Montenegro

Het mausoleum in Lovćen Nationaal Park in Montenegro

Het Lovćen Nationaal Park is een van de mooiste natuurgebieden in Montenegro. De belangrijkste attractie is het Njegoš Mausoleum op de top van de Lovćen-berg. Het is niet alleen een bijzonder monument, maar ook een prachtig uitzichtpunt over het nationaal park. Met het bekende Kotor om de hoek ligt Lovćen eigenlijk altijd wel op jouw route door Montenegro. Maak dan vooral een stop – en een klim – bij het mausoleum in het park. Lees in deze blog meer over het Lovćen National Park en het bijzondere Njegoš Mausoleum.

Leestip: de perfecte roadtrip voor Montenegro, inclusief tips en reisroute.

Njegos Mausoleum in Lovcen National Park

Waar ligt het Lovćen Nationaal Park?

Je vindt het Lovćen Nationaal Park in het hart van Montenegro en dichtbij de populairste bezienswaardigheid Kotor.

Vanuit Kotor klim je via een lange, smalle weg vol haarspeldbochten omhoog de bergen in om bij het nationaal park uit te komen. Dit is de beruchte Kotor Serpentine! Wij vonden deze weg behoorlijk spannend om te rijden. Zeker omdat de weg zo smal was dat we vaak een stuk achteruit moesten rijden naar een verharde berm om een tegenligger te laten passeren. Maar de weg is volledig geasfalteerd en tot onze verbazing weten ook touringcars deze route te rijden. We begrijpen niet hoe die bussen de krappe haarspeldbochten kunnen maken, maar kennelijk kan het wel.

Bij de ingang van het Lovćen National Park betaal je de entreeprijs voor het park van € 2 per persoon. Voor het mausoleum betaal je apart entree en dat is bij de trap onderaan het mausoleum. Dit kost € 5 per persoon.

Njegos Mausoleum in Lovcen National Park

Het Njegoš Mausoleum

Het mausoleum van Petar II Petrović-Njegoš is de belangrijkste bezienswaardigheid in het nationaal park. Dit indrukwekkende monument staat op de top van een van de hoogste bergen in het park. Bezoekers komen hier zowel voor het mausoleum zelf als het prachtige uitzicht over de omgeving.

Na ruim 450 treden in een koele tunnel kom je bij het Njegoš Mausoleum uit. Het is opgericht voor de nationale volksheld Petar II Petrović-Njegoš. Njegoš leefde van 1813 tot 1851 en was als prins-bisschop heerser over Montenegro. Daarnaast was hij ook dichter en filosoof en worden zijn werken gezien als erg belangrijk voor de Montenegrijnse literatuur. Al tijdens zijn leven had hij aangegeven op deze bergtop in het Lovćen National Park te worden begraven en liet hij daar een kapel bouwen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd moest Njegoš plaats maken voor een monument voor de bezetter, maar na de oorlog werd zijn kerk weer hersteld. In de jaren ’70 werd uiteindelijk door de Joegslavische communistische regering om een groots mausoleum gebouwd.

Njegos Mausoleum in Lovcen National Park

Het mausoleum bezoeken

Tijdens een bezoek aan het mausoleum rijd je vanaf de entree van het Lovćen Nationaal Park nog zo’n 3 kilometer verder naar de mausoleumtrappen. Hier vind je een klein restaurant met lokale gerechten en kan je je auto parkeren. Veel parkeerplaatsen zijn er niet, dus met een beetje pech kom je op de parkeerplaats een stuk lager uit. Je zal dan nog een stuk omhoog moeten lopen tot aan de trappen.

Bijna 500 traptreden in een tunnel door de berg brengen je naar de top, waar het mausoleum staat. Een omzuilde binnenplaats met twee stenen figuren biedt toegang tot een kapel met een beeld van Njegoš. Het modern ogende beeld staat imposant in het midden van de centrale ruimte onder een plafond van gouden mozaïek. Njegoš ligt overigens niet in deze ruimte begraven, maar in de crypte eronder. De crypte is ook toegankelijk, maar stelt niet bijzonder veel voor.

Wandel vervolgens door het mausoleum heen naar het uitzichtpunt. Voor veel bezoekers is dit de echte reden voor hun bezoek. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over het nationaal park. Op heldere dagen zou je zelfs tot aan Italië kunnen kijken. In ieder geval zal je het blauwe water van de Baai van Kotor kunnen zien liggen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: