Marokko

Hoe overleef je de medina van Fez in Marokko

Fez heeft de meest indrukwekkende en grootste medina van Marokko. De straatjes zijn nauw en het is bomvol winkeltjes en straatverkopers. De drukte en omvang van de medina kunnen overweldigend zijn. Maar met deze tips zal je de medina niet alleen overleven, maar ook als een van de highlights van jouw trip door Marokko ervaren. Zo geniet je het meest van de medina van Fez in Marokko.

Verdwaal

De straten van de medina zijn nauw en kronkelig, lopen vaak dood en zijn superdruk. Het is daarom niet makkelijk je te oriënteren en ook online kaarten weten geen raad met de vele straatjes. Onze tip: geef je eraan over en verdwaal! De medina van Fez ervaar je het beste als je er zonder plan en doel doorheen dwaalt. Sla kleine straatjes in en kijk maar waar je uitkomt. Je komt uiteindelijk vanzelf weer uit op een van de drukkere straten. Om vervolgens weer een klein zijstraatje in te slaan.

Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack

Zo kun je je toch oriënteren

Wil je toch de weg zien te vinden en eens niet verdwalen? Bedenk je dat de medina de vorm heeft van een kom. Loopt de weg iets omhoog? Dan loop je op een weg richting de rand van de medina en zul je uiteindelijk uitkomen bij een van de poorten. De kans om te verdwalen minimaliseer je ook door op de hoofdwegen te blijven. Die zijn wat toeristischer, maar leiden je meestal zonder omwegen dwars door de medina van de ene naar de andere kant.

The road is not closed

Neem geen adviezen aan, want je zult in no time opgezadeld zitten met een gids. Als je denkt dat iemand je ‘gewoon even de weg wijst’, think again. Een listige opmerking om toeristen aan een ongewenste gids te helpen is de waarschuwing ‘the road is not closed’, waarna de persoon in kwestie je natuurlijk wel even verder zal gidsen. The road is zelden daadwerkelijk closed. Het werd meerdere keren naar ons geroepen en we zijn maar een keer daadwerkelijk een doodlopende straat ingelopen. Trek dus je eigen plan en negeer alle zogenaamde gidsen met hun adviezen.

Groene oase

In de medina zijn de straatjes zo nauw dat je niet veel daglicht mee zult krijgen. Op het moment dat de drukke straten op je af lijken te komen, is het tijd om naar de Blue Gate te lopen en de medina te verruilen voor de Jardin Jnan sbil. Wat een ruimte en rust in vergelijking met de medinastraatjes, heerlijk! Wandel even rond tussen de sinaasappelbomen en strijk neer op een bankje aan het water, voordat je weer terugkeert naar de medina.

Kijk subtiel op je telefoon of kaart

Zoals ik al schreef: geef je over aan de medina en verdwaal! Maar als je toch je riad of hotel terug wil kunnen vinden, snap ik ook dat het handig is om te weten waar je heen moet. Als je dan een papieren kaart of eentje op je telefoon erbij wil pakken, doe dat subtiel! Je wilt echt niet dat de zogenaamde gidsen die als aasgieren rondhangen om jou tegen een flinke betaling wel even de weg te wijzen. Met een beetje pech heb je een gids aan je broek hangen. Wij kunnen helaas uit ervaring zeggen dat het ook bijzonder lastig is om daar dan weer vanaf te komen.

Don’t miss in Fez | Morocco | The Orange Backpack

Vraag de weg aan verkopers, niet aan mensen op straat

Wil je iemand de weg vragen? Vraag het aan de verkopers! De mensen op straat zullen zich vrijwel allemaal in no time ontpoppen tot een van de ongevraagde gidsen, maar de verkopers zullen natuurlijk niet hun winkel verlaten om jou tegen betaling rond te leiden. Stel je vragen dus aan de verkopers. Ze zullen je ongetwijfeld met liefde op weg helpen.

Dakterrassen

In een stad waar de gebouwen zo dicht op elkaar staan als in de medina, wordt natuurlijk uitgeweken naar de daken voor een dosis daglicht en frisse lucht. Dat geldt niet alleen voor de gelukkige home owners met een dakterras, ook jij kan de fijnste hotspots met een dakterras opzoeken om even rustig adem te halen. Bonus: dit is ook een uitgelezen kant om de medina eens van een andere kant te bekijken en te genieten van een view from the top. Onze favorieten waren het hippe Café Clock en niet veel verder het restaurant Bounania. De laatste heeft uitzicht op de Blue Gate!