De 10 leukste musea in Amsterdam

Je vindt zonder twijfel de leukste musea in Amsterdam. Als je ergens veel musea vindt, dan is het wel in onze hoofdstad. Waar veel toeristen Amsterdam misschien bezoeken voor de coffeeshops en de Wallen, komen wij er op een weekendtrip om het museum in te duiken. Inmiddels hebben we een top 10 met de beste museums in Amsterdam om te bezoeken, waaronder de beroemde higlights maar ook de minder bekende pareltjes.

Rijksmuseum Amsterdam | Beste museums in Amsterdam

De 10 leukste musea in Amsterdam

#1 Ons’ Lieve Heer op Solder

Historisch | Website | Toen het in het protestantse Nederland niet was toegestaan om in het openbaar het katholieke geloof uit te oefenen, werden schuilkerken in de woonhuizen aan de grachten gebouwd. Veel daarvan zijn met de komst van echte katholieke kerken verdwenen, maar dat geldt niet voor deze schuilkerk op de Wallen. Het museum laat niet alleen de bijzondere kerk op de zolder van het grachtenpand zien, maar geeft ook een inkijkje in het leven in de Gouden Eeuw.

#2 Stedelijk Museum Amsterdam

Moderne kunst | Website | Het Stedelijk is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amsterdam. ‘De Badkuip’ – zoals Amsterdammers de futuristische aanbouw aan het historische museumpand ook wel noemen – is te vinden tussen de andere grootheden aan het Museumplein. Het heeft een indrukwekkende vaste collectie gehuisvest, maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen te zien.

#3 Hermitage Amsterdam

Historische kunst | Website | De Amsterdamse Hermitage is een dependance van het wereldberoemde museum uit Sint Petersburg. In wisselende tentoonstellingen wordt een inkijkje gegeven in de Russische depots. Er zijn altijd minstens twee grote tentoonstellingen te zien en deze wisselen halfjaarlijks. De Hermitage is trouwens gevestigd in een pand waar vroeger een rusthuis voor ouderen te vinden was. Wie goed speurt, zal ook de oude keuken en Diaconessenkamer nog vinden!

#4 Rijksmuseum

Historische en moderne kunst | Website | Het Rijksmuseum is waarschijnlijk het beroemdste en meest bezochte museum van Nederland. Het pand is zelf een kunstwerk op zich, maar wat dacht je van de wereldberoemde Nachtwacht? Het melkmeisje of het meisje met de parel? De enorme kunstverzameling is indrukwekkend. Een gids of audiotour kan je erdoorheen leiden, maar veel origineler is de teekentour waarbij je je tijdens een tekenworkshop verdiept in de kunst. Bekijk alle actuele tours.

#5 Koninklijk Paleis op de Dam

Historisch | Website | Herinner je de troonsafstand van (toen nog) Koningin Beatrix? Of De Kus van Máxima en Willem-Alexander? Het Koninklijk Paleis is het decor van veel historische gebeurtenissen geweest. Als het paleis op de Dam niet wordt gebruikt door de koninklijke familie voor staatsbezoeken of andere officiële gebeurtenissen, kan jij er een kijkje komen nemen. Vergaap je aan de indrukwekkende architectuur en laat de audiotour je bijpraten over de geschiedenis van Amsterdam en de Oranjes.

#6 Museum Willet-Holthuysen

Historisch | Website | Lonken de prachtige grachtenpanden naar je? En vraag je je af hoe de grachten er wel niet uit moeten hebben gezien in de tijd dat ze werden gebouwd? Er zijn een paar grachtenpanden ingericht als museum en het Museum Willet-Holthuysen is daar misschien wel een van de mooiste van. Het zeventiende-eeuwse pand aan de Herengracht 605 is ingericht zoals het back in the old days was, toen het werd bewoond door een van de rijkste families van Amsterdam. Tip: het museum heeft ook een prachtige Franse stadstuin, heerlijk op zonnige dagen!

#7 Tassenmuseum Hendrikje

Mode, historisch | Website | Modeliefhebber? Dan zul je het Tassenmuseum wel kunnen waarderen! Aan de hand van honderden historische en moderne tassen krijg je een inkijkje in de geschiedenis van de tas. Naast de vaste collectie met antieke tassen en exemplaren van beroemde eigenaren en ontwerpers, is er ook een wisselende collectie waarin nieuwe ontwerpers hun talenten kunnen laten zien. Het museum is overigens ook gevestigd in een van de oudste en mooiste grachtenpanden van de stad. Én er is een heel fijn museumcafé dat ook echt een bezoekje waard is.

#8 Museum Van Loon

Historisch | Website | Ook in dit museum kan je zien wat er achter in de Gouden Eeuw achter de gevels van de monumentale grachtenpanden schuilging. Ooit woonde in dit pand de steenrijke familie Van Loon. Haar rijkdom is nog altijd te bewonderen. In prachtige pronkkamers is te zien hoe de rijkste Nederlanders woonden tussen luxe meubilair en statige kunstwerken. Tip: het huis heeft ook een mooie tuin met achterin een koetshuis. Daar vind je niet alleen antieke rijtuigen, maar ook een fijn museumcafé.

#9 Van Gogh Museum

Moderne kunst | Website | Natuurlijk heeft een van de beroemdste Nederlandse schilders in de hoofdstad een eigen museum. Nergens zal je meer Van Goghs vinden dan in dit museum! Van de Aardappeleters tot de Zonnebloemen, je bewondert ze allemaal hier. Zorg dat je supervroeg of juist erg laat bent om de grote groepen te ontwijken, want het kan hier zo druk worden dat het lastig is om op je gemak een schilderij te bekijken. Tip: vrijdagavond is het museum tot 21.00u geopend en is het een stuk rustiger!

#10 Geelvinck Hinlopen Huis

Historisch | Website | Kan je geen genoeg van de Amsterdamse grachtengordel krijgen? Voeg dan ook Geelvinck aan je museum wish list toe. Het oude monument heeft nog veel van het originele interieur. Ook leuk: het is ook een muziekmuseum met oude muziekinstrumenten, waarop iedere zondagmiddag een concert wordt gegeven. Hoe bijzonder!


Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: