Montenegro

Skadar Meer in Montenegro, het grootste meer van de Balkan

Het Skadar Meer – of Skadarska Jezero – is een van de mooiste bezienswaardigheden van Montenegro. Als het grootste meer van de Balkan hoort het Meer van Skadar bij de meest spectaculaire landschappen van de regio. Het is een prachtig uitgestrekt watergebied dat samen een nationaal park vormt. Het is een combinatie tussen een meer en moerasland dat veel bijzondere vogels aantrekt. Op sommige plekken liggen in het meer zoveel waterlelies dat het groen tapijt lijkt, wat het een bijzonder idyllisch gezicht geeft. Lees in deze blog meer over het Skadar Meer in Montenegro, inclusief de leukste dingen om te doen als je het meer bezoekt.

Leestip: de perfecte roadtrip voor Montenegro, inclusief tips en reisroute.

Lake Skadar Montenegro

Waar ligt het Skadar Meer in Montenegro?

Het meer ligt het zuidoosten van Montenegro, iets ten zuiden van hoofdstad Podgorica. De grens met Albanië is dichtbij. Sterker nog: ongeveer 1/3 van het meer ligt zelfs in het buurland. Maar het mooiste en grootste deel vind je in Montenegro.

Vanaf het dorp Virpanzar aan Lake Skadar ben je in een half uur rijden alweer aan de prachtige kust van Montenegro. Bezoek daar ook zeker Stari Bar, een historisch ruïnedorp dat een fotogenieke bezienswaardigheid is.

Als je vanaf de kust naar het Meer van Skadar rijdt, zijn er een aantal bijzonder mooie routes die zijn gemarkeerd als panoramic roads. Dat zijn gelukkig de meeste hoofdwegen richting Skadar, dus je zal vrijwel altijd worden getrakteerd op fantatische uitzichten. Welke panoramic roads dat precies zijn? De weg tussen Budva en Ceintje (waarna je bijna bij hét Skadar Meer-uitzichtpunt bent), die tussen Petrovac en Virpazar, die tussen Virpazar en Bar, en die tussen Virpanzar en de grens met Albanië.

Skadar Meer Montenegro

Overnachten aan het Meer van Skadar

Als je zoekt naar een fijne accommodatie aan het Meer van Skadar, kom je waarschijnlijk uit in het dorp Virpazar. Vanuit hier worden de meeste bootexcursies over het meer aangeboden en je vindt hier een van de twee bezoekerscentra van het meer.

Booking.com

Een aantal mooie hotels aan het Skadar Meer zijn:

  • Hotel Pelikan met een curieuze, authentieke inrichting en een handige locatie in Virpazar. Boek overigens liever geen tours met Pelikan, want die zijn een stuk prijziger dan bij andere aanbieders in het dorpje.
  • Dembelija Rooms met lovende reviews van gasten en een locatie vlakbij Virpazar. De schitterende omgeving en setting in het groen maken dit een van de meest idyllische accommodaties bij Lake Skadar.
  • Ethno House Osobak voor een sfeervolle B&B in de buurt van Virpazar. Gasten kunnen ontbijten en dineren met verse producten uit eigen tuin. De reviews van gasten zijn bijzonder enthousiast.
  • Pension Montejago in een schilderachtig, authentiek gebouw met veel hout en pleisterwerk. De locatie is centraal in de buurt van Virpazar. De uitzichten zijn fenomenaal mooi.

Als je een rondreis in Montenegro maakt met een camper, tent of caravan raden wij je Camping Podkraj voor € 15 per nacht aan. Deze kleinschalige familiecamping voelt totaal afgezond van de wereld, maar dan wel met wifi en een locatie vlakbij Virpazar. Je staat hier op een uitgestrekt grasveld tussen de grote konijnen.

Lake Skadar Montenegro

Wat te doen aan het Skadar Meer

#1 Maak een boottocht

Een bezoek aan Skadar Lake draait om twee dingen: een boottocht in karakteristieke houten bootjes en de prachtige vergezichten over het water. Vanuit verschillende plekken langs het meer kan je al voor een kleine prijs een mooie boottocht over het water boeken, variërend van twee uur tot een volle dag. Je kan dan kleine eilandjes bezoeken – soms met een klooster of iets anders bijzonders – of juist door het moerasland varen.

De boottochten worden voornamelijk aangeboden in dorpje Virpazar, waar het in het hoogseizoen druk is met de vele tourverkopers. Een goede prijs voor een groepstour van twee uur is € 10 tot € 15 per persoon. Vaak wordt de € 4 voor het Skadar National Park nog apart gevraagd. Tijdens een tour van twee uur vaar je een mooi stuk over het meer, waaronder tussen de tapijten van waterlelies. Bedenk overigens wel dat die waterlelies in de zomer op hun mooist zijn, als ze bloeien. Alleen tijdens een tour van drie uur maak je ook stops tussendoor. In de zomer wordt vaak ook nog een fijne zwemstop gemaakt om af te koelen in het meer.

Skadar Meer Montenegro

#2 Bezoek het Skadar Meer Viewpoint

Een tweede hoogtepunt is hét uitzichtpunt van het Skadar Meer. Je vindt dit makkelijk op Google Maps onder de naam ‘Pavlova Strana Viewpoint’ bij het dorp Rijeka Crnojevića. Het is vanuit Virpazar een klein uur rijden en dat lijkt veel, maar de route leidt je over een aantal van de mooiste panoramic roads van Montenegro en is dus een bezienswaardigheid bij het Skadar Meer op zich.

Langs de hele weg naar het Pavlova Strana Viewpoint en ook de haarspeldbochtroute erboven heb je ook mooie uitzichten over het meer. Wij vinden daarom niet dit uitzichtpunt – maar ook niet de andere heel specifieke punten waarover je soms leest – dus de allerbeste plek voor een prachtig uitzicht over het meer. Er zijn er gewoon veel meer!

Waarom op dit uitzichtpunt zo bijzonder is en op deze specifieke locatie ligt? Omdat een smal uiteinde van het meer hier als een blauwe slang om een groene bergtop slingert. Deze Horseshoe Bend is een van de mooiste uitzichten over het meer.

Viewpoint Skadar Lake Montenegro

#3 Rijd de panoramic roads

Andere mooi uitzichten over het Meer van Skadar heb je vanaf de wegen rondom het meer. Veel daarvan zijn gemarkeerd als ‘panoramic road’. Als je Montenegro bezoekt met een eigen auto of een huurauto, is het wat ons betreft een must om deze schilderachtige wegen te rijden.

Montenegro telt vier panoramic roads, waarvan een de volledige kustlijn volgt. De route start bij de Baai van Kotor en komt ook bij het Meer van Skadar. Rondom het meer zijn deze panoramische wegen makkelijk te vinden, want ze zijn bewegwijzerd met bruine borden met een 3. Om je de gelegenheid te geven een rondrit te maken, zijn er rondom het Meer van Skadar nog wat extra zijwegen van de hoofdroute 3 te vinden. Deze zijn gemarkeerd met bijvoorbeeld 3B of 3D. Volg deze borden voor de beste views tijdens je roadtrip bij het meer!

Panoramic Roads Montenegro Skadar Lake

#4 Het bezoekerscentrum

In de dorpen Vranjina en Virpazar vind je twee bezoekerscentra voor Lake Skadar. Wij bezochten die in Virpazar en kunnen je van harte aanrijden om hier ook even een stop te maken. Als je een boottocht doet, betaal je € 4 entree voor het Skadar Nationaal Park en daarmee ook voor de bezoekerscentra. De entree is dus eigenlijk gratis.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: