Marokko

Bezoek de palmbomenoase van Skoura in Marokko

Op zoek naar een onbekende plek in Marokko buiten de gebaande paden? Breng een bezoek aan de Palmeraie de Skoura! Deze schitterende palmbomenoase ligt aan een prachtige route tussen Marrakesh in het westen en de Sahara-woestijn in het oosten. En hoewel deze route vaak door toeristen wordt afgelegd, staat een stop in Skoura zelden op de route. Zonde!

Skoura is namelijk echt een sprookjesplek. Denk aan een eindeloze zee van palmbomen met daartussen met de hand bewerkte akkers, hier een daar een lemen dorpje en vooral ontzettend veel machtige woestijnkastelen. Lees in deze blog meer over dit palmbomensprookje, inclusief praktische tips en de leukste dingen om te doen in Skoura.

Skoura

Waar ligt Skoura in Marokko?

Oase aan de voet van de Atlas

Skoura ligt in het hart van Marokko, in het zuidelijke deel van het land. De palmbomenoase is genesteld in een uitgestrekte rivieroase binnen de provincie Ouarzazate. Deze bijzondere plek ligt ongeveer 1150 meter boven zeeniveau gesitueerd, omarmd door de adembenemende palmenoases die kenmerkend zijn voor de regio en met de imposante bergen van de Hoge Atlas op de achtergrond. In het voorjaar en de winter zijn de toppen vaak bedekt met sneeuw​​, wat een prachtig contrast is met de exotische palmbomen.

Een bezoek aan Skoura kan je makkelijk combineren met andere bestemmingen in de buurt. Het lemen dorp Aït Ben Haddou ligt op de route tussen Marrakech en Skoura en is een must-visit in Marokko. Het heeft de status van UNESCO-werelderfgoed en een icoon van Marokkaanse architectuur. Ouarzazate is het Hollywood van Afrika. Hier kan je de filmsets van Atlas Studios bezoeken waar beroemde films en series zijn opgenomen. Skoura ligt ook op de route naar nog meer oostelijk de Sahara-woestijn. Daar kan je overnachten in woestijnkampen tussen de uitgestrekte zandduinen van Erg Chebbi en Erg Chigaga.

Hoe kom je in Skoura?

Vanaf bekendere plaatsen zoals Marrakech kun je Skoura bereiken via een schilderachtige route over de Tizi n’Tichka-pas, die door de Hoge Atlas slingert. De reis brengt je langs een landschap van indrukwekkende bergtoppen en traditionele Berberdorpen. Eenmaal voorbij de Atlas, leidt de weg naar Ouarzazate. Skoura ligt vanaf daar slechts een korte rit naar het oosten, ongeveer 40 kilometer verderop.

De tocht van Marrakesh naar Skoura is een prachtige route om te maken met een eigen (huur)auto. Wij hebben zelf tijdens onze eerste reis door Marokko drie dagen een auto gehuurd in Marrakesh. Daarmee maakten we een korte roadtrip door het Atlasgebergte rondom Marrakesh, echt een aanrader!

Kies je voor het openbaar vervoer? Vanaf Marrakesh gaan er dagelijks meerdere bussen naar Ouarzazate. Vanaf Ouarzazate kan je net een privé of shared taxi – het laatste is uiteraard goedkoper, maar je moet wachten tot de taxi vol zit – richting Skoura.

Skoura Kasbah

Waar de Palmeraie de Skoura om bekend staat

Skoura is een sprookjesachtige rivieroase aan de voet van de Atlasbergen. Denk aan een eindeloze zee van palmbomen met daartussen met de hand bewerkte akkers, hier een daar een lemen dorpje en vooral ontzettend veel machtige woestijnkastelen. Het is echt een sprookjesplek!

Rivieroase met landbouwgrond en dadelpalmen

Het bestaan van deze oase is te danken aan smelwaterrivieren. Deze rivieren voeren in het voorjaar het water van de smeltende sneeuwtoppen van het Atlasgbergte mee naar Skoura, maar staan de rest van het jaar droog. Een cruciale factor in de ontwikkeling en het onderhoud van de oase is het traditionele irrigatiesysteem, bekend als ‘khettaras’. Dit zijn ondergrondse kanalen die het smeltwater vanuit de bergen naar de oase leiden, waar het wordt verdeeld over de landbouwgronden.

Om die reden zie je tussen de bekende dadelpalmen van Skoura ook veel kleine akkers. Je vindt er granaatappel-, vijgen-, olijf- en amandelbomen. Ze zijn zowel een bestaansmiddel van de inwoners als een bron van schaduw voor hun akkers.

Kasbahs en woestijnkastelen

Maar het meest in het oog springend zijn natuurlijk de vele woestijnkastelen. Deze sprookjesachtige kasbahs zijn gemaakt van aangestampte aarde en lijken naadloos op te gaan in het landschap. En waar je verspreid door Marokko wel meer van dat soort kastelen ziet, staat Skoura er vol mee. Je zou hier zelfs de hoogste concentratie van kasbahs in heel Marokko hebben.

Of eigenlijk is het geen kasbah, maar een ’tighremt’. Zo’n tighremt is een Berber woonkasteel die je vooral in het zuiden van Marokko ziet. Ze zijn gemaakt van aangestampte aarde, wat perfect is als isolatie tegen de hitte overdag en de kou ’s nachts. De indrukwekkende kastelen hebben meestal drie verdiepingen en hoektorens. Het verschil met een kasbah? Dat is meestal een fortachtig geheel van meerdere gebouwen met vaak ook een militaire functie.

Kasbah of tighremt, de kastelen zijn een prachtig gezicht. Sommige kastelen zijn vervallen en meer ruïne dan kasteel. Een aantal kasbahs zijn wel prachtig bewaard gebleven, maar meestal zijn de mooiste kasbahs in recente jaren door particulieren gekocht en gerestaureerd. Ze worden soms als woonhuis gebruikt, maar de meeste zijn omgetoverd tot bijzonder hotel.

Skoura

Wat te doen in Skoura

#1 Wandel tussen de palmbomen

Een van de mooiste manieren om het landschap van Skoura in je op te nemen, is door er simpelweg doorheen te wandelen. Wij liepen een paar keer zonder vast plan of vaste route vanuit ons hotel door de oase. Met hectares vol dadelpalmen is dit een prachtig landschap, waar je heerlijk doorheen kan dwalen.

Tijdens je wandeling kom je langs lemen dorpen, verlaten huizen, kleine akkers en tuinen vol amandel-, vijgen-, olijf-, en dadelpalmbomen. Locals zullen je groeten en kinderen lopen misschien een stukje met je op. Wij kwamen geen enkele andere toerist tegen, want je bent hier echt buiten de gebaande toeristenpaden. Als je door Skoura loopt, zal je overweldigd worden door de rust en natuurlijk die enorme hoeveelheid palmbomen.

Skoura
Skoura

#2 Bezoek Kasbah Amerhidil

Kasbah Amerhidil is de belangrijkste bezienswaardigheid in Skoura. Het is niet alleen de grootste kasbah van deze oasa, maar van heel Marokko. Een deel ervan wordt nog altijd bewoond, maar een ander deel is te bezoeken.

Kasbah Amerhidil – of Amridil – dateert uit de zeventiende eeuw. Wat nu vooral nog een kasbah is, begon als een ksar – een verstevigde stad dus, zoals we ook Ait Ben Haddou kennen. In die ksar werd aan het eind van de negentiende eeuw een woonpaleis gebouwd voor de familie Nasiri. Deze familie heeft het kasteel nog altijd in bezit en woont in een deel ervan.

Van de ksar resteert nu vooral nog een ruïne en alleen de kasbah is nog goed bewaard gebleven. Met een status als grootste kasbah van Marokko is het nu een kasteelmuseum, dus toegankelijk voor bezoekers. Je kan zien hoe er vroeger werd geleefd en ronddwalen door de oude kasteelruimtes. Met grote trots wordt ook duidelijk gemaakt hoe het woestijnfort figureerde in films zoals ‘Lawrence of Arabia’ en dat het stond op het oude 50 dirhambiljet.

Het is goed om te weten dat de kasbah in twee delen is opgesplitst en er voor beide delen apart entree wordt betaald. Beide claimen de ‘oudste’ en ‘originele’ te zijn. Het wordt over het algemeen aangeraden om de rechter te bezoeken en dat hebben wij ook gedaan.

Kasbah Amridil Skoura

#3 Maak een fietstocht

Skoura is groot, heel groot. We hebben wisselende getallen gelezen over de omvang van de oase, maar het zou om iets van 4500 hectare gaan. Met een korte wandeling krijg je weliswaar heel goed de sfeer, rust en natuur mee. Maar nog een stuk leuker is een fietstocht!

Veel accommodaties in Skoura heben een gratis fietsverhuur, zodat je op je gemak de oase kan verkennen. Ook ons kasbah-hotel had gratis fietsen staan en daar maakten we dankbaar gebruik van. We tourden urenlang tussen de palmbomen en dwaalden door de oase. Omdat het in Skoura niet barst van de toeristen die de smalle wegen per fiets verkennen, werden wij door veel bewoners enthousiast begroet en door kinderen achterna gerend terwijl ze naar ons zwaaiden.

