Montenegro

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Budva

Als een van de populairste badplaatsen van het land is Budva een mooie bezienswaardigheid om op je rondreis door Montenegro aan te doen. De stad heeft voor veel verschillende type reizigers wat te bieden. Strandliefhebbers zullen genieten van de vele idyllische (stads)stranden, terwijl jonge toeristen waarschijnlijk vooral aangetrokken worden door de vele discotheken en clubs in het moderne deel van de stad. Als dertigers met een gezin waren wij vooral gecharmeerd door het historische Budva, waar je een idyllische ommuurde stad op een schiereiland aantreft. Lees in deze blog meer praktische tips en over de 10 mooiste bezienswaardigheden en stranden van Budva.

Leestip: de perfecte roadtrip voor Montenegro, inclusief tips en reisroute.

Ballerina Budva Montenegro

Waar ligt Budva in Montenegro?

Budva ligt halverwege de kustlijn van Montenegro en is een kustplaats aan de Adriatische Zee. Het ligt daarmee tussen twee grote trekpleisters van Montenegro, de Baai van Kotor meer noordelijk en het Meer van Skadar meer zuidelijk.

Het is goed om te weten dat Budva uit twee delen bestaat: de nieuwe stad en het historische deel. Je vindt de Stari Grad, het historische deel, op een soort schiereiland, waar stadsmuren de oude stad omringen. Het is niet bijzonder groot, maar wel erg sfeervol en karakteristiek.

Het nieuwe Budva bevindt zich iets meer naar het oosten. Ertussen ligt de jachthaven van Budva. In het nieuwe deel moet je zijn voor restaurants, bars, discotheken en cafés. Veel bezoekers komen hier voor het drukke uitgaansleven van Budva.

Budva Marina

Overnachten in Budva

Waar je wil overnachten in Budva, is afhankelijk van jouw reden om de stad te bezoeken. Draait het om het oude centrum? Zorg dan dat je in de oude stad of daar vlakbij een hotel in Budva boekt. Maar als je juist enthousiast wordt van het drukke uitgaansleven, doe je er goed aan om in het nieuwe deel te kijken. Hoewel het nieuwe en oude Budva op loopafstand van elkaar liggen, hebben beide delen een heel andere sfeer. Je zal een veel leukere tijd hebben als je de locatie van jouw hotel in Budva afstemt op jouw reisdoel.

Booking.com

De leukste hotels en hostels in Budva zijn:

  • Villa Boutique Hotel met een centrale locatie in de Stari Grad van Budva. Het boetiekhotel heeft mooie, stijlvolle kamers waarvan een aantal een prachtig uitzicht over de haven heeft. De lovende reviews prijzen de geweldige locatie, maar ook het gastvrije personeel.
  • Freedom Hostel Budva is het enige hostel binnen de oude stad met ook nog eens alleen maar enthousiaste reviews. Het hostel heeft uitsluitend slaapzalen en zowel de slaapzalen als de gemeenschappelijke ruimtes zijn modern en licht ingericht.
  • Splendid Conference & Spa Resort voor een prachtig luxeresort buiten Budva, maar aan het Bečići-strand. Er is een privéstrand, een spa met verwarmd binnenzwembad, sauna’s, hot tubs en stoombaden, een eigen restaurant en een buitenzwembad.
  • Boutique Hotel Vissi d’Arte voor een luxe boetiekhotel met een interieur geïnspireerd op opera en kunst. De uitzichten over zee zijn fantastisch. Het hotel ligt vlakbij de Budva Marina, dus tussen de oude en nieuwe stad in.
  • Beatrix Suites voor een toplocatie in de oude stad bij een pension met lovende reviews van gasten. De kamers zijn eenvoudig en modern ingericht. Ontbijt is bij de prijs inbegrepen.
Budva Montenegro

10x wat te doen in Budva

#1 Stari Grad, de oude stad

Wat ons betreft is de Stari Grad dé bezienswaardigheid van Budva. Het historische stadscentrum is het mooiste deel van Budva. Vol smalle straten, kinderkopjes, middeleeuwse gebouwen, authentieke uithangborden en monumenten heeft de Stari Grad een sfeervol karakter. Helaas ontsieren de vele airco’s, souvenirrekjes en reclameborden dit oude stadsbeeld. Maar als je daar doorheen weet te kijken, krijg je een beeld van hoe het er vroeger ook uitzag in de ommuurde stad.

Stari Grad Budva Montenegro

#2 De wandeling naar Mogren Beach

In, bij en vlakbij Budva vind je veel prachtige stranden, maar we raden je aan om in jeder geval het Mogren-strand te bezoeken. Het strand is absoluut mooi, maar dat is niet waarom wij je aanraden naar dit strand te gaan. Ons gaat het vooral om de mooie wandeling erheen.

Vanaf Budva loop je een prachtig pad vanaf de Stari Grad naar Mogren Beach. Je wandelt vanaf stadsstrand Plaza Ricardova over een smal pad langs de rotsen. De rotswand is prachtig, het pad wordt soms zelfs wat avontuurlijk en je passeer een elegant beeld van een danseres. Deze Ballerina van Budva telt zelf ook als een van de bekendere bezienswaardigheden van Budva. Je kan de stad eigenlijk niet bezoeken zonder een foto te hebben gemaakt van de ballerina. Kijk tijdens je wandeling naar Mogren Beach zeker achterom of kijk je ogen uit als je terugloopt, want je hebt vanaf dit pad een schitterend uitzicht op de ommuurde oude stad op zijn schiereiland.

#3 De Holy Trinity Church

Waar normaal gesproken de hoofdkerk de show steelt, is in Budva de Holy Trinity Church de mooiere bezienswaardigheid. De kathedraal, Katedrala Svetog Ivana of Sint Ivan Kathedraal, is zeker beeldig met haar klokkentoren en bijzondere moderne mozaiek. Maar de Holy Trinity Church maakt meer indruk.

Je vindt deze kerk vlak naast de kathedraal en ziet dan van buiten niet direct wat het kerkje zo bezienswaardig maakt. Daarvoor moet je de kerk binnengaan. Het interieur is namelijk prachtig beschilderd. Zowel de muren als het plafond zijn volledig bedekt met kleurrijke schilderingen. Het is een prachtig gezicht en heel wat anders dan veel andere historische kale kerken. Helaas mag je binnen geen foto’s nemen, maar misschien nodigt dat juist uit om extra goed rond te kijken.

Holy Trinity Church Budva

#4 De stadswallen en citadel

Het oude centrum van Budva is nog altijd volledig ommuurd. Als je het kleine schiereiland van een afstand bekijkt – we tippen je later ook nog een mooi uitzichtpunt – vallen die hoge stadsmuren je als eerste op.

Op het hoogste punt, aan de zuidkant, vind je de citadel. Dit Fortress of St. Mary in Budva stamt al uit de vijftiende eeuw en werd gebruikt om eventuele aanvallen vanuit zee af te kunnen weren. Er worden tegenwoordig festivals en concerten georganiseerd, maar het is bovenal een museum.

Bezoek daarnaast de stadsmuren van Budva. Een smal pad loopt voor een groot deel over de muren, maar helaas is dat niet altijd geopend (er zit dan een hek voor). Het brede deel van de stadsmuur kan je altijd bezoeken. Dit is het deel tussen de citadel en het strand Plaža Ričardova Glava, vlakbij de belangrijkste kerken van Budva. Wij zagen een visser hier tonen dat stadsmuren hem niet tegenhielden om onderaan de muur te vissen. Aan de muur zit een soort harnas dat hij gebruikte om na het vissen weer omhoog te klimmen. Zijn visgerei hees hij met een touw ook weer omhoog.

Budva Montenegro

#5 Eiland Sveti Stefan

Het eiland Sveti Stefan is misschien wel de meest fotogenieke bezienswaardigheid van Montenegro. Het ligt op steenworpafstand van Budva, dus dit hoogtepunt mag je zeker niet missen als je deze kustplaats bezoekt.

Sveti Stefan is een klein eiland, verbonden met het vasteland door een smalle zandstrook. Eeuwen terug al werd dit makkelijk te verdedigen stukje land gebruikt om te wonen. De oude Middeleeuwse stad met een doolhof van smalle straatjes is hier nog steeds te vinden. Er wonen tegenwoordig geen mensen meer op het eiland, want het eiland is sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw al vooral een toeristische bestemming. Bekende artiesten en rijke royalty zijn sindsdien op dit luxe paradijsje neergestreken. In 2007 werd het volledige eiland zelfs opgekocht en sindsdien is het een exclusief resort voor de allerrijksten. Het oude straatbeeld met smalle laantjes en kerkjes is bewaard gebleven en nu het sfeervolle decor voor de vakanties van wereldsterren.

Helaas is het resort van Sveti Stefan niet zomaar meer toegankelijk. Toegang is voorbehouden aan de hotelgasten. Maar als je dit exclusieve plekje toch graag wil bezoeken, heb je de kans om een tour over het eiland te krijgen. De kosten hiervoor zijn € 20. Gelukkig is het ook zonder een tour de moeite waard om naar Sveti Stefan te gaan. Zo kan je ook als niet-hotelgast genieten van een van de stranden voor de kust en je kan het viewpoint bezoeken voor een mooi uitzicht op Sveti Stefan. Je vindt dit uitzichtpunt bij de St. Sava-kerk, gelegen op de berg tegenover het eilandje.

Sveti Stefan Montenegro

#6 De zonsondergang bij Fort Mogren

Vanaf de stadsmuur van Budva en vanaf stadsstrand Plaža Ričardova Glava heb je een mooi zonsondergang, maar voor het echt spectaculaire plaatje moet je naar Fort Mogren op een klif vlak naast de oude stad en boven het strand Mogren. Het oude fort Mogren zelf stelt niet bijzonder veel voor, al zie je aan de ruïnes duidelijk dat het ooit een imposant verdedigingswerk moet zijn geweest. De locatie is vooral populair bij toeristen en locals vanwege de mooie zonsondergang.

Fort Mogre is namelijk een prachtig uitzichtpunt op Budva en tijdens de zonsondergang heb je de ondergaande zon in je rug. Dat betekent dat het historische deel van Budva in een mooie oranjerode gloed komt te liggen en je prachtige plaatjes kan schieten van de oude stad. Er staan meerdere bankjes, gericht op dit mooie uitzicht. Kijk af en toe ook zeker over je schouder, want dan zie je de zon ondergaan tegen de grillige kust van Montenegro.

De zonsopkomst kunnen we overigens ook van harte aanbevelen. Wij brachten op deze plek een nacht door in onze camperbus – niet per se een aanrader vanwege de feestende locals op deze plek in de avond en nacht – en zagen in de ochtend de zon ook weer opkomen. Ook dan krijgt de oude stad een mooie gloed over zich en vormt het uitzicht een prachtig plaatje.

#7 Casper Speciality

De leukste en hipste hotspot in de Stari Grad is Casper Speciality. Deze buitenbar heeft veel ontspannend zitjes met schaduw van de bomen. Zeker tijdens de warme zomerdagen is dit een koele oase waar je onder de bomen even tot rust kan komen.

Ook in oktober maakten we dankbaar gebruik van de schaduw van de bomen. Sebastiaan als koffieliefhebber had al direct gespot dat Casper de beste koffiebar van Budva is. Als je zelf uit meerdere bonen en zetwijzen kan kiezen, weet je eigenlijk al dat je er een goede bak kan drinken. In de ochtend raden we je ook aan om naar de menukaart te kiezen. Voor ongeveer € 5 zit je hier goed voor een heerlijk ontbijt.

Later op de dag is Casper niet alleen dé koffiespot van Budva, maar kan je hier terecht voor cocktails, speciaalbier, bites en diner. ’s Avonds gaat de muziek ook wat harder en is dit de leukste plek om ook in de oude stad de dansvloer op te zoeken. Voor het echte uitgaansleven van Budva moet je natuurlijk eigenlijk in de nieuwe stad zijn, maar dit is een leuke optie in het oude centrum.

#8 De jachthaven van Budva

Een van de redenen waarom Budva een populaire kustplaats is geworden, is haar mooie jachthaven. De haven ligt tussen de oude en nieuwe stad en is groot genoeg om mooie zeiljachten en plezierjachten te ontvangen. De aanwezigheid van deze haven bracht meer en meer bezoekers naar de kustplaats in Montenegro en vaak ook het type reizigers dat wat meer geld te besteden had. Het was een van de ingrediënten om Budva uit te laten groeien tot de moderne badplaats die het nu is, inclusief het bruisende uitgaansleven dat tegenwoordig juist veel bezoekers trekt.

Tegenwoordig is de jachthaven vooral een plek om je ogen uit te kijken en de mooie boten te bewonderen. Vooral in het hoogseizoen in de zomermaanden ligt de haven vol met de mooiste vaartuigen om je aan te vergapen.

Budva Marina

#9 De Romeinse ruïnes

De geschiedenis van Budva gaat ver terug en zelfs de Romeinen hebben hun duidelijke sporen in de stad achtergelaten. In het hart van de stad vind je op een plein rondom een grote palmboom wat oude ruïnes van een Romeinse villa. De meest in het oog springende ruïnes vind je echter iets buiten de stadspoort. Daar liggen de restanten van de oude nekropolis.

Tijdens de bouw van een hotel in de jaren ’30 stuitten de bouwers op deze eeuwenoude restanten en inmiddels liggen ze aan de oppervlakte om te bewonderen. Erg veel stelt het niet voor, maar voor geschiedenisliefhebbers staat er een informatiebord bij de Romeinse en Griekse nekropolis om de plek wat meer tot leven te laten komen. Deze begraafplaats uit de Oudheid stamt uit verschillende eeuwen en is voor archeologen daarom een pareltje geweest om meer te leren over de gebruiken en tradities uit die tijd. Veel van de offers die in de graven zijn gevonden, zijn nu te zien in het archeologisch museum van Budva.

Roman ruins Budva

#10 De mooiste stranden bij Budva

Budva is een van de fijnste strandbestemmingen van Montenegro. Met een idyllische ligging aan de Adriatische Zee is het hier heerlijk vertoeven en kan je een groot deel van het jaar de zee in. Wij reisden eind oktober door Montenegro en zelfs toen dook Sebastiaan regelmatig het water in.

Direct naast Budva vind je een aantal uitgestrekte stadsstranden. Greco Beach en Slovenska Plaža liggen voor de nieuwe stad, dus ten noordoosten van het historische centrum. Naast de stadswallen van de Stari Grad vind je op het schiereiland zelf het piepkleine Pizana Beach en tegen de westelijke muren ligt het grotere Plaža Ričardova Glava. Wij raden je echter aan om nog een stuk verder te lopen naar Mogren Beach. Een mooi pad langs een bijzonder ballerina-beeld en door en langs de rotskliffen brengt je naar dit idyllisch gelegen stadsstrand van Budva. Het strand bestaat uit twee delen, gescheiden door rotskliffen waar een route doorheen is gemaakt met een smal bruggetje.

Ook de stranden in de buurt van Budva zijn het bezoeken waard. Zeker met een eigen (huur)auto bezoek je ze makkelijk. Bečići plaža vind je meer naast het oosten en tussen dit lange strand en Sveti Stefan vind je nog meer strandjes. Wij genoten zelf nog twee dagen van Jaz Beach, gelegen ten westen van Budva. Het is vooral bekend vanwege een muziekfestival, maar de rest van het jaar een trekpleister voor strandliefhebbers. Je vindt er zowel een deel zandstrand als kiezelstrand.

Een laatste leuke strandoptie is het eiland Sveti Nikola direct voor de kust van Budva. Vanwege de azuurblauwe zee rondom Sveti Nikola wordt het ook wel het Hawai van Montenegro genoemd. Een korte bootrit brengt je vanaf de stad naar de idyllische stranden van dit eiland. Je vindt er ook een kerkje en voorzieningen zoals restaurants. Je zou overigens ook tijdens eb over een zandrug naar het eiland kunnen lopen, maar wij zouden deze gok persoonlijk niet (zonder gids) wagen.

Beach Budva Montenegro

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: