Backpacken in Mexico, Guatemala en Belize: reisroute en tips

Mexico, Belize en Guatemala combineren om de ultieme backpackroute door Midden-Amerika te creëren, was het beste idee dat we afgelopen winter hadden. We backpackten door de drie de landen en bezochten onderweg Maya-tempels, Caribische stranden, kleurrijke steden en exotische jungle. We zouden een paar wijzigingen aanbrengen als we deze rondreis door Midden-Amerika ooit nog eens over zouden doen, dus we weten ook precies wat voor jou de ultieme reisroute naar Mexico, Belize en Guatemala zou zijn en zullen je er alles over vertellen in deze blog.

Lees meer over deze landen:

Waarom backpacken in Mexico, Guatemala en Belize?

De geografische locatie van de drie landen is natuurlijk de belangrijke reden om de drie in één rondreis door Midden-Amerika te combineren. Belize ligt ingeklemd tussen het zuiden van Mexico en Guatemala. Wist je dat de grens tussen Belize en Guatemala niet eens wordt erkend door Guatemala en Guatemala claimt dat Belize bij het land hoort? Daarom zul degrens tussen de twee meestal zien als een stippellijn en geen doorgetrokken lijn. Volgens Guatemala is Belize dus niet eens een ander lang, maar juist het Caribische deel van Guatemala.

Belize, Mexico en Guatemala delen ook een gemeenschappelijke geschiedenis. Het zijn de drie landen waar vroeger de Maya’s woonden. De Maya-cultuur was geen grote centraal georganiseerde bevolking, maar ze leefden kleinere stadstaten zoals Tikal (nu Guatemala), Caracol (Belize) en Calakmul (Mexico) verspreid over de drie Midden-Amerikaanse landen. De landsgrenzen van nu hebben mensen later bedacht en scheiden eigenlijk nauw verwante gebieden, allemaal gevuld met jungle, Maya-piramides, kleurrijke steden en stranden.

Calakmul in Yucatan, Mexico | Maya tempels | De oranje rugzak

Zo plan je een rondreis naar Mexico, Belize en Guatemala

Allereerst: bepaal hoeveel reistijd je hebt voor je Midden-Amerikareis. Je zou een half jaar kunnen besteden aan het verkennen van Guatemala, Belize en Mexico, maar we vermoeden zo dat dat niet jouw planning is.

Drie weken zou het minimum zijn voor een reis naar deze drie landen, maar je kunt er ook voor kiezen om die drie weken alleen in Mexico of in Guatemala en Belize door te brengen. Twee maanden vinden wij de beste reistijd om de landen stuk voor stuk echt goed te kunnen verkennen. Daarom geven we je in deze blog niet één reisroute door Mexico, Belize Guatemala, maar twee: een route van 3 weken en een meer uitgebreide versie van 2 maanden.

Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala

Rondreis van 2 maanden door Guatemala, Mexico en Belize

Als je 2 maanden de tijd hebt voor deze reis, zouden wij kiezen voor een retourvlucht vanaf dezelfde luchthaven. Dat deden wij overigens niet, maar hadden we veel praktischer gevonden. Dat soort vliegtickets zijn doorgaans goedkoper dan tickets met een ander begin- en eindpunt. En de geografische vorm van de landen maakt een rondreis ook makkelijk: je kan eenvoudig een rondje maken en terugkomen op hetzelfde punt. Kies Guatemala-Stad of Cancun in Mexico als je startpunt, aangezien deze steden de grootste luchthavens hebben en dus de meeste keuzes voor (goedkopere) tickets. Wij beginnen deze reisroute van 2 maanden in Guatemala-Stad.

Je kunt deze reis maken met het openbaar vervoer, maar ook met een huurauto. Omdat de reis op dezelfde plaats begint en eindigt, kunt je jouw huurauto precies daar afgeven waar je deze hebt opgehaald. Let er wel op dat je een auto huurt die je ook de grens over mag nemen; wij hebben begrepen dat dit niet altijd een optie is van Guatemala naar Belize bijvoorbeeld. Check dit vooraf goed.

Dag 1: Guatemala City

Overweeg na aankomst in Guatemala-Stad een dag hier door te brengen. De meeste reizigers zetten hun reis meteen voort, omdat de hoofdstad van Guatemala te gevaarlijk zou zijn om te bezoeken. We besloten het anders te doen en bleven wel een dag in Guatemala City. We raden je zeker aan hetzelfde te doen, want Guatemala-Stad heeft genoeg te bieden om je minstens een dag te vermaken, terwijl we ons helemaal niet onveilig voelden. Lees meer over veiligheid en de leukste dingen om te doen in Guatemala-Stad.

Dag 2-3: Rio Dulce en Livingston

Neem op dag 2 de bus naar Rio Dulce in Guatemala en breng zowel die dag als de volgende dag door in het gebied van Rio Dulce-rivier. We raden je aan om de rivierjungle vanaf het water te verkennen met een boot- of kanotocht en in een jungleboetiekhotel of hostel te slapen.

Livingston | Rio Dulce Guatemala | De oranje rugzak
Rio Dulce Guatemala | De oranje rugzak

Dag 4-5: Punta Gorda in Belize

Je steekt jouw eerste grens vroeg in de ochtend van dag 4 over. Neem de boottaxi van Livingston naar Punta Gorda, of rijd met jouw huurauto vanuit Rio Dulce de grens over. Je verlaat Guatemala nu dus al al, maar je komt hier de laatste weken ook terug. Je hebt dag 4 en 5 om te genieten van het Punta Gorda-gebied met zijn watervallen, jungle en kleine Maya-tempels. Wij sliepen hier in een heerlijke off the grid plek in de jungle van Punta Gorda, en schreven daarover onze Hickatee Cottages-blog.

Hickatee Cottages | Punta Gorda | TheOrangeBackpack.nl

Dag 6-8: Placencia of Hopkins

Tijd om naar het strand te gaan! Kies Placencia of Hopkins voor een paar dagen op het Caribische strand. Niet alleen om te relaxen en luieren onder de palmbomen, want je wilt het snorkelen of duiken bij het Great Belizean Reef niet missen. Lees meer over de leukste dingen om te doen in Hopkins, zoals hiken in het nabijgelegen Cockscomb Jaguar Reserve.

Dag 9-13: San Ignacio

San Ignacio was onze favoriete plek in Belize. Deze junglestad combineert de relaxte stadssfeer van Belize met jungle en de oude Maya’s. San Ignacio is de perfecte uitvalsbasis voor de beroemde guided Actun Tunichil Muknal-tour (of korter: de ATM-tour) waarbij je een oude Maya-grot bezoekt. Maar vanaf San Ignacio verken je ook de Maya-ruïnes van het nabijgelegen Xunantunich en Cahal Pech en het meer afgelegen Caracol. San Ignacio heeft prima budgetaccommodaties, maar als je er het reisbudget voor hebt, boek dan zeker een bucketlist-overnachting in Ka’ana Resort.

We raden je ook aan om vanaf San Ignacio een dagtour naar Tikal in Guatemala te doen om een van de beroemdste Maya-ruïnes in Midden-Amerika te bezoeken. Als je genoeg tijd en energie hebt, kun je onderweg ook een stop maken bij de minder bekende, maar net zo grootse Yaxha-ruïnes voor de meest magische zonsondergang vanaf de top van een oude piramide.

Dag 14-17: Caye Caulker of San Pedro, Ambergris

Ga naar Belize City voor de ferry naar Caye Caulker of San Pedro op Ambergris Caye. Laat de keuze voor een van deze twee Caribische eilanden afhangen van je reisbudget. Caye Caulker is de meer budgetvriendelijke eilandbestemming van Belize, maar Ambergris biedt de mooiste luxe resorts mét bijpassend prijskaartje. Beide eilanden zijn geweldig om te snorkelen en duiken. Duikers worden sterk aanbevolen te duiken in de beroemde Blue Hole, een van de bucketlist-duiktrips ter wereld. Ben je geen duiker, dan kan je ook een geweldige fly-over maken. Lees meer over Caye Caulker in onze blog over de leukste dingen om te doen op Caye Caulker, inclusief de beste plekken voor cocktails bij zonsondergang.

Snorkelen | Hopkins | Belize | De oranje rugzak
Caye Caulker | Belize | De oranje rugzak

Dag 18-22: Bacalar en Calakmul

Neem de snelle ferry van Caye Caulker of Ambergris naar Mexico – of ga terug naar Belize voor je huurauto en rijd zelf richting de grens – en ga richting Laguna Bacalar. Dit Mexicaanse meer staat bekend als het meer met zeven tinten blauw. Het is een van de meest idyllische bestemmingen in Yucatán, Mexico. Geniet van de magische zonsopkomsten, heerlijk eten in de stad Bacalar en kanoën of boottochten op het meer. Lees onze Bacalar-gids voor meer informatie over deze must-visit bestemming in Mexico.

Bacalar is ook de perfecte uitvalsbasis voor een dagttrip naar het eeuwenoude Maya-imperium Calakmul. Of nog beter: ga er laat in de middag heen, overnacht dichtbij de ingang en bezoek Calakmul in de vroege ochtend zoals wij deden. Calakmul heeft de hoogste piramides van Mexico en je mag deze ook echt beklimmen, anders dan in Chichen Itza.

Meer van Bacalar | Yucutan Mexico | De oranje rugzak

Dag 23-25: Tulum

Ga verder naar het noorden naar de beroemde badplaats Tulum. Deze extreem populaire bestemming in Mexico heeft twee gezichten: het resort-bezaaide en instagrambare Tulum strand en het centrum van Tulum Pueblo met meer budgetvriendelijke accommodatie en geweldige restaurants. Beide zijn populair bij toeristen en zijn gevuld met hotels, restaurants en winkels. Je kunt beide bezoeken door een fiets te huren, wat betaalbaar is en de beste manier om Tulum te verkennen. Lees meer over deze must-visit-bestemming in onze Tulum-city guide.

Tulum is ook je eerste kans om een cenote in Mexico te bezoeken, maar er zullen meer stops zijn op deze reisroute in de buurt van de beste cenotes in Yucatán. De Tulum-cenotes zijn erg populair, omdat ze dicht bij de stad liggen en je ze gemakkelijk kunt bereiken met een huurfiets. Een andere populaire attractie in Tulum zijn de Maya-ruïnes van Tulum aan de kust, of maak een dagtocht naar de minder bezochte Coba-tempels.

Dag 26-29: Cozumel, Isla Holbox of Isla Mujeres

Voeg een van de Yucatán-eilanden toe aan je rondreis door Mexico, Belize en Guatemala: kies tussen Cozumel, Isla Holbox of Isla Mujeres. Ze zijn allemaal erg populair bij toeristen en hebben heerlijke stranden. Wij hebben zelf gekozen voor Isla Cozumel, omdat dit het enige eiland is waar je met je huurauto naartoe kunt, en het ligt dichtbij onze vorige bestemming Tulum. Overigens slaan we Playa del Carmen en Cancun over op deze reisroute. We vinden dat er andere minder toeristische strandbestemmingen zijn in zowel Belize als Mexico die veel meer de moeite waard zijn om te bezoeken.

Isla Cozumel | Yucatan Mexico | De oranje rugzak

Dag 30-33: Valladolid en Chichen Itza

Reis door naar Valladolid, een van de kleurrijkste steden in Yucatán. Het is een prima uitvalsbasis om de mooiste cenotes en de roze meren van Mexico te bezoeken, maar ook de bekende Maya stad Chichen Itza ligt hier om de hoek. Je kunt zelf een dagtrip organiseren en je tickets voor Chichen Itza alvast van te voren kopen. Lees onze city guide voor Valladolid om meer te weten te komen over dit kleurrijke stadje in Yucatán en bekijk onze kaart met alle cenotes in Mexico inclusief tips om er zelf een te vinden.

Dag 34-36: Mérida

Een van de grotere steden op het schiereiland Yucatán in Mexico is Mérida. Het is een van onze favoriete bestemmingen in Mexico vanwege de felgekleurde straten met Volkswagen-kevers, het even kleurrijke straatleven, gratis musea, de lokale cultuur en al die geweldige plekken om te eten. Blijf hier een paar dagen en verken ook de vele nabijgelegen cenotes. We schreven een uitgebreide blog over Mérida in Mexico met de beste dingen om te doen en te zien.

Dag 37-39: Campeche

Valladolid, Mérida en Campeche worden alle drie genoemd als de mooiste steden in Yucatán, dus Campeche kan niet ontbreken als volgende stop op deze reisroute. De ommuurde oude stad is veel kleiner dan de andere twee steden op je route, maar nog kleurrijker en knusser. Blijf een paar dagen om te genieten van de zonsondergangen vanaf de Malecon, wandel over de oude stadsmuren, bezoek de botanische tuin en tel de Volkswagen-oldtimers in de straten. Lees meer in onze blog over Campeche.

Campeche | Yucutan Mexico | De oranje rugzak

Dag 40-42: Palenque

Het is tijd om de Yucatán-peninsula te verlaten en naar de junglestaat Chiapas in Mexico te gaan. De stad Palenque is onze eerste stop. Palenque staat bekend om de vele watervallen in de omgeving en de oude Maya-ruïnes. We schreven een blog over waar je kunt overnachten in Palenque en hoe je de mooiste watervallen kunt vinden en een blog over hoe we onder de indruk waren van de ruïnes van Palenque nadat we de weken ervoor al tientallen andere ruïnes hadden bezocht, inclusief veel praktische tips voor je bezoek.

Palenque Maya-site | Yucutan Mexico | De oranje rugzak
Palenque watervallen | Yucutan Mexico | De oranje rugzak

Dag 43-45: San Cristobal

San Cristobal de las Casas is je volgende stop op deze rondreis door Belize Guatemala en Mexico. Het is een van de weinige autovrije Mexicaanse steden, waardoor de leuke straatjes nog fijner zijn om te verkennen. Een wandeling door de oude stad is een van de hoogtepunten van je bezoek, maar je wilt de kathedraal en de Mayamarkten ook zeker zien en een guided tour boeken naar de indrukwekkende Canon del Sumidero.

San Cristobal de las Casas Mexico

Dag 46-48: Quetzaltenango, Guatemala

We gaan terug naar Guatemala voor de laatste weken van deze reis en beginnen in Quetzaltenango, ook wel bekend als Xela. Het is de op een na grootste stad van Guatemala. Toch komen er niet veel reizigers, waardoor het een minder toeristische stop op je reisroute is. Xela staat bekend om de geweldige hikes in de omgeving, zoals een hike naar de actieve Santiaguito-vulkaan of naar de Tujimal, de hoogste vulkaan in Midden-Amerika. Je kan ook kiezen voor een meerdaagse hike naar je volgende stop, Lake Atitlan.

Hoofdplein | Quetzaltenango | Guatemala
Uitkijkwandeling Santiaguito | Monte Verde Quetzaltenango | Guatemala

Dag 49-51: Laguna Atitlan

Lake Atitlan is een van de meest populaire bestemmingen in Guatemala. Het meer is omgeven door vulkanen en schattige dorpjes. Hoewel de dorpjes bij Atitlan klein zijn, moet je hier geen lokale dorpssfeer verwachten. Het is een echte toeristentrekpleister. De Atitlan-dorpen trekken allemaal een heel ander type reizigers: San Pedro is populair bij jonge feestende backpackers, San Marcos staat bekend om zijn yoga- en hippiesfeer en Panajachel is de grootste en drukste stad. We vonden het heerlijk om in het kleine, relaxte San Marcos te slapen en vanuit daar de andere dorpjes te bezoeken met de waterbus. Lees onze blog over Lake Atitlan en San Marcos voor al onze tips én de leukste adresjes.

Dag 55-59: Antigua de Guatemala

We hebben een van de beste bestemmingen in Midden-Amerika bewaard voor de laatste dagen van je reis: een bezoek aan Antigua de Guatemala. Het is een van de meest populaire plaatsen in Guatemala, maar toch helemaal niet overvol. De kleurrijke met kinderkopjes geplaveide straten, de geweldige restaurants en het beklimmen van de nabijgelegen vulkanen zijn de beste manier om uw reis te beëindigen.

We bleven meer dan een week in Antigua, genoten van het stadsleven van Antigua en kampeerden op twee vulkanen in de buurt. Lees onze city guide over Antigua en onze blogs over de boomcabins van Earth Lodge, het beklimmen van de Acatenango-vulkaan en kamperen op de actieve Pacaya-vulkaan.

Antigua | Guatemala
Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala

Dag 60: Guatemala-Stad

Ga terug naar Guatemala-Stad om terug naar huis te vliegen. Dit is het einde van je reis.

Kippenbus | Quetzaltenango | Guatemala

Rondreis van 3 weken door Guatemala, Mexico en Belize

Als je deze landen drie weken lang verkent, zul je natuurlijk keuzes moeten maken. We hebben veel plaatsen bezocht in de twee maanden dat we in Belize, Guatemala en Mexico rondreisden, dus we kunnen de perfecte selectie van bestemmingen voor jou maken. We raden je aan om een route te maken van Guatemala City naar Cancun – of juist andersom – om het meeste uit je reistijd in Midden-Amerika te halen.

Dag 1-3: Guatemala-Stad en Antigua

Ga na aankomst in Guatemala City rechtstreeks met een openbare bus, taxi of Uber naar Antigua. Maak een vulkaanhike en wandel door de met kleurrijke straten van Antigua. Lees onze city guide over Antigua en onze blogs over de boomcabins van Earth Lodge, het beklimmen van de Acatenango-vulkaan en kamperen op de actieve Pacaya-vulkaan.

Antigua | Guatemala

Dag 4-5: Laguna Atitlan

Overnacht in een van de Atitlan-dorpen om te genieten van het mooiste meer van Guatemala. Deze populaire bestemming is de perfecte plek voor luxe boetiekhotels, een yoga-retraite of souvenirs kopen op lokale markten. Lees onze blog over San Marcos voor meer informatie over ons favoriete dorp aan het Atitlan-meer.

San Marcos de Atitlan | Lago de Atitlan | Guatemala | De oranje rugzak

Dag 6-8: Flores en Tikal

Bereid je voor op een lange busrit rechtstreeks naar Isla de Flores, een klein schiereilandstadje aan het Lago Petén Itzá-meer. Het meest populaire om te doen vanuit Flores is een dagtrip naar de beroemde Tikal-piramides, al arden we je ook aan om de minder bezochte Yaxha-ruïnes te bezoeken.

Dag 9-11: San Ignacio in Belize

San Ignacio was onze favoriete bestemming in Belize. Deze junglestad combineert de relaxte stadssfeer van Belize met jungle en de oude Maya-cultuur. Het meest populair is een bezoek aan een oude Maya-grot met de ATM-tour (Actun Tunichil Muknal), maar je kunt ook het nabijgelegen Xunantunich en Cahal Pech en het afgelegen Caracol bezoeken.

Xunantunich Belize | De oranje rugzak

Dag 12-15: Caye Caulker of Ambergris Caye

Kies voor het luxe Ambergris Caye of budgetvriendelijke Caye Caulker voor een aantal stranddagen in het Caribisch gebied. Snorkelen in het Great Belizean Reef of duiken bij de beroemde Blue Hole moet in ieder geval op je verlanglijstje. Lees meer over Caye Caulker in onze blog over de leukste dingen om te doen op Caye Caulker.

Dag 16: Laguna Bacalar

Neem de snelle ferry van Caye Caulker of Ambergris naar Mexico en maak een eerste stop in Bacalar. Dit Mexicaanse meer staat bekend als het meer met zeven tinten blauw. Het is een van de meest idyllische bestemmingen in Yucatán, Mexico. Geniet van de magische zonsopkomsten, heerlijk eten in de stad Bacalar en kanoën of boottochten op het meer. Lees onze Bacalar-gids voor meer informatie over deze must-visit bestemming in Mexico.

Meer van Bacalar | Yucutan Mexico | De oranje rugzak

Dag 17-18: Tulum

Het populaire Tulum is een must om te bezoeken op elke reis naar Mexico, Belize, Guatemala. Geniet van de toeristische hotspots, witte zandstranden, magische cenotes en Maya-ruïnes van Tulum. Lees meer over deze must-visit-bestemming in onze Tulum-city guide.

Tulum Beach | De oranje rugzak

Dag 19-20: Valladolid en Chichen Itza

Ga naar het nabijgelegen kleurrijke Valladolid om te genieten van een van de mooiste steden van Mexico. Het is een uitstekende uitvalsbasis om de beroemde Maya-stad Chichen Itza en de nabijgelegen cenotes te bezoeken. Lees onze city guide voor Valladolid en bekijk onze kaart met alle cenotes in Mexico inclusief tips om er zelf een te vinden.

Valladolid | Yucutan Mexico | De oranje rugzak

Dag 21: Cancún

Sluit de rondreis af in Cancún om vanaf de internationale luchthaven naar huis te vliegen. We raden deze toeristische en te dure bestemming zelf niet aan, dus breng hier niet te veel tijd door.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: