Marokko

Bezienswaardigheden Marokko: 20 mooiste plekken en onbekende parels

Marokko is een land van contrasten, sprookjesachtige architectuur en onvergetelijke landschappen. Van de kronkelende steegjes in oude koningssteden tot uitgestrekte zandduinen in de Sahara en ruige berglandschappen in het Atlasgebergte – elke bestemming heeft iets unieks te bieden.

Langs de Atlantische kust vind je relaxte surfdorpen en brede zandstranden, terwijl historische ruïnes zoals Volubilis je meenemen naar het Romeinse verleden. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken bij watervallen, groene valleien en rotskloven. Of je nu door de blauwe straten van Chefchaouen wandelt, een woestijnkamp bezoekt bij Merzouga of de zonsondergang bekijkt vanaf een kasbah in Aït Ben Haddou, Marokko blijft je verwonderen.

In deze blog nemen we je mee langs de 20 mooiste plekken in Marokko. Van levendige medina’s en sprookjesachtige paleizen tot rustige palmboomoases en filmstudio’s in de woestijn – ontdek de niet te missen bezienswaardigheden van dit betoverende land.

Sahara Merzouga Erg Chebbi

De perfecte reisroute voor Marokko

Twintig bezienswaardigheden in één rondreis door Marokko? Voor de meeste reizigers is dat wat te veel van het goede. Wij zijn in totaal twee maanden in Marokko geweest, maar dat is waarschijnlijk niet de tijd die jij te besteden hebt. Gelukkig kun je met een slimme route heel veel hoogtepunten zien zonder te hoeven haasten. We hebben drie suggesties voor reisroutes samengesteld, afhankelijk van je tijd en voorkeuren.

Route 1: Het zuiden van Marokko – bergen, woestijn en kust

Deze route is perfect voor natuurliefhebbers die Zuid-Marokko, ons favoriete deel van het land, willen ontdekken. Start in Marrakech en steek het Atlasgebergte over naar de eeuwenoude kasbah van Aït Ben Haddou en filmstad Ouarzazate. Reis daarna door naar de Anti-Atlas, bijvoorbeeld Tafraoute, waar grillige rotsformaties en traditionele Berberdorpen op je wachten. Vanuit hier kun je de kust bereiken voor een tussenstop in een van de relaxte surfdorpen, zoals Taghazout of Sidi Kaouki. Eindig je reis via de charmante havenstad Essaouira en de Agafay-woestijn, voordat je terugkeert naar Marrakech. Deze route combineert bergen, woestijn en oceaan en geeft je een goed beeld van het prachtige zuiden van Marokko.

Route 2: Het noorden van Marokko – cultuur en historie

Voor wie liever door het groenere en minder hete noorden reist, is deze route ideaal. Begin in Fez, het culturele hart van Marokko, en reis naar Chefchaouen, de beroemde blauwe stad in het Rifgebergte. Vanuit daar kun je door naar Asilah, een kunstzinnig kustplaatsje met witte huizen en kleurrijke muurschilderingen. Volg de kust verder naar Rabat, waar historie en moderniteit samenkomen. Vervolgens bezoek je Meknes, een koningsstad met indrukwekkende poorten en paleizen, en de Romeinse ruïnes bij Volubilis, voordat je weer eindigt in Fez. Deze route is compact en kun je al in een week afleggen.

Route 3: Centraal Marokko – het beste van alles

Wil je van alles wat zien? Dan is deze derde route een perfecte mix van cultuur, natuur en avontuur. Start in Marrakech en steek het Atlasgebergte over naar Aït Ben Haddou en Ouarzazate. Onderweg richting de Sahara-woestijn maak je stops bij de Todra-kloof en de Atlas Film Studios. Vervolgens trek je de Sahara in voor een nacht onder de sterren bij Merzouga. Na deze woestijnervaring ga je in één lange ruk noordelijker naar Fez, een van onze favoriete bestemmingen in Marokko. Vanuit hier kun je een dagtrip maken naar Meknes en de Romeinse ruïnes van Volubilis. Reis daarna door naar Rabat en bezoek vervolgens in Casablanca de indrukwekkende Hassan II-moskee. Eindig in het ontspannen kuststadje Essaouira en keer terug naar Marrakech. Deze route vraagt wat meer reistijd, maar biedt een complete Marokko-ervaring.

Ait Ben Haddou Atlasgebergte

Marokko bezienswaardigheden: 20 mooiste plekken om te zien

#1 Het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte is een van de meest indrukwekkende natuurgebieden van Marokko. De bergketen strekt zich uit over 2.500 kilometer en loopt dwars door het land, van de Atlantische Oceaan tot de woestijn. In Marokko bestaat het gebergte uit drie delen: de Hoge Atlas, Midden Atlas en Anti-Atlas. De Jbel Toubkal is met 4.167 meter de hoogste piek van Noord-Afrika en een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers.

De landschappen zijn enorm gevarieerd. Je vindt er besneeuwde bergtoppen, groene valleien en ruige kloven. Langs de paden liggen afgelegen Berberdorpen. In deze dorpen kun je overnachten in traditionele lemen huizen of genieten van een kop muntthee met spectaculaire uitzichten. Veel dorpen zijn alleen te voet of met een ezel bereikbaar, wat bijdraagt aan de authentieke charme van de regio.

Voor wandelliefhebbers zijn er talloze routes, variërend van korte wandelingen tot meerdaagse trektochten. Een van de populairste routes is de beklimming van de Toubkal, waarbij je onderweg kunt genieten van spectaculaire uitzichten over de bergen en valleien. Andere hoogtepunten zijn de Todra-kloof en de Dades-vallei, waar steile rotswanden en kronkelende rivieren het landschap domineren.

Tip: wil je de Atlas op z’n best bewonderen en houd je wel van een fysieke uitdaging? Dan is de Atlas Trail, de bucketlisttrip van Travelbase door dit gebergte, een aanrader.

Atlas Mountains

#2 Marrakech

Marrakech is zonder twijfel de bekendste stad van Marokko en staat bekend als de ‘Rode Stad’ vanwege de roodkleurige muren en gebouwen. De levendige chaos van de medina is iets wat je nooit meer zult vergeten. Misschien is het wat overweldigend in het begin, maar als je je overgeeft aan het doolhof van overdekte souks is dat een ervaring om niet meer te vergeten.

In het hart van de stad ligt het Djemaa el-Fna plein, een van de beroemdste pleinen ter wereld. Overdag is het een drukte van jewelste met marktkraampjes, straatmuzikanten en (helaas) slangenbezweerders. Zodra de avond valt, veranderen de kraampjes in openluchtrestaurants en vullen de geuren van gegrild vlees en specerijen de lucht. Het plein is omringd door de medina, een wirwar van smalle straatjes en steegjes vol kleurrijke souks waar je tapijten, lampen en kruiden kunt kopen.

Een van de iconische bezienswaardigheden van Marrakech is de Koutoubia-moskee, gebouwd in de twaalfde eeuw. De minaret van 77 meter hoog is zichtbaar vanuit bijna elk deel van de stad. Andere hoogtepunten zijn het Bahia-paleis uit de negentiende eeuw, met prachtig gedecoreerde kamers en binnentuinen, en de Saadische graven, die dateren uit de zestiende eeuw.

Voor een moment van rust kun je terecht in de Jardin Majorelle, een botanische tuin die ooit eigendom was van modeontwerper Yves Saint Laurent. Hier wandel je tussen exotische planten, vijvers en kleurrijke paviljoens. Direct naast de tuin vind je het Musée Yves Saint Laurent, waar je meer leert over zijn werk en invloed. Als dat naar meer smaakt, dan vind je nog meer onbekende tuinen in Marrakech, waar je je even buiten de drukke medina waant.

Marrakech is een stad van contrasten. In de oude medina lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, terwijl in moderne wijken als Gueliz hippe cafés, winkels en kunstgalerijen opduiken. Vanuit Marrakech zijn er ook veel excursies mogelijk naar het Atlasgebergte of de Agafay-woestijn. Zelfs tijdens een relatief kort bezoek aan Marokko en Marrakech, kun je daardoor makkelijk meer zien van het land.

Marrakech Jemaa el-Fnaa

#3 Chefchaouen

Chefchaouen ligt verscholen in de groene heuvels van het Rifgebergte in het noorden van Marokko. Deze populaire bestemming vooral bekend om zijn blauwgekleurde huizen, die de stad een sprookjesachtige uitstraling geven. Sommigen zeggen dat het blauw de hemel en spiritualiteit symboliseert, terwijl anderen geloven dat het muggen op afstand houdt. Wat de reden ook is, de smalle straatjes en pleintjes van de medina vormen een fotogeniek doolhof waar je eindeloos kunt ronddwalen.

Dwalen door de blauwe medina hoort natuurlijk bij de leukste dingen om te doen in Chefchaouen. Het centrale plein, Place Uta el-Hammam, is het hart van de stad. Hier vind je gezellige cafés, restaurants en de Grote Moskee met zijn achthoekige minaret. Aan het plein ligt ook de kasbah, een vijftiende-eeuws fort met een museum en een prachtige Andalusische tuin.

Vergeet ook niet de zonsondergang vanaf de Spaanse Moskee op de heuvel naast de medina. Vanaf hier heb je recht voor je de oude stad liggen en zie je perfect hoe daarachter de zon langzaam achter de bergen zakt. In 30 minuten lopen vanaf het centrum – en minder op de weg terug naar beneden – ben je er ook al.

Chefchaouen is ook een populaire uitvalsbasis voor wandelingen in het Rifgebergte. Nabijgelegen bezienswaardigheden zijn de Akchour-watervallen en de beroemde ‘God’s Bridge’, een natuurlijke rotsbrug die hoog boven een rivier hangt. De omgeving biedt volop mogelijkheden voor hikes.

Chefchaouen

#4 De Sahara bij Merzouga

In het zuidoosten van Marokko, nabij het dorp Merzouga, strekt de majestueuze Sahara zich uit met de indrukwekkende zandduinen van Erg Chebbi. Deze duinen, die tot 150 meter hoog reiken, vormen een surrealistisch landschap dat je nooit meer zult vergeten. Het dorpje Merzouga dient als toegangspoort tot dit woestijngebied en vanaf hier kun je op meerdere manieren authentieke Sahara-ervaring beleven.

Het contrast tussen de gouden duinen en de helderblauwe lucht maakt de Sahara bij Merzouga tot een paradijs voor fotografen en natuurliefhebbers. Het is een plek waar de natuur op zijn mooist is en de uitgestrektheid van de Marokkaanse woestijn een blijvende indruk achterlaat.

Een populaire activiteit is een kamelentocht bij zonsondergang, waarbij je de uitgestrekte zandzee doorkruist en de kleuren van de duinen ziet veranderen onder de dalende zon. Vaak is dit de opmaat naar meer en is je bestemming een Berberkamp in de woestijn. Daar kun je in een authentieke tent dineren en vervolgens in je eigen woestijntent overnachten. Het was een van de hoogtepunten van onze Marokko-vakantie!

De mooiste woestijnkampen in Erg Chebbi? Als je boekt bij Merzouga Luxury Camp, RiadSuerteloca Merzouga of Sunrise Sahara Camp weet je zeker dat je een onvergetelijke tijd gaat hebben. Van luxe in de woestijn tot traditionele tenten tot unieke glampingdomes! Het zijn ook erg populaire slaapplekken, dus je doet er goed aan tijdig te boeken.

Sahara Merzouga Erg Chebbi

#5 Fez

Met 789 al stichtingsjaar is Fez de oudste van de vier koningssteden van Marokko. Wij vonden dit de mooiste bestemming in Marokko en waren er daarom al twee keer. De medina van Fez is een betoverend doolhof van meer dan 9.000 smalle straatjes en steegjes, waar ambachtslieden, marktkramers en bewoners hun dagelijkse leven leiden. Als een van de grootste autovrije zones ter wereld lijkt er geen einde aan te komen. Wij konden hier eindeloos doorheen dwalen.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Fez is de Universiteit van Al Quaraouiyine, opgericht in 859 en erkend als de oudste continu functionerende universiteit ter wereld. Daarnaast zijn de Bou Inania Madrasa en de Al-Attarine Madrasa prachtige voorbeelden van Marokkaanse architectuur, met ingewikkeld houtsnijwerk en mozaïeken.

De Chouara-leerlooierij biedt een fascinerend inzicht in het traditionele leerlooiproces dat al eeuwenlang onveranderd is gebleven. Vanaf nabijgelegen terrassen kun je het kleurrijke schouwspel van de verfbaden aanschouwen. Houd er wel rekening mee dat het hier nogal kan stinken. Het takje munt dat je tegen de geur wordt aangeboden, is geen overbodige luxe.

Nog een meer onbekende parel die we je niet willen onthouden, is het Glaoui-paleis dat we tijdens ons tweede bezoek bij toeval ontdekte. Dit paleis ligt verstopt buiten het door UNESCO beschermde deel van de Fez-medina. Ondanks duidelijke tekenen van verval, staan de restanten van zijn glorietijd nog overeind. De architectuur van het paleis is een prachtige combinatie van traditioneel Marokkaanse elementen: van ingewikkeld zellij-tegelwerk tot indrukwekkende houtsnijwerken.

Bou Inania Medersa Fez

#6 Essaouira

Aan de Atlantische kust van Marokko ligt het een van de meest ontspannen bestemmingen van het land. Het stadje Essaouira, ooit bekend als Mogador, is een plek waar veel reizigers langer blijven plakken. Of zelfs maandenlang overwinteren. Hier voelt de medina minder druk en gehaast, heb je prachtige stranden en vind je een stukje ontspanning.

Met zijn versterkte zeemuren, ontworpen door Europese ingenieurs in de achttiende eeuw, en een levendige haven, is Essaouira duidelijk een historische havenstad. De medina van Essaouira, opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, is een doolhof van smalle straatjes, witgekalkte huizen met blauwe accenten en ambachtelijke winkeltjes. Historisch gezien was Essaouira een smeltkroes van culturen, waar Arabieren, Berbers, Joden en Europeanen samenleefden. Deze diverse invloeden zijn terug te zien in de architectuur en het culturele erfgoed van de stad.

De stad staat bekend om zijn verse vis en zeevruchten. Een bezoek aan de vismarkt, gevolgd door een maaltijd in een van de lokale restaurants, is een must voor fijnproevers. Daarnaast is Essaouira een mekka voor watersportliefhebbers; de constante winden maken het ideaal voor surfen en kitesurfen.

Essaouira

#7 Aït Ben Haddou

Aït Ben Haddou is een ontzettend fotogenieke ksar, of versterkt dorp, langs de voormalige karavaanroute tussen de Sahara en Marrakech. Dit sprookjesachtige dorp met zijn lemen huizen is als een filmset. Sterker nog: Aït Ben Haddou heeft als decor gediend voor veel bekende films en series, zoals Lawrence of Arabia, Gladiator en Game of Thrones. De dramatische setting en het authentieke karakter maken het een populaire locatie voor filmmakers, maar ook voor toeristen.

Het dorp staat bekend om zijn traditionele lemen architectuur en is het best bewaarde voorbeeld van een Zuid-Marokkaanse ksar. Sinds 1987 prijkt het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Aït Ben Haddou bestaat uit een groep huizen omgeven door hoge muren, een klassieke pre-Saharaanse bouwstijl. Binnen de muren vind je een moskee, een publieke plein, graanschuren en een kasbah. Hoewel veel families zijn vertrokken naar modernere woningen aan de overkant van de rivier en plaats hebben gemaakt voor souvenirwinkels en restaurants, worden enkele huizen nog steeds bewoond.

Wandel door de steegjes naar de top van de heuvel. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het dorpje, maar ook de omliggende woestijn en Atlasgebergte. Onderweg loop je langs ambachtelijke winkels, terrassen met prachtig uitzicht en sfeervolle restaurants.

Aït Ben Haddou

#8 De Todra-kloof en Dadès-vallei

De Todra-kloof en de Dadès-vallei vormen samen een van de meest spectaculaire landschappen van Marokko. De Todra-kloof is een smalle doorgang tussen steile rotswanden die op sommige plekken meer dan 300 meter hoog zijn. De rivier die door de kloof stroomde, heeft dit indrukwekkende natuurfenomeen in duizenden jaren uitgesleten. De smalste delen van de kloof zijn slechts een paar meter breed, wat een dramatisch beeld creëert. Vooral in de vroege ochtend, wanneer het zonlicht langs de rotswanden glijdt, is de kloof op zijn mooist.

Iets verderop slingert de Dadès-vallei zich door het landschap. Deze vallei staat bekend als de ‘Vallei van de Duizend Kasbahs’ vanwege de vele traditionele lemen forten die je onderweg tegenkomt. De wegen kronkelen door diepe kloven, langs palmbomen en over indrukwekkende haarspeldbochten die uitkijken over de roodkleurige bergen. De meest iconische bochten, vlak bij Boumalne Dadès, vormen een populaire fotoplek voor reizigers.

Hikers en klimmers kunnen hier hun hart ophalen. In de Todra-kloof zijn er veel klimroutes en je kunt een prachtige hike naar de top van de kloof maken, terwijl de Dadès-vallei perfect is voor rustige wandelingen langs rivieren en door kleine Berberdorpen.

Dades Valley

#9 Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en vonden wij verrassend ontspannen voor een grote stad. Gelegen aan de Atlantische kust en aan de monding van de Bouregreg-rivier, biedt Rabat een prachtige combinatie van uitzicht over zee en historische monumenten en medina. De stad is sinds 1912 de politieke hoofdstad, maar haar geschiedenis gaat veel verder terug. In de twaalfde eeuw werd Rabat gesticht door de Almohaden, die er een versterkte vesting bouwden.

Het meest iconische bouwwerk is de Hassantoren, een minaret die in 1195 werd gebouwd, maar nooit is voltooid. Naast de toren staat het Mausoleum van Mohammed V, een indrukwekkend marmeren gebouw waar leden van de koninklijke familie begraven liggen. De Kasbah van de Udayas, een versterkte wijk uit de twaalfde eeuw, is misschien wel de meest fotogenieke bezienswaardigheid van Rabat. Hier vind je smalle straatjes met wit-blauwe huizen, geplaveide steegjes en uitzichtpunten over de oceaan.

Rabat is ook een stad van tuinen en musea. Het Mohammed VI Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst toont werken van Marokkaanse en internationale kunstenaars. In de Ville Nouvelle, de moderne wijk, kun je genieten van brede boulevards, boetieks en restaurants.

Rabat medina

#10 De Hassan II-moskee in Casablanca

De Hassan II-moskee in Casablanca is zonder twijfel een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Marokko. De moskee werd gebouwd tussen 1987 en 1993 ter ere van de vijftigste verjaardag van koning Hassan II en is een meesterwerk van Marokkaanse architectuur. Met een minaret van 210 meter is het de hoogste moskee ter wereld, en het gebedshuis biedt plaats aan maar liefst 25.000 mensen. Op het omliggende plein kunnen nog eens 80.000 bezoekers samenkomen.

Wat deze moskee echt uniek maakt, is de ligging. Een deel van het gebouw staat letterlijk boven het water van de Atlantische Oceaan. Binnenin vind je prachtige mozaïeken, houtsnijwerk en marmeren vloeren die het vakmanschap van Marokkaanse ambachtslieden laten zien. Het plafond kan zelfs worden geopend.

De Hassan II-moskee is een van de weinige moskeeën in Marokko die ook toegankelijk is voor niet-moslims. Tijdens een bezoek krijg je de kans om de adembenemende details van dichtbij te bekijken en je te vergapen aan alle uitbundige architectuur.

De rest van Casablanca vonden wij overigens minder interessant en bezienswaardig. Wat ons betreft, kun je het dus houden bij een bezoek aan de beroemde moskee.

#11 De surfdorpen langs de Atlantische kust

Associeer jij Marokko met surfen? Wij eerst ook niet. Maar tijdens onze tweede reis ontdekten we dat de Atlantische kust een waar paradijs is voor surfers. De combinatie van constante golven, uitgestrekte stranden en een relaxte sfeer maakt dit een van de beste surfgebieden van Noord-Afrika. De surfdorpen strekken zich uit van het bekende Essaouira naar het zuiden.

Net ten zuiden van Essaouira ligt Sidi Kaouki, een piepklein en rustig dorp dat bekendstaat om zijn brede stranden en betrouwbare golven. Hier vind je eenvoudige strandtentjes en een handvol surfkampen. Het landschap is rauw en ongerept. Tijdens onze camperreis door Marokko stonden wij hier direct aan het strand. De perfecte plek om te overnachten!

Imsouane, iets verder naar het zuiden, is beroemd om zijn uitzonderlijk lange golven. Je vindt hier langste ‘right-hand wave’ van Marokko. De baai zorgt ervoor dat je soms tot wel twee minuten op dezelfde golf kunt rijden. Wist je dat Imsouane in januari 2024 vrijwel helemaal gesloopt werd? Dit had te maken met ontbrekende vergunningen van de meeste bebouwing. We zagen twee weken later alsnog veel surfers bij de resterende hostels en restaurantjes, maar gelukkig is er inmiddels veel herbouwd.

Taghazout is hét surfhoofdstadje van Marokko. Bekend om spots als Anchor Point en Panorama Beach trekt het surfers van over de hele wereld. De mix van surfscholen, yogastudio’s en hippe cafés zorgt voor een erg leuke sfeer, zelfs als je net als wij nog nooit hebt gesurfd.

Net naast Taghazout ligt Tamraght, een rustiger alternatief voor wie wel wil surfen maar minder van drukte houdt. Populaire surfspots zoals Banana Point en Devil’s Rock bieden golven voor zowel beginners als gevorderden. Met onze camper hebben we precies daar overnacht, vlak naast het strand en met zicht op de surfers.

Verder naar het zuiden kom je bij Mirleft, een dorp dat nog steeds een beetje buiten de gebaande paden ligt. Mirleft biedt ruige stranden en hoge kliffen. De krachtigere golven zijn ideaal voor ervaren surfers. Het dorp voelt ongerept en avontuurlijk, ver weg van het massatoerisme.

Legzira, iets ten zuiden van Mirleft, is beroemd om zijn indrukwekkende rotsbogen die uit de oceaan oprijzen. Sidi Ifni ligt helemaal in het zuiden en is een voormalige Spaanse enclave die nog steeds een vleugje koloniale charme uitstraalt.

Tamraght

#12 De Anti-Atlas

Hoewel de meeste mensen bij het Atlasgebergte denken aan wat in werkelijkheid de Hoge Atlas is, bestaat het berggebied uit veel meer delen. Naast de bekende Hoge Atlas is er bijvoorbeeld ook de net wat zuidelijker gelegen Anti-Atlas. Dit spectaculair mooie berggebied ligt doorgaans niet op de standaard reisroute door Marokko, maar was een van onze favoriete plekken.

De Anti-Atlas, ook wel de Kleine Atlas genoemd, raakt aan de Sahara-woestijn. Het staat bekend om zijn droge klimaat, ruige terrein en de minder ontwikkelde dorpen vergeleken met de meer toeristische delen van Marokko. Daarmee is dit een perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een meer authentieke ervaring en ongerepte natuur​​.

De belangrijkste stad in het hart van de Anti-Atlas is Tafraoute. Het is ook een soort camperwalhalla, want op de vlaktes tussen de bergen staan hier honderden campers. Dat zijn veelal Franse gepensioneerden die hier de winter lekker warm doorbrengen. Ook wij hebben hier een paar nachten gewildkampeerd en dat was een mooie ervaring in dit prachtige landschap. In de buurt van Tafraoute zijn de Painted Rocks een must om te bezoeken. Of je het nou kunst of vandalisme noemt, het veelkleurige rotslandschap is een surrealistisch gezicht.

Een ander hoogtepunt is de Aït Mansour-kloof, waar je een idyllische groene oase aantreft. Bezoek ook zeker de ‘Grand Canyon van Marokko’. Deze diepe kloof is een spectaculair mooi landschap, waar je aan het einde van de geasfalteerde weg het minidorpje Aoukerda aantreft, omringd door palmbomen.​​ Andere bekende bezienswaardigheden in de Anti-Atlas zijn de pittoreske Berberdorpen, schilderachtige kasbahs en neolitische rotsschilderingen​​.

Tafraout Marokko

#13 De Agafay-woestijn

De Agafay-woestijn ligt op slechts 30 kilometer van Marrakech en voelt toch als een compleet andere wereld. Vergeet overigens de beelden van zandduinen, want de Agafay is totaal anders. In deze ‘steenwoestijn’ zie je een ruig, rotsachtig maanlandschap met glooiende heuvels en droge rivierbeddingen.

In de woestijn worden allerlei activiteiten aangeboden, zoals kamelentochten, quadrijden, en zelfs yoga en meditatie, middenin een indrukwekkend maanlandschap​​​​. Je kan de Agafay Desert bezoeken op een dagtrip vanuit Marrakech en een dagpas nemen bij een van de woestijnkampen. Maar je kan er ook een tweedaagse excursie van maken en er een nacht blijven slapen. Wij brachten een nacht in de Agafay Desert door bij Inara Camp, een schitterend luxury camp met glampingtenten middenin de woestijn. Een unieke woestijnervaring! Alternatieven zijn het schitterende Oxygen Lodge Agafay of Alkamar Camp Agafay.

Inara Camp Agafay Desert

#14 Volubilis en Moulay Idriss

Volubilis en Moulay Idriss zijn ideaal om samen te bezoeken, bijvoorbeeld op een dagtrip vanuit Meknes of Fez. Volubilis is een voormalige Romeinse nederzetting en staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De ruïnes uit de derde eeuw voor Christus zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven. Je vindt er indrukwekkende mozaïeken, tempels, badhuizen en een triomfboog. Vooral de mozaïekvloeren met scènes uit de Romeinse mythologie vonden wij bijzonder om te zien.

Op slechts vijf kilometer afstand ligt het heilige stadje Moulay Idriss. Het werd in 789 gesticht door Moulay Idriss I, die ook de eerste islamitische dynastie in Marokko oprichtte. Het stadje wordt door veel Marokkanen beschouwd als een belangrijk bedevaartsoord en was tot in de twintigste eeuw zelfs verboden terrein voor niet-moslims. Vandaag de dag kun je vrij door de smalle straatjes dwalen en genieten van het uitzicht vanaf een van de vele panoramapunten.

Lost city ancient Roman ruins Volubilis Morocco | Rondreis Marokko
Moulay Idriss Meknes

#15 Asilah

Asilah is een schilderachtig kuststadje aan de Atlantische Oceaan dat bekendstaat om zijn witgekalkte huizen, kleurrijke muurschilderingen en ontspannen sfeer. De stad heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Feniciërs, maar kreeg vooral vorm tijdens de Portugese overheersing in de zestiende eeuw. De versterkte stadsmuren die toen werden gebouwd, omringen nog steeds de oude medina.

De Asilah Medina is het historische hart van de stad. Deze historische medina dateert uit de achtste eeuw en is een fotogeniek plaatje met witgekalkte huizen versierd met blauwe details. De nauwe straten, de mooie gebouwen en de typische Marokkaanse winkels met hun waren uitgestald op straat maken het een leuke ontdekkingstocht. Wij vonden de medina een genot aan fotogenieke deuren, mooie doorkijkjes en sfeervolle straten.

Binnen de medina vind je naast smalle straatjes en kleine pleintjes ook opvallend veel kunstgalerieën. Asilah staat namelijk bekend als kunststad, mede dankzij het jaarlijkse kunstfestival in augustus. Tijdens dit festival worden de muren van de stad beschilderd door lokale en internationale kunstenaars. Deze blijven vervolgens de rest van het jaar de muren sieren, wat zorgt voor steeds wisselende kunstwerken.

Medina Asilah

#16 Meknes

Meknes, een van de vier koningssteden van Marokko, wordt vaak overschaduwd door Fez en Marrakech. De stad werd in de zeventiende eeuw door Sultan Moulay Ismail uitgeroepen tot hoofdstad en groeide uit tot een indrukwekkende koninklijke stad. De sultan liet gigantische stadsmuren bouwen, versierde poorten en honderden paleizen.

Persoonlijk vinden we de stad ook niet zo interessant als andere Marokkaanse steden, maar toch is Meknes zeker een bezoek waard. Hoewel de stad niet zo sfeervol is, vind je hier namelijk wel veel indrukwekkende monumenten. Een van de meest iconische bezienswaardigheden is Bab Mansour, een enorme stadspoort die bekendstaat om zijn prachtige mozaïeken en houtsnijwerk. Het plein El Hedim, net buiten de poort, is een kleinere versie van het Djemaa el Fna plein in Marrakech, compleet met straatartiesten en marktkramen.

Binnen de stadsmuren ligt het Mausoleum van Moulay Ismail, waar de sultan zelf begraven ligt. Dit indrukwekkende bouwwerk is een van de weinige religieuze plekken in Marokko die toegankelijk is voor niet-moslims. Toegang is bovendien gratis. Net buiten de stad liggen de koninklijke graanschuren en stallen van Heri es-Souani, die ooit duizenden paarden herbergden.

Meknes medina

#17 De Skoura-palmboomoase

Skoura is een sprookjesachtige rivieroase aan de voet van de Atlasbergen. Denk aan een eindeloze zee van palmbomen met daartussen met de hand bewerkte akkers, hier een daar een lemen dorpje en vooral ontzettend veel machtige woestijnkastelen. Het is echt een sprookjesplek!

Wandelen door de palmbomen is wat ons betreft de grootste attractie van Skoura. Wij liepen een paar keer zonder vast plan of vaste route vanuit ons hotel door de oase. Met hectares vol dadelpalmen is dit een prachtig landschap, waar je heerlijk doorheen kan dwalen. Je loopt langs irrigatiekanalen, amandelbomen en kleine akkertjes waar de lokale bevolking nog steeds op traditionele wijze werkt.

Maar het meest in het oog springend zijn natuurlijk de vele woestijnkastelen. Deze sprookjesachtige kasbahs zijn gemaakt van aangestampte aarde en lijken naadloos op te gaan in het landschap. En waar je verspreid door Marokko wel meer van dat soort kastelen ziet, staat Skoura er vol mee. Je zou hier zelfs de hoogste concentratie van kasbahs in heel Marokko hebben.

De bekendste kasbah is de Kasbah Amridil uit de zeventiende eeuw. Dit fort is prachtig gerestaureerd en bekend van het oude 50 dirhambiljet. Binnen de muren vind je oude werktuigen, keukengerei en kamers die nog steeds ingericht zijn zoals honderden jaren geleden.

Kasbah Amridil Skoura

#18 De watervallen van Marokko

Marokko heeft niet alleen woestijn en strand te bieden, maar ook een aantal adembenemende watervallen. Ze liggen verscholen in bergachtige gebieden en groene valleien meer in het binnenland. De Ouzoud-watervallen in het Midden-Atlasgebergte behoren tot de bekendste en hoogste van het land. Met een totale hoogte van ongeveer 110 meter stort het water hier in verschillende niveaus naar beneden, omgeven door olijfbomen en roodgekleurde rotsen. Je kunt helemaal naar beneden wandelen naar de voet van de waterval. Grote kans dat je onderweg ook aapjes tegenkomt.

Verder naar het noorden liggen de Akchour-watervallen, verscholen in het Rifgebergte vlak bij Chefchaouen. De route ernaartoe is een avontuur op zich. Je volgt een wandelpad langs kabbelende beekjes en door een kloof met steile rotswanden. Aan het eind wacht een reeks kleinere watervallen die uitmonden in poelen waar je kunt zwemmen.

Niet ver van Marrakech vind je ook de Setti Fatma-watervallen in de Ourika-vallei. Deze reeks van zeven watervallen is vooral populair onder locals, die hier komen picknicken aan het water. Wij waren er tijdens ons bezoek de enige buitenlandse toeristen. Het pad naar de hoogste watervallen vereist wat klimwerk over rotsen en trappen, maar biedt onderweg prachtige uitzichten over de vallei.

#19 Ouarzazate en de Atlas Film Studios

Ouarzazate is een stad die ooit een belangrijke halte was op de karavaanroutes tussen Marrakech en de Sahara. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om zijn indrukwekkende kasbahs en als centrum van de filmindustrie. Het droge, rotsachtige landschap met zijn lemen gebouwen en uitgestrekte vlaktes heeft talloze filmproducenten naar Marokko gelokt. Inmiddels vind je hier een van de grootste filmstudio’s ter wereld!

Een bezoek aan de Atlas Film Studios, net buiten de stad, is een must voor filmliefhebbers. Deze studio’s uit 1983 zijn het decor geweest voor grote films zoals Gladiator, The Mummy en Kingdom of Heaven. Ook scenes uit Game of Thrones werden hier opgenomen. Tijdens een rondleiding kom je langs nagebouwde tempels, woestijndorpen en paleizen. De filmstudios zijn naar onze mening zowel een aanrader als een foute toeristenmagneet. Voor de meeste bezoekers is het vooral een gelegenheid om grappige foto’s te maken en de rondleiding lijkt ook vooral daarom te draaien. Desondanks vonden wij het erg leuk om deze iconische sets eens in het echt te zien. En naderhand hebben we ze nog heel vaak herkend in series en films!

Ouarzazate is ook een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes naar het beroemde Aït Ben Haddou. Minder bekend zijn de kasbahs in Telouet en Tamdaght, wat wij daardoor misschien nog wel interessantere stops vonden.

Kasbah Glaoui in Tamdaght

#20 Agadir

Agadir is een van de meest moderne steden van Marokko, gelegen aan de Atlantische kust. Na een verwoestende aardbeving in 1960 werd de stad volledig herbouwd en dat zie je terug in brede boulevards en moderne architectuur. Onder toeristen is Agadir vooral populair vanwege zijn uitgestrekte zandstranden die zich over meer dan tien kilometer uitstrekken. Persoonlijk zouden wij hiervoor liever de sfeervolle surfdorpjes aandoen dan een grote stad als Agadir.

De grootste trekpleister van Agadir vonden wij vooral de Souk El Had, een van de grootste markten van Marokko en zelfs Noord-Afrika. Deze markt beslaat meer dan 13 hectare en herbergt ongeveer 3.000 winkels. Vanuit de verte lijkt het op een fort, met 6 meter hoge muren en 13 grote poorten. Binnenin is de markt opgedeeld in verschillende secties. Let erop dat de souk op maandagen gesloten is, zoals wij helaas pas ontdekten toen we voor een dichte poort stonden.

Boven de stad torent bovendien de Kasbah van Agadir uit, een oude vesting uit de zestiende eeuw die ooit werd gebouwd ter verdediging van de stad. Hoewel de aardbeving de kasbah grotendeels verwoestte, zijn de muren en poorten nog steeds intact. Vanaf deze plek heb je een ongekend uitzicht over de stad, de haven en de Atlantische Oceaan.