Marokko

Bezienswaardigheden Rabat: 12 leukste dingen om te doen

Tot de bezienswaardigheden van Rabat horen een levendige medina, tropische tuinen, indrukwekkende stadsmuren, een prachtig mausoleum, historische stadspoorten, moderne architectuur en nog veel meer. Rabat is misschien niet een van de meest bezochte bestemmingen in Marokko, maar dat ligt zeker niet aan wat het te bieden heeft. Een deel van het stadscentrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wij vonden Rabat een ontzettend leuke verrassing en raden je absoluut aan om de Marokkaanse hoofdstad in je reisroute op te nemen. Lees snel verder over de leukste dingen om te doen en de beste bezienswaardigheden van Rabat.

Rabat Kasbah les Oudaies

Waar ligt Rabat in Marokko?

Rabat is de hoofdstad van Marokko en ligt centraal aan de Atlantische kust in de regio Rabat-Salé-Kénitra. Voor reizigers uit Nederland is het meest toegankelijke vliegveld Mohammed V International Airport in Casablanca, dat ongeveer een uur rijden is van Rabat. Dit vliegveld heeft regelmatige vluchten vanuit Amsterdam – en ook andere grote Europese steden.

Rabat is goed verbonden met andere delen van Marokko met de trein. Wij waren tijdens ons eerste bezoek aan Marokko verbaasd over de kwaliteit van de treinverbindingen tussen de grote steden. Het is de ideale manier om er rond te reizen. Je reist makkelijk met de trein vanuit Rabat naar grote steden zoals Casablanca, Marrakesh en Fez.

Rabat

Waar Rabat om bekend staat

Rabat staat bekend om zijn status als Koningsstad, een titel die het deelt met andere historische steden zoals Fes, Marrakesh, en Meknes. Alleen hebben die steden hun rol als hoofdstad inmiddels moeten inleveren en draagt Rabat die titel nog steeds.

Daarnaast is Rabat erkend door UNESCO voor zijn unieke culturele erfgoed. De stad werd in 2012 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Niet alleen vanwege de historische waarde en het goed bewaarde erfgoed, maar specifiek vanwege de succesvolle samensmelting van historische en moderne elementen binnen de stad. Je treft er dan ook niet alleen historische bezienswaardigheden aan, maar ook futuristische architectuur en bijzondere skyscrapers.

Rabat

Overnachten in Rabat

Bijzonder overnachten in Rabat? Dat doe je natuurlijk in een van de sprookjesachtige riads van Rabat. Deze traditionele Marokkaanse huizen, gebouwd rond een centrale binnenplaats, zijn een oase van rust in de drukke Koningsstad. Ze bieden een perfecte combinatie van authentieke Marokkaanse cultuur en moderne luxe. Van de prachtige architectuur en het weelderige interieur tot de warme gastvrijheid en het heerlijke lokale eten, overnachten in een riad is een onvergetelijke ervaring.

De mooiste riads in de Rabat-medina:

#1 Dar Shâan is een populaire riad met veel lovende reviews. Het is dan ook een prachtige accommodatie met een authentieke, Marokkaanse sfeer en centrale ligging in de medina. Het letterlijke hoogtepunt is het dakterras mét buitenzwembad. Een heerlijke plek om tot rust te komen na een dag sightseeing!

#2 Riad Dar Soufa is een klassiek Marokkaanse riad met een terras, een fontein en een zonneterras met uitzicht over de souks van Rabat. In de enthousiaste reviews worden het lekkere ontbijt, de centrale locatie, het mooie dakterras met panoramisch uitzicht over de stad, het vriendelijke personeel en en de rustige sfeer geloofd.

#3 Riad Marhaba is gevestigd in een historisch gebouw met zowel Andalusische als Arabische elementen in de architectuur. Deze accommodatie is echt een plaatje. Werkelijk alles is een lust voor het oog! Er is een fijne binnentuin en een nog mooier dakterras.

#4 Riad Amaris heeft een fijne, rustige sfeer met veel licht, rustige tinten en lichtblauwe accenten. Er is een traditionele patio met een fontein, een glazen plafond en een gemeubileerd dakterras met planten. Het Marokkaanse, traditionele ontbijt wordt geserveerd op het dakterras. De perfecte start van je dag in Rabat!

#5 Euphoriad heeft als een van de weinige hotels in Rabat een luxe, moderne sfeer. Maar dan wel in combinatie met een sprookjesachtige, Arabische stijl in de vorm van een schitterende binnenplaats. Euphoriad beschikt bovendien over de luxe van een buitenzwembad, een hamam en een terras met uitzicht op de medina.

Rabat medina

De 12 beste bezienswaardigheden in Rabat

#1 Medina van Rabat

Als je Rabat bezoekt, mag je de medina zeker niet overslaan. Dit historische hart van de stad is het meest levendige en wat ons betreft het leukste deel om te bezoeken. De eindeloze straten vol souks en de gezelligheid van het lokale leven zorgen ervoor dat je je ogen uitkijkt.

Een niet te missen deel van deze medina is de Rue De Consuls, het toeristische hart met de mooiste souks. Hier vind je fotogenieke souks vol met producten die vooral voor toeristen aantrekkelijk zijn. Denk aan handgeweven tapijten, kleurrijk aardewerk, fijn gesneden houtwerk, leren producten en handgemaakte sieraden.

Rabat medina

Maar de medina van Rabat is meer dan alleen de Rue De Consuls. Wandel verder en je ontdekt de minder gefotografeerde, maar authentieke kant waar de lokale bevolking haar inkopen doet. Verwacht geen schilderachtige tafereeltjes hier; in plaats daarvan zie je eindeloze rijen met alledaagse producten zoals sokken, panty’s, onderbroeken, huishoudspullen, sneakers en meer. Tussen deze alledaagsheid vind je eetkraampjes waar je voor een habbekrats lokaal eten kunt proeven en kopen, een ervaring die je dicht bij het echte Rabat brengt.

Een uniek aspect van de medina zijn de Andalusische muren, een historisch overblijfsel dat de tijd heeft doorstaan. Deze muren uit de zeventiende eeuw omringen het oude deel van Rabat en zijn in totaal bijna 1,5 kilometer lang. Met maar liefst zeventien torens en meerdere poorten is deze oude stadsmuur een indrukwekkende bezienswaardigheid in de medina van Rabat.

Rabat souk

#2 Kasbah les Oudaies

De Kasbah van de Udayas – of Kasbah les Oudaies in het Frans – is het meest pittoreske en ook meest bezochte deel van Rabat. Het is een oude, versterkte vesting, strategisch gelegen aan de monding van de rivier Bou Regreg. Het is tegenwoordig als een soort openluchtmuseum, waar je het doolhof van het oude Rabat kan bekijken.

Als oudste deel van de stad is de kasbah de oude versterkte citadel, waar de eerste inwoners van Rabat woonden. De geschiedenis van deze wijk gaat dan ook helemaal terug tot de twaalfde eeuw, toen de Almohaden-dynastie regeerde.

Deze bijzondere wijk van Rabat staat bekend om zijn unieke blauw-witte kleurenpalet dat de smalle straatjes en huizen siert. Het staat bekend als een van de meest fotogenieke plekken in de stad. Bijzonder is hoe het noordelijke deel nog altijd de oude stadsmuren heeft. Met een dikte van 2,5 meter en een hoogte tot wel 10 meter zijn die behoorlijk indrukwekkend. Mis dan ook zeker niet de Bab Oudaïa-poort. Deze poort fungeert als de hoofdingang van de kasbah en is een meesterwerk van Almohadische architectuur.

Rabat

#3 Mausoleum van Mohammed V

Het Mausoleum van Mohammed V is een meesterwerk van moderne Marokkaanse architectuur en een belangrijk icoon van Rabat. In het mausoleum vind je de graven van koning Mohammed V, de grootvader van de huidige koning, en zijn twee zonen, koning Hassan II en prins Moulay Abdellah. Het is daarmee een belangrijke plek voor de Marokkanen. Wij als reizigers vonden vooral de architectuur erg indrukwekkend.

Na het overlijden van koning Mohammed V in 1961 werd door zijn zoon en opvolger Hassan II besloten tot de bouw van dit imposantie mausoleum. De traditionele Marokkaanse en Islamitische architectuur wordt vertaald naar de moderne tijd en dat levert een prachtig bouwwerk op. Denk aan een groen tegeldag, mooie bogen, witte muren, pilaren, houtsnijwerk, Marokkaanse mozaïeken, veel marmer en wachters in rode uniformen.

Het Mausoleum van Mohammed V is toegankelijk voor zowel moslims als niet-moslims. Je kan het mausoleum dus niet alleen van buiten, maar ook binnen bewonderen. Je loopt als bezoeker langs de rand van het mausoleum, terwijl je naar beneden kijkt waar de graven van Mohammed V en zijn zoons liggen. Maar werp ook een blik omhoog, want het plafond is ook verbluffend mooi.

Hoewel de medina en de Kasbah van de Udayas vlakbij elkaar liggen, moet je voor het Mausoleum een omweg maken. Maar die omweg is het zeker waard! Je vindt het naast de iconische Hassan-toren in Rabat, wat ook een belangrijke bezienswaardigheid in Rabat is.

#4 De Hassan-toren en -moskee

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Rabat is de Hassan-toren, onderdeel van de onvoltooide Hassan-moskee. Wat de grootste moskee ter wereld had moeten zijn, is nu een enkele toren en een woud van halve pilaren. Hoewel daarmee misschien het bouwproject niet geslaagd is, is er wel een bijzondere attractie voor Rabat ontstaan.

De toren was het beginpunt van een monumentaal project onder leiding van kalief Yaqub al-Mansur uit de Almohadendynastie. Het bouwproject startte in 1195 en moest de grootste moskee ter wereld worden met deze toren als centraal element. Maar met het overlijden van al-Mansur in 1199 stopte ook de bouw. De toren bleef op 44 meter steken, slechts de helft van de geplande hoogte, en de rest werd niet afgebouwd.

Naast de Hassan-toren ligt een groot plein vol pilaren van verschillende hoogtes. Dit moesten ooit de moskee-pilaren worden, maar is nu een geliefde plek voor foto’s van toeristen. Direct ernaast staat het Mohammed V-mausoleum.

Rabat Hassan Mosque

#5 Andalusische tuinen

Een van de meest serene plekken in Rabat is ongetwijfeld het tuinencomplex in de Kasbah les Oudaies, aangelegd in de twintigste eeuw door de Fransen. Deze Andalusische tuinen zijn een prachtig stukje groen, waar sinaasappelbomen, slapende katten, mooie doorkijkjes, struiken met bloemen en fonteinen elkaar afwisselen.

Naast de ommuurde tuinen bevindt zich een museum, gehuisvest in een voormalig paleis. Het museum staat bekend om zijn collectie van Marokkaanse volkskunst, zoals traditionele kledij, sieraden, muziekinstrumenten en keramiek. Ook vind je hier het Café Maure, waar je met uitzicht op de Andalusische tuinen kan genieten van een traditionele Marokkaanse thee.

Toegang tot de tuinen is gratis. Let op de openingstijden en openingsdagen. De eerste keer stonden wij helaas voor een dichte deur, maar bij een tweede poging waren de tuinen wel geopend.

Rabat Andalusian Gardens

#6 Mohamed VI Museum of Modern and Contemporary Art

Het museum voor moderne kunst in Rabat was voor ons een grote verrassing. Niet alleen omdat het Mohamed VI Museum of Modern and Contemporary Art veel groter is dan we hadden verwacht, maar ook omdat het van een heel hoog niveau is. Het is het soort museum dat je verwacht in de grotere, westerse hoofdsteden.

Het museum is nog relatief jong; het werd pas in 2014 geopend. Met drie ruime verdiepingen en een oppervlakte van meer dan 22.000 vierkante meter is het ook erg groot. Je vindt er meerdere tentoonstellingen die een eeuw aan moderne, Marokkaanse kunst overspannen​​. Je vindt er onder andere werk van de bekende Marokkaanse kusntenaars Hassan Hajjaj en Ahmed Yacoubi.

#7 Salé

Het zusje van Rabat is Salé, gelegen aan de overkant van de Bou Regreg-rivier. Met Rabat als grote broer wordt Salé doorgaans overschaduwd en daarmee een stuk minder bezocht. Als je op zoek bent naar een meer authentieke en minder toeristische ervaring, moet je hier zijn.

Met een kleine vissersboot kan je voor een klein bedrag de rivier oversteken. Je kan vervolgens de traditionele medina induiken en verdwalen in het doolhof van zandkleurige muren met souks, ambachtslieden en woonhuizen. Het is een must om een stop te maken bij de madrasa van Salé, een oude koranschool met schitterende architectuur. Je ziet er prachtige pilaren, mozaiëken, decoraties, bogen en poorten. En anders dan de koranscholen in bekendere plaatsen als Fez en Marrakech, is de kans groot dat je deze helemaal voor jezelf hebt.

Rabat Salé

#8 Chellah

Iets buiten het centrum vind je een van de historische bezienswaardigheden van Rabat: het eeuwenoude Chellah – ook wel bekend als Sala. Dit was ooit een Fenicische handelspost, getransformeerd door de Romeinen in een bloeiende stad (Sala Colonia) met markante architecturale overblijfselen zoals een forum en triomfboog. Maar de echte transformatie kwam in de veertiende eeuw toen de Mariniden het omtoverden tot een koninklijke necropolis. Het werd toen ook volledig ommuurd.

Sinds 2012 maakt Chellah onderdeel uit van het UNESCO Werelderfgoed van Rabat. Helaas was de oude ruïnestad tijdens ons bezoek gesloten vanwege jarenlange restauratie. Alleen de monumentale ommuring was te bewonderen.

#9 De kathedraal van Rabat

Sowieso is een kerkgebouw in een islamtisich land als Marokko natuurlijk al een opvallend verschijnsel, maar dat geldt zeker voor de kathedraal in Rabat. De opvallende kathedraal van Sint-Pieter maakt onderdeel uit van de moderne kant van de stad.

Het prachtige kerkgebouw werd gebouwd van 1919 tot 1921, dus tijdens de Franse tijd van Marokko. Het ontwerp is dan ook van een Fransman en is in de toen populaire art deco-stijl. Opvallend is hoe die Europese art deco wordt gecombineerd met Moorse invloeden en de witte gevel met twee torens. Binnen valt het gewelfde plafond, het glas-in-lood en de lichtinval in het centrale deel je direct op.

#10 Tour Mohammed VI

Een markante bezienswaardigheid in de skyline van Rabat is de Mohammed VI-toren. De toren staat op de grens tussen Rabat en Salé en zou vanaf 50 kilometer afstand al zichtbaar moeten zijn. Tijdens je bezoek in Rabat zal deze gigantische toren je dan ook zeker een keer opvallen.

Met zijn hoogte van 250 meter en 55 verdiepingen is deze toren het hoogste gebouw van Marokko. Het is een van de meest markante, moderne gebouwen in Marokko en onderdeel van een groot moderniseringsproject. De zuidgevel is uitgerust met 3350 vierkante meter aan zonnepanelen en het gebouw bevat systemen voor het hergebruik van regenwater en het recyclen van afvalwater. In de toren zijn meerdere functies gecombineerd. Van een luxe hotel tot kantoorruimtes en van luxe appartementen tot een observatiedek.

Rabat Tour Mohammed VI

#11 Grand Theatre de Rabat

Het Grand Théâtre de Rabat, ontworpen door Zaha Hadid, is een cultureel icoon aan de oevers van de Bouregreg-rivier. Je ziet het futuristische gebouw duidelijk liggen als je vlakbij het uitzichtpunt bij de onvoltooide Hassan Moskee over de stad uitkijkt.

Het project is onderdeel van een initiatief van Koning Mohammed VI om de kunst- en cultuursector binnen Marokko te versterken. Het theatercomplex omvat een amfitheater met 7000 zitplaatsen, een overdekt theater met 1800 zitplaatsen, een experimentele uitvoeringsruimte, repetitieruimtes, winkels en een restaurant. De bouw begon in 2010 en werd afgerond in 2021.

Rabat Theatre

#12 Stranden van Rabat

Van het familievriendelijke Skhirat Beach met zijn fijne zand en veilige zwemzones tot het door surfers geliefde Oudaya Beach, dat bekend staat om zijn uitdagende golven, er zijn meerdere stranden in de buurt van Rabat.

Hoewel de stranden van Rabat in reisgidsen en blogs vaak worden omschreven als adembenemende oases van schoonheid en ontspanning, vonden wij ze niet bijzonder mooi en ook zeker geen reden om naar Rabat of Marokko te reizen. Verwacht geen postkaartperfectie zoals op andere exotische strandbestemmingen, al vind je hier op warme dagen wel een fijne ontsnapping tussen alle bezienswaardigheden.

Rabat Beach