur uittrekken om elk van de ruïnes te verkennen. 

# 16 Tikal, verloren Maya-stad in Guatemala

door Shobha van Just Go Places Blog

Tikal in Guatemala is niet alleen te bezoeken vanuit Guatemala, maar ook als dagtrip over de grens vanuit San Ignacio in Belize. Wij bezochten de verloren stad met ons gezin. Vanwege de trage grenscontrole is het een tijdrovende reis vanuit Belize, maar het was het allemaal waard.

De verloren stad Tikal was erg belangrijk voor de oude Maya’s en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tikal was de hoofdstad van het beroemdste Maya-koninkrijk dat zijn hoogtepunt bereikte van 200 tot 900 na Christus. Er zouden wel 100.000 mensen op het hoogtepunt in Tikal hebben gewoond.

Tikal werd uiteindelijk vernietigd vanwege de gevolgen van overbevolking, ontbossing en erosie. De Maya’s trokken uit de stad en het gebied weg. Hoewel de eens zo grote stad verloren was gegaan, wist de lokale bevolking de plek nog steeds te vinden. Ze brachten de Europeanen halverwege de negentiende eeuw naar de herontdekking ervan. 

Tikal ligt in een Guatemalteeks nationaal park dat voornamelijk uit regenwoud bestaat dat de ruïnes omringt. Het bekendste Maya-monument in Tikal is de piramide van de tweekoppige slang. Er zijn veel ruïnes die niet toegankelijk zijn voor het publiek, maar sommige kan je wel beklimmen. Interessant is dat er 90 soorten vleermuizen zijn in Guatemala, waarvan er 60 zijn bij de ruïnes van Tikal! We hebben die dag veel trappen beklommen. De trappen zijn steil en smal. Maar je wordt bovenaan beloond met spectaculaire uitzichten – van zowel andere piramides als van wat leek op eindeloos regenwoud. Spielberg was zo onder de indruk van de wereldvreemdheid van Tikal dat hij het gebruikte als decor voor een Star Wars-film. 

Verloren stad Maya ruïneert Tikal in UNESCO-site van Guatemala

# 17 Hampi, verloren stad in India

door Jitaditya van The Travelling Slacker

Hampi is een belangrijke naam in het toeristisch circuit van India. De vrolijke, toeristische ambiance van Hampi verbergt echter een tragisch verhaal over vernietiging dat lijkt op dat van Troje en Carthago.

De stad Hampi kwam ongeveer 700 jaar geleden voor het eerst op de voorgrond toen het Vijayanagar-rijk in omvang groeide en zich uitbreidde tot de meeste delen van het schiereiland. Meer dan 200 jaar bleef het een van de meest prominente steden ter wereld, een economische grootmacht die werd geprezen door vroege Europese ontdekkingsreizigers.

Maar Hampi had altijd problemen met naburige sultans. Die verenigden zich uiteindelijk tegen Hampi en versloegen het leger van het Vijayanagar-tijk. De hoofdstad werd maandenlang geplunderd en veranderde in een necropolis.

Hampi kwam in de twintigste eeuw weer op als toeristische trekplesister. De stad was zo goed gebouwd dat zelfs na een plundering en eeuwen van verwaarlozing veel van de tempels en paleizen nog steeds overeind staan. Nu doen tientallen hotels en restaurants ze tot leven komen, net als de goede oude tijd.

Hampi is te bereiken met een nachtelijke bus- of treinrit vanuit Bangalore. Het is ook niet ver van Goa en dit maakt het ook erg populair bij westerse bezoekers. 

Verloren stad Hampi in India

# 18 Gangaikondacholapuram, mysterieuze stad in India

door Meenakshi van Polkajunction

Er is veel meer in India dan de Taj Mahal. Een highlight is de Brihadeeswara-tempel in Gangaikondacholapuram in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu. De tempel is een van de drie ‘Great Living Chola Temples’.

Gangaikondacholapuram was de hoofdstad van koning Rajendra Chola, die ooit naast in Bangladesh en Maleisië landen had veroverd tot aan Sumatra en Java. De stad bloeide meer dan 250 jaar, maar verdween toen plotseling van de kaart en liet alleen de ruïnes van de huidige tempel achter.

Recente opgravingen in een nabijgelegen gebied hebben gebroken verbrande bakstenen, gepolijste granieten pilaren en porseleinen omhulsels in het voormalige koninklijke paleis gevonden. Porseleinvondsten in de ruïnes hebben bevestigen de handelsbetrekkingen van de Cholas met de Chinezen. Het was dus duidelijk ooit een belangrijke stad. Toch blijft Gangaikondacholapuram een verloren stad in de annalen van de Indiase geschiedenis. 

Het beste seizoen om te bezoeken is van november tot februari of juni tot augustus, dus tijdens de moessons. Er zijn geen hotelopties in en rond Gangaikondacholapuram. Het is het beste om alle drie de Great Living Chola’-tempels in dit gebied te bezoeken op een dagtrip vanuit Thanjavur. De dichtstbijzijnde luchthaven ligt op slechts een uur rijden van Thanjavur.

verloren stad bucketlist India Gangaikondacholapuram

# 19 Pompeii, verloren stad in Italië

door Megan van Megan Starr

Ik ben altijd gefascineerd geweest door Pompeii, een stad die bijna 2000 jaar geleden in de tijd werd bevroren toen een aswolk de stad overspoelde toen de Vesuvius-vulkaan uitbarstte. 

