Marokko

Bezoek de Agafay Desert bij Marrakech

Maak je een korte trip naar Marokko en wil je de Afrikaanse woestijn ervaren? Wil je het chaotische Marrakech een dag of zelfs een nacht verruilen voor eindeloze rust en stilte? Maak kennis met de Agafay Desert vlakbij Marrakech. Dit spectaculaire landschap is ruig en buitenaards mooi en een plek die je niet wilt missen op je reis naar Marokko.

De beste manier om dit magische maanlandschap te ervaren? Overnacht in een luxury camp in de Agafay – of maak op zijn minst een dagtrip naar een woestijnkamp. Lees in deze blog meer over deze verborgen parel vlakbij Marrakech en over onze ervaring in de Agafay Desert.

Boeken bij Inara Camp: je kan Inara Camp gewoon via Booking.com boeken, of ga naar de eigen website van Inara.

Agafay Desert

De Agafay, een steenwoestijn vlakbij Marrakech

Wij hadden net als de meest reizigers wel gehoord van de golvende zandduinen van de Sahara in Marokko, maar ontdekten de Agafay-woestijn pas na grondige research. Deze verborgen parel ligt vlakbij Marrakech. Daarmee is de Agafay het perfecte woestijnalternatief voor de Sahara. Die ligt namelijk op een volle dag reizen van Marrakech, terwijl de Agafay Desert op slechts 40 kilometer afstand ligt.

Stel je een plek voor waar de ruimte oneindig lijkt en de stilte oorverdovend is. Je bent in de woestijn van Marokko, maar dit zou ook zo de maan kunnen zijn. Het is een landschap dat je uitnodigt je camera te pakken, eindeloos in de verte te staren en je te verwonderen. Bijzonder indrukwekkend zijn de pieken van het Atlasgebergte – in de winter vaak met witte, besneeuwde toppen – steeds op de achtergrond.

Vergeet overigens wel de beelden van zandduinen, want de Agafay is anders. Het is een bar, rotsachtig terrein en dus meer te omschrijven als een steenwoestijn. Wij bezochten zowel de Sahara als de Agafah. Hoewel de Sahara ook naar onze mening mooier is dan de Agafah, vinden we de Agafay Desert ook een heel mooi landschap én is het vooral een makkelijker bereikbaar alternatief. We zouden je zeker willen aanraden om allebei te bezoeken.

Wat maakt de Agafay Desert een woestijn? Dat is het droge klimaat met maar heel weinig regen per jaar. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 37°C, maar in de winter kunnen de nachten richting het vriespunt gaan. Wij waren zelf in januari in de woestijn. Het was een ongewoon warme januarimaand in Marokko en overdag werd het bijna 30°C. We vonden het flink heet en konden ons moeilijk voorstellen hoe de hitte in de zomer wel niet moest zijn! In de nacht werd het niet kouder dan 9°C, dus koud was dat ook zeker niet te noemen.

Agafay Desert

Bezoek een luxury camp in de Agafay Desert

Er zijn grofweg twee manieren om de Agafay Desert te bezoeken: maak een dagtrip vanuit Marrakech of overnacht een of meer nachten in de woestijn.

Je kan prima voor een dag de Agafay-woestijn bezoeken, waarbij je de optie hebt om zelf met je (huur)auto te gaan of een taxi te nemen. Direct langs de hoofdweg door de woestijn kom je veel verschillende aanbieders tegen die tochten per quad of kameel aanbieden. Naast deze activiteiten kun je ook kiezen voor een luncharrangement of dagpas bij een van de luxury kampen. Je kan dan genieten van de luxe en magisch mooie setting van zo’n luxury kamp zonder meteen je reisbudget in te zetten voor een overnachting. Een geweldige manier om een glimp van zo’n woestijnkamp te beleven!

Wij kozen ervoor om in de Agafay Desert te overnachten en vinden dat absoluut een aanrader. Overnachten in de woestijn biedt je de kans om de onvergetelijke zonsondergang en de heldere sterrenhemel te ervaren. De luxe woestijnkampen, zoals het Inara Camp waar wij sliepen, bieden comfortabele en stijlvol ingerichte tenten met moderne luxe en voorzieningen. Deze woestijnkampen zijn ontworpen om de indrukwekkende woestijn te combineren met comfort en luxe, waardoor je de ruige natuur kunt ervaren zonder in te leveren op comfort.

En ja, zo’n overnachting komt natuurlijk wel met een prijskaartje. Het is wat ons betreft de ultieme manier om de Agafay Desert te beleven. Maar als je budget of simpelweg je reisplanning dat niet toelaat? Ga dan zeker op een dagtrip naar een van de woestijnkampen om ook de bijzondere sfeer te proeven.

Inara Camp Agafay Desert

Onze ervaring: overnachten bij Inara Camp

Onze overnachting in het Inara Camp was een waar sprookje in de Agafay-woestijn. We waren uitgenodigd en kregen de kans om te verblijven in wat we alleen maar kunnen omschrijven als een oase van luxe.

Tip: bij het zusje van Inara – Les Terrasses d’Agafay – kan je overdag terecht voor een geweldige lunch- of dinerervaring. Dat is een perfecte budgetproof optie om de Agafay te ervaren zonder overnachting.

Inara Camp Agafay Desert

De ultieme glampingtent

De tent waarin we sliepen was ongeëvenaard: ruim, luxueus en met een stijlvolle inrichting. Het was verdeeld in twee kamers: een woonkamer met een chique badkamer en een apart toilet, en een riante slaapkamer met een bed zo groot dat je erin zou kunnen verdwalen.

Voor de kinderen waren er twee kinderbedjes in de slaaptent gezet. De slaapkamer was goed geïsoleerd, dus zelfs in deze winternacht werd het er niet koud. Voor de zomerhitte is het fijn om te weten dat er ook een airco in de slaapkamer zit.

Maar het hoogtepunt was het gigantische terras dat de hele breedte van de tent besloeg. Op het terras konden we kiezen uit meerdere zitjes om van het betoverende uitzicht over de woestijn te genieten. Het was alsof we ons eigen privé-uitkijkpunt hadden op de eindeloze Agafay.

Inara Camp Agafay Desert with kids

Een magisch woestijnparadijs

Het kamp zelf is al even indrukwekkend. Elke tent is zo gepositioneerd dat je je in je eigen stukje woestijn waant, ver weg van alles en iedereen. Onze tent, gelegen op een verhoogde plek, biedt een panoramisch uitzicht over het kamp tegen de achtergrond van de majestueuze Atlasbergen.

Het hart van het kamp is een verzameling van restauranttenten, charmante zitjes en een schitterend zwembad. En wat een luxe: het zwembad is zelfs (een beetje) verwarmd! Ideaal om op een warme winterdag af te koelen en te spelen met onze peuter.

Overal in het kamp zijn er knusse hoekjes en loungeplekken, perfect voor een moment van ontspanning. Het diner vonden wij een geweldige ervaring – geserveerd in een sfeervol verlichte tent en met een uitgebreid menu. Als vegetariërs waren we blij verrast met de variëteit aan vegetarische opties. Het personeel was ook ontzettend attent en lief, zeker voor de kindjes. Los van het menu konden we voor hen frietjes krijgen, maar het eten was zo lekker dat we hen gewoon mee konden laten genieten.

En laten we dan ook het ontbijt niet vergeten! Een tafel vol met lekkers werd er voor ons opgediend. Van Marokkaanse pannenkoeken en een omelet tot yoghurt met fruit en cake. Het zag er prachtig uit en was echt een enorme verwennerij om de dag mee te beginnen.

Tip: bij het zusje van Inara - Les Terrasses d'Agafay - kan je overdag terecht voor een geweldige lunch- of dinerervaring. Dat is een perfecte budgetproof optie om de Agafay te ervaren zonder overnachting.

De leukste activiteiten in de Agafay

De activiteiten die het kamp aanbood waren het toppunt van onze ervaring. De kamelentocht bij zonsopgang was een moment van pure magie. Het zien van de eerste zonnestralen die de bergen verlichtten terwijl we op de rug van een kameel zaten, was een onvergetelijke ervaring. De kleuren van rood, oranje en geel in de lucht was een prachtig spektakel om te zien!

Ook het pottenbakken is echt een aanrader om met kinderen te doen! Onder de deskundige begeleiding van een lokale ambachtsman leerden we de fijne kneepjes van dit eeuwenoude ambacht. Het was verbazingwekkend om te zien hoe makkelijk een simpele klomp klei transformeerde in een mooie schaal of tajine. Bij hem althans, want zo soepel als hij het deed lijken, is het voor ons als amateurs absoluut niet.

Onze peuter werd op een leuke en op haar leeftijd niveau afgestemde manier bij het pottenbakken betrokken. Ze werd zelfs zo enthousiast dat ze de kleiwerkjes niet meer wilde loslaten, ook niet als ze al lang en breed af waren. Het resultaat is een heel leuk souvenir om mee naar huis te nemen – gezien de droogtijd van het aardewerk is het dan wel handig om de workshop niet pas vlak voor vertrek te doen.

Er zijn nog veel meer activiteiten te doen in de Agafay. Denk aan massages, hikes, fietstochten en nog veel meer. Niet dat het nodig is natuurlijk. Alleen al het uitzicht vanaf je privéterras, het ontspannen in een van de vele relaxhoekjes of het zwembad middenin de woestijn maken je dag al onvergetelijk!

Inara Camp

luxury glampingtenten in de Agafay Desert