Op je reisroute van Swakopmund naar Sossusvlei rijd je ongetwijfeld door het prachtige Namib National Park. Maak daar niet alleen een mooie autorit van, maar trek een of twee dagen uit om dit park te verkennen en nog leuker: te kamperen op een van de kampeerplekken in het park. In een ruig woestijnlandschap vind je de meest bijzondere planten van Namibië, allerlei wild van mountain zebra’s en oryx tot struisvogels en springbokken, indrukwekkende canyons en kampeerplekken op de meest desolate plekken. Wij vertellen je alles over het Namib National Park en geven je praktische tips voor je bezoek.
Bereid je bezoek voor: regel een permit
Zoals gezegd: het park ligt tussen Swakopmund en de Sossusvlei in. Beide worden meestal door reizigers aangedaan op hun reisroute, dus zal het geen probleem zijn om een bezoek aan het park aan je trip toe te voegen!
Zorg ervoor dat je van tevoren bij de NWR in Swakopmund of Windhoek je park permit koopt. Door het National Park Namib lopen een aantal grote en minder grote wegen. De grote wegen zijn vrij toegankelijk en brengen je bijvoorbeeld van Swakopmund naar Windhoek. Dat zijn de C14, C28, D1982 en D198. Maar wil je van de hoofdwegen af? Dan heb je een vergunning nodig. Bij het park is geen grote poort waar je je permit koopt, dus doe dat van tevoren bij de NWR. Je permit zal dus overigens ook niet gecheckt worden in het park, maar wij zouden zelf niet graag gebruik maken van de wegen en picknick-/kampeerplekken in het park zonder netjes een permit te hebben gekocht.
Het NWR-kantoor in Swakopmund vind je in het gele pand op de kruising van Bismarck Str en Sam Nujoma Avenue. Ook in Windhoek is een NWR-kantoor en we hebben begrepen dat de NWR in Sesriem je ook kan helpen met je Namib-permit. De permit kost je – zoals in alle grote nationale parken – 80 Namibian dollar per persoon en 10 Namibian dollar voor je voertuig. Bij jouw permit krijg je ook een kaart van het park en een uitleg over de Welwitscha Drive, waarover ik je later in deze blog meer vertel. Erg handig!
Een 4X4 is voor de meeste wegen niet nodig. Zeker niet voor de hoofdwegen, maar ook niet voor de meeste zijwegen. Alleen een paar wegen rondom Groot Tinkas – waar je ook kan kamperen – en Gemsbokwater zijn het best met een 4WD te berijden. Maar ook met een goede 2WD kan je hier waarschijnlijk wel komen; je wil alleen liever niet het risico lopen hier vast te komen zitten, omdat er vrijwel geen ander verkeer is.
In het park zijn geen voorzieningen. Zorg dus voor een volle tank, voldoende eten en vooral water en andere supplies.
De highlights van het Namib National Park
Dé highlight van het Namib Natoinal Park is de mogelijkheid om hier op een van de basic kampsites verspreid door het park te kamperen, maar daarover later in deze blog meer. Maar er is meer!
De Welwitschia Drive
Deze rondrit van ongeveer 4 uur ligt vlakbij Swakopmund en is daarom een populaire dagtrip vanuit deze kustplaats. Langs deze drive zie je een indrukwekkende ‘moonscape’ en maak je met de twee meest bijzondere planten van Namibië: de lichen en de Welwitschia Mirabilis. In deze blog vertellen we je alles over deze rondrit, de bijzondere planten en omgeving én waar je de beste kampeerplekjes langs deze route vindt. Maar er is meer te zien in Namib, dus beperk je bezoekje vooral niet tot de Welwitschia Drive.
Mt. Bloedkopje
De berg Bloedkopje – of Blutkuppe, Bloedkoppie of Blutkopje – wordt zo genoemd vanwege de rode kleur van de berg tijdens zonsondergang. De granieten berg is een duidelijk zichtbaar punt in de uitgestrekte woestijnvlakte in het noorden van het park. Ondanks de hitte lokte de bergtop ons naar boven. Het is niet heel ver omhoog en de berg is makkelijk te beklimmen. Maar de middaghitte maakt een klim behoorlijk zwaar. Het uitzicht is het echter absoluut waard!
Hiken bij Groot Tinkas
Als je een 4WD bij je hebt of met je 2WD de wegen wilt trotseren, kan je bij de Tinkas-vlakte komen. Borden geven de route naar de vlakte en naar de Natura Walk-trail aan. De trail leidt langs de droge rivierbedding van de Tinkas-rivier en langs de graven van twee Duitse soldaten en de ruïnes van hun huisje. Kun je je indenken hoe het moet zijn geweest om hier te wonen? De Nature Walk duurt ongeveer 4 tot 5 uur en is gemarkeerd met gemsboktekens op rotsen. Ook andere hikes zijn hier mogelijk; off road door het ruige landschap of langs de wegen die duidelijk zijn aangegeven met borden. Het kan hier erg warm worden, dus breng vooral veel water mee. Op het bord bij de Nature Walk wordt minimaal 2 liter per persoon aangeraden.
De Kuiseb canyon
In het oosten van het park ligt de Kuiseb canyon, waar het grootste deel van het jaar de droge rivierbedding van de Kuiseb ligt. Rijd naar het viewpoint dat we ook op onze kaart hebben gemarkeerd. Daar heb je een picknickplek met een geweldige view en een viewpoint vanaf waar je de canyon het beste kan zien. De route over de C14 richting het oosten – dus richting of vanaf Sesriem en de Sossusvlei – leidt langs het indrukwekkende rotslandschap rondom deze canyon. Een geweldige plek om doorheen te rijden!
Kamperen in Namib
Je kan natuurlijk door het Namib-park rijden en de mooie sights aandoen, maar je ervaart het woeste woestijnlandschap pas echt goed als je er een kampeertrip van maakt. Als je een permit voor het park hebt gekocht, mag je ook een nacht in het park slapen. Wil je twee nachten in het park doorbrengen? Geef dit dan aan als je de permit koopt, dan betaal je een dubbele prijs en krijg je een permit voor 48 uur.
Kamperen in het Namib National Park is ‘vrij’. Er is geen camping met voorzieningen, geen receptie en geen reserveringen (first come, first serve). Je rijdt naar een van de kampeerplekken en slaat daar je kamp op. Let erop dat je alleen mag kamperen op de officiële kampeerplekken; ze zijn aangegeven op onze kaart hierboven, maar ook op de kaart die je bij je park permit krijgt. Vrijwel alle kampeerplekken zijn voorzien van vuilnisbakken, een stenen zitje en een braaiplek. Sommige kampeerplekken hebben basic ‘drop toilets’ en soms een beschutte plek waar je je zou kunnen wassen door een emmer over je heen te gieten. De kampeerplekken liggen verspreid door het park en bieden dus allemaal een totaal ander uitzicht.
De kampeerplekken liggen bij Blutkoppe, Tinkas, Ganab, Vogelfederberg, Homeb, Mirabib, Kiress-se-Rus en – langs de Welwitschia Drive – de Swakop River Valley. Er wordt vaak ook een kampeerplek bij de Kuiseb Bridge aangegeven, maar toen wij in het park waren (januari 2019) was die er niet meer. Dit zijn de mooiste kampeerplekken in het park:
#1 Blutkoppe
Bij Blutkoppe vind je de meeste campsites. Ze liggen verspreid om de berg heen. De kampeerplekken waar je vanaf de C28 het eerst langs zal rijden, zijn het makkelijkste te bereiken. De weg naar plekken ten noorden en oosten van de berg is wat lastiger, omdat je makkelijk vast kan komen te zitten in het zand. Maar ook hier kan je prima met een 2WD komen. Wil je geen risico nemen in dit verlaten landschap zonder ander verkeer? Kies dan voor de eerste kampeerplekken.
#2 Tinkas
Iets verderop liggen de kampeerplekken bij Tinkas, ook hier vind je meerdere plekken om je (dak)tent op te zetten. Dit is misschien wel een van de meest populaire kampeerplekken, omdat je hier ook de prachtige rock arch campsite hebt. Deze kampeerplek is ook een ideale uitvalsbasis voor hikes door de omgeving, zoals de Nature Walk.
#3 Swakop River Valley
De kampeerplekken langs de Swakop River Valley kom je tegen tijdens je rondrit op de Welwitschia Drive. De rivier zelf stelt buiten het regenseizoen overigens weinig voor; meestal is het een droge rivierbedding. Naast de rivierbedding vind je picknickplaatsen én kampeerplekken voor wie hier graag zou willen overnachten.
#4 Ganab
Een aanrader zijn ook de kampeerplekken bij Ganab. Het zijn er drie, dus hier zul je echt de rust van de woestijn ervaren. De kampeerplekken hebben alle drie een grote boom voor schaduw en daaronder een zitje en braaiplek. Ze liggen middenin een uitgestrekt landschap waar we ook zebra’s, struisvogels en springbokken spotten. Een prachtige locatie!
#5 Homeb
De Homeb-campsite heeft ook een geweldige locatie. Misschien wel de mooiste! Homeb ligt in de rivierbedding van de Kuiseb. Omdat de Kuiseb hier tijdens het regenseizoen stroomt, zult je hier als in een groene oasis allerlei bomen hebben die beschutting bieden tegen de zon. Deze rivier markeert ook de scherpe grens tussen de zandwoestijn in het zuiden en de rotswoestijn van Namib. Vanaf hier zul je dus al de eerste zandduinen kunnen zien waarvan je de meest indrukwekkende bij Sossusvlei kunt bewonderen. Het is een prachtige plek om een of meerdere nachten door te brengen. Je kan de zandduinen intrekken en geweldige hikes maken!
Tips voor je bezoek aan Namib
#1 Bereid je in de zomer voor op de hitte. Wij bezochten het Namib-park in de hete januarimaand en dan is het hier ’s middags heter dan heet. Bijna te heet om uit onze auto met airconditioning te komen! Plan dus geen hike in voor de middag en breng genoeg water mee.
#2 Koop je park permit van tevoren. Je hebt een permit nodig om de hoofdwegen in het park te mogen verlaten, maar deze kan je niet in het park zelf kopen. Regel dit daarom van tevoren.
#3 Zorg voor een volle tank. Er is namelijk geen bezinestation in het park. Alleen in Swakopmund en vervolgens pas weer bij tankstation-met-camping-en-hotel Solitaire kan je weer tanken.
#4 Breng alles mee. Er is niet alleen geen benzinestation, maar ook geen winkel of plaatsje te bekennen in het park. Breng dus al je water en supplies zelf mee.
#5 Bereid je voor op de wind. Zeker eind van de middag en op de hoger gelegen viewpoints kan het behoorlijk winderig zijn! Ga dan dus vooral niet picknicken op een hoog gelegen picknickplaats.
#6 Lees je in. Ga je de beroemde Welwitschia in het westen van het Namib-park bezoeken? Lees je dan in, zodat je weet waarom de plant zo bijzonder is én waarom je er zo voorzichtig mee moet zijn.
#7 Onderschat de afstanden niet. Je zou denken dat de afstanden in één park prima behapbaar zijn, maar vergis je niet. Het is bijvoorbeeld ongeveer 3 uur rijden vanaf de Welwitschia Drive vlakbij Swakopmund naar de Homeb-campsite in het zuiden. En Blutkoppe en de Kuiseb-pas lijken dicht bij elkaar te liggen, maar hier moet je ook minimaal 1,5 uur voor uittrekken.