Vóór de uitbarsting was Pompeii een levendige stad die werd bewoond door de rijkste burgers van het oude Romeinse Rijk. Bekend als een badplaats, was het in die tijd beroemd om zijn weelderige gebouwen en buitengewone kunstwerken die indrukwekkend werden bewaard door de as. De kunst van de stad was wat erotisch getint. Dus toen de verloren stad werd herontdekt, werd het als te riskant beschouwd om te worden tentoongesteld. Zelfs vandaag moeten minderjarigen worden vergezeld door een volwassene om enkele stukken in het Napels Secret Museum te mogen bekijken. 

Het leven in Pompeii stopte abrupt in 79 na Christus, toen de Vesuvius uitbrak. De eerste fase van de uitbarsting was niet zo dodelijk als de tweede, waardoor veel mensen op tijd konden ontsnappen. Tijdens de tweede fase van de uitbarsting overspoelde een gigantische aswolk de stad met zo’n kracht dat sommige gebouwen werden afgebroken, terwijl de rest juist onberispelijk bewaard bleef. De aswolk was zo krachtig dat het zelfs mensen bevroor als standbeelden. 

Tegenwoordig is Pompeii een van de populairste toeristische bestemmingen van Italië en het hele jaar door te bezoeken. Je kunt door de oude straten lopen, prachtige fresco’s bewonderen en getuige zijn van mensen die in de tijd bevroren zijn. 

Pompeii is gemakkelijk bereikbaar vanuit Napels met directe treinen tussen de twee. In de omliggende gebieden zijn andere verbazingwekkende sites uit die tijd, zoals Herculaneum: een kleinere stad, maar een die veel beter bewaard is gebleven dan Pompeii vanwege de diepte en hitte van de as.

Verloren stad Pompeii ruïnes in Italië

# 20 Lissos, verloren stad op Kreta

door David van Delvo naar Europa

Lissos is een lang verloren gewaande havenstad, verscholen aan de bergachtige zuidkust van Kreta. Het was een van de twee havens voor de stad Elyros, een paar kilometer landinwaarts bij het dorp Rodovani. Een deel van de magie van Lissos is de geweldige reis die je moet maken om daar te komen. Je wordt beloond met een van de mooiste locaties in Griekenland en een van de beste stranden van Kreta, bijna voor jezelf.

De stad Lissos is waarschijnlijk gesticht in de klassieke periode, waarschijnlijk de vijfde eeuw voor Christus. De moederstad Elyros zou 30.000 inwoners hebben gehad en had twee havens – de andere was wat nu het moderne dorp Sougia is, op 3 km van Lissos. Lissos was belangrijk genoeg om zijn eigen munten te slaan en er wordt ook aangenomen dat het een aanzienlijke vissers- en marinevloot heeft gehad. Er is weinig bekend over het einde van de stad, maar het is waarschijnlijk dat Saraceense overvallers de havenstad hebben vernietigd.

Dit eens zo bloeiende gebied is nu ongelooflijk vredig en je kunt deze oude haven alleen per boot of te voet bereiken. De zuidkust van Kreta is erg geïsoleerd en reizen is heel erg traag. Een dagelijkse boot vertrekt tussen april en oktober elke ochtend vanuit Paleochora, 12 km naar het westen, naar het nabijgelegen Sougia. Het is een korte wandeling van de steiger naar de haven van Sougia, waar een visser elke dag om 10.00 uur een veerdienst heeft en vijf uur later zijn klanten weer ophaalt.

Zonder boot is het 90 minuten lopen door de Lissos-kloof naar de berg met uitzicht op de vallei van Lissos. De stad heeft overblijfselen van een tempel, een kleine necropolis van graven, twee kerken en verspreide ruïnes door de vallei.

Het is logisch om in Paleochora of Sougia te blijven, als je van plan bent om Lissos te bezoeken. Beide zijn haast onontwikkeld in vergelijking met de resorts aan de noordkust. Paleochora is de grootste van de twee, met tal van geweldige cafés, restaurants en bars, en uitstapjes naar andere Kreta-bestemmingen, waaronder het Elafonissi-strand.

Verloren citis oude ruïnes Lissos Griekenland

# 21 Chichen Itza, wereldwonder in Mexico

door Adrienne van The Haphazard Traveler

Chichen Itza is een archeologische Maya-site op het schiereiland Yucatan. Het was een van de grootste Maya-steden en groeide vanaf ongeveer 600 na Christus als een centrum van handel en cultuur. Het viel snel terug rond 1200 en werd rond 1500 verlaten om onbekende redenen. De overgebleven monumenten en de mix van Maya en latere Toltec-architectuur maken het echter een belangrijke Meso-Amerikaanse ruïne. Chichen Itza is nu een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Mexico en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Reizigers kunnen Chichen Itza zien tijdens een dagexcursie vanuit andere steden in de regio, zoals Cancun, Merida of Tulum. Tours gaan vaak ook naar de nabijgelegen cenote Ik-Kil, een natuurlijk zwemgat gevormd door instortende kalksteen, wat een welkome gelegenheid is om af te koelen na een bezoek aan de ruïnes. Zorg ervoor dat je zonnebrandcrème, water, comfortabele wandelschoenen en een hoed meeneemt, maar dus ook een badpak en handdoek als je van plan bent om de cenote te bezoeken.

Gidsen met groepsrondleidingen leggen de geschiedenis en betekenis van de monumenten van Chichen Itza uit. Reizigers die zonder tour komen, kunnen bij de ingang een gids inhuren. Niet te missen monumenten zijn de hoofdtempel, de piramide van Kukulkan (ook bekend als El Castillo), El Caracol (een astronomisch observatorium), het Great Ball Court (een speelveld in elke Maya-stad en het grootste in zijn soort in Meso-Amerika) en de Temple of Warriors (een enorme tempel van 3 verdiepingen met honderden stenen pilaren). Bezoekers kunnen ook de Heilige Cenote zien, waarin de Maya’s offers van jade, goud en zelfs mensenoffers gooiden.

Een dagtrip naar Chichen Itza is een geweldige manier om wat cultuur en geschiedenis toe te voegen aan een strandvakantie in Mexico. Als je ideeën nodig hebt over waar te verblijven voor een perfecte reis, bekijk dan mijn gids voor de beste strandhotels in Tulum.

# 22 Caracol, verloren Maya-stad in Belize

door Martha van Quirky Globetrotter

Caracol is een verborgen parel onder de Maya-ruïnes. Vrij onbekend bij het grote publiek, krijgt Caracol slechts ongeveer 10.000 bezoekers per jaar. Dat precies maakt een reis naar deze verloren stad in de jungle van Belize zo bijzonder. Hoewel het geen typisch item op iedereens bucketlist is, is deze Maya-ruïne de grootste in Belize en speelde het een belangrijke rol in het Maya-rijk.

Caracol heeft een plaats in de Maya-geschiedenis veroverd als de stad die uiteindelijk het beroemde Tikal in het naburige Guatemala wist te verslaan. Dat zie je goed terug in Tikal, waar in bouwwerken van na deze strijd veel architectonische invloeden uit Caracol terug te vinden zijn.

Caracol dateert uit 1200 voor Christus. In haar gloriedagen was Caracol de thuisbasis van meer dan 140.000 Maya’s. Historici hebben aanwijzingen gevonden dat Caracol een van de weinige steden was die de aanvankelijke ineenstorting van het Maya-rijk overleefde. Het duurde tot 1050 na Christus dat Caracol aan de jungle werd overgeleverd, toen al veel andere steden verlaten waren.

Als je naar Caracol gaat, kost dat je een volle dag. Bezoekers worden begeleid door een militair konvooi naar de verloren stad in de jungle. De rit duurt meer dan 3 uur en is niet voor angstige reizigers, maar voor de avonturiers. Een self-guided tour door de Caracol-ruïnes is mogelijk, maar er zijn ook lokale gidsen om bezoekers naar de ruïnes te brengen.

# 23 Machu Picchu, beroemde verloren stad in Peru

door Wendy van The Nomadic Vegan

Als een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld, heeft Machu Picchu nauwelijks een introductie nodig. Het werd in de vijftiende eeuw door de Inca’s gebouwd in de bergen van Peru. Er is veel mysterie rond Machu Picchu, maar de algemene consensus onder archeologen is dat het werd gebouwd als landgoed voor de keizer, dus het was niet bepaald een stad. Er werd gedacht dat er ongeveer 750 mensen woonden, van wie de meesten dienaren van de keizer waren. Machu Picchu werd verlaten tijdens de Spaanse verovering, slechts 100 jaar nadat het was gebouwd.

Om de site tegen overtoerisme te beschermen, zijn de prijzen verhoogd en zijn er limieten gesteld aan het aantal verkochte tickets. Het is onduidelijk wat deze situatie zal zijn na COVID-19, maar eerder kosten kaartjes voor de ruïnes 156 soles en moesten ze van tevoren worden gekocht voor een specifiek tijdslot van vier uur. Ik raad aan om om 6 uur ’s ochtends het vroegste slot te nemen om de drukte te vermijden en de zonsopgang te zien.

Er zijn verschillende manieren Marchu Picchu vanaf Aguas Calientes te bereiken, de nabijgelegen stad die dient als uitvalsbasis voor bezoekers. Als je de 4-daagse Inca Trail wilt wandelen, moet je deze maanden van tevoren boeken. Er zijn ook verschillende andere hikes, of je kunt de trein nemen. Sommige budgetreizigers kiezen voor om een combinatie van busritten en wandelen om de kosten te beperken. Aguas Calientes heeft veel verschillende hotels en restaurants, waaronder ook veel opties voor vegan reizigers zoals ik.