De 10 mooiste bezienswaardigheden van Kotor

De ommuurde stad Kotor is de populairste bestemming in Montenegro. Met een idyllische ligging aan de voet van een bergketen langs de Baai van Kotor vindt je deze trekpleister middenin een van de mooiste landschappen van het land. De sfeervolle oude stad oogt nog precies als in de Middeleeuwen en het zal je dan ook niet verbazen dat het pronkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees in deze blog meer over de bezienswaardigheden van Kotor in Montenegro.

Leestip: de perfecte roadtrip voor Montenegro, inclusief tips en reisroute.

Kotor Montenegro

Waar ligt Kotor in Montenegro?

Kotor ligt aan de baai die naar de stad is vernoemd, de Baai van Kotor, in het zuidwesten van het land. Hoewel de Baai van Kotor ligt aan zee, vind je Kotor nog best ver landinwaarts. De baai is namelijk meer een reeks van drie baaien en Kotor ligt in de verste uithoek daarvan.

De Baai van Kotor wordt ook wel het zuidelijkste fjord van Europa genoemd, al is het eigenlijk geen door ijs uitgesleten fjord zoals je ze in Scandinavië aantreft. Het geeft echter wel aan in wat voor spectaculair landschap je de stad Kotor terugvindt. De stad wordt aan de ene kant ingesloten door een bergketen die vrijwel de hele baai omsluit. Aan de andere kant vind je de oude stadswallen. Vooral boven vanaf de bergwand kan je dit goed zien.

De grens met Kroatië is niet ver weg en Kotor wordt daarom ook wel bezocht als dagtrip vanuit het Kroatische Dubrovnik. Dagjesmensen kan je ook verwachten van de vele cruiseschepen. Omdat de Baai van Kotor aan zee ligt, kunnen cruiseschepen deze stad in Montenegro aandoen. Hoe meer cruiseschepen in de haven liggen, hoe drukker het is in de oude stad.

City Gate Kotor

Overnachten in Kotor

Overnachten in Kotor doe je natuurlijk het liefst in de oude stad. Je bent dan dichtbij alle bezienswaardigheden en de restaurants en terrassen. In Stari Grad zijn gelukkig ook de meeste accommodaties voor Kotor te vinden, waaronder opvallend veel hostels voor een praktische budgetvriendelijke slaapplek.

Maar we raden je ook aan om te kijken naar een van de vele tophotels aan de rand van de Baai van Kotor. Ze hebben fenomenaal uitzicht over het water en je bent vanuit je hotel ook in een paar minuten al in de oude stad.

Booking.com

Een aantal fijne hotels en hostels in Kotor zijn:

#1 Boutique Hotel Astoria ligt erg centraal binnen de ommuurde oude stad. Hier ben je onderdeel van de historische sfeer van Kotor, want het hotel is gevestigd in het eeuwenoude stadspaleis Buca Palace. De luxe inrichting is een goed geslaagde combinatie van historische sfeer met modern comfort.

#2 Boutique Hotel Hippocampus is een historisch boetiekhotel, gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw in de oude stad met de bezienswaardigheden van Kotor om de hoek. Het hotel heeft een eigen restaurant met een dakterras met een uitzicht op de muren van San Giovanni.

#3 Old Town Youth Hostel is het populairste hostel van Kotor met uitsluitend lovende reviews van gasten. Het hostel ligt binnen de oude stad vlakbij de zuidelijke poort, waar veel gezellige bars zitten. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers.

#4 Centrum Hostel heeft een toplocatie in het hart van de oude stad. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers en zowel die kamers als de gemeenschappelijke ruimte combineren een historische sfeer met moderne elementen.

#5 Hotel Monte Cristo heeft een locatie aan een van de sfeervolle pleinen in de Stari Grad en is gevestigd in een mooi pand uit de dertiende eeuw, waar ooit de bisschop van Kotor woonde. De kamers zijn luxe ingericht met een historisch thema. Het hotel heeft een eigen parkeergelegenheid voor haar gasten.

#6 Hotel Forza Terra vind je wat ten noorden van Kotor, dus buiten de stad. Daar krijg je wel een toplocatie aan de baai in een schitterend hotel voor terug. Er is een binnenzwembad, buitenzwembad, zonneterras, spa en restaurant met bar met uitzicht over het water.

#7 Boutique Hotel Casa del Mare voor een prachtige hoteloptie buiten Kotor, maar met een mooie locatie aan de Baai van Kotor. Het hotel is ontzettend sfeervol en modern ingericht. Er is een seizoensgebonden buitenzwembad, bar en tuin.

Kotor Montenegro

De 10 beste bezienswaardigheden in Kotor

#1 Stari Grad, de oude stad

De belangrijkste bezienswaardigheid van Kotor is de sfeervolle Stari Grad, ofwel: het historische stadscentrum. Omdat het historische karakter van de oude stad zo goed bewaard is gebleven, staat Kotor al decennia lang op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De oude stad bestaat uit smalle straten, trappen, pleinen, kerken, fonteinen en stadspaleizen. Het is een charmante wirwar van straten en stegen, waarbij vrijwel iedere plek even fotogeniek is. We raden je aan om geen stadswandeling of geplande route te volgen. Dwaal gewoon door de straten en je komt vanzelf uit bij alle mooie plekken. Je zal steeds weer worden verrassend door weer een leuk pleintje of een kleine kerk. Omdat Kotor eigenlijk vrij klein is, zal je nooit echt verdwalen. Uiteindelijk kom je steeds weer terug op plekken waar je eerder was en waar je de weg weer weet.

Kotor Montenegro

#2 Het San Giovanni-fort

Een van de bekendste dingen om te doen in Kotor is de klim naar het San Giovanni-fort. Het fort is gebouwd tegen de berg naast Kotor en de klim naar boven is behoorlijk steil. Er zijn verschillende manieren om naar boven te lopen, waarbij zowel paden als oude stadsmuren de routes vormen. Ze varieren in moeilijkheidsgraad en zelfs in gevaarlijkheid. Op een kaart in Kotor – zie de foto hieronder – is goed aangegeven welke opties je hebt. De blauwe delen zijn het meest veilig; de rode delen zijn bijzonder gevaarlijk om te bewandelen.

Kotor Map Castle Hike
Hoewel de hike naar het kasteel van Kotor een van de bekendste dingen is om te doen, zijn wij niet razend enthousiast over deze activiteit. Je betaalt € 8 per persoon om de klim naar boven te kunnen maken, maar zowel de oude muren waarover je loopt als het fort zelf, stellen weinig voor. Het is slecht onderhouden en niet meer dan een ruïne. Een alternatief is de ‘ladder van Kotor’, een steil pad dat start net buiten de stad. Deze kan je beklimmen zonder entreekaartje, waarbij je uiteindelijk ook op de gebruikelijke route overstapt. Wij betalen zelf liever het tarief in de hoop dat het geld wordt gebruikt om de muren en ruïnes wat beter te onderhouden.

Het is dan eigenlijk ook vooral het uitzicht over Kotor wat deze wandeling de moeite waard maakt. Je ziet van bovenaf goed de structuur van Kotor – ene kant berg, andere kant stadsmuren – en je kijkt ook erg mooi uit over de baai.

Kotor Montenegro

#3 De Baai van Kotor

We roemden al eerder de prachtige ligging van de stad aan de Baai van Kotor. De Baai van Kotor wordt ook wel de meest zuidelijke fjord van Europa genoemd, maar het is niet zoals fjorden ontstaan door ijsmassa’s. De baai tussen de bergen is uitgesleten door een rivier die vervolgens droog kwam te liggen. De Baai van Kotor bestaat nu uit drie geschakelde zeebaaien, waarbij Kotor in de verste uithoek daarvan ligt.

Langs Kotor Bay liggen veel pittoreske dorpen, maar een bezoekje gaat vooral om de prachtige uitzichten rondom de baai. We raden je aan om de schilderachtige autoroute rondom het meer te rijden, zodat je het optimaal in je op kan nemen. Bij Kotor kan je ook via een smalle weg met haarspeldbochten – de beruchte Kotor Serpentine – omhoog rijden naar uitzichtpunten voor een prachtig uitzicht over de baai. Vooral rond zonsondergang is dit een prachtig gezicht!

Bezienswaardige stops langs Kotor Bay? Herceg Novi, Perast en Tivat zijn bekende plekken langs de kust. Herceg Novi ligt het dichtstbij Kroatië en de kust, terwijl Perast en Tivat dichterbij Kotor liggen. Tivat wordt ook wel het nieuwe Monaco van Montenegro genoemd vanwege de haven voor luxe jachten. Perast is juist een knus en historisch dorp, al trekt het vooral bezoekers vanwege het eilandje voor de kust. Op dit kunstmatige eiland staat een schilderachtige kerk en bezoekers kunnen zich voor een kleine prijs naar deze plek laten varen.

Kotor Bay Montenegro

#4 Een wandeling over de stadswallen

Een van de leukste bezienswaardigheden van Kotor zijn de stadswallen. De stad is namelijk nog altijd volledig ommuurd – waar het niet grens aan de bergwand – en je kan tijdens je bezoek aan Kotor een rondje maken over de stadswallen. Er zijn een paar plekken waar je de stadsmuren op kan, maar we raden je aan om in een van de uithoeken te starten. Begin in de ene hoek van Kotor en wandel over alle stadsmuren naar de andere hoek, een leuke manier om de stad van een ander perspectief te zien!

Het breedste deel van de stadsmuren vind je in het westen, waar het een soort stadspark is met bankjes en bomen. Hier heb je ook een mooi uitzicht op de kerktorens van een aantal kerken direct naast de stadsmuren. Dit is dan eigenlijk ook het mooiste stuk van de stadswallen van Kotor. Maar we raden je zeker aan om de hele route te lopen. Vanaf dit brede deel kan je via een smalle galerij over de Sea Gate lopen. Daarna kom je uit bij een deel dat een stukje van het dagelijks leven van Kotor laat zien. Het is alsof je door de achtertuintjes van de lokale bevolking loopt. Tijdens onze wandeling hing zelfs de was hier te drogen.

Bezoek de stadspoorten overigens ook zeker vanaf straatniveau. De Sea Gate is een mooie monumentale poort en de zuidelijkste poort is haast een soort fort.

Kotor City Walls

#5 De kerken van Kotor

Voor een kleine stad als Kotor telt het historische centrum behoorlijk veel kerken. Het bekendste is natuurlijk de Kathedraal van Kotor – of Katedrala Svetog Tripuna – gelegen aan een van de pleinen in het hart van de oude stad. Het zal je waarschijnlijk direct opvallen dat de kathedraal niet symmetrisch is. Een van de torens is veel hoger dan de ander. Ons is verteld dat dit een budgetprobleem was. Op de torens zie je de jaartallen 1166 en 2016 staan. In 1166 werd de kathedraal officieel ingewijd en in 2016 vond de laatste grondige restauratie plaats. In de eeuwen daartussen is het kerkgebouw ook nog vaak genoeg hersteld na aardbevingen. Tijdens een van die herbouwrondes is besloten om maar een van de torens helemaal af te bouwen.

Hoewel veel kerken in Montenegro orthodox zijn, is de kathedraal van Kotor Rooms-Katholiek. De kerk heeft daarom een heel andere sfeer dan de meeste kerken in Kotor en Montenegro. Toegang is niet gratis. Je betaalt € 3 per persoon entree.

Verspreid door Kotor vind je daarnaast nog bijzonder veel kerken. Ieder plein heeft wel een of zelfs twee kerken. Ze zijn niet allemaal even imposant, maar wij vonden juist de intieme sfeer in die kleine kerken indrukwekkend. De orthodoxe achtergrond van de kerken is ons ook niet erg bekend in West-Europa. De wierookgeur en de bijzondere iconen geven de orthodoxe kerken van Kotor een heel eigen sfeer.

Kotor Montenegro

#6 De Bazaar

De Bazaar is een andere bezienswaardigheid in Kotor die je niet wilt missen. De entree is ietwat verscholen, dus je zou er wellicht voorbij lopen als je niet weet dat hier een sfeervolle bazaar te vinden is. Je vindt de Bazaar van Kotor in het noorden van de stad vlakbij de Saint Nicholas Church.

Verwacht vooral geen authentieke bazaar, want het is vooral een toeristenwalhalla met souvenirs en snuisterijen. Dat neemt niet weg dat de locatie erg mooi is, want de Bazaar is gevestigd in een oude kloosterruïne tegen de stadsmuur aan. De bazaar is niet bijzonder groot, maar het is zeker de moeite waard om hier even doorheen te wandelen.

Kotor Bazar

#7 De lokale markt

De Farmer’s Market van Kotor vind je vrijwel iedere ochtend net buiten de Sea Gate. Met een aantal groente- en fruitstalletjes buiten en een groot overdekt deel is het zeker de moeite waard om hier even een kijkje te nemen.

Als je graag een souvenir meeneemt van je reizen, is het een aanrader om die hier te halen. Sla de magneet en linnen tas eens over en koop hier een lokale specialiteit. Naast verse groente en fruit wordt hier namelijk vooral lokaal lekkers verkocht. Van bijzondere kazen uit de regio tot fruitwijnen tot gedroogd vlees tot ingemaakt groente. Dwaal langs de stalletjes en laat je vertellen over de lokale specialiteiten van Montenegro.

Kotor Farmers Market
Kotor Farmers Market

#8 De katten van Kotor

Zelfs als je niet van Kotor als kattenstad hebt gehoord, dan zal je direct de aanwezigheid van de vele katten opvallen. Op iedere straathoek ligt wel een harige vriend te rusten. De lokale bevolking zorgt voor de katten door overal bakjes eten en drinken voor ze neer te zetten, want de katten zijn een onlosmakelijk onderdeel van hun oude stad.

De kattenpopulatie zou zijn gestart in de tijd dat Kotor een belangrijke zeehaven was en de vele schepen die de stad aandeden, ook wel eens een gestrande kat achterlaten. Katten waren in die tijd een belangrijke hulp bij het bestrijden van ongedierte, dus de bevolking van Kotor was wel blij met al die nieuwe inwoners. Omdat schepen van over de hele wereld in Kotor kwamen, ontstond een bonte schare aan kattenrassen.

Inmiddels zijn de katten van Kotor zo bekend dat er zelfs een Kattenmuseum te vinden is. Ook zal je veel souvenirwinkels kattensouvenirs zien verkopen. Eindeloze rijen kattenbeeldjes en kattenmagneten staan in deze kattenwinkeltjes opgesteld. De opbrengst zou voor een deel gaan naar voer voor de katten.

Wil je graag bijdragen aan de katten van Kotor? Ga dan naar de souvenirwinkel van local Danijela. Het is natuurlijk sympathiek om de katten te voeren, maar het is pas echt essentieel om ze ook van medische zorg te voorzien en ze te laten steriliseren en castreren. Dat is precies wat Danijela doet en ze vertelt er ook nog eens graag over. Maak dus ook zeker een stop bij Danijela’s winkel om meer te leren over de katten van Kotor. En koop dan ook een aandenken om haar zorg voor de katten te ondersteunen.

Kotor Cats

#9 De cruiseschepen en zeilboten in de haven

Wandel tijdens je bezoek even de Sea Gate uit om de oude haven te verkennen. Vanaf de stadswallen heb je overigens ook een mooi uitzicht over de haven, maar wij vonden het de moeite waard om hier even langs het water te wandelen. Je ziet hier prachtige zeilschepen liggen die een rustpauze hebben van hun tochten op zee.

Erg indrukwekkend zijn de enorme cruiseschepen. Omdat Kotor zo ver landinwaarts ligt, zou je haast vergeten dat de stad via de Baai van Kotor met de zee verbonden is. De niet al te gigantische cruiseschepen kunnen daarom hun weg naar Kotor afleggen via de baai. Tijdens ons bezoek aan Kotor lag er altijd wel een cruiseschip in de haven. Soms wel vier. Hoe meer schepen, hoe drukker het ook was in de oude stad. We hadden nog niet vaak zo’n cruiseschip van dichtbij gezien, maar in de haven wandel je langs dit enorme, varende flatgebouw dat eindeloos boven je uittorent. Ze vormen een bijzonder afwisseling met de zeilboten en pleziervaartuigen die verder in de haven liggen.

Kotor Harbour
Cruiseship in Kotor Montenegro

#10 Het mausoleum in het Lovćen National Park

Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Montenegro vind je vlakbij Kotor: het Lovćen Nationaal Park. Het park is een van de mooiste natuurgebieden in Montenegro. Vanuit Kotor klim je via een lange, smalle weg vol haarspeldbochten – die bekende Kotor Serpentine – omhoog de bergen in om bij het nationaal park uit te komen. Hoewel de weg behoorlijk steil kan zijn en meestal te smal voor passerend verkeer, is de route goed te doen. De weg is goed onderhouden en geasfalteerd en tot onze verbazing legden zelfs touringcars deze route af.

Leestip: alles over het mausoleum in het Lovćen National Park.

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Njegoš Mausoleum op de top van de Lovćen-berg. Dit indrukwekkende monument staat op de top van een van de hoogste bergen in het park. Met ruim 450 traptreden in een koele tunnel kom je bij het Njegoš Mausoleum uit. Het is opgericht voor de nationale volksheld Petar II Petrović-Njegoš. Een omzuilde binnenplaats met twee stenen figuren biedt toegang tot een kapel met een beeld van Njegoš. Het modern ogende beeld staat imposant in het midden van de centrale ruimte onder een plafond van gouden mozaïek. 

Achter het mausoleum ligt een van de mooiste viewpoints van Lovćen Nationaal Park. Voor veel bezoekers is dit de echte reden voor hun bezoek. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over het nationaal park. Op heldere dagen zou je zelfs tot aan Italië kunnen kijken. In ieder geval zal je het blauwe water van de Baai van Kotor kunnen zien liggen.

Njegos Mausoleum in Lovcen National Park

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: