Spanje

De 12 mooiste bezienswaardigheden van Córdoba in Spanje

De schitterende bezienswaardigheden van Córdoba maakten een grote indruk op ons. Zelden bezochten we zo’n sfeervolle stad, bomvol geschiedenis en de monumenten die daarbij horen. De Romeinsen, Moorse en Christelijke invloeden hebben hun prachtige sporen overal in de oude stad achtergelaten. Wij verkenden dagenlang alle hoogtepunten van Córdoba tijdens onze roadtrip door Zuid-Spanje. In deze blog geven we al onze tips voor Córdoba, zodat ook jij alles kan halen uit je stedentrip naar deze topbestemming.

Wist je dat: er vanuit Nederland helaas geen rechtstreekse vluchten zijn naar Córdoba, maar je wel scherpe vliegdeals kunt vinden naar de nabijgelegen luchthavens van Sevilla en Málaga?

Barrio de la Judería
Mezquita Cordoba

Waarom Córdoba in Spanje zeker een bezoek waard is

Córdoba is absoluut een bezoek waard vanwege haar schitterende architectuur, unieke moskee-kathedraal en sfeervolle historisch centrum. De steden van Andalusië staan bekend om hun geweldige architectuur met een combinatie van Moorse en christelijke invloeden. Daar is Córdoba geen uitzondering op. Sterker nog: misschien is deze stad wel het beste voorbeeld. De bekendste toeristische trekpleister in de stad is namelijk een moskee-kathedraal die fenomenaal mooi is en een unieke mix tussen moskee en kerk is.

Leestip: hier vind je al onze blogs en tips voor Andalusië.

Maar ook na een bezoek aan deze beroemde attractie ben je nog lang niet uitgekeken. Het historisch centrum is groot genoeg om je een aantal dagen te te vermaken. Het doolhof aan eeuwenoude straten, de pittoreske steegjes, mooie monumenten en fotogenieke doorkijkjes maken dat je jouw camera hier overuren laat draaien. De oude stad is heerlijk sfeervol en fotogeniek.

Córdoba is daarnaast het hele jaar door te bezoeken en is er niet een specifieke periode als beste reistijd aan te wijzen. Omdat de straten vaak erg smal zijn, vind je hier in de bloedhete zomers van Andalusië de koelte die dan hoognodig is. In de winter – wij waren zelf in januari/februari in de stad – kan je hier rekenen op heerlijke temperaturen. Het is dan ’s ochtends fris is, maar in de middagen loop je gewoon zonder jas rond. Misschien dat het voorjaar en najaar de meest optimale temperaturen heeft, maar ook daarbuiten is het hier dus heerlijk vertoeven. Kortom: een stedentrip naar Córdoba is het hele jaar rond een goed idee.

Alcazar Cordoba

Overnachten in Córdoba

Als je op zoek bent naar een leuke accommodatie in Córdoba, moet je in het historisch centrum of aan de rand daarvan zijn. De bezienswaardigheden zijn allemaal op loopafstand van elkaar te vinden, dus je zit hier eigenlijk overal goed.

Booking.com

Aanraders op een toplocatie en met geweldige reviews van gasten:

  • Las Casas de la Judería in prachtige herenhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw, inclusief patio’s, terras en buitenzwembad en eigen tapasbar.
  • Hotel Madinat in een schitterend historisch pand, met een eigen hammam en geroemd om het dakterras met een panorama-uitzicht over de stad en de Mezquita.
  • Mayflowers Hostel voor betaalbare privékamers of bedden op een slaapzaal, inclusief zonnig dakterras.

Reis je net als wij met een camper door Andalusië? In het hart van de stad heb je een (betaalde) camperplaats, maar aan de overkant van de Romeinse brug heb je een gebied met veel gratis parkeerplaatsen. Hier mag je niet kamperen, maar wel parkeren en in je voertuig overnachten. Wij stonden hier zelf ook een aantal nachten en liepen zo vanuit onze camperbus over de brug het centrum in.

Cordoba in Andalusie

De bezienswaardigheden van Córdoba op de kaart

Wat te doen in Córdoba: 12 hoogtepunten om niet te missen

#1 De Mezquita: de beroemde moskee-kathedraal van Córdoba

Het meest iconische hoogtepunt van Cordoba is zonder meer de Mezquita. Niet alleen omdat dit indrukwekkende monument al 1300 jaar dienstdoet als moskee en later kathedraal, maar ook vanwege de fenomenale architectuur. Ongetwijfeld zag je wel eens foto’s van het woud aan zuilen dat je in deze moskee-kathedraal aantreft. Het monument staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kan niet Cordoba bezoeken zonder deze bezienswaardigheid te bezoeken!

Leestip: hier lees je al onze tips en meer achtergrondinfo over de Mezquita van Córdoba.

De toren van de Mezquita torent hoog boven de skyline van de stad uit en maakt deze highlight niet te missen. Als je de Mezquita zelf inloopt, staat je een prachtig spektakel te wachten. Die beroemde zuilen met hun rood-witte bogen zie je zo ver als je kan kijken! Aan de zijranden vind je christelijke kapelletjes. Als je denkt daarmee de christelijke invloeden te hebben gehad, zal je versteld staan wanneer je in het hart van dit zuilenwoud opeens een kathedraal aantreft. Deze bijzondere combinatie van moskee en kathedraal maakt de Mezquita nu zo’n populaire attractie maakt.

Beklim na afloop ook zeker de klokkentoren. Een ticket hiervoor kost maar € 3. Het is het hoogste gebouw in de oude stad, dus je hebt vanaf hier gegarandeerd een prachtig uitzicht over de stad. Tickets voor de moskee-kathedraal kosten € 11. Je kan ze ter plaatse kopen bij kassa’s en ticketmachines op de binnenplaats, maar je kan die rij ook vermijden door ze van tevoren online te kopen. Een budgettip voor Córdoba? Je kan ook een gratis naar binnen van maandag tot en met zaterdag tussen 8.30 en 9.30 uur.

Mezquita

#2 Alcázar de los Reyes Cristianos en de prachtige kasteeltuinen

Het Alcázar van Córdoba is een van de oudere gebouw van de stad. De naam ‘alcázar’ verraadt al dat het gaat om een Moors kasteel uit de Middeleeuwen. Het fort werd gebouwd in de Moorse tijd van Córdoba, naast de rivier en vlakbij de enorme moskee. Terwijl de invloed van Córdoba groeide, werd ook het kasteel steeds weer uitgebreid. Toch is van dit Moorse gebouw nog maar weinig te zien, want het huidige kasteel werd op de resten daarvan gebouwd door de christenen die de Moren hadden verdreven. In de christelijke tijd beleefde het kasteel zijn hoogtijdagen, toen het vorstenpaar Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon hier woonden. Dit was ook de plek waar zij Columbus ontvingen en hem toestemming gaven om namens Spanje de wereld te ontdekken.

Het kasteel zelf is niet heel bijzonder om te bezoeken en je ziet tijdens je bezoek ook maar een paar ruimtes. Alleen de zaal met de mozaieken is nog wel aardig om te zien, al is het jammer dat de informatieborden er alleen in het Spaans en niet ook in het Engels zijn. Het zijn vooral de prachtige tuinen die het Alcázar een bezoek waard maken. Op een oppervlakte van 55.000 m² wandel je hier over lanen en promenades langs vijvers, fonteinen, hagen, palmbomen, cypressen, beelden, bloembedden en natuurlijk ook sinaasappelbomen. Vooral het uitzicht over de langwerpige vijvers met op de achtergrond het kasteel is erg mooi. De tuinen werden ooit bewaterd met rivierwater. Vlakbij het kasteel en de Romeinse brug kan je een reconstructie zien van de oude watermolen die daarvoor werd gebruikt.

Maar de mooiste tuinen van Córdoba? Die vind je wat ons betreft bij het Palacio de Viana – lees deze blog verder om meer over dit paleis te lezen – waar je twaalf verschillende stadstuinen vindt.

Alcazar Cordoba

#3 Barrio de la Judería: de Joodse Wijk van Córdoba

De meeste bezienswaardigheden van Córdoba vind je in de Joodse wijk, wat samen met de rest van het historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Of Barrio de ja Judería in het Spaans. Wat nu de Joodse Wijk wordt genoemd, is overigens een stuk groter dan waar de Joodse inwoners van de stad vroeger eigenlijk woonden. Dat was in de straten in de buurt van waar je nu de laatst overgebleven synagoge kan bezoeken. In 1492 werden alle Joden uit Spanje verdreven, omdat ze hun aantallen in het land te groot werden en het christelijke koningspaar zich hierdoor bedreigd voelden.

Van die grimmige historie merk je nu niets meer. De Joodse Wijk is tegenwoordig een pittoresk doolhof van knusse pleintjes en nauwe straten, zo gebouwd om het zonlicht uit de straten te houden. Ook kan je in die kronkelige straten veel beter een binnendringend leger tegenhouden, omdat ze zouden worden gedwongen zich op te breken in kleinere groepen. Tegenwoordig is het vooral een pittoresk gezicht en is het hier heerlijk ronddwalen in de keienstraatjes met fleurige bloemen, klassieke straatlantaarns en uithangborden van toeristenwinkels, tapasbarretjes en restaurants.

Je zal erover verbaasd zijn over sinaasappelbomen die groeien in de nauwe laantjes. Wist je dat die daar speciaal zijn geplant om extra schaduw te creëren? Ze worden als klein boompje tegen een huis gepland en aan de muur gevonden, zodat de boom niet de steeg of het plein blokkeert. Als de boom hoog genoeg is, wordt de stam juist begeleid naar de andere kant. Zo ontstaat een natuurlijke parasol en weer wat extra schaduw tegen de zomers hitte van 40 graden.

De hoogtepunten van Barrio de la Judería zijn de stadsmuren Murallas del Castillo de la Judería, de Synagoga, het binnenplein met de Zoco-markt met ambachtelijke souvenirs en de kapel Capilla Mudéjar de San Bartolomé met haar mozaïeken. Maar ook de beroemde Mezquita en het Alcázar liggen in de Joode Wijk. De Calleja de las Flores wordt vaak genoemd als de mooiste straat in de wijk, maar dat kunnen wij nou niet echt beamen. Het is een erg smalle steeg met bloempotten aan de muur, maar daarvan heb je er veel meer in de wijk. In plaats van op zoek te gaan naar de mooiste plekken, raden wij je aan om lekker zonder plan rond te dwalen.

Barrio de la Judería

#4 De Romeinse brug

De Romeinse brug – of Puente Romano in het Spaans – verbindt het oude centrum van de stad met de andere oever van de rivier de Guadalquivir. De brug is 331 meter lang en 9 meter breed en bestaat zestien bogen over de rivier. Fans van Game of Thrones zullen de brug herkennen als Volantis, een van de vrije steden ten westen van Westeros. Of misschien ook niet, want de brug is op de computer aangevuld met winkeltjes en en andere gebouwtjes.

De oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd, zoals de naam al doet vermoeden. Van die oorspronkelijke brug is inmiddels natuurlijk niet veel meer over. Door de eeuwen heen werd de brug verbouwd, herbouwd en uitgebreid tot wat we nu nog zien. Het aanzicht van de Puente Romano wordt niet alleen bepaald door die zestien bogen, maar ook door de monumentale Torre de la Calahorra die aan de zuidkant van de brug staat. Het werd ooit door de Moren gebouwd als fort om de stad te verdedigen en bestaat uit twee hoekige torens met daartussen een ronde toren.

Tip: vanaf vlak naast de Torre de la Calahorra heb je misschien wel het mooiste zicht op Córdoba, namelijk met eerst de Romeinse brug en daarachter de Mezquita en de rest van de stad.

In het midden van de brug staat een beeld van de heilige Rafael met daarbij een klein altaar, waar kaarsen worden gebrand. Op meerdere plekken van de brug zijn vaak straatmuzikanten te vinden. Neem dus ook zeker de moeite om de rivier over te steken voor een kleine sfeervolle wandeling. Kijk dan ook goed naar de rivier, waar je bij laag water aasscholvers ziet zonnen en tussen de bomen een vervallen mysterieus gebouw ziet staan.

Aan de noordkant van de rivier, dus waar de oude stad is, staat de Puerta del Puente. Het lijkt een triomfboog, maar is eigenlijk een van de oude stadspoorten. Vlak ernaast staat bij de sinaasappelbomen een grote zuil met op de top weer de heilige Rafael. Langs het water vind je ietsje verderop ook een reconstructie van een oud waterrad. Ooit stond hier een waterrad dat onderdeel was van de watervoorziening van Córdoba.

Puente Romano Cordoba(2)

#5 De ruïnes van Medina Alzahara

Een van de hoogtepunten van Córdoba vind je iets buiten de stad. De Medina Alzahara is de eeuwenoude ruïnestad ten noordwesten van de Córdoba. In de tiende eeuw werd op deze plek in korte tijd een prachtige hoofdstad voor het islamtisiche Al-Andalus uit de grond gestampt. Het was een modern geheel van paleizen, kantoren, huizen, tuinen, badhuizen, stallen, aquaducten, fonteinen en meer. Erg lang is daar geen gebruik van gemaakt. Twee heersers later werd de stad alweer verlaten, waarna het werd geplunderd en veel van de bouwmaterialen op andere plekken werden hergebruikt.

Pas in 1911 werden de resten van Medina Alzahara opgegraven. Nog altijd is maar 10 van de meer dan 100 hectare van de oude stad opgegraven. Dat is dan natuurlijk wel het deel waar de aristocratie woonde en dus de indrukwekkende paleizen te vinden waren. In 2018 is het prachtige complex op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen.

Tijdens je bezoek, loop je door een deel van de 10 hectare die is opgegraven. Indrukwekkend zijn vooral de rijk gedecoreerde bogen die mooi gerestaureerd zijn. Overal staan informatiebordjes met meer achtergrondinfo en plattegronden van hoe het gebouw er ooit in zijn geheel uit moet hebben gezien. Erg jammer is dat het allermooiste deel niet te bezoeken is. Zowel de tuinen als de overdekte Salón Rico (of Salón de Abd al-Rahman III) horen niet bij de looproute door het complex. Sla daarom ook zeker niet de informatie helemaal aan het begin over. Daar zie je foto’s van de tuinen en ook binnen de Salón Rico met prachtige zuilen, bogen en decoraties. De hal is helaas al jarenlang gesloten voor restauratiewerkzaamheden.

Als je de Medina bezoekt, kom je als eerst bij het bezoekerscentrum aan de rand van de antieke stad. Daar is een museum te bezoeken met meer achtergrondinformatie over de Medina Alzahara. Ook vertrekt vanuit daar de bus die je naar de ingang van de ruïnes bevindt. Daar is geen bezoekersparkeerplaats en kan je dus niet op een andere manier komen. Een bezoek aan het museum en de ruïnes is gratis voor EU-bezoekers – bij de ingang wordt naar je land van herkomst gevraagd – maar voor de bus betaal je € 2,50.

Medina Alzahara

#6 Het enorme Plaza de la Corredera

Het mooiste plein van Córdoba is het Plaza de la Corredera. Dit enorme stadsplein heeft zo’n typische rechthoekige vorm als je wel vaker in Spanje, maar eigenlijk niet in Andalusië ziet. Wie ook Madrid heeft bezocht, zal ongetwijfeld de gelijkenis zien met het hoofdplein van de hoofdstad. In de regio Castilië zijn dit soort pleinen veel gebruikelijker.

