In het haast nietszeggende plaatsje Didyma vind je een prachtig fenomeen: twee grote kraters, waarvan eentje twee kerkjes heeft. De grote katers zijn al een bijzonder natuurverschijnsel, maar de trap de grond in tot aan de wand van een van de kraters maakt het helemaal een mysterieuze plek. De twee piepkleine tweelingkerken in de de rotswand daar maken deze bijzondere plek af. Lees in deze plek meer over deze bezienswaardigheid op de Peloponnesos.
Leestip: de mooiste plekken van Argolis.
Waar ligt Didyma in Griekenland?
Het kleine plaatsje Didyma ligt op het schiereiland Argolis. Argolis is het meest oostelijke schiereiland van de Peloponnesos, wat zelf ook weer een groot schiereiland is. Het is de meest rechtse ‘vinger’ van de Peloponnesos. In het binnenland van deze vinger ligt het dorpje Didyma. Het is niet heel bijzonder en je zou er zo doorheen rijden, als je niet weet van deze tweelingkerkjes in hun bijzondere krater.
Tip: de Franchthi Cave ligt niet heel ver van Didyma en is de belangrijkste, prehistorische vindplaats in dit deel van Europa. Ook het Theater van Epidaurus is een unieke bezienswaardigheid in de buurt.
De Dolimes van Didyma
De kraters, of dolimes of sinkholes, van Didyma zijn een bekend fenomeen bij de locals, maar niet bij toeristen. Je zou het dorp zo voorbijrijden, maar het is zeker de moeite waard om te stoppen voor de Kleine en Grote Dolime. Ook de ingang tot de Kleine Krater – vertaald: Mikri Spilia – met de tweelingkerkjes ziet er onbeduidend uit. De wit gekalkte trap de grond naar een ondergrondse tunnel maakte ons nieuwsgierig en bracht ons tot in een van de twee kraters, waar ons twee schattige kerkjes wachtten.
De krater, ook wel de Cave of Twins of Mikri Spilia genoemd, is begroeid met bomen en struiken en het is bijzonder om daar zo aan de rotswand te staan. Langs de rand van de krater loopt een wandelpad en daarmee bezoek je twee minuscule tweelingkerkjes, gebouwd in de rotswand. Het ene kerkje bevindt zich direct naast de trap; de ander precies er tegenover. Tijdens ons bezoek was de deur van een van de twee gesloten, maar de ander konden we bezoeken. De kerk is piepklein met witte muren. Er hangen veel miniaturen, zoals we gewend zijn van de Grieks-Orthodoxe kerken. Ze stammen nog uit de Byzantijnse kerk, toen er vaker om religieuze redenen eenzaamheid werd opgezocht op dit soort locaties, zoals ook bij de kloosters van Meteora het geval was.
Een bezoek aan de kraters en kerkjes van Didyma duurt niet lang en is niet groots en spectaculair. Voor ons geldt dit als een van de mooiste plekken van Argolis vanwege de verrassing van dit bijzondere natuurfenomeen, gecombineerd met de verborgen kerkjes, in een verder onbeduidend plaatsje. We raden je daarom absoluut aan om hier even een stop te maken, als je in dit deel van de Peloponnesos reist.
Tip: Didyma is het mooist in het voorjaar, als de velden in de omgeving vol staan met oranjerode, wilde tulpen.