Griekenland

De Meteora-kloosters in Griekenland, een complete reisgids

De Meteora-kloosters in Griekenland horen bij de mooiste bestemmingen van Europa. Zelden zie je zo’n schilderachtig landschap zoals deze bijzondere rotsformaties met losstaande rotspilaren waarop eeuwenoude kloosters prijken. Zowel de uniek gevormde rotspartijen in het landschap als de Middeleeuwse, hangende kloosters van Meteora zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Meteora hoort zonder twijfel op iedere roadtrip door Griekenland thuis. Lees in deze blog alles over de bezienswaardigheden van Meteora, praktische tips voor het bezoeken van de Meteora-kloosters en een omschrijving van de zes hangende kloosters.

Meteora Saint Nikolaos

Waar ligt Meteora in Griekenland?

Meteora ligt centraal in het noorden van Griekenland. Vanuit Thessaloniki rijd je in nog geen drie uur naar Meteora en ook vanaf hoofdstad Athena is het maar iets meer dan vier uur rijden.

Dat maakt Meteora wat ons betreft wel een pittige dagtrip met zes tot acht uur vanuit Thessaloniki of Athene, maar het wordt zeker gedaan. Als je genoeg tijd hebt, raden we je aan om minstens een overnachting in Meteora te plannen. Maar als je die tijd niet hebt in je reisplanning, moet je zeker een dagtrip naar deze bucketlistbestemming maken.

Holy Trinity Monastery Meteora

Hoe is Meteora ontstaan?

De geschiedenis van Meteora gaat miljoenen jaren terug, toen het bijzondere landschap van rotsen, pilaren en bergen werd gecreëerd door wind- en watererosie. Vanaf de negende eeuwen werden de unieke rotspilaren beklommen door kluizenaars die hier om religieuze redenen eenzaamheid opzochten en in nissen in de rotsen woonden.

Tip: vlakbij Kastraki vind je nog altijd de kluizenaarswoningen in rotsspleten, een bijzonder fenomeen om te zien. Het exacte punt zie je op onze Meteora Hiking Map en we schreven ook over de wandeling in Meteora naar de kluizenaarswoningen.

In de elfde eeuw vonden monniken die uit andere regio’s verdreven waren, hun nieuwe thuis in dit rotsgebied. Vanaf de veertiende eeuw bouwden zij op de toppen van de rotsen en pilaren hun tegenwoordig zo beroemde hangende kloosters. In 1336 werd het grootste klooster, het Grand Meteora, opgericht. Het is nog altijd het grootste en hoogst gelegen klooster en het gebied is zelfs naar het klooster vernoemd.

Door de eeuwen heen werden de kloosters uitgebreid en werden er nieuwe bijgebouwd. Uiteindelijk stonden hier maar liefst 24 kloosters, vrijwel volledig afgesloten van de wereld. Alleen met touwladders en netten konden de hangende kloosters op hun hoge hoogtes worden bereikt. De kloosters raakten in verval en zowel de tijd als oorlogen richtten behoorlijk wat schade aan. Uiteindelijk bleven er zes kloosters in goede staat bewaard en zijn ze de laatste jaren goed gerestaureerd. In 1988 kwam Meteora op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waarna het uitgroeide tot de toeristentrekpleister die het tegenwoordig is.

Meteora

Een kaart van Meteora

De zes Meteora-kloosters (+ een geheim klooster)

#1 Grand Meteora (Great Meteoron)

Grand Meteora is het grootste klooster en ook degene waarnaar dit gebied is vernoemd. Als je maar een klooster kan of wil bezoeken, raden we je aan voor deze te gaan.

Net als de andere kloosters ligt het Great Meteoron bovenop een rotspilaar. Vanaf de parkeerplaats daal je eerst een stuk af en klim je vervolgens weer omhoog om bij de ingang te komen. Als grootste klooster in het gebied bestaat dit complex uit meerdere gebouwtjes, terrassen en binnenplaatsen. Uniek aan Grand Meteora is dat je hier de authentieke keuken nog kan bezichten. De kapel is een stuk groter dan we bij andere kloosters zagen en is weer even rijk gedecoreerd. Vrijwel alle oppervlakten van de kloosterkapelletjes in Meteora zijn volledig bedekt met kleurrijke schilderingen.

Omdat het Grand Meteora hoger ligt dan haar vijf tegenhangers, heb je vanaf hier het mooiste uitzicht. Je kijkt prachtig uit over het naburige Vaarlam, de rotspartijen en het dorpje Kastraki.

Grand Meteora

#2 Vaarlam

Vaarlam is een van de grotere en meest bezienswaardige kloosters van Meteora. Vanaf de parkeerplaats loop je een aantal trappen naar de entree, waarna je meerdere gebouwen en terrassen van het complex kan bezoeken.

Zo tref je in de ‘kelder’ een klein museum aan met informatie over de geschiedenis, rijk gedecoreerde boeken en monnikengewaden met goudstiksels. Vanaf een groot platform heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en buurklooster Roussanou. In de kerk bewonder je de indrukwekkende en kleurrijke Byzantijnse schilderingen. Verderop staat een enorm vat waarin ooit water werd opgeslagen en nu bezoekers muntgeld gooien én je ziet hier nog het oude net waarmee monniken en hun spullen ooit naar boven werden getakeld.

Vaarlam

#3 Roussanou (Agia Varvara)

In het midden van Meteora staat het Roussanou-klooster. Sinds 1988 wordt het klooster bewoond door nonnen en daarmee is het een tegenhanger van de veelal mannelijke kloosters in dit gebied. Nog altijd wonen er zestien dames in het klooster.

Je kan het klooster zowel van boven als van beneden bereiken. Aan beide kanten vind je een trap en een parkeerplaats. De route vanaf de parkeerplaats beneden is een stuk korter en deze zouden wij daarom aanraden. Bovenaan vind je wel een mooi uitzichtpunt over de rotsen en kloosters van Meteora, maar daar kan je ook via de autoweg komen en dat bespaart je weer een klim.

Het vrouwenklooster Agia Varvara is niet bijzonder groot. Veel delen zijn niet toegankelijk, omdat ze bij de nonnen in gebruik zijn. Je bezoekt daarom voornamelijk het kleine kapelletje. Ook deze is weer rijk beschilderd, al zijn de schilderingen wat meer gehavend en minder kleurrijk dan in andere kloosters waar het vaak lijkt alsof ze gisteren zijn aangebracht (of op zijn minst recent grondig gerestaureerd).

Roussanou

#4 Sint Nikolaos (Agios Nikolaos Anapafsas)

Het Sint Nikolaos is een van de kleinste kloosters en misschien ook wel het meest gefotografeerd. Omdat het wat lager ligt, zie je het vanaf veel verschillende kloosters en uitzichtpunten erg mooi liggen. De beperkte omvang van het klooster komt zeker ook door de locatie van het Agios Nikolaos Anapafsas.

Gelegen op een van de smallere rotspilaren was er niet veel mogelijkheid om het kloostercomplex uit te breiden. Anders dan de andere kloosters is het dan ook vooral verticaal uitgebreid en loop je zelfs in het klooster nog wat trappen tussen de verschillende verdiepingen.

Bij binnenkomst kom je na de kassa al vrij snel in het kleine kapelletje van het klooster, waar je weer die prachtige schilderingen en iconen kan bewonderen. Daarna is het vooral veel trappen door het klooster zelf omhoog, totdat je op een soort dakterras staat en prachtig uitkijkt over de dramatische rotspartijen en het dorpje Kastraki.

Meteora

#5 Drievuldigheidsklooster (Holy Trinity)

Het Drievuldigheidsklooster is een van de moeilijker bereikbare van de Meteora-kloosters. Vanaf de parkeerplaats – al is het meer parkeren langs de weg bij dit kloosterdan een echte parkeerplaats – daal je eerst een stuk af om vervolgens weer flink wat treden omhoog te klimmen. Ook kan je vanaf Kalampaka een indrukwekkende hike naar boven maken naar het Holy Trinity-klooster.

Het klooster is iets minder groot en uitbundig gedecoreerd dan de andere gebouwen in de omgeving. Toch zie je ook hier weer de bekende, Byzantijnse schilderingen. Het uitzicht is daarnaast ook weer prachtig en alleen al een bezoek waard. En wist je dat het Drievuldigheidsklooster ooit de filmset is geweest voor de James Bond-film For Your Eyes Only?

