Reistips

Review: de zelfreinigende LARQ-waterfles voor duurzamer reizen

Een zelfreinigende waterfles voor op reis? Een duurzaam alternatief voor al die plastic wegwerpflessen? De unieke LARQ-waterfles is dé uitkomst! Wij mochten de waterfles van LARQ uitproberen. Helaas kunnen we al een jaar lang niet op reis naar landen waar we niet zoals thuis drinkwater uit de kraan halen, maar we kunnen niet wachten om deze mooie en fijne fles ook op dat soort bestemmingen uit te proberen.

Zelfreinigende en duurzame waterfles Larq review

Dag, plastic wegwerpflessen

Hoewel het in het buitenland fijn voelt om niet de wc door te trekken met gezuiverd drinkwater zoals thuis in Nederland, missen we daar het gemak van schoon water uit de kraan. In Nederland kunnen we een waterfles makkelijk hervullen, maar in het buitenland koop je vaak eindeloos plastic waterflessen. Dat levert niet alleen het gedoe op van steeds weer een supermarkt vinden om water te kopen en dat vervolgens mee te sjouwen. Die plastic waterflessen geven ook een onnodige berg plastic afval, waar wij ons niet prettig bij voelen. Maar er is een duurzame technologie waarmee je zelf je water kan zuiveren. Dus toen LARQ ons vroeg of wij hun zelfreinigende waterfles wilden proberen, zeiden we direct volmondig ja. Dag, plastic wegwerpflessen!

LARQ review zelfreinigende waterfles

Een fles met zelfreinigend UV-licht

De duurzame waterfles van LARQ maakt gebruik van een nieuwe UV-technologie, waarmee bacteriën en virussen in het water worden gedood. In de dop van de fles zit daarvoor een klein LED-lampje ingebouwd. Dit bestraalt het water, waardoor het wordt gezuiverd. Je kun de fles daarom vullen met niet-zuiver kraanwater of rivierwater, waarna je de dop eenmaal indrukt om het lampje zijn werk te laten doen. De fles blijft het water vervolgens om de twee uur zuiveren, zodat het ook zeker weten schoon blijft. Oh, en is het water waarmee je de fles vult, toch echt wat twijfelachtig? Gebruik dan de ‘adventure mode’ door twee keer op de dop te klikken. Het water wordt dan drie keer langer gezuiverd dan normaal, zodat je zeker weet dat ook dat drinkbaar wordt.

Zelfreinigende en duurzame waterfles Larq review

Wat vinden wij van de LARQ-waterfles?

We hebben het gemak van een zelfreinigende fles helaas nog niet in het buitenland kunnen testen, maar we zijn al wel flink wat op pad geweest met de LARQ en hebben ons verdiept in het zuiverende systeem. Onze conclusie: hadden we deze fles maar op al onze eerdere reizen gehad!

#1 Makkelijk gebruik van de LARQ

Zo’n zelfreinigende fles lijkt ons heerlijk in gebruik, als je eindelijk eens al die plastic flessen kan laten staan. We merken ook hoe makkelijk de LARQ zelf in gebruik is, want het werkt niet met filters of andere onderdelen die je moet schoonmaken of vervangen. Je moet er alleen aan denken dat je de dop af en toe oplaadt. Volgens LARQ zelf hoeft dat maar eens in de twee maanden. Het is dus eigenlijk vooral een kwestie van de fles vullen met het water dat beschikbaar is, en de dop vervolgens een of twee keer indrukken.

#2 Prachtig ontwerp

Hoewel de LARQ om de duurzame, zelfreinigende functie draait, willen wij toch ook benoemen hoe mooi de fles zelf het. Het ontwerp is erg minimalistisch en stijlvol. Je kan een fles in meerdere kleuren kiezen; die van ons is de kleur ‘seaside mint’. Dit is zeker niet het belangrijkste, maar maakt de drinkfles toch weer net wat aantrekkelijker. Kies wel goed op welk type fles je koopt: wij willen graag voldoende water bij ons hebben en kozen daarom voor de geïsoleerde 740 ml-versie. Maar die is best groot in je daypack, dus overweeg om de 500ml of de lichtgewicht te nemen als je liever met minder rondreist.

#3 Complexe indicatielampjes

De lampjes op de fles geven met kleur en ritme aan in welke stand de LARQ staat en of alles in orde is. We vinden het alleen lastig om in normaal zonlicht de lampjes goed te zien en we merken dat we al snel vergeten wat iedere kleurcode betekent. Wat was pulserend donkerblauw ook alweer?

#4 Niet goedkoop

Zo’n mooie technologie is niet gratis en de zelfreinigende LARQ is daarom nog best prijzig. Onze geïsoleerde 740 ml-waterfles kost € 130. De kleinere flessen zijn natuurlijk weer wat goedkoper. Drinkwater in het buitenland kopen is meestal niet duur, dus de aanschafprijs zal je niet snel terugverdienen. De LARQ is daarom met name een aanrader als jouw duurzame hart hiervan sneller gaat kloppen.

Zelfreinigende en duurzame waterfles Larq review

Kortom: ons duurzame hart gaat sneller kloppen

Nou gaat ons duurzame hart – en ons luie en gemakzuchtige hart misschien ook wel – zeker harder klopper van zo’n mooie, zelfreinigende fles. Wij hebben dus zelf de geïsoleerde 740ml-fles in de kleur Seaside Mint en kunnen die van harte aanraden. Mocht je minder groot en zwaar bepakt willen reizen, overweeg dan ook zeker een kleiner of lichtgewicht type. Die zijn dan ook nog eens goedkoper.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: