IJsland

Golden Circle in IJsland: highlights, tips én kaart

De Golden Circle is misschien wel de bekendste attractie van IJsland. Deze ‘gouden cirkel’ is een rondrit vlakbij hoofdstad Reykjavik langs een paar van IJslands mooiste natuurfenomenen. Het wordt niet voor niets het land van ijs en vuur genoemd. Van vulkanen en hotsprings tot gletsjers en ijskoud snorkelen: het zijn allemaal weer andere uitersten. En veel daarvan zijn te vinden in dit makkelijk bereikbare gebied.

Wij geven in deze blog praktische tips, vertellen je over de drie hoogtepunten van deze Golden Triangle én andere leuke stops, en geven je de exacte route met kaart van de rondrit.

Thingvellir Golden Circle Iceland
Golden Circle Gulffos waterval | rondreis IJsland | road trip Iceland | The Orange Backpack
Geisers IJsland Geysir Strokkur Haukaladur | Iceland geysers

De Golden Circle zelf rijden of als excursie?

De belangrijkste vraag voor veel reizigers is of ze de route zelf willen rijden of een Golden Circle-tour boeken. Vanuit Rekjavik – of vliegveld Kevlavik waar de meestal car rentals zijn – kan je makkelijk zelf de route rijden. Maar er zijn ook meerdere excursies te vinden die je vanaf de hoofdstad in een dagtrip langs alle Golden Circle-hoogtepunten brengen.

Een aantal betaalbare dagexcursies zijn:

Ons advies: huur een auto en rijd de Golden Circle zelf. Je hoeft je dan niet te houden aan het vaste programma van een excursie en kunt ook op minder toeristische plekken stops maken. Veel van de hoogtepunten liggen in prachtige gebieden waar je mooie hikes kunt maken langs nog meer natuurwonderen. De route is ongeveer 250 kilometer, dus dit kan je makkelijk in een dag zelf rijden met wat detours naar extra stops.

Let erop bij het huren van een auto in IJsland dat je goed verzekerd bent. De wegen zijn over het algemeen van prima kwaliteit, maar met een goede autoverzekering ga je toch met wat minder zorgen op pad. Sunnycars biedt altijd overzichtelijke all-in prijzen, dus inclusief verzekeringen en onbeperkte kilometers.

roadtrip iceland | rondreis ijsland
Road trip Iceland | rondreis IJsland

Overnachten op de Golden Circle

Wij raden dus aan om de Golden Circle zelf te rijden en er het liefst meer dan die ene dag voor uit te trekken. Als je overnacht in dit toch best toeristische gebied, heb je de kans om vroeger en later bij de grote highlights te stoppen en de groepsdrukte van de tourbussen uit Reykjavik te vermijden. Ook kan je dan de minder bekende stops aandoen en nog meer van dit unieke gebied in IJsland zien.

Je kan ervoor kiezen om te kamperen. Wij vinden kamperen in IJsland sowieso een aanrader en tourden zelf met een camperbusje door het ruige landschap. In onze kampeerblog vind je een overzichtskaart met alle campings in IJsland, waaronder dus ook die in de Golden Circle. Zo heb je vlakbij de geisers de camping Skjòl of de Geysir Campsite.

Er zijn geen grote plaatsen te vinden in de Golden Circle – voor zover IJsland buiten Reykjavik sowieso echt grote plaatsen heeft natuurlijk. Toch vind je hier wel talloze accommodaties en sommigen zijn toch wel extra bijzonder. Zo kan je overnachten in de piramidevormige Laugarvatn Cottage voor 4-6 personen. Leuk detail: ook de elektriciteit en warm water van dit huisje komt van thermische activiteit.

Iets ten zuiden van de route vlakbij het plaatsje Hella heb je een bijzonder glazen cottage. Hier slaap je in een comfortabel warm bed onder een prachtige sterrenhemel of – in de wintermaanden – misschien wel onder het Noorderlicht.

Meer lezen: wij verzamelden 12 unieke Airbnb’s in IJsland voor de meest bijzondere overnachtingen op je rondreis.

Booking.com
Airbnb IJsland - A Beautiful Cottage Close to Geysir
Airbnb IJsland - Glass cottage with Hot tub Blár

De Golden Circle-route

Op de kaart hieronder zie je de Golden Circle-route met de 8 leukste stops langs de route. Over de drie klassieke highlights zullen we in deze blog nu als eerste vertellen. Daarna vertellen we meer over de 5 bonusstops die we aan deze route hebben toegevoegd.

De grote highlights: Thingvellir, Geysir en Gulfoss

#1 De tektonische platen in Thingvellir National Park

Het Thingvellir, of eigenlijk: Þingvellir Nationaal Park, is vaak een eerste grote stop op de Golden Circle-route. Dit park staat in het teken de tektonische platen van Europa en Amerika. De Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen bewegen hier langzaam uit elkaar, waardoor meerdere kloven zijn ontstaan. Dat gaat natuurlijk niet met een enorme snelheid en je zult er bij je bezoek niks van werken. Toch gaat het om 1 tot 2 centimeter per jaar. Het resultaat zijn kloven, scheuren, poelen en breuken.

Meer lezen: je kan duiken en snorkelen in Thingvellir in het helderblauwe water tussen de continentale platen.

Thingvellir Golden Circle Iceland

#2 De geisers Geysir en Strokkur in Haukadalur

Een geiser is een warmwaterbron die met een zekere regelmaat heet water en stoom de lucht in blaast. Dat is niet alleen een uniek spektakel om te aanschouwen, maar ook nog eens vrij zeldzaam. Er zijn maar een paar landen ter wereld waar natuurlijke geisers voorkomen. De grootste concentratie geisers in IJsland vind je in het geothermische gebied Haukadalur. Daar vind je hotsprings, warme beekjes, gloeiendhete stenen, prachtige vergezeten én de twee beroemdste geisers van IJsland: de Geysir en Strokkur.

De Grote Geysir is de bekendste geiser ter wereld. Het woord ‘geiser’ is er zelfs van afgeleid. De Grote Geysir ligt vlak langs de autoroute door de Golden Circle en is makkelijk te bereiken. Helaas komt de Grote Geysir niet heel vaak meer tot uitbarsting en zal je de legendarische 70 meter hoge waterspuit dus waarschijnlijk niet zien. Maar niet getreurd, want ernaast ligt de actieve geiser Strokkur. Deze geiser spuit elke paar minuten en het water kan dan tot wel 30 meter hoog komen. Je zult deze geiser dus gegarandeerd zien uitbarsten als je er bent.

Meer lezen: we schreven een uitgebreide blog over de geisers in IJsland en het Haukadalur-gebied.

Geisers IJsland Geysir Strokkur Haukaladur | Iceland geysers

#3 De Gulfoss-waterval

De Gulfoss is een van de bekendste en meest bezochte watervallen in IJsland. Dit stukje natuurgeweld is het uiterste puntje van de Golden Circle. De cascadewaterval bestaat uit twee ’trappen’ van meters hoog, waar eindeloze stromen water met veel geweld vanaf donderen. De waterval ligt in een soort kloof van 20 meter breed.

Door de kracht waarmee het water valt, stuift het hoog op. Je kan tot behoorlijk dichtbij de waterval komen vanwege de vele paden rondom de kloof. Je kan het opstuivende water dan op je gezicht voelen en ziet waarschijnlijk de voor deze waterval zo typische regenbogen in de mist.

Golden Circle Gulffos waterval | rondreis IJsland | road trip Iceland | The Orange Backpack
Golden Circle Gulffos waterval | rondreis IJsland | road trip Iceland | The Orange Backpack

Extra stops op de Golden Circle Route

#1 Kratermeer Kerid

Het kratermeer Kerið is een prachtige diepblauwe poel. Op deze locatie stortte duizenden jaren terug een magmakamer in en ontstond zo een krater. Die vulde zich door de jaren met water, waardoor dit meer ontstond. Je kan makkelijk afdalen tot aan de waterrand en het meer verkennen. Dit is een van de ewinige plekken in IJsland waar toegang wordt gehven.

#2 Warmwaterbronnen van Hveragerði

Je kent misschien wel de beroemde Blue Lagoon, maar IJsland zit vol warmwaterbronnen. Vlakbij het dorpje Hveragerði vind je natuurlijke hot springs zonder toeristische spa of drukte. De bron is hier ook geen bad of poel, laat staan aangelegd: je warmt je hier gewoon op in een rivier. De stroom heet de Reykjadalur Thermal River.

#3 De Faxi-watervallen

Faxi heeft misschien niet de meest indrukwekkende watervallen van IJsland, maar is met een breedte van 80 meter en een hoogte van 8 meter zeker een stop waard. De waterval heeft wel wat weg van zijn beroemde Gulfoss-tegenhanger.

#4 De Laugarvatn hotsprings

Het dorpje Laugarvatn ligt niet ver van de hoofdroute en is weer zo’n plek met natuurlijke warmwaterbronnen. Het plaatsje ligt aan een meer met aan de rand hot springs, waar een spa is gebouwd.

#5 De Skálholt-kerk

Persoonlijk vinden wij de kerk in Skálholt niet het mooist in vergelijking met alle pittoreske kleine kerkjes in het land. Toch is deze een korte stop waard, want dit is een van de grotere kerken van IJsland en de eerste kathedraal op het eiland.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: