Mexico

10x wat te doen in Valladolid in Mexico

Wat te doen in Valladolid in Mexico? Genieten van een van de mooiste bestemmingen op het Yucatan-schiereiland! Als wij voor onze reis aan Mexico dachten, zagen wij felblauwe cenotes, kleurrijke stadjes en Maya-ruïnes voor ons. Eigenlijk hadden we het dus over het stadje Valladolid, maar dat wisten we toen nog niet. Het is misschien wel de kleurrijkste stad in Yucatán én een must-visit bezienswaardigheid in Mexico. Lees in deze blog meer over de 10 leukste dingen om te doen in Valladolid in Mexico!

Valladolid | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

Waar ligt Valladolid in Mexico?

Valladolid ligt in het hart van het Yucatán-schiereiland van Mexico, dus in het zuidoosten van het land. Het is een van de leukste plaatsen in de staat Yucatán. Waar de staat bekend staat om haar ondergrondse cenotes, Maya-ruïnes en leuke stadjes combineert precies Valladolid dat alles in zich.

Dit plaatsje ligt op nog geen anderhalf uur rijden van het populaire Tulum of en een kleine twee uur vanaf het bekende Cancún. Zowel Tulum en Cancún vind je langs de populaire Caribische kust van Mexico. Valladolid ligt meer landinwaarts en is dus geen strandbestemming, maar een knus stadje in de Mexicaanse jungle. Deze bestemming hoort zeker op je reisroute door Mexico of reisroute door Mexico, Guatemala én Belize thuis.

Het dichtstbijzijnde vliegveld is de internationale luchthaven van Cancún. Vanuit Nederland is het vrij makkelijk om goedkope vluchten naar Cancún te scoren. We raden je aan om de ADO-bus te nemen, als je kiest voor openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Mexico is met deze comfortabele en schone bussen echt top geregeld. Als je een huurauto overweegt, raden we je aan om onze uitgebreide blog met tips voor een huurauto in Mexico te lezen, want daar zitten wel wat haken en ogen aan.

Overnachten in Valladolid

Als een van de mooiste en meest kleurrijke bestemmingen in Yucatán zit Valladolid vol met de leukste hotels, gezelligste hostels en mooiste luxury hotels. We raden je aan om te kiezen voor een mooie slaapplek in of vlakbij het stadscentrum van Valladolid. Als je met een huurauto rijdt, is het handig om te zoeken op een hotel met een gratis parkeergelegenheid, waarvan je er gelukkig veel kan vinden in de stad.

Booking.com

De mooiste hotels in Valladolid:

 • Hotel Zentik Project met een locatie iets buiten het centrum, maar met twee bijzondere zwembaden om dit goed te maken. Een van de zwembaden bevindt zich in een grot, waarmee dit een van de meest unieke slaapplekken in Valladolid is.
 • Hotel Pasada San Juan met een buitenzwembad, terrassen en tuinen voor een unieke slaapplek en onvergetelijke ervaring. Het prachtige hotel op 5 minuten lopen van het stadscentrum scoort uitsluitend lovende reviews van hotelgasten.
 • Le Muuch Hotel Boutique met een toplocatie vlakbij het centrale plein van Valladolid. Het romantische hotel heeft een buitenzwembad en bar. Voor gasten met een huurauto is het fijn dat je hier gratis kan parkeren.
 • Colonte Hotel Origen voor een kleinschalige accommodatie met een buitenzwembad en prachtig, natuurlijk ontwerp. Het hotel is een tropische oase in Valladolid.
 • Casa Tia met een toplocatie in het hart van het stadscentrum, gevestigd in een schitterend koloniaal pand. In dit hotel komt de kleurrijke en koloniale sfeer van Valladolid perfect samen. De tropische tuin met een klein zwembad maakt het helemaal af.

De bezienswaardigheden van Valladolid op de kaart

Wat te doen in Valladolid

#1 De kleurrijke straatjes van Valladolid

Ik noemde Valladolid niet voor niets kleurrijk. Het stadje staat bekend om haar kleurrijke straatjes met pastelkleurige, koloniale huizen. De beste manier om wat van de stad te zien, is daarom eigenlijk om simpelweg door alle straatjes in het koloniale centrum te dwalen. Sla daarbij in ieder geval de Calle de los Frailes niet over. Door alle kleurrijke panden en leuke restaurantjes is deze straat onze favoriet in Valladolid. De straat loopt vanaf het centrum schuin naar het plein met het San Bernardino-klooster.

Valladolid | Yucutan Mexico | The Orange Backpack
Valladolid | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#2 Bezoek de lokale markt van Valladolid, Mexico

Wil je het echte lokale leven van een land leren kennen? Dan is de markt altijd een goed startpunt. Ook in Valladolid is de markt een fascinerende plek om wat van het land en de cultuur te zien. Er wordt werkelijk alles verkocht. Van kleding tot groente en van speelgoed tot bloemen. Voor een goedkope lunch of snack moet je ook hier zijn. De stalletjes verkopen lokale gerechtjes voor een klein prijsje.

#3 De helderblauwe cenotes van Valladolid

Vallodalid ligt middenin het epicentrum van alle cenotes van Mexico. Cenotes zijn een ondergrondse waterpoelen met felblauw water, vissen en veel mysterie. Ze zijn vrijwel allemaal ondergronds met elkaar verbonden, maar dat stelsel is nog steeds niet goed in kaart gebracht. Wij snappen wel waarom de Maya’s deze plekken zagen als poort naar de onderwereld en dus als heilige plekken! Wist je dat in veel cenotes ook offers van Maya’s zijn gevonden? Ja, ook menselijke offers.

Leestip: tips voor de mooiste cenotes van Mexico, inclusief een kaart met álle cenotes.

Rondom Vallodalid vind je tientallen van dit soort bijzondere plekken ondergrondse meren. Als je een huurauto hebt, zijn ze allemaal gemakkelijk te bereiken. Maar ook zonder auto kan je er met een scooter of een fiets vrij makkelijk komen. De bekendste cenotes rondom Valladolid:

 • Cenote Suytun, bekend door instagram vanwege dat iconische en fotogenieke plateau onder een lichtstraal
 • Cenotes X’keken en Samula die vlakbij elkaar op hetzelfde terrein liggen en je met eenzelfde ticket kan bezoeken.
 • Cenota Oxman, een open cenote met wortels die dramatisch naar beneden hangen en die je zowel met een huurauto als fiets kan bereiken.
 • Cenote Zaci middenin Valladolid zelf, dus perfect als je geen eigen vervoer hebt.
Cenote Valladolid Mexico

#4 Het centrale plein Parque Francisco Canton

Niet te missen is ook het centrale plein in Valladolid – Parque Francisco Cantón – waar het heerlijk people watching is. Haal ergens wat lunch of een snack bij een van de kraampjes in het park en ga op een van de bankjes zitten om volop te genieten van het lokale leven in Valladolid. Direct naast het plein staat ook de belangrijkste kerk van de stad, de Iglesia de San Servacio, die ook zeker een bezoekje waard is.

Valladolid | Yucutan Mexico | The Orange Backpack

#5 De lichtshow op het San Bernardino-klooster

Ieder avond om 9.00u wordt een kleurrijke lichtshow op de buitenmuren van het San Bernardino-klooster geprojecteerd. Het is gewoon buiten in dit park, aan het einde van de Calle de los Frailes, en je hoeft dus ook geen entree te betalen. Wij kwamen hier helaas pas achter na onze overnachting in Valladolid, toen we langs het klooster liepen. Zo jammer, want de foto’s online zien er spectaculair uit! Overigens kan je het klooster natuurlijk ook overdag bezoeken. Je verkent het kloostercomplex dan van binnen.

#6 De leukste koffiespots en restaurants in Valladolid

Voor een klein stadje als Valladolid barst het hier van de leuke koffiespots en restaurants. De leukste opties vind je aan de Calle de los Frailes. Een greep uit onze favorieten?

 • KuxTal Galeria, een kleurrijke winkeltje annex koffiespot met maar 2 tafeltjes
 • Le Ka’at, een heerlijk vegan restaurant Le Ka’at dat net was geopend tijdens ons bezoek
 • Con Kafechito voor koffie met lekkers
 • Elela voor een duurzame hotspot
 • Burrito Amor voor de beste burrito’s in town

Wat te doen vanuit Valladolid

#7 Chichén Itzá, het wereldwonder van Mexico

De beroemdste Maya-site van Mexico is zonder twijfel Chichén Itza. Het wordt zelfs een van de zeven wereldwonderen genoemd. Je hebt in je reisvoorbereidingen ongetwijfeld plaatsjes gezien van de grootste tempel van dit complex, de piramide El Castillo. Maar Chichén Itzá is meer dan alleen deze beroemde piramide. Het volledige complex is onwijs groot! Zo zijn er tientallen andere Maya-bouwwerken en heb je er ook een voor de Maya’s belangrijke cenote waar mensenoffers werden gebracht. Vanaf Valladolid maak je makkelijk een dagtrip naar de Maya-tempels van Chichén Itzá, want je bent er met je huurauto al in 40 minuten en er worden talloze georganiseerde excursies aangeboden in de stad.

Tip: de hoofdtempel van Chichén Itzá, El Castillo, mag je helaas niet beklimmen. Maar andere piramides in Yucatan, zoals die bij Coba, mag je wel op!

Chichen Itza Mexico

#8 De Maya-ruïnes van Ek’Balam

Off the beaten track Ek’Balam ligt op maar een half uur rijden van Valladolid. Ook hier kan je Maya-ruïnes verkennen, maar dan zonder toeristenmassa’s. Anders dan El Castillo van Chichén Itzá mag je hier het grootste bouwwerk wel beklimmen voor een goed uitzicht over de rest van het complex en de groene jungle. Erg groot is het niet – het laat zich niet vergelijken met Chichén Itzá of Tikal in Guatemala – maar er komen nog altijd nieuw opgegraven en gerestaureerde tempels bij.

Ek Balam Mexico

#9 Bewonder de roze meren en flamingo’s in Las Coloradas

Ten noorden van Valladolid, Mexico vind je een prachtig natuurfenomeen in het reservaat Parque Natural Ria Lagartos aan de kust: de roze meren in Las Coloradas. Flamingo’s zijn de belangrijkste reden voor veel reizigers om het park te bezoeken en er worden dan ook veel boottochtjes aangeboden om ze te spotten. Niet nodig, want je ziet ze ook gewoon als je langs de roze meren rijdt of wandelt!

Maar die roze meren waren wat ons naar Las Coloradas trok. Wist je dat de flamingo’s en de meren om dezelfde reden roze zijn? Specifieke algen en plankton kleuren het water zo roze, zeker als het water meer en meer verdampt en de concentratie algen hoger wordt. Diezelfde algen horen bij het voedingspatroon van de flamingo’s. Bij de ingang van het plaatsje Las Coloradas sla je direct rechtsaf om bij de ingang te komen van de grootste meren. Dat kan alleen met een lokale gids. Als je iets verder rijdt, zie je de roze meren gewoon langs de weg liggen en kan je een stop maken en er zelf naartoe lopen.

#10 Het gele stadje Izamal

Waar je in Valladolid een straatbeeld hebt met alle kleuren van de regenboog, staat naburig Izamal bekend als het gele stadje van Mexico. Het plaatsje ligt op de route naar Chichen Itza en is dus een goede optie om met de Maya-ruïnes te combineren op één dagtrip. Het vrolijke en gele straatbeeld is een prachtig gezicht en een van de leukere bezienswaardigheden vanuit Valladolid. Sla ook zeker het klooster Convento de San Antonio de Padua niet over voor een prachtig monument in de kleur geel.

Tip: onderweg passeer je ook nog het minidorp Uayma. Het plaatsje stelt niet hel veel voor, maar heeft wel een bijzonder fotogenieke kerk – de Santo Domingo de Guzman – die een korte stop waard is.