Het Plaza de la Corredera is 113 meter lang en 55 meter breed en is volledig omringd door appartementen van dezelfde hoogte en met eenzelfde uiterlijk met groene luiken. Er komen meerdere straten op het plein uit, maar de officiele ingangen zijn de Arco Alto en Arco Bajo. Op de begane grond vind je vooral restaurants in de galerijen. Die bezetten ook een deel van het plein met hun zonnige terrassen. Dit is dan ook een heerlijke plek om op even een drankje te doen en te genieten van wat Spaanse tapas.

#7 De patio’s van Córdoba

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijken niet alleen gebouwen, maar ook bijzonder cultureel erfgoed zoals het unieke patiofestival van Córdoba. Dit jaarlijkse patiofestval draait om de typische binnentuinen van de woonhuizen van Córdoba, zoals je die vooral in deze stad vindt.

Vanwege het hete klimaat in Andalusië zijn de huizen in het historisch centrum van Córdoba rondom schaduwrijke binnenplaatsen gemaakt. Die werden gedeeld door de families van die huizen, of als het kleinere binnenplaatsen waren hoorden ze bij een familie. Het waren ontmoetingsplaatsen die koelte boden en waar een fonteintje stond als watervoorziening. In tijden van geldgebrek werden de patiomuren versierd met blauwe plantenpotten met bloemen, waarmee scheuren en gaten in de muren tijdelijk werden verborgen. Nog altijd vind je in het historisch centrum veel van die binnenplaatsen, maar die horen bij privéwoningen en zijn dus normaal niet te bezoeken.

Dat is anders in mei, wanneer alle families in het oude centrum hun patio’s openen in het kader van het Patio Festival van Córdoba. Er wordt gitaar gespeeld, flamenco gedanst, uitleg gegeven en samen gedronken. Dat klinkt heel gemoedelijk en dat is het voor bezoekers ook zeker. Maar wist je dat er ook een heus wedstrijdelement bij het festival hoort? Ongeveer 50 binnentuinen strijden namelijk ieder jaar om de nummer 1-positie, want ze worden jaarlijks allemaal gerangschikt.

Het Patio Festival speelt zich grotendeels af rondom de mooie straat Calle de San Basilio. Als je daar de rest van het jaar loopt, vallen gelijk de festivalbordjes naast de huisnummers op. Daarop staat trots aangegeven welke positie de patio van dat adres in welk jaar heeft weten te behalen. Drie van de patio’s in de Calle de San Basilio zijn het hele jaar door te bewonderen, namelijk op de nummers 17, 20 en 44. Dat is zeker een must-do op je stedentrip naar Córdoba, want de bloemenpracht van deze pittoreske binnenplaatsen hoort onlosmakelijk bij de stad. Check de openingstijden van de drie patio’s op de toeristische website van Córdoba, want ze zijn maar een paar keer per week geopend. Je bezoekt de binnentuinen dan gratis, al wordt een donatie voor het onderhoud ervan natuurlijk altijd op prijs gesteld.

Dol op de patio’s van Córdoba? Bezoek dan ook zeker het Palacio de Viana die we ook in deze blog tippen. Het is gebouwd rondom twaalf patio’s.

Patios de Cordoba

#8 De Joodse Sinagoga

In de Joodse wijk vind je ook de Joodse Sinagoga. Deze synagoge stamt uit 1315 en is als enige overgebleven van de vele synagoges die ooit in deze wijk stonden. Sterker nog: het is een van de drie synagoges in heel Spanje. In 1492 werden namelijk alle Joden uit Spanje verbannen, waarna de synagoges werden overgenomen. Deze in Córdoba werd vervolgens gebruikt als klein ziekenhuis en later als kapel voor het schoenmakersgilde. Waarschijnlijk heeft deze gedaanteverwisseling deze synagoge als enige in de stad gered van verwoesting.

De gebedsruimte van de synagoge is erg klein – kleiner dan we hadden verwacht – en als je niet weet waar te zoeken, zou je de onbeduidende voordeur zo voorbij lopen. Mogelijk is de synagoge ooit onderdeel geweest van een privéhuis en is het daarom zo klein. Dat doet er niet aan af dat de synagoge erg mooi is gedecoreerd en dus ook zeker een bezoekje waard. De entree is gratis.

Cordoba Sinagoga

#9 Palacio de Viana

Een van de verborgen plekjes van Córdoba is het Palacio de Viana. Dit stadspaleis ligt ietwat buiten de gebaande paden, maar nog steeds op loopafstand van de andere highlights van de stad. Wat het paleis zo bijzonder maakt? De prachtige tuinen die bestaan uit twaalf patio’s.

Het Palacio de Viana dateert uit de vijftiende eeuw, maar is vernoemd naar de laatste eigenaars, de markiezen van Viana. In de vijftiende eeuw was het paleis eigenlijk vooral een mooi herenhuis, maar door de eeuwen heen is het verbouwd tot het haast koninklijke Renaissancepaleis dat je nu kan bezoeken. Het paleis heeft mooi stijlkamers, ingericht met meubels uit vervlogen tijden. Het geeft een beeld van hoe de aristocratie van Spanje ooit leefde. Maar het zijn eigenlijk de tuinen die het paleis zo’n attractie maken.

Waar veel monumentale gebouwen een mooie tuin hebben, heeft het Palacio de Viana er twaalf. Het grondgebied rondom het paleis is opgedeeld in twaalf kleinere tuinen met ieder een eigen stijl en planten. Ze zijn onderling allemaal met elkaar verbonden en dwalen van binnentuin naar binnentuin is hier een bijzondere ervaring. De sfeervolle tuinen stammen allemaal uit een eigen tijd en zijn daarom ieder weer heel anders.

Je bezoek aan de patio’s start al bij binnenkomst, want je loopt als eerste over de Patio de Recibo met de stallen, een zuilengalerij en een prachtige dadelpalm in het midden. Vervolgens loop je langs nog elf patio’s. Of eigenlijk tien, want een ervan is geen patio maar een schitterende tuin met schaduwrijke plekken door de bomen. Je ziet patio’s met sinaasappelbomen en heggen, met een grote zuilengalerij, met een plantenkas, met fonteinen en meer. Wij hadden verwacht dat het allemaal binnentuinen zouden zijn, omsloten door het paleis. Maar veel tuinen liggen juist rondom het paleis. De allerlaatste tuin – Patio del Archivo – ligt wel als een binnentuin tussen de paleisdelen. Het ligt zelfs helemaal in het hart van het paleis.

Je kan drie soorten tickets voor het paleis kopen: voor de patio’s, voor het paleis of voor allebei. Een budgettip voor Córdoba? Iedere woensdagmiddag kan je de tuinen gratis bezoeken.

Palacio de Viana

#10 De gratis musea van Córdoba

Met een rijke geschiedenis en cultuur als die van Córdoba staat de oude stad natuurlijk ook vol met verschillende musea. Drie daarvan zijn gratis te bezoeken: het Centro de Creación Contemporánea, het Museo de Bellas Artes en het Museo Arqueológico.

Het Centro de Creación Contemporánea is het museum voor hedendaagse kunst. Dit is precies het soort kunst waar Sebastiaans hart sneller van gaat kloppen. Dus hij was al helemaal enthousiast toen het museum ook nog eens gratis bleek te zijn. Je vindt het museum in een modern gebouw aan de andere oever van de Guadalquivir, dus aan de andere kant van de Romeinse brug. Het is niet heel groot en tijdens ons bezoek waren er twee tentoonstellingen met meerdere installaties met contemporary art.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de stad moet je zijn in het Museo Arqueológico. Verspreid over drie verdiepingen wordt meer verteld over de lange historie, van de Visigoten tot de Romeinen tot de Moren en meer. Overal staan beelden en voorwerpen van de vele opgravingen in de stad. Maar het hoogtepunt is de onderste verdieping. In de kelder bevinden zich namelijk restanten van een Romeins amfitheater. Erg veel is er niet over van het theater, maar de vorm is er nog duidelijk in te herkennen. Het podium is helaas niet opgegraven en ligt nog onder het plein voor het museum.

Tip: als dit soort Romeinse opgravingen je interesseren, dan raden we je aan om ook naar de Templo Romano te gaan. Veel is er niet bewaard gebleven, maar de hoge zuilen geven een mooi beeld van wat hier ooit heeft gestaan.

Het Museo de Bellas Artes ligt aan een charmant binnenplaatsje en is vooral leuk om te bezoeken vanwege het mooie gebouw. In het museum kan je barokschilderingen en moderne kunst bekijken, maar wij vonden het gebouw zelf eigenlijk interessanter. Het kunstmuseum is namelijk gevestigd in een voormalig klooster. De schilderingen op de muren – zeker in het trappenhuis – zijn leuk om te bekijken.

Museo de Bellas Artes de Córdoba

#11 Eten en drinken in Córdoba

Als je op zoek bent naar een leuke plek om te eten en drinken in Córdoba, kom je al snel in de Joodse Wijk uit. Dat is waar de meeste toeristen komen en je dus ook een hoge concentratie restaurants en tapasbarretjes vindt. Zeker op de pleintjes met gezellige terrassen is dit een fijne plek om een hapje te eten of te borrelen met wat tapas. Een typisch gerechtje voor Córdoba dat je bij vrijwel iedere tapasrestaurant kan bestellen, zijn ‘berenjenas fritas con miel’. Deze knapperige aubergine, gezoet met honing, is zeker een aanrader! Houd er wel rekening mee dat de prijzen in de Barrio de la Judería wat hoger liggen dan je in de rest van Andalusië gewend bent, omdat die zijn afgestemd op toeristen.

Voor een hippe ontbijtspot moet je het historische centrum toch even verlaten. Als je de Romeinse brug oversteekt, kom je al snel uit bij Breakfast Club & Co waar je heerlijke pancakes, wafels en ook hartige ontbijtjes vindt. Wij konden het niet laten nog een keer terug te komen voor ontbijt om gewoon nog een keer precies hetzelfde te bestellen.

Een andere hippe hotspot in Córdoba is de Mercado Victoria, een food court met verschillende stalletjes in een mooie hal met kleurrijke tegelvloer. Je vindt hier allerlei soorten eten. Pizza en pasta, visgerechten, tapas, taartjes, cocktails, falafel en hummus en meer. Je bestelt bij de verschillende stands wat je wilt hebben en zoekt vervolgens een plek aan een van de tafels of lekker buiten op het terras. Je vindt de Mercado Victoria in het park aan de westrand van het oude centrum.

Mercado Victoria foodcourt in Cordoba

#12 Castillo Almodóvar del Río

Net buiten Córdoba – het is nog geen 25 kilometer van de stad verwijderd – vind je het dorpje Almodóvar del Río dat wordt gedomineerd door een kasteel dat schitterend op een 250 meter hoge heuveltop is gebouwd. Je ziet het al van verre over het landschap kijken. Wat ooit begon als een Romeins fort, werd later vervangen door het Moorse kasteel dat hier vandaag de dag nog staat. Door de eeuwen heen is het sinds de Moorse tijd vaak uitgebouwd, gerestaureerd en herbouwd, totdat het uiteindelijk niet meer werd gebruikt en langzaam verviel. In 1901 is gestart met de restauratie van het kasteel en met een prachtig resultaat.

Komt het kasteel je bekend voor? Dat kan kloppen voor de Game of Thrones-fans. Het is namelijk de filmlocatie voor de scènes in Highgarden van het Huis Tyrell en ook wat delen in Casterly Rock van de Lannisters zijn hier gefilmd.

Castillo de Almodovar del Rio