Holy Trinity Monastery Meteora

#6 Sint Stefanos (Agios Stefanos)

Het Sint Stefanos-klooster ligt van alle bezienswaardigheden van Meteora het meest oostelijk, nog voorbij het Drievuldigheidsklooster. Als een van de makkelijkst bereikbare kloosters is een bezoekje aan de Agios Stefanios makkelijk te maken. Het is namelijk het enige klooster dat je zonder trappen kan bezoeken. Vanaf de parkeerplaats leidt een loopbrug naar de rotspilaar waarop de gebouwen staan.

Het klooster is behoorlijk klein, maar maakt zeker indruk vanwege de prachtige schilderingen in het kerkje. Je kijkt je ogen uit! Helemaal achteraan het klooster heb je een soort balkon voor een prachtig uitzicht over de omgeving.

Agios Stefanos Meteora

#7 Het geheime klooster Ypapanti

Als minst toegankelijke klooster van Meteora wordt Ypapanti vaak niet eens tot de ‘officiële’ kloosters gerekend. Meestal houdt de telling op bij zes, maar er zijn meer kloosters in het gebied te vinden en Ypapanti is er daar een van. Het is een eeuwenoud klooster dat niet op de rotsen, maar tegen een rotswand op is gebouwd. De prachtige ligging middenin het rotsgebied maakt dit klooster bijzonder schilderachtig. Helaas is het klooster zelf tegenwoordig gesloten voor bezoekers. Op oudere blogs lees je nog dat je ook het zevende klooster kan bezoeken, maar dat is niet (meer) correct.

Waarom we dit klooster dan wel noemen als een van de bezienswaardigheden van Meteora? Vanwege de mooie hike naar Ypapanti! Er zijn meerdere hiking trails naar Ypapanti. Een van de kortste routes gaat vanaf de parkeerplaats van het Vaarlam-klooster noordelijk naar Ypapanti. Je loopt dan vervolgens dezelfde weg terug. Leuker vonden wij zelf de langere hike vanaf dit punt op de kaart. Bij deze route loop je eerst een uur lang bergafwaarts. Je bent steeds hoger dan de rotsformaties en kloosters van Meteora, waarover je dan ook een prachtig uitzicht hebt. Op de terugweg kan je ervoor kiezen dezelfde route terug te nemen of een nog wat noordelijkere trail terug te nemen, waarbij je voornamelijk door een bos loopt. Hoewel het best wat dalen en stijgen is, is deze hiking trail naar Ypapanti goed te doen. Het stijgen en dalen gaat namelijk erg geleidelijk, waardoor het nooit heel steil is.

Ypapanti in Meteora

De uitkijkpunten van Meteora

Voor ons bezoek zochten we naar de mooiste uitkijkpunten van Meteora, maar we weten nu dat er eigenlijk geen mooiste viewpoint is. Als je door het gebied rijdt of wandelt, zal je ongetwijfeld op de grote weg tussen de kloosters uitkomen. Vanaf vrijwel iedere bocht en hoek heb je hier de mooiste uitzichten over Meteora. Onderweg zijn een aantal parkeerhavens waar je een stop kan maken om nog eens extra van het mooie uitzicht te genieten en foto’s te maken.

De drie mooiste uitzichtpunten die vanwege hun omvang en parkeerplekken in het oog springen:

Het is een aanrader en ook een van de populairste dingen om te doen in Meteora om tijdens zonsondergang een van deze uitzichtpunten op te zoeken. Neem een drankje mee en geniet langzaam van de ondergaande zon die dit toch al zo schilderachtige gebied in zachte kleuren en later goudgeel en oranje kleurt. Het uitzichtpunt tussen het Roussanou en de afslag naar het Drievuldigheidsklooster is hiervoor de meest populaire en dus ook meest drukke plek. Het is het enige viewpoint waar je vijf van de zes kloosters kan zien. Onze tweede keuze zou het Roussanou-viewpoint zijn.

Vaarlam

Wandelen in Meteora

Wandelen in Meteora is de perfecte manier om deze schilderachtige bestemming in Griekenland op een authentieke manier te ervaren. Ooit waren de hangende kloosters, gelegen op torenhoge rotspilaren, een eenzame en onherbergzame plek waar je maar moeilijk kwam. Tegenwoordig loopt een brede, geasfalteerde weg tussen de kloosters door en rijden enorme touringcars hun lading van het ene naar het andere klooster. Dat doet wat ons betreft zeker wat af van de magie van dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed. Maar we ontdekten ook dat wandelen in Meteora je weer terug kan brengen naar een wat meer authentieke beleving.

Leestip: de drie mooiste wandelingen in Meteora, inclusief routes.

Er zijn meerdere wandelingen en wandelroutes in Meteora te vinden. Onze favoriet is de hike naar het Ypapanti-klooster, omdat deze het meest off the beaten track is en je hier daarom wat mee kan krijgen van de vroegere eenzaamheid van het gebied. Op deze Meteora Hiking Map vind je nog veel meer mooie trails:

De Meteora-kloosters bezoeken: 10 praktische tips

#1 Is Meteora de moeite waard?

Ja, Meteora is als een van de mooiste bestemmingen in Griekeland absoluut de moeite waard. Gelegen in een spectaculair landschap van rotsformaties en rotspilaren kan je rekenen op prachtige vergezichten. De bijzondere kloosters hebben rijke decoraties, een uniek uitzicht en bijzondere architectuur die lijkt samen te smelten met de rotsen. Meteora is een unieke plek om te bezoeken die op iedere bucketlist thuishoort.

Meteora Saint Nikolaos

#2 Overnachten in Meteora

Overnachten in Meteora doe je in Kalambaka of Kastraki, de twee dorpen die aan de voet van de Meteora-rotsen liggen. Vanaf beide dorpen heb je een goed uitzicht op de rotsen en de hangende kloosters die daarop torenen! Kalambaka is de grootste van de twee en heeft daarmee ook een lange straat vol hotels, hostel, restaurants, terrassen, bakkerijtjes en bars. Kastraki is wat kleiner en voelt daarmee ook wat authentieker aan.

Booking.com

De mooiste hostels en hotels in Meteora:

  • Meteora Heaven and Earth Kastraki voor een luxehotel met stijlvolle en mooie appartementen. Iedere kamer heeft een eigen zithoek en een kitchenette om zelf te kunnen koken.
  • Divani Meteora Hotel met een centrale ligging in Kalambaka. Het hotel biedt een buitenzwembad, binnenzwembad en sauna, en heeft sfeervolle hotelkamers met houten vloeren en een veranda.
  • Dellas Boutique Hotel tussen Kastraki en Kalambaka in. Het sfeervolle gebouw van natuursteen en het heerlijke ontbijt zorgen voor lovende reviews van hotelgasten.
  • Hotel Doupiani House met een mooie locatie in Kastraki. De chique en authentiek ingerichte kamers hebben vrijwel allemaal een geweldig uitzicht op de Meteora-rotsen en het Sint Nikolaos-klooster.
  • Grand Meteora Hotel voor een fijn hotel in Kastraki met een eigen binnenzwembad. Het uitzicht op de Adrachti-rots en de rest van het rotsgebied worden geprezen in de enthousiaste reviews.
  • Pyrgos Adrachti voor een van de populairste en meest geprezen accommodaties in Kastraki. Alle balkons en ramen van Pyrgos Adrachti hebben een prachtig uitzicht op de beroemde rotsen van de Meteora, omgeven door groene pijnboombossen.
  • Meteora Central Hostel aan de hoofdstraat van Kalambaka. Deze budgetvriendelijke optie om te overnachten in Meteora biedt eenvoudige, schone slaapzalen op een toplocatie.
Grand Meteora & Vaarlam

#3 Drie manieren om Meteora te bezoeken: tour, auto/scooter of hiken

Het Meteora-gebied bestaat uit een grote rotsformatie met daartussen rotspilaren met de iconische kloosters. Die kan je op grofweg drie manieren bezoeken: te voet, met een georganiseerde tour of met een (gehuurde) auto of scooter.

Te voet kan je mooie hikes maken door het prachtige rotsgebied rondom de kloosters. Je zal dan alleen niet veel verschillende kloosters kunnen aandoen en met de hoogteverschillen in Meteora kan hiken ook best pittig zijn. Daar staat tegenover dat dit de meest budgetvriendelijk manier is om de bezienswaardigheden te bezoeken. Ook benader je dan nog het beste de authentieke manier waarop Meteora ooit werd gezocht.

Een georganiseerde tour kan je zowel vanuit de dorpen bij Meteora – Kastraki en Kalampaka – boeken als helemaal vanuit Thessaloniki en Athene. Je zal dan op met een touringbusje of zelfs touringcar meerdere kloosters en uitzichtpunten bezoeken zonder dat je zelf iets hoeft te plannen. Erg gemakkelijk, maar dus wel wat massaler.

Onze voorkeur heeft het bezoeken van Meteora met een eigen voertuig. Als je niet zoals wij met eigen vervoer in Griekenland bent, raden we je aan om een huurauto of huurscooter te regelen. Ook worden in Kalambaka en Kastraki wel elektrische fietsen aangeboden om het gebied mee te verkennen. De brede, geasfalteerde wegen van Meteora zijn van topkwaliteit, dus daar hoef je het niet voor te laten. Bij de parkeerplaatsen van de kloosters en de uitzichtpunten kan je gratis parkeren, al is er niet altijd genoeg plek en moet je – zeker in het hoogseizoen – soms uitwijken naar parkeren langs de wegen. Een scooter zou daarom onze voorkeur hebben vanwege het parkeergemak.

#4 Hoeveel Meteora-kloosters kan je op een dag bezoeken?

Je kan (bijna) alle Meteora-kloosters op een dag bezoeken, als je een flink tempo aanhoudt. We lezen wel eens het advies om drie of meer dagen aan te houden voor de kloosters, maar dat vinden wij behoorlijk overdreven.

Als je rustig aan doet, heb je aan twee dagen meer dan genoeg om zowel de kloosters als de uitzichtpunten van Meteora te bezoeken. Waarom een dag net niet genoeg is, als je alle kloosters wilt zien? Omdat ze wisselende openingsdagen (en openingstijden) hebben, dus er is eigenlijk altijd wel een klooster gesloten. Als dat niet zo zou zijn, zou je met een goed tempo ook alle zes kunnen bezoeken. Reken op een half uur tot een uur per klooster, afhankelijk van het aantal trappen dat je moet klimmen. Het Sint Stefanos is bijvoorbeeld best klein en zonder trappen bereikbaar, dus daar heb je niet veel tijd voor nodig.

Holy Trinity Monastery Meteora

#5 Zijn de kloosters van Meteora goed bereikbaar?

De Meteora-kloosters zijn tegenwoordig hartstikke goed bereikbaar. Ooit konden de kloosters alleen bereikt worden met ladders of werden monniken en spullen met netten omhoog getakeld. Extra leuk is hoe een aantal kloosters dat oorspronkelijke takelsysteem nog laat zien. Maar die tijd is al lang voorbij. Door het Meteora-gebied lopen brede, geasfalteerde wegen waar zelfs grote touringcars met gemak rondrijden.

Het verschilt vervolgens wel per klooster hoe makkelijk je vanaf de parkeerplaats bij de kloosters zelf komt. Vaak heb je nog wel wat trappen te beklimmen. Het klooster van Sint Stefanos is het makkelijkst te bereiken met een loopbrug direct naar het kloostergebouw, dus helemaal zonder trappen. Het Varlaam-klooster heeft wel wat trappen, maar een stuk minder dan Rousanou en Sint Nikolaos. Die laatste twee vragen weer net wat meer klimmen. Maar het Drievuldigheidsklooster en Great Meteoro gelden als de twee moeilijkst toegankelijke kloosters met serieus behoorlijk veel traptreden. Overigens is het zevende ‘geheime klooster’ Ypapanti alleen hikend en niet met de auto bereikbaar, dus persoonlijk zouden wij die als moeilijkst bereikbaar kwalificeren.

#6 Welk Meteora-klooster moet je bezoeken?

Veel gidsen adviseren je om alle kloosters te bezoeken om Meteora optimaal te ervaren, maar wij vinden dat je met twee of zelfs een kloosters deze bestemming ook perfect beleeft. De kloosters zijn erg vergelijkbaar in bouwstijl, sfeer en mooi beschilderde kapellen. Het is vooral hun iconische ligging en rotsomgeving die het Meteora-gebied zo bijzonder maken. Je ervaart Meteora daarom het beste met een wandeling of rit door het gebied, waarbij je de hangende kloosters op hun rotspilaren ziet staan.

Als je maar een klooster kan of wil bezoeken, raden we je aan voor het Grand Meteora te gