Overnachten in Kotor

Overnachten in Kotor doe je in de leukste hotels, gezelligste hostels en mooiste luxury hotels. Maar het is wel even zoeken tussen dat overweldigend grote aanbod om die leuke plekjes te vinden. Als een van de populairste bezienswaardigheden van Montenegro heeft Kotor bijzonder veel leuke accommodaties te bieden. Zowel in haar historisch stadscentrum als aan de schilderachtige Baai van Kotor. Wij helpen je in deze blog om een keuze te maken. Waar precies moet je overnachten in Kotor? En welke hotels zijn daar aanraders?

Booking.com

Waar ligt Kotor in Montenegro?

Kotor ligt aan de baai die naar de stad is vernoemd, de Baai van Kotor, in het zuidwesten van het land. Hoewel de Baai van Kotor ligt aan zee, vind je Kotor nog best ver landinwaarts. De baai is namelijk meer een reeks van drie baaien en Kotor ligt in de verste uithoek daarvan.

De Baai van Kotor wordt ook wel het zuidelijkste fjord van Europa genoemd, al is het eigenlijk geen door ijs uitgesleten fjord zoals je ze in Scandinavië aantreft. Het geeft echter wel aan in wat voor spectaculair landschap je de stad Kotor terugvindt. De stad wordt aan de ene kant ingesloten door een bergketen die vrijwel de hele baai omsluit. Aan de andere kant vind je de oude stadswallen. Vooral boven vanaf de bergwand kan je dit goed zien.

De grens met Kroatië is niet ver weg en Kotor wordt daarom ook wel bezocht als dagtrip vanuit het Kroatische Dubrovnik. Dagjesmensen kan je ook verwachten van de vele cruiseschepen. Omdat de Baai van Kotor aan zee ligt, kunnen cruiseschepen deze stad in Montenegro aandoen. Hoe meer cruiseschepen in de haven liggen, hoe drukker het is in de oude stad.

Waarom is Kotor een bezoek waard?

Kotor is een bezoek waard vanwege haar sfeervolle historische stadscentrum dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Montenegro. Met een idyllische ligging aan de voet van een bergketen langs de Baai van Kotor vindt je deze trekpleister bovendien middenin een van de mooiste landschappen van het land.

Leestip: de 10 mooiste bezienswaardigheden van Kotor.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Kotor is de sfeervolle Stari Grad, ofwel: het historische stadscentrum. De oude stad bestaat uit smalle straten, trappen, pleinen, kerken, fonteinen en stadspaleizen. Het is een charmante wirwar van straten en stegen, waarbij vrijwel iedere plek even fotogeniek is. Een leuke manier om Kotor te verkennen is ook een wandeling over de stadsmuren. Je kan vrijwel de hele stad rondlopen! De muren gaan uiteindelijk over in de bergwand waar Kotor tegenaan ligt. Ook die kan je beklimmen. Een behoorlijk steile klim brengt je naar het San Giovanni-fort. Het oude fort zelf stelt niet voor, maar je hebt hier wel de mooiste uitzichten over de oude stad!

Wist je dat Kotor niet alleen bekend staat om haar oude centrum, maar ook om haar katten? Zelfs als je niet van Kotor als kattenstad hebt gehoord, dan zal je direct de aanwezigheid van de vele katten opvallen. Op iedere straathoek ligt wel een harige vriend te rusten. Inmiddels zijn de katten van Kotor zo bekend dat er zelfs een Kattenmuseum te vinden is. Ook zal je veel souvenirwinkels kattensouvenirs zien verkopen. Wij raden je de souvenirwinkel van local Danijela aan. Van de winst betaalt ze niet alleen voer, maar ook medische zorg voor de vele zwerfkatten.

Overnachten in Kotor

Overnachten in de Stari Grad

Overnachten in Kotor doe je waarschijnlijk het liefst in de oude stad. Je bent dan dichtbij alle bezienswaardigheden en de restaurants en terrassen. In Stari Grad zijn gelukkig ook de meeste accommodaties voor Kotor te vinden, waaronder opvallend veel hostels voor een praktische budgetvriendelijke slaapplek.

#1 Boutique Hotel Astoria ligt erg centraal binnen de ommuurde oude stad. Hier ben je onderdeel van de historische sfeer van Kotor, want het hotel is gevestigd in het eeuwenoude stadspaleis Buca Palace. De luxe inrichting is een goed geslaagde combinatie van historische sfeer met modern comfort.

#2 Boutique Hotel Hippocampus is een historisch boetiekhotel, gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw in de oude stad met de bezienswaardigheden van Kotor om de hoek. Het hotel heeft een eigen restaurant met een dakterras met een uitzicht op de muren van San Giovanni.

#3 Old Town Youth Hostel is het populairste hostel van Kotor met uitsluitend lovende reviews van gasten. Het hostel ligt binnen de oude stad vlakbij de zuidelijke poort, waar veel gezellige bars zitten. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers.

#4 Centrum Hostel heeft een toplocatie in het hart van de oude stad. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers en zowel die kamers als de gemeenschappelijke ruimte combineren een historische sfeer met moderne elementen.

#5 Hotel Monte Cristo heeft een locatie aan een van de sfeervolle pleinen in de Stari Grad en is gevestigd in een mooi pand uit de dertiende eeuw, waar ooit de bisschop van Kotor woonde. De kamers zijn luxe ingericht met een historisch thema. Het hotel heeft een eigen parkeergelegenheid voor haar gasten.

Overnachten aan de Baai van Kotor

We raden je ook aan om te kijken naar een van de vele tophotels aan de rand van de Baai van Kotor. Ze hebben fenomenaal uitzicht over het water en je bent vanuit je hotel ook in een paar minuten al in de oude stad.

#6 Hotel Forza Terra vind je wat ten noorden van Kotor, dus buiten de stad. Daar krijg je wel een toplocatie aan de baai in een schitterend hotel voor terug. Er is een binnenzwembad, buitenzwembad, zonneterras, spa en restaurant met bar met uitzicht over het water.

#7 Boutique Hotel Casa del Mare voor een prachtige hoteloptie buiten Kotor, maar met een mooie locatie aan de Baai van Kotor. Het hotel is ontzettend sfeervol en modern ingericht. Er is een seizoensgebonden buitenzwembad, bar en tuin.