Marokko

Wat te doen in Ouarzazate, Marokko

Op het eerste gezicht lijkt Ouarzazate in Marokko nou niet bijzonder veel te bieden te hebben – zo dachten wij althans tijdens ons eerste bezoek. Daar zijn we inmiddels na meerdere uitgebreide bezoeken op teruggekomen. Ouarzazate is wat ons betreft absoluut een aanrader!

Ouarzazate is misschien geen typisch Marokkaanse bestemming met een fotogenieke medina, maar het ligt wel in het hart van een aantal iconische bezienswaardigheden. Zo ligt om de hoek een van de meest bekende dorpen uit Marokko, verken je hier de grootste filmstudio’s ter wereld en wachten meerdere woestijnkastelen op jouw bezoek. Lees in deze blog meer over de leukste dingen om te doen in Ouarzazate!

Kasbah Ouarzazaate

Bezoek Ouarzazate tijdens een 2-daagse roadtrip vanuit Marrakech

De leukste manier om Ouarzazate te bezoeken, is wat ons betreft tijdens een roadtrip van twee dagen vanuit Marrakech. Je bent dan niet afhankelijk van openbaar vervoer of een georganiseerde tour, waardoor je alle gelegenheid hebt om onderweg mooie stops te maken. Bovendien rijd je dan een van de mooiste autoroutes van Marokko, wat deze trip al helemaal onvergetelijk maakt.

Huur een auto in Marrakech en rij door de indrukwekkende Atlas naar Aït Ben Haddou. Vergeet niet om een stop te maken bij de adembenemende kasbah in Telouet en die in Tamdaght. Overnacht in Ouarzazate of nog leuker: in Aït Ben Haddou. Zo kun je vroeg in de ochtend, voordat de dagjesmensen aankomen, dit beroemde lemen dorp vlakbij Ouarzazate in alle rust verkennen. In die ochtendstilte in het dorp is op z’n mooist.

Rijd daarna door naar Ouarzazate, waar je een bezoek kunt brengen aan de eeuwenoude kasbah of de iconische filmstudio’s. Vervolgens rijd je terug naar Marrakech, waarbij je de Tizi-n-Tichka-bergpas trotseert. Deze prachtige autoroute brengt je langs de meest spectaculaire landschappen!

Ait Ben Haddou

Waar Ouarzazate om bekend staat

Ouarzazate staat bekend als de Poort naar de Sahara en het Hollywood van Marokko. Dat is een vrij adequate samenvatting van zowel de locatie van de stad als de bekendste inkomstenbron én bezienswaardigheid.

Dankzij de wereldberoemde Atlas Film Studios, bekend om hun indrukwekkende oppervlakte, is Ouarzazate het decor geweest voor talloze films en series die ons mee hebben genomen naar andere werelden. Het unieke klimaat, de adembenemende landschappen en de architectonische wonderen maken deze plek een gouden vondst voor de filmindustrie. Tijdens je bezoek aan Ouarzazate is een stop bij de filmstudio’s en een rondleiding door de filmsets dan ook een must.

Daarnaast staat Ouarzazate bekend als de ‘Poort naar de Sahara’. Dit is het punt waar de weg het Atlasgebergte achter zich laat en het landschap zich voor je uitstrekt. Als je vanaf Marrakech de Sahara wil bezoeken, kom je dus onvermijdelijk langs Ouarzazate. Vanuit hier reis je door naar de zandduinen van Erg Chebbi.

ait ben haddou marokko

Overnachten in Ouarzazate

Overnachten in Ouarzazate is ideaal als je een tweedaagse roadtrip vanuit Marrakech maakt, of wanneer je de reis naar de Sahara-woestijn bij Merzouga in het oosten wilt opbreken. Ondanks die ideale ligging barst Ouarzazate niet uit zijn voegen van prachtige accommodaties, zo hebben wij ervaren. De mooiste overnachtingsopties – en wat leuke alternatieven – delen we graag met je.

De leukste hotels in Ouarzazate:

#1 Oscar Hotel by Atlas Studios is de meest bijzondere accommodatie in Ouarzazate. Dit is het hotel waar alle beroemde regisseurs en filmsterren overnachten als ze hier hun nieuwste films opnemen. Het hotel ligt dan ook direct naast de filmstudio’s. Met ruime kamers in filmthema, een stijlvolle inrichting en een heerlijk buitenzwembad is dit de mooiste keuze in Ouarzazate.

#2 Hôtel Riad Dar Daïf is een van de best beoordeelde hotels in Ouarzazate. Het is gevestigd in een sprookjesachtig gebouw met de bouwstijl die typisch is voor Marokkaanse woestijnkastelen. Er is een fijn buitenzwembad met ligbedden, een patio en tuinen. Het toppunt van ontspanning is de hamman met massage.

#3 Riad Dar Rita is een ontzettend populaire slaapplek in Ouarzazate. Met ruime kamers, een fijne patio en een traditionele inrichting is dit een geweldige budgetproof slaapplek. Het hotel krijgt lovende reviews, waarin de traditionele inrichting, de gastvrijheid, het geweldige ontbijt en vooral ook het fijne terras worden geprezen.

#4 Dar Chamaa combineert Westerse luxe met Arabische sferen. Het ligt iets buiten de stad in een sprookjesachtige palmboomoase. Het mooie hotel biedt ruime kamers, een buitenzwembad en een prachtig uitzicht op het Atlasgebergte.

#5 Dar Bladi is een traditioneel Marokkaans pension in Talmasla, net buiten Ouarzazate. Deze slaapplek is traditioneel Marokkaans ingericht en heeft een authentieke sfeer. Het hoogtepunt is het prachtige terras in Arabische sferen, waar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving.

#6 Berbère Palace ligt in het hart van Ouarzazate. Dit luxehotel biedt een buitenzwembad met ligbedden, maar liefst vier restaurants en een spacentrum met een hamam, een sauna en een hottub. In hun reviews zijn de hotelgasten lovend over het vriendelijke personeel, de mooie inrichting en stijlvolle kamers, het fijne zwembad en de perfecte locatie.

#7 Riad Ouarzazate biedt in het hart van de stad een sprookjesachtige setting. Denk aan Arabische bogen, mozaïeken, tegelvloeren en meer van dat soort details. Alles is werkelijk een plaatje. Niet voor niets krijgt dit hotel zulke positieve reviews!

Vlakbij Ouarzazate ligt het beroemde lemen dorp Aït Ben Haddou. Dit dorp is het leukst om te verkennen in de vroege ochtend. Dat kan natuurlijk vanuit Ouarzazate, maar het is misschien nog leuker om te overnachten in Aït Ben Haddou. Daar vind je een aantal prachtige kasbahs en riads met uitzicht op de oude stad. Wij deden allebei, maar vonden het toch net wat leuker om daar te overnachten dan in Ouarzazate.

De 10 beste bezienswaardigheden in Ouarzazate

#1 De filmsets van de Atlas Studios

De bekendste attractie van Ouarzazate is de filmstudio aan de rand van de stad. Met een oppervlak dat een deel van de woestijn en de bergen beslaat, staan de Atlas Studios bekend als de grootste filmstudio ter wereld. Als toerist kan je hier ook een bezoekje brengen en dat raden we je van harte aan.

De studio werd in 1983 opgericht en heeft sindsdien een indrukwekkende portfolio opgebouwd. Denk aan films als Gladiator, Kingdom of Heaven en The Mummy maar ook series als Game of Thrones en Vikings. De combinatie van het warme klimaat, betrouwbare weersomstandigheden, goedkope en inmiddels zeer ervaren werkkrachten, en een landschap dat de natuurlijke omgevingen van vele landen kan nabootsen, hebben de Atlas Studios tot een groot succes gemaakt.

De filmstudios zijn naar onze mening zowel een aanrader als een foute toeristenmagneet. Tijdens onze eerste reis naar Marokko sloegen we de filmstudios over, maar onze tweede bezoek konden we het niet laten. We vonden het een unieke ervaring om in korte tijd door allerlei verschillende filmsets te lopen. Van een Tibetaans klooster gebruikt in Kundun tot de straten van bijbels Israël uit The Passion of the Christ tot een oud-Egyptische paleis voor de film Cleopatra. Met piepschuim, vrijstaande setmuren en andere trucs wordt een haast realistische locatie opgebouwd. Als je maar vanuit de juiste hoek kijkt.

Maar tegelijkertijd is het ook een foute en erg toeristische attractie. Je kan alleen met een rondleiding door de set lopen. Die duurt ongeveer 45 minuten en je betaalt 80 dirham per persoon (ongeveer 8 euro). Dat is niet heel erg veel, maar voor Marokkaanse begrippen nog best duur. Omdat je in een groep loopt, wandel je steeds met de gids van set naar set. De gids gaf steeds een opsomming van films waarvoor de set is gebruikt en daarna kregen we de gelegenheid om allerlei foute foto’s te maken. Altijd al eens als een koningin op de troon van Cleopatra willen zitten? Dit is je kans.

Daarmee vinden wij de Atlas Studios zowel fascinerend als een tegenvaller tegelijk. Een must-visit in Marokko? Wat ons betreft wel, als je hier in de buurt bent. We zouden er zelf niet speciaal voor naar Ouarzazate gaan. Maar als je hier toch bent om Aït Ben Haddou te bezoeken of door te reizen naar de woestijn, gaan! Het is namelijk wel een bijzonder stukje van de Marokkaanse economie dat je hier kan zien en bezoeken.

Atlas Studios Ouarzazate

#2 Aït Ben Haddou

Een van de populairste bezienswaardigheden in Ouarzazate ligt daar net iets buiten: Aït Ben Haddou. Deze fotogenieke plek is een authentiek lemen dorp met woestijnkastelen, eeuwenoude huizen en smalle straatjes. Vanaf Ouarzazate kan je hier makkelijk met een (gedeelde) taxi komen. Het dorp is niet heel groot, dus je hebt aan een dagdeel genoeg om het te verkennen.

Aït Ben Haddou staat bekend als best bewaarde ksar van Marokko én is vanwege die status een veel gebruikte filmlocatie van bekende films en series. Een ksar is een versterkt dorp, typisch voor Noord-Afrika, zo gebouwd om inwoners en hun goederen te beschermen. De ksar van Aït Ben Haddou bestaat uit indrukwekkende kasba’s met daartussen smalle stegen. Deze sprookjesachtige woestijnkastelen zijn tegen een heuvel opgebouwd en hebben hoektorens die vaak bovenaan met motieven zijn versierd. Sinds 1987 staat het bekende dorp op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De filmindustrie heeft deze unieke en fotogenieke locatie omarmd, waardoor Aït Ben Haddou het decor werd voor vele internationale filmproducties. Films zoals ‘Gladiator’, ‘Lawrence of Arabia’ en ‘The Mummy’, maar ook scenes uit de populaire tv-serie ‘Game of Thrones’, zijn hier opgenomen.

Aït Ben Haddou

#3 Kasbah Touarirt in Ouarzazate

Stap in de voetsporen van de invloedrijke Glaoui-familie, ooit dé heersers van dit deel van Marokko, met een bezoek aan de Kasbah Taourirt. Deze parel van Berberse architectuur is een indrukwekkende vesting, gemaakt van aangestampte aarde en modderstenen. Het staat bekend als een van de best bewaarde kasbahs in de regio en is de belangrijkste bezienswaardigheid van Ouarzazate.

De kasbah is gebouwd in de zeventiende eeuw door de machtige El Glaoui-familie. Het werd strategisch gepositioneerd als een cruciaal handels- en machtcentrum op de kruising van Saharawegen. Met een doolhof van bijna 300 kamers, hoekige torens, een geometrisch versierd exterieur, uitstekende balkons, smeedijzeren ramen en rijk versierde kamers en zalen is het een imposant bouwwerk te noemen.

Bijzonder is dat een deel is gerestaureerd met steun van UNESCO en te bezoeken is als museum, maar de rest nog steeds wordt bewoond. Voor een kleine vergoeding laten de lokale families die nog steeds in de kasbah wonen je met trots hun thuis zien, een ervaring die je niet snel zult vergeten​​​​.

Wij hebben de kasbah tijdens ons eerste bezoek aan Marokko in 2019 uitgebreid bezocht, maar helaas bleek het tijdens onze tweede reis gesloten. De aardbeving van september 2023 heeft ernstige schade aangericht en er moeten restauratiewerkzaamheden plaatsvinden.

Kasbah Taourirt Ouarzazate

#4 De Tizi-n-Tichka, hoogste bergpas van Afrika

Ouarzazate ligt aan het einde van een van de meest spectaculaire autoroutes van Marokko. De Tizi-n-Tichka-bergpas, gelegen in de Hoge Atlas van Marokko, verbindt Marrakesh met Ouarzazate en is met zijn 2260 meter de hoogste pas in Noord-Afrika.

Deze route is onderdeel van hoofdweg N9 en slingert zich door adembenemende landschappen, van steile hellingen tot indrukwekkende bergtoppen. Al eeuwenlang liep hier een oude karavaanroute, maar in de jaren ’20-’30 werd door het Franse leger een echte weg aangelegd. Bovenop de pas herinnert een monument aan de constructie van de web. Je vindt hier ook een mooi viewpoint en wat winkeltjes.

Tizi-n-Tichka

#5 Kasbah Glaoui in Telouet

Een leuke dagtrip vanuit Ouarzazate is een bezoek aan Kasbah Glaoui in het bergdorpje Telouet. Of nog beter: bezoek dit woestijnkasteel tijdens je roadtrip vanuit Marrakech naar Ouarzazate. Deze vrij weinig bezochte bezienswaardigheid vertelt het verhaal van de Glaoui-familie, ooit een van de meest invloedrijke families in Marokko. Hoewel deels een ruïne, deels gerestaureerd, is de schoonheid en historische waarde van de kasbah onmiskenbaar.

De geschiedenis van Kasbah Glaoui is onlosmakelijk verbonden met Thami El Glaoui. Als het laatste hoofd van de familie, vergaarde hij zijn fortuin via tolheffingen op een cruciale handelsroute en de exploitatie van zoutmijnen. Deze rijkdom gaf aanleiding tot de bouw van meerdere kasbahs verspreid door het land die de macht en grandeur van de familie weerspiegelden. De familie is ook wat controversieel vanwege haar samenwerking met de Franse bezetter. Dit heeft ze uiteindelijk na de onafhankelijkheid van Marokko zelfs al hun bezittingen gekost. In de jaren ’50 werd het Telouet-kasteel verlaten, kort nadat het was uitgebreid tot de prachtige kasbah die er vandaag nog staat.

Tegenwoordig kun je in Kasbah Glaoui de restanten van dit eens zo weelderige paleis ontdekken. Een deel van de kasbah is gerestaureerd, waardoor bezoekers een glimp kunnen opvangen van de oorspronkelijke pracht. Marokkaanse mozaïeken, houtsnijwerk en de minutieus afgewerkte plafonds zijn een lust voor het oog. Een prachtig raam biedt een al even prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap dat de kasbah omringt.

kasbah telouet

#6 Kasbah Glaoui in Tamdaght

Op slechts een steenworp afstand van Aït Ben Haddou ligt het minder bekende Tamdaght (of Tamdakhte), waar zich ook een kasbah van de Glaoui-familie bevindt. Deze onbekende parel is daarmee zeker een aanrader om ook in je route op te nemen, als je toch al Ouarzazate en natuurlijk ook Ait Ben Haddou bezoekt.

Vergeleken met de drukte van sommige toeristische trekpleisters, voelde de Kasbah Tamdaght als een meer authentiek stukje Marokko, bijna onaangetast door toerisme. Hoewel het vooral een ruïne is, zie je aan de hoge torens en grote schaal van het geheel nog goed hoe groots dit kasteel ooit moet zijn geweest. En nog leuker: hier komen vrij weinig bezoeker!

Een lokale gids liet ons de ruïnes van binnen zien, waarbij hij ons veilig door de verweerde gangen en zelfs op het dak leidde. We hadden niet de indruk dat je dit kasteel ook kon bezoeken zonder gids, maar dat is ook absoluut een aanrader. De kasbah is in een dusdanige staat dat het prettig is om iemand je te laten leiden naar de delen die daarvoor nog stevig genoeg zijn. Het was een bijzondere ervaring om door de oude hallen te lopen en de restanten van ooit een gigantische rijkdom te zien. Overigens werden ook hier films opgenomen en onze gids vertelde vol trots daarin zelfs te hebben gefigureerd.

Kasbah Glaoui in Tamdaght

#7 Noor Solar Energy Complex, grootste zonnecentrale

Het Noor Solar Energy Complex is misschien geen bezienswaardigheid om te bezoeken, maar wel een die je niet kan missen. Als grootste zonnecentrale ter wereld – het is maar liefst 3000 hectare groot en heeft een zonnetoren van 250 meter – zie je dit complex al vanaf grote afstand.

Dit indrukwekkende project startte in 2023 en wordt beheerd door MASEN (Marokkaans Agentschap voor Duurzame Energie). Inmiddels omvat het vier zonne-energiecentrales die samen een staaltje van technologisch vernuft tonen. Het doel? Om op lange termijn 580MW te produceren, goed voor 7% van het landelijk energieverbruik, en daarmee Marokko’s ambitieuze klimaatplannen te ondersteunen.

Het meest in het oog springend is Noor III met haar enorme zonnetoren die je vanaf verre ziet met haar bizarre, licht gevende punt. Noor III gebruikt unieke horizontaal gemonteerde spiegels op hoge platformen om zonlicht te reflecteren naar een 250 meter hoge toren. Die torenpunt geeft daardoor een soort licht, wat een vreemd en onwerkelijk futuristisch gezicht is.

#8 Palmbomenoase van Skoura

Op zoek naar een onbekende plek in Marokko buiten de gebaande paden? Breng een bezoek aan de Palmeraie de Skoura! Deze sprookjesplek bestaat uit een eindeloze zee van palmbomen met daartussen met de hand bewerkte akkers, hier een daar een lemen dorpje en vooral ontzettend veel machtige woestijnkastelen. Vanaf Ouarzazate kan je net een privé of shared taxi – het laatste is uiteraard goedkoper, maar je moet wachten tot de taxi vol zit – richting Skoura.

Het bestaan van deze palmboomoase is te danken aan smelwaterrivieren. Deze rivieren voeren in het voorjaar het water van de smeltende sneeuwtoppen van het Atlasgbergte mee naar Skoura. Een traditioneel irrigatiesysteem bewatert vervolgens de vele dadelpalmen en akkertjes in de oase.

Maar het meest in het oog springend zijn natuurlijk de vele woestijnkastelen. Deze sprookjesachtige kasbahs zijn gemaakt van aangestampte aarde en lijken naadloos op te gaan in het landschap. En waar je verspreid door Marokko wel meer van dat soort kastelen ziet, staat Skoura er vol mee. Je zou hier zelfs de hoogste concentratie van kasbahs in heel Marokko hebben.

Kasbah Amerhidil is de belangrijkste bezienswaardigheid in Skoura. Het is niet alleen de grootste kasbah van deze oasa, maar van heel Marokko. Een deel ervan wordt nog altijd bewoond, maar een ander deel is te bezoeken.

Kasbah Amridil Skoura

#9 Gas Haven, verlaten filmset in de woestijn

Vlak buiten Ouarzazate, tegen de achtergrond van het Atlasgebergte, vind je een oude filmset rechtstreeks uit een horrorfilm: Gas Haven uit “The Hills Have Eyes”. Deze plek is een tastbaar stukje filmgeschiedenis in de Marokkaanse woestijn, maar dan buiten de bekende en gepolijste Atlas Studios.

Gas Haven diende als decor voor het griezelige tankstation in de remake van deze horrorfilm uit 2006. De film vertelt het verhaal van een familie die onwetend in het domein van kannibalen terechtkomt. Althans, zo hebben wij online gelezen, want van de film hadden we nog nooit gehoord. Na het maken van de film is de filmset hier kennelijk achtergelaten en nu wordt hier nog wel een stop gemaakt door toeristen, al zijn dat er niet heel erg veel.

Vanwege de verlaten uitstraling en het verval dat duidelijk heeft ingezet, wordt de filmset ook wel als griezelig omschreven. Dat hebben wij niet zo ervaren, maar we waren hier dan ook op een zonnige, klaarlichte dag met onze twee kindjes. Het meest bekend van de foto’s is het tankstation zelf met uithangbord, kantine en roestige auto. Maar loop vooral ook verder de woestijn in voor andere, kleinere filmsets.

Gas Haven - The Hills Have Eyes' Station

#10 Fint Oasis

Verborgen in de schaduw van de Atlasbergen en slechts 12 kilometer ten zuiden van Ouarzazate, ligt de Fint Oasis. Dit groene paradijs in de verder zo dorre omgeving bestaat uit vier dorpen waar maar zo’n vierhonderd mensen wonen. Het is daarmee klein en vrij onontdekt te noemen. Reken op een uur of anderhalf uur om een wandeling langs de palmbomen, de huizen en het landschap te maken.

De route naar Flint duurt zo’n 45 minuten. Dat zou je niet verwachten gezien de locatie, maar het terrein is nogal hobbelig. Wij hebben de oase daarom zelf besloten niet te bezoeken. We durfden dit niet aan met onze camper en zijn al zo verwend dat we meer oases in Marokko zagen, zoals die in Skoura wat ook niet ver is van Ouarzazate. Als jij de rit wel wilt maken, kan je in Ouarzazate makkelijk een taxi regelen.