Namibië

De Fish River Canyon

Een van de grootste sights in het zuiden van Namibië is de Fish River Canyon, een indrukwekkende canyon die als een slang in het Namibische landschap ligt. Bijzonder genoeg wordt de Fish River Canyon weliswaar veel, maar niet toeristisch veel bezocht. Het bekendste viewpoint is in het hoogseizoen dus misschien wel wat druk, maar op andere plekken zal je ongestoord op de rand van de canyon kunnen zitten om in alle rust en stilte het natuurschoon in je op te nemen. Een must!

Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack

Over de Fish River Canyon

Waar je misschien zou denken dat de canyon is uitgesleten door de Fish River, is dat hier niet het geval. Bij een beweging van de tektonische platen waar de aardkorst uit bestaat, ontstond een diepe trog door het bergplateau. Dat was pas het moment dat erosie plaatsvond. De Fish River lag toen 300 meter hoger dan vandaag de dag, dus was de trog natuurlijk de makkelijkste route voor de rivier om af te leggen. De harde steenlaag van het plateau zorgde ervoor dat de rivier niet een rechte weg kon vervolgen. Dus sleet de rivier de canyon dieper uit, maar met de typische bochten die de Fish River Canyon nu zo indrukwekkend maken. Gletsjers – moeilijk voor te stellen met de huidige temperaturen in Namibië, he? – maakten het werk af en sleten de canyon nog verder uit.

Het resultaat is een slangachtige canyon. Meer dan 150 kilometer lang, op zijn breedst 27 kilometer lang en op het diepste punt 550 meter diep is dit een van de grootste canyons ter wereld. Er wordt gezegd dat alleen de Amerikaanse Grand Canyon groter zou zijn! Daarover is overigens wel veel discussie, want kijk je dan naar lengte, diepte of breedte? En is er niet een in Tiber groter dan de Amerikaanse canyon?

Een positie op de wereldranglijst maakt de Fish River Canyon natuurlijk niet mooier of indrukwekkender dan het al is. Want, wow: wat een natuurkrachten zie je hier terug!

Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack

Voorbereidingen voor de Fish River Canyon

De Fish River Canyon ligt in het uiterste zuiden van Namibië, richting de grens met Zuid-Afrika. Het is zo’n 7 uur rijden vanaf Windhoek in het midden van het land. Je kan er dus in één dag vanaf het vliegveld in Windhoek komen, maar wij raden je aan om nog wat stops op deze route in te bouwen. Al was het maar, omdat er zoveel moois te zien is! Check deze blog over onze ideale reisroute door Namibië, waarin we je er alles over vertellen.

De meeste bezoekers zien de Fish River Canyon alleen van boven. Het is alleen toegestaan de canyon in te gaan, als je een vergunning hebt voor de vier- tot vijfdaagse hike. De hike is 85 kilometer lang, begint bij het punt Hobas en eindigt bij Ai-Aïs. Wij hebben ons er niet aan gewaagd, maar het zou een van de mooiste wandeltochten ter wereld zijn. Zwaar is het zonder twijfel! Zo zwaar zelfs dat het in de zomermaanden niet mogelijk is om de tocht te maken. Dus als je deze trektocht aan je reisroute door Namibië wilt toevoegen, moet je het land bezoeken tussen mei en september én ruim van tevoren alles regelen.

Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten tot de Fish River Canyon en een groep moet uit minimaal drie personen bestaan. Je moet maanden van tevoren een vergunning regelen en daarvoor heb je een doktersverklaring nodig. Je regelt jouw vergunning via de Namibia Wildlife Resorts. Langs de route zijn geen voorzieningen, dus je zult al je eten, drinken en slaapspullen zelf mee moeten nemen. Ook vervoer naar het beginpunt en vanaf het eindpunt moet je zelf regelen.

Wij bezochten de Fish River Canyon door deze vanaf boven te kijken. Langs de canyon, vanaf het beginpunt van de hike bij Hobas, bieden meerdere viewpoints prachtige uitzichten op de canyon. Je hebt met een dag ruim genoeg de tijd om alle viewpoints te bezoeken. Het belangrijkste viewpoint ligt vlakbij Hobas en is met ieder vervoer te bezoeken. Voor de andere punten heb je een 4WD nodig. Op een paar punten is de weg zo slecht en steil dat je daar zonder 4WD echt niet verder kunt komen.

Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack

Zo bezoek je de Fish River Canyon

Jouw bezoek aan de canyon begint bij Hobas. Daar koop je een permit voor 24 uur om het nationaal park te bezoeken. Je betaalt 80 Namibian dollar per persoon en 10 Namibian dollar per voertuig. Bij Hobas vind je ook een kamp met kampeerplekken en lodges, maar daarover vertellen we je verder op meer. Onze tip: overnacht in Hobas, zodat je ’s avonds de zonsondergang vanaf een van de viewpoints bij de Fish River Canyon kan zien!

Vanaf de poort bij Hobas rijd je nog ongeveer 10 kilometer naar het main viewpoint. Hier kan het in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. Je hebt hier uitzicht over de indrukwekkende Hell’s Bend, compleet vanaf tribune met picknickplaatsen en toiletten! Informatieborden vertellen je wat over de canyon, de flora en fauna in het gebied en de inheemse stammen in deze regio.

Iets verder – en ook een stuk rustiger – ligt het hiker’s viewpoint. Dit is ook het begin van de hike door de canyon. Voor nog meer viewpoints rijd je vervolgens terug naar de weg van Hobas naar het main viewpoint. Langs deze weg heb je twee kleinere wegen die je kan kiezen. De eerste weg leidt je naar het viewpoint het meest dichtbij, ongeveer 3 kilometer vanaf de weg.

Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack

De tweede weg leidt langs twee viewpoints: de Sulphur Springs Viewpoint en Eagle’s Rock. De Sulphur Springs Viewpoint is vernoemd naar de zwavelbronnen, al zul je die niet kunnen bezoeken of zien vanaf hier. Vanaf daar leidt een lange weg naar het verste viewpoint, de Eagle’s Rock. Dit is waar je je 4WD voor nodig hebt. Een bumpy, maar prachtige route leidt je naar de Eagle’s Rock. Met een beetje geluk zal je net als wij de mountain zebra’s uit dit gebied hier spotten!

Vanaf daar zal je dezelfde weg terug moeten nemen naar Hobas. Daar kan je via de C37 naar het zuidelijkste punt van de Fish River Canyon rijden: Ai-Aïs, waar de meerdaagse hike door de kloof ook eindigt. Hier kan je een klein stuk van het einde van de hike inlopen, maar echt indrukwekkend is dit deel helaas niet. Wel een aanrader is een bezoek aan de spa! Ai Ais betekent dan ook ‘brandend water’ in een inheemse taal en verwijst naar een hot spring van 65C. Hiermee wordt een buitenzwembad en binnenspa verwarmd.

Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack
Fish River Canyon | The Orange Backpack

Slaapplekken bij de Fish River Canyon

#1 Ai-Ais Hotspring Spa

De Ai-Ais Hotspring Spa voor de hikers die zich gedurende vijf dagen door de bloedhete Fish River Canyon zwoegen, het paradijs aan het eind van al het zweet, stof en rotsen in de canyon. Maar ook zonder deze beruchte hike is het heerlijk om hier een nachtje neer te strijken. De camping zelf is prima, maar niet bijzonder. Nee, Ai-Ais verdiende een plekje tussen onze favoriete overnachtingen vanwege de spa!

De prijs voor een campsite is 210 Namibian dollar per persoon. Er zijn ook double rooms en luxe chalets. Boekingen doe je via de Namibia Wildlife Resorts. Bij de prijs van je verblijf zit gebruik van het buitenzwembad inbegrepen. Normaal is een duik in het zwembad misschien verkoelend, maar het water hier is juist warm vanwege de nabijgelegen hot spa van 65 C. Ai Ais betekent dan ook ‘brandend water’ in een inheemse taal. Voor 15 Namibian dollar mag je gebruik maken van de binnenspa, waar ook massages vanaf 250 Namibian dollar voor een half uur zijn te boeken. Wij waren er in het laagseizoen – wanneer de Fish River Canyon hike ook niet is toegestaan vanwege de zomerhitte – en hadden de binnenspa dus volledig voor onszelf. We like!

#2 Fish River Lodge

Een andere aanrader is de Fish River Lodge. Deze accommodatie heeft het mooiste uitzicht van allemaal. Hier slaap je direct aan de klif met uitzicht over de canyon! Sta dus vooral vroeg op voor een prachtige zonsopkomst. Het ligt helaas wel aan de andere kant van de canyon dan de viewpoints, dus zal je vanaf hier niet makkelijk en snel bij het nationaal park komen om vanaf daar de viewpoints te bezoeken. Maar misschien hoeft dat ook niet, want de Fish River Lodge heeft superveel eigen activiteiten: van meerdaagse hikes tot 4×4 tochten. Dit alles – activiteit en accommodatie – heeft overigens wel een behoorlijk prijskaartje. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

#3 Hobas Kamp

Een laatste locatie om te overnachten noemden we al eerder: het Hobas kamp. Hier heb je zowel kampeerplekken als huisjes. Er is een zwembad en restaurant en er lopen bavianen rondom je tent (let dus op je spullen). Het kamp is verder niet in het bijzonder aan te raden. Maar als je de prijzige Fish River Lodge met haar prachtige zonsopkomst wil overslaan, is dit de plek waar je het dichtst bij de canyon kan overnachten. Wij reden aan het eind van de middag nog naar de canyon om daar een prachtige zonsondergang te kunnen zien!

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: