Griekenland

Het Theater van Epidaurus

Het Theater van Epidaurus is als het best bewaarde theater uit de Griekse oudheid een van de mooiste bezienswaardigheden van Griekenland. In de zomermaanden worden er nog steeds voorstellingen gegeven, waarbij de bijzondere akoestiek kan worden bewonderd. Het theater hoort bij het Heiligdom van Asklepios, de Griekse halfgod van de geneeskunde, en staat sinds 1988 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees meer over een bezoek aan dit unieke Theater van Epidaurus en Heiligdom van Asklepios.

Epidauros Theatre

Waar ligt Epidaurus in Griekenland?

Epidaurus ligt bij het nieuwe stadje Nea Epidavros op het vasteland van Griekenland op de Peloponnesos, wat het grootste Griekse schiereiland is. De Peloponnesos wordt van de rest van het land gescheiden door de Golf van Korinthe en de Golf van Egina. Bij Korinthe is het schiereiland via een landengte verbonden met het vasteland, al wordt die verbinding ook weer doorbroken door het prachtige Kanaal van Korinthe. Vanaf Athene is het iets meer dan 2 uur rijden naar Epidaurus. Kortinhe ligt op vijf kwartier rijden en Patras op 2,5 uur.

Epidaurus ligt op de vinger van de Peloponessos die het schiereiland Argolis wordt genoemd. Andere bezienswaardigheden in de buurt van Epidaurus zijn de archeologische site van Korinthe, het schiereiland Korinthe, het vulkanische eiland Methanas, de archeologische site Mýkines en de gezellige kustplaats Nafplion.

Kaart van Epidaurus

De bezienswaardigheden van Epidaurus

Praktische tip: de openingstijden en tarieven verschillen per seizoen en kan je op de officiële website van de archeologische site checken.

#1 Het Theater van Epidaurus

Het Theater van Epidaurus is de belangrijkste reden om deze archeologische opgraving te bezoeken. Het is het best bewaard gebleven theater uit de Griekse theater en het enige gebouw in het Heiligdom van Asklepios die nog grotendeels overeind staat.

In de vierde eeuw voor Christus werd het theater gebouwd en door de eeuwen heen is de oorspronkelijke vorm volledig bewaard gebleven. De cirkel wat het podium is van het theater, heeft een diameter van 20 meter en daaromheen liggen in 55 halve cirkels. Daarop was plaats voor 12.000 toeschouwers. Toeschouwers toen en bezoekers nu komen het theater binnen via twee indrukwekkende poorten.

Het theater was onderdeel van de verering van de halfgod Asklepios aan wie het heiligdom was gewijd. Hier vonden de muziek- en toneelfestivals plaats ter ere van de halfgod. In de zomermaanden worden nog altijd opvoeringen gehouden in het Theater van Epidaurus. Daarbij komt de bijzondere akoestiek van het theater prachtig tot zijn recht. Het geluid van het midden van het theater komt namelijk zonder enige versterking perfect bij alle bezoekers tot op de achterste tribunes. Met een beetje geluk zal je tijdens je bezoek een gids dit horen demonstreren aan zijn klanten.

Epidauros Theatre

#2 Het Epidaurus Museum

Het theater hoort bij dezelfde archeologische site als het Heiligdom van Asklepios. Een ticket geeft daarom ook toegang tot het museum en de ruïnes van het heiligdom en we raden je ook zeker aan om deze allebei te bezoeken.

In het museum van Epidaurus bewonder je beelden en decoraties die zijn gevonden bij de opgravingen. Via de informatieborden kan je meer leren over het heiligdom in de Griekse oudheid, toen deze plek het eerste georganiseerde kuuroord en ziekenhuis was. Zieken kwamen van heinde en verre om de halfgod om genezing te vragen. Tijdens de incubatie sliepen zij in het centrale deel van de Tempel van Asklepios, waarna zij hoopten een droomvisioen van een slang te krijgen als symbool van hun genezing.

Op grote stenen zijn de wonderbaarlijke genezingen van Asklepios bijgehouden. Er zijn een paar bewaard gebleven en in het Epidaurus Museum kan je een ervan bewonderen. Bijzonder zijn de medische instrumenten die hier zijn gevonden en in een vitrine zijn tentoongesteld.

Epidauros Museum

#3 Het Heiligdom van Asklepios

Achter het museum ligt het Heiligdom van Asklepios. Vanwege de bekendheid van het Theater van Epidaurus wordt het tempelcomplex vaak door bezoekers overgeslagen. Hoewel er zeker wat fantasie nodig is om het tempelcomplex tot leven te laten komen, raden we je zeker aan om ook een bezoek te brengen aan het heiligdom.

De informatieborden geven een goed inzicht in het vroegere gebruik van de verschillende gebouwen. Daarop staan ook luchtfoto’s – die je overigens ook zelf kan bekijken op Google Earth! – waar je ziet hoe de ogenschijnlijk onoverzichtelijke stapels stenen duidelijk de exacte vormen van de oude gebouwen tonen.

Als eerste kom je bij het Katagogeion, wat ooit het hotel van het heiligdom, is geweest. Tientallen kamers boden hier slaapplek aan de vele bezoekers van Asklepios. Bijzonder is ook hoe delen ervan konden worden afgescheiden om bijvoorbeeld bepaalde ziektes te isoleren. Als je verder loopt, kom je langs nog meer tempels en gebouwen. Het belangrijkst is de Tempel van Asklepios, de ronde Tholos en de oude eetzaal. Dit zijn ook de enige delen waarvan oude zuilen weer overeind zijn gezet. Andere gebouwen werden gebruikt als tempel voor andere godheden, als baden, als eetzalen, als slaapzalen voor de zieken in incubatie, etc. Ook zal je duidelijk de vorm herkennen van het oude stadion, waar sportwedstrijden werden gehouden.

Tholos Epidauros Temple