Nederland

10 meest bijzondere museums in Nederland

Nederland is veel museums rijk, maar sommige zijn weer net wat meer uniek dan anderen. Zo hebben we natuurlijk tal van musea met kunst en oude meesters, maar er is er maar eentje met enorme dinoskeletten. Of met Egyptische mummies. Of in de vorm van een menselijk lichaam. Kom eens uit je comfort zone met deze bijzondere museums in Nederland.

Lees ook:

Museum Voorlinden | bijzondere museums Nederland

10x bijzondere musea in Nederland

#1 Museum Voorlinden

Wassenaar Website | Museum Voorlinden vlakbij Den Haag is volledig gewijd aan hedendaagse kunst. Er zijn wisselende tentoonstellingen, maar ook een vaste collectie met gave werken. Zoals het kunstwerk Leandro Erlich’s Swimming Pool waar je onder het wateroppervlak kan lopen. Of een reusachtig kunstwerk van een ouder echtpaar op het strand dat eruit zicht alsof het echte mensen zijn, maar dan reuzen. Of een spiraalvormig doolhof waarbij je niet in het midden eindigt, maar mysterieus genoeg weer naar buiten wandelt. Het particuliere museum ligt op een landgoed in Wassenaar, dus op fietsafstand van Den Haag Centraal Station.

#2 Kröller-Müller Museum

VeluweWebsite | Er zijn veel musea in Nederland op prachtige locaties te vinden, maar geen enkele is zo mooi als het Kröller-Müller. Dit museum ligt middenin het Nationaal Park Hoge Veluwe, dus een bezoekje aan het natuurgebied is een must. Je kan hier gratis witte fietsen pakken om vanaf de parkentree naar het museum te fietsen en verder door het park. Het museum zelf is ook zeker de moeite waard. Het is het restant van de privécollectie van het markante echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller, grote liefhebbers van moderne kunst en met name het werk van Vincent van Gogh. Tip: koop online een combinatiekaart voor zowel het park als het museum.

Lees meer: onze blog over de leukste dingen om te doen op de Veluwe.

#3 Automuseum Louwman

Den Haag | Website | De familie Louwman spaart al eeuwenlang bijzondere auto’s en dat heeft geleid tot een uniek museum in Nederland. Het automuseum laat de geschiedenis zien van paard met wagen en de allereerste auto’s tot nu. Maar er zijn ook veel bijzondere exemplaren te zien, zoals auto’s van Prins Bernhard, uit een James Bond-film of in de vorm van een zwaan uit de collectie van een Indiase maharadja (de ‘Swan Car‘).

#4 CORPUS

Leiden | Website | Corpus geeft je een inkijkje in je eigen lichaam. In een tour van bijna een uur reis je door een enorm menselijk lichaam. Met een compleet gezin in een mond staan of door de menselijke darmen wandelen is een barre, maar ook nog eens leerzame ervaring.

#5 Openluchtmuseum Arnhem

Arnhem | Website | Veel museums in Nederland laten je terugreizen in de tijd, maar niet zoals het Openluchtmuseum Arnhem. Geen vitrines met antieke voorwerpen of muren voor historische kunst, maar een enorm museumterrein met historische dorpjes, antieke boerderijen en oud-Hollandse snoepwinkels. Dit museum is het hele jaar door geopend, met in de winter sfeervolle verlichting, de mogelijkheid om te schaatsen en een wintermarkt.

#6 Naturalis

Leiden | Website | Als je oog in oog wilt staan met een dinosaurus in Nederland, moet je bij Naturalis zijn. Geen echte dino als in Jurassic Park, maar metershoge dinosaurusskeletten. Dit bijzondere museum heeft miljoenen natuurobjecten: van opgezette dieren tot eindeloze rijen vlinders en insecten. Maar het meest uniek is natuurlijk de dinosauruscollectie. Een grote zaal is gevuld met skeletten, waarvan de grootste metershoog boven je uit zal torenen: de enorme T-rex met de naam Trix.

Lees meer: tips voor een stedentrip naar Leiden

#7 Paleis op het Loo

Apeldoorn | Website | Wist je dat Nederland tientallen kastelen rijk is die open zijn voor bezoekers, maar er maar een paar museumpaleizen zijn? Paleis Het Loo in Apeldoorn is misschien we de bekendste met tientallen ingerichte zalen uit vervlogen tijden. Honderden jaren woonden de Oranjes in het paleis en dat paleis vertelt nu als museum hun geschiedenis. De laatste bewoners waren Koningin Wilhelmina en Juliana. Uit hun tijd staan ook prachtige oldtimers tentoongesteld in de Koninklijke Stallen van Het Loo, naast de historische koetsen. Het paleis wordt op dit moment grootschalig verbouwd en is in 2021 weer geopend.

#8 Rijksmuseum van Oudheden

Leiden | Website | Dit museum in Leiden gaat pas echt diep terug in de tijd en heeft collecties met oudheden van de Romeinen, Grieken én Oude Egyptenaren. Vooral de Egyptische zalen maken dit museum een van de meer bijzondere in Nederland: het is de enige plek in Nederland waar je mummies kan zien! Zo is het even alsof je op rondreis in Egypte bent.

#9 Panorama Mesdag

Scheveningen | Website | Historische schilderijen bekijken klinkt misschien niet bijzonder. Maar wat als we vertellen dat het gaat om een rond panoramaschilderij? Hendrik Willem Mesdag schilderde in 1881 dit panorama van Scheveningen. Het resultaat is een enorm schilderij van 14 meter hoog en 120 meter ‘breed’. Bij een museumbezoek sta je in het midden van dit ronde schilderij en is het even alsof jij ook in de negentiende eeuw op de Scheveningse duinen staat.

#10 Spoorwegmuseum

Utrecht | Website | Geen vitrines met oude voorwerpen, maar een levensecht treinstation, unieke treintoestellen en stoomlocomotieven en bijzondere attracties. De beleving begint al bij de entree, want dat is het oude Maliebaanstation uit 1874. Het treinmuseum heeft voor kinderen leuke activiteiten en interactieve attracties, maar wij vinden het Spoorwegmuseum ook voor volwassenen erg bijzonder én een beleving.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: