We schreven al een uitgebreide blog over een bezoek aan de Sossusvlei in Namibië. Een uitgebreide omschrijving van de vele highlights in het nationaal park, de voor- en nadelen van de verschillende slaapplekken en een beschrijving van de route door de Sossusvlei. Maar ben je gewoon op zoek naar de beste tips? Lees dan dit lijstje met praktische tips voor de Sossusvlei door en maak jouw bezoek aan de Sossusvlei er een om nooit te vergeten!
25 tips voor de Sossusvlei
#1 Slaap in het Sossuvlei National Park.
Als je op de Sesriem Campsite of Sossus Dune Lodge overnacht, slaap je binnen de eerste parkgrenzen. Je mag het park dan een uur eerder in en er een uur langer blijven. Wij mochten vanwege onze overnachting op de campsite tot 20:45u in het park blijven en mochten er al om 5:15u in.
#2 Kampeer op de Sesriem Campsite.
Je portemonnee zal je er dankbaar voor zijn. De lodges van de Sossus Dune Lodge zijn spectaculair mooi, maar ook spectaculair duur (vanaf 2000 Namibian dollar per persoon) .
#3 Boek je slaapplek van tevoren, zeker in het hoogseizoen.
Je bent niet de enige die in het park wil overnachten, dus boek je slaapplek van tevoren. In het laagseizoen kan dit nog kort te voren, maar in het hoogseizoen raden wij je aan om ruim van tevoren je slaapplek te verzekeren. Je kan een boeking telefonisch, via de site (www.nwr.com.na) of per e-mail doen (reservations@nwr.com.na).
#4 Vraag bij je boeking om een van de tien originele kampeerplekken.
Alle kampeerplekken hebben dezelfde voorzieningen en een grote boom voor schaduw. Maar de tien kampeerplekken waar de camping ooit mee begon, zijn voorzien van lage hoefijzervormig muurtje. Het kan er flink waaien en dit biedt dan net even wat meer bescherming. En het ziet er ook veel gezelliger uit natuurlijk.
#5 Breng je eigen eten en drinken mee naar de Sossusvlei-camping.
De winkel op Sesriem Campsite is misschien groter dan de gemiddelde campingwinkel in Namibië, maar het is in de verste verte niet te vergelijken met een supermarkt.
#6 Er zijn twee gates voor het nationaal park.
Je schrijft je weliswaar in bij de eerste, maar je moet vervolgens betalen bij de receptie van de Sesriem Campsite. Daarna kan je pas door de tweede gate verder het park in. Onthoud het nummer dat je bij de eerste gate krijgt, want op basis daarvan moet je je nogmaals (ja, er komt in Namibië overal veel papierwerk bij kijken) registreren bij de receptie. Een permit voor 24 uur kost 80 Namibian dollar per persoon en 10 Namibian dollar per voertuig, zoals gebruikelijk in nationaal parken. Je kan zowel met pin als cash betalen.
#7 Ga niet met een tour, maar met je eigen auto naar de Sossusvlei.
De indrukwekkende zandduinen en prachtige vleis zijn het mooiste in alle rust en stilte. Ga daarom het liefst op eigen gelegenheid en op je eigen tempo zo vroeg en laat mogelijk naar de mooiste plekjes, zodat je de groepen kan ontwijken.
#8 Kom met een 4WD.
De mooiste plekken van het nationaal park – de Dode Vlei, de Big Daddy en Big Mama en de Sossusvlei zelf – zijn niet makkelijk op eigen gelegenheid te bezoeken zonder 4×4. Een 2WD zal je op ongeveer 60 kilometer vanaf Sesriem moeten parkeren, waarna je nog een behoorlijk stuk zal moeten lopen of de shuttlebus moet nemen.
#9 Verlaag bij een benzinestation je bandendruk naar 1,6 bar.
De asfaltweg tot de 2WD-parkeerplek is van topkwaliteit, maar daarna wordt het een bumpy drive door het zachte zand. Je auto zal je dankbaar zijn, als je van tevoren je bandendruk verlaagt.
#10 Je zou het niet denken als je iedereen ziet rijden, maar de snelheidslimiet in het park is 60 km/u.
Er schijnt ook daadwerkelijk op gecontroleerd te worden, maar de snelheidslimiet is er ook voor je eigen veiligheid. Ook tussen de ruige zandduinen leeft allerlei wild dat zo de weg op kan schieten. Wij zagen een oryx, struisvogel en hyena vlak naast de weg.
#11 Sla de zonsondergang op Elim Dune over.
Dit is waar de meeste reizigers de zonsondergang willen zien, dus zal je hier zelden in alle rust van dit moment kunnen genieten. Rijd in plaats daarvan een stuk verder het park in.
#12 Bezoek een van de andere duinen of vleis voor zonsondergang.
Voor een beetje rust ga je dus een stuk verder het park in. Waarheen? Kies bijvoorbeeld voor Dune 45, de Big Daddy of Big Mama. Of ga naar een van de vleis! Wij bezochten de Hidden Vlei rond zonsondergang en waren daar helemaal alleen. Zeker als je in het park slaapt en dus een uur langer in het park mag blijven, zul je ruim op tijd terug zijn bij de gate.
#13 Gebruik de app maps.me voor de exacte locatie van de duinen en vleis in Sossusvlei.
Waar je Dune 45 kan vinden, zal niet moeilijk zijn. De duin wordt zo genoemd, omdat ‘ie op 45 kilometer van Sesriem ligt. De andere plekken zal je misschien wat lastiger kunnen lokaliseren. Gebruik daarvoor de offline kaarten van de app maps.me. Hierop staan ook de verschillende wandelroutes naar deze sights vanaf de parkeerplaatsen, erg handig.
#14 Laat je slippers thuis en ga voor dichte schoenen.
Wandelen door het zand is zwaar, zeker als je een duin opgaat. Als je dan ook nog bij elke stap een lading zand in je slippers of open sandalen meeneemt, maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Maar dat niet alleen: het zand kan in de hitte van de Sossusvlei ook behoorlijk heet zijn en je voeten verbranden.
#15 Volg de voetstappen.
Vind je het lopen door het zand en het beklimmen van een zandduin zwaar? Het is een stuk makkelijker als je precies in de voetstappen van een voorganger stapt! Deze tip werkt natuurlijk niet als je ’s ochtends in het donker als eerste een van de zandduinen voor een prachtige zonsopkomst beklimt, zoals wij deden.
#16 Ga zo vroeg mogelijk het Sossusvlei-park in.
Wij mochten in januari al om 5:15u het park in. Ja, dat was dus een vroege ochtend. Maar de zonsopkomst was het meer dan waard! Ook pak je zo nog wat ochtendkoelte mee, voordat de brandende zon de Sossusvlei opwarmt. En geloof me: ook in de vroege ochtend is het nog flink zweten, als je een duin beklimt.
#17 Ga niet naar Dune 45 voor de zonsopkomst.
Dune 45 is de populairste plek voor zonsopkomst in de Sossusvlei, maar daardoor ook een stuk drukker dan de andere plekken. Rijd daarom door, waar de andere auto’s afslaan en kies een rustiger plekje uit.
#18 Bezoek de Dode Vlei als eerst om de massa op deze prachtplek voor te zijn.
Dit is wat ons betreft de mooiste plek in het Sossusvlei-park. De donkere silhouetten van de acaciabomen tegen een witte kleigrond en felgekleurde duinen is een prachtig gezicht. Zorg dat je de menigte voor bent en je hier in alle rust van de omgeving kan genieten én foto’s kan maken zonder anderen op de achtergrond.
#19 Beklim daarna of daarvoor een van de zandduinen bij de Dode Vlei voor een prachtige zonsopkomst.
Je kan vanaf een van de duinen naast de Dode Vlei, waaronder de hoge Big Daddy, in alle rust een prachtige zonsopkomst zien. Wij kozen ervoor om direct een zandduin te beklimmen voor de zonsopkomst. Direct daarna daalden wij af de Dode Vlei in en nog steeds waren wij de grote massa’s voor.
#20 Neem de steilste route omhoog de Big Daddy op.
Er zijn twee opties om de Big Daddy te beklimmen, zoals je ook op de kaart van maps.me zult zien. Wij raden je aan om de kortste, maar steilste te nemen. Het klimmen door het zand is zwaar, dus als je de langere en minder steile route zal nemen, zal je jezelf sneller uitputten.
#21 Onderschat de hitte in de Sossusvlei niet en neem veel water mee.
In de vroege ochtend als het buiten nog donker is, zul je misschien nog niet denken aan de hitte die al snel na zonsopkomst toe zal slaan. Maar geloof ons: zelfs in het donker is het al behoorlijk zweten de duin op en drink je zo een liter water weg. Neem dus zeker niet te weinig water mee.
#22 Vergeet je zonnebrand niet in de vroege ochtend.
Ook zonnebrand zal je in het donker misschien niet als eerste inpakken, maar de zon is fel en je verbrandt snel.
#23 Trek een fotogenieke #instagram jurk aan voor mooie foto’s.
Dit klinkt misschien wat fout, maar onze foto’s werden toch een stuk mooier van mijn lange, gele jurk. De magische sfeer van de duinen en de vlei komt een stuk mooier over met een mooie jurk.
#24 Blijf van de bomen af.
Wij vonden dit niet meer dan logisch. De bomen zijn honderden jaren oud en hebben weer en wind overleeft. Ze hoeven niet ook nog eens handtastelijke toeristen te doorstaan, toch? Niet iedereen denkt daar kennelijk zo over – ondanks het duidelijke bord bij de vlei – en wij zagen mensen op de bomen zitten en aan takken hangen voor ‘leuke’ foto’s.
#25 Bewaar de minder indrukwekkende Hidden Vlei voor het laatst.
Wij waren voorbereid op het beroemde spektakel van een witte kleigrond, rode zandduinen en versteende bomen. Dat ga je hier helaas niet vinden. In deze vlei staan maar twee oude acaciabomen en zal je dus niet het bijzondere gezicht hebben dat je misschien kent van de foto’s. Bewaar deze plaats daarom voor het laatst, als het al wat drukker is in het park. De vroege rust wil je gebruiken voor de mooiste plekken.