Heeft jouw hotel geen fietsen? Informeer dan bij je hotel naar een fietsverhuur in Skoura of boek een georganiseerde fietstour.

Skoura by bike
Skoura by bike

#4 Bekijk de kasbahruïnes

Skoura staat natuurlijk bekend om de vele kasbahs. Verspreid door de oase vind je tientallen woestijnkastelen, daterend uit verschillende eeuwen. Een van de leukste dingen om te doen in Skoura is simpelweg een of meer kasbahs die je tegenkomt, van dichtbij bekijken.

Bekijk de bekendere kastelen – naast Amerhidil zijn dat bijvoorbeeld Aït Ben Moro uit de achttiende eeuw, Ait Abou met maar liefst zes verdiepingen of Dar Ait Sidi el-Mati met mooie motieven op zijn torens. Maar je kan er natuurlijk veel meer bewonderen. Sommige kastelen zijn vervallen en meer ruïne dan kasteel. Dat geeft een prachtig gezicht, maar je moet daar wel goed opletten op je veiligheid en de gebouwen het liefst alleen van buiten bewonderen.

Skoura Kasbah
Skoura

#5 Boek een bijzonder overnachting

Skoura is de uitgelezen bestemming in Marokko voor een bijzondere overnachting. De mooiste hotels zijn natuurlijk gevestigd in de eeuwenoude kasbahs waar deze oase om bekend staat. Van luxehotel tot budgetvriendelijke optie, in Skoura heb je de mooiste woestijnkastelen tot je beschikking staan. Ze hebben bovendien ook vrijwel allemaal schitterende tuinen en vaak zelfs een buitenzwembad.

Booking.com

De beste hotels in Skoura:

#1 Les Jardins de Skoura is het ultieme luxehotel in de oase van Skoura. Deze prachtige slaapplek is gevestigd in een authentieke kasbah en wordt omringd door groene tuinen. Daar vind je een buitenzwembad, allerlei knusse zitjes en een kinderspeelplaats. Ook het dakterras is een fijne plek om te ontspannen én daar start je in de ochtend je dag met een heerlijk ontbijt. Alles is ontzettend stijlvol met Marokkaanse details en tot in de puntjes verzorgd.

#2 L’Ma Lodge is een kleinschalig hotel met een authentieke sfeer, prachtige inrichting en schitterende tuinen. Deze kasbah wordt omringd door een groene oase, waar een verwarmd buitenzwembad en fijne zitjes verspreid door de tuin op je wachten. Zelden zagen we een hotel met zulke hoge reviewcijfers als deze parel in Skoura. Hotelgasten loven de huiselijke sfeer, het prachtige kasteel met tuinen, het heerlijke eten en het geweldige personeel.

#3 Auberge Chez Talout biedt knusse hotelkamers met een traditionele Berberse inrichting in een mooie kasbah. In de enthousiaste reviews prijzen gasten het fijne buitenzwembad, de prachtige tuinen en de knusse zithoeken en terrassen. Via het hotel kan je een fietstocht met gids boeken om de oase te verkennen!

#4 Chez Laila is een meer budgetvriendelijk hotel in Skoura, maar net zo goed gevestigd in een sprookjesachtige kasbah én met zwembaden in de kastelentuinen. De kamers zijn traditioneel Marokkaans ingericht. Bij aankomst wordt je gelijk hartelijk ontvangen door Laila en haar familie. Reken ook op haar kookkunsten, want je kan hier heel lekker eten en ontbijten.

#5 Sawadi Ecolodge is een van de meest populaire hotels in Skoura. Het is een milieuvriendelijke accommodatie op een 4 hectare grote boerderij met een verwarmd buitenzwembad met zeewater en een hamam. De kleurrijke kamers van het Sawadi zijn in een traditioneel Marokkaanse sfeer ingericht. Je kijkt vanaf je kamer uit op het Atlasgebergte of de exotische tuinen. Het is niet voor niets dat hotelgasten Sawadi in hun reviews omschrijven als een paradijs!

#6 Auberge Kasbah Tiriguioute is een ontzettend populair en goed betaalbaar kasteelhotel in Skoura. Je overnacht in een prachtige kasbah, omringd door tuinen mét een buitenzwembad. De authentieke sfeer, tuinen, gastvrijheid en zithoeken leveren het hotel heel erg hoge reviewcijfers op.

#7 Dar Es Salam moet het niet van zijn online foto’s hebben, maar vonden wij in werkelijkheid wel degelijk een sprookjesachtige plek. Dit budgethotel is gevestigd in een authentieke kasban en wordt omringd door mooie tuinen met zwembad en relaxplekjes. We konden mountainbikes lenen bij de kasbah, ideaal!

Skoura
Skoura