Rusland

Stedentrip Sint-Petersburg: 10 tips voor je voorbereiding

De oude Russische hoofdstad Sint-Petersburg is een magische plek met pastelkleurige paleizen, eindeloos veel kanalen en sfeervolle straten. Een stedentrip naar deze architectuurstad stond al lang op mijn wishlist. Dat was dus het perfecte cadeau van mijn moeder voor mijn afstuderen. De voorbereiding vroeg misschien wel iets meer werk dan andere bestemmingen. In deze blog deel ik daarom de 10 belangrijkste dingen om te weten voor je naar Sint-Petersburg reist!

10 praktische tips voor jouw stedentrip naar Sint-Petersburg

#1 Let op het aantal daglichturen

Sint-Petersburg ligt voldoende noordelijk voor een grote fluctuatie in daglichturen. De winterdagen zijn kort en de zomerdagen heel lang. De periode in de zomer dat de dagen het langst zijn, wordt ‘White Nights’ genoemd. De zon gaat dan net niet onder, het festivalseizoen barst lost en de gezelligheid op straat gaat eindeloos door. Juni is daarom de populairste periode om de stad te bezoeken.

#2 De winters zijn koud en donker, maar de sneeuw is prachtig

Het weer in Sint-Petersburg verschilt sterk per seizoen. Ik bezocht Sint-Petersburg zelf in de zomermaanden, maar de plaatjes van de stad in de winter zijn bijzonder romantisch. Vanwege de kou heb je in dit deel van Rusland vrijwel altijd sneeuw. Het gezicht van deze architectuurstad met een wit laagje sneeuw is werkelijk magisch!

#3 Regel je visum voor Sint-Petersburg ruim tevoren

De doemverhalen over een Russisch visum zijn maar deels waar. Het is niet zo heel moeilijk om een visum te krijgen, maar het kost je wel wat tijd. Zorg dus dat je ruim tevoren je visum aanvraagt. Dat doe je bij de Russische ambassade in jouw land, waar je het nodige papierwerk moet inleveren. Een belangrijk onderdeel daarvan is een uitnodiging om naar Rusland te komen. Vraag die dus ook nog ruimer tevoren aan bij jouw eerste hotel of hostel.

Tip: wij schreven stap voor stap uit hoe je jouw visum voor Moskou en Sint-Petersburg regelt en hoe vroeg tevoren je deze moet aanvragen. Spoiler: je hoeft niet eerder dan drie maanden voor jouw reis naar Rusland de aanvraag te starten.

#4 Sint-Petersburg is niet typisch Russisch

Verwacht in Sint-Petersburg niet het echte Rusland te zien als reiziger. De stad doet juist erg Europees aan. De Russische tsaar Peter de Grote – en zijn opvolgers na hem – bouwde hier ooit een nieuwe hoofdstad met als doel de architectuur en grandeur van Parijs te overtreffen. Het was overigens geen geheim dat Peter de Grote fan was van Nederland, dus je zal ook de inspiratie van onze hoofdstad Amsterdam terugzien.

#5 De stad is gebouwd op een moeras

Voor de komst van tsaar Peter de Grote was er vrijwel niks op de plek van Sint-Petersburg. Dat was ook niet gek, want er lag een groot moerassig land rondom de rivier de Neva. Om hier een stad te bouwen, moest het land droog worden gemaakt, werden er kanalen gegraven en wallen tegen het water gebouwd. Het resultaat is een stad die uit tientallen eilandjes bestaat en ook we het Venetië van het Noorden wordt genoemd.

#6 Trek ruim de tijd uit voor een bezoek aan de Hermitage

De grootste trekpleister van Sint-Petersburg is het museum de Hermitage. Verspreid over meerdere paleizen wordt de grootste kunstcollectie van Rusland getoond. Verwacht veel bezoekers, maar ook veel kunst. Je zal het Hermitage niet volledig kunnen zien, dus maak prioriteiten. En vergeet ook vooral niet naar de paleizen zelf te kijken. Vooral het Winterpaleis waar het hoofdgebouw van de Hermitage is gevestigd, is adembenemend mooi. Ook zonder museum had ik deze plek bezocht.

Tip: we schreven een blog met meer praktische informatie voor jouw bezoek aan de Hermitage.

#7 De mooiste paleizen vind je net buiten de stad

Over paleizen gesproken: naast het Winterpaleis in het stadscentrum vind je de mooiste paleizen buiten de stad. Het prachtige Peterhof met zijn beroemde fonteinen, het Catharinapaleis met de indrukwekkende kamer van amber en het sombere Alexanderpaleis van de laatste tsarenfamilie zijn alledrie makkelijke dagtrips vanuit Sint-Petersburg.

#8 Oefen wat met het cyrillische schrift

Het Russisch kent een ander alfabet dan het klassiek Latijns alfabet dat wij gebruiken. Gelukkig kan je op Russische borden vaak in twee alfabetten de tekst lezen, maar dat is zeker niet altijd zo. De metro is bij uitstek de plaats waar je blij zal zijn, als je de Russische tekens op de borden kan lezen.

#9 Bereid je trip voor met de Netflix-serie The Last Tsars

Sint-Petersburg speelde een hoofdrol in de Russische Revolutie van 1917. Het was de stad waar de laatste tsaar Nicolaas II met zijn vrouw Alexandra en hun gezin woonde. Het was de plek waar de beroemde gebedsgenezer Rasputin zo veel macht kreeg en het aanlegde met de Russische adel. Over deze bijzondere geschiedenis leer je meer in de serie The Last Tsars, een combinatie van een dramaserie en documentaire.

#10 De stad is perfect bereikbaar met de trein

Het spoornetwerk in Rusland is de beste manier om het land door te reizen. Alle grote steden zijn met snelle treinverbindingen aan elkaar verbonden. Laat je dus vooral niet tegenhouden om de rest van het land te bezoeken! Ik reisde zelf met de nachttrein vanuit Moskou naar Sint-Petersburg. Je kan overigens ook voor de snelle trein kiezen, waardoor je reis maar 4 uur duurt. Maar wist je ook dat je vanaf Sint-Petersburg naar de Finse hoofdstad Helsinki kan reizen? Die treinreis duurt maar 4,5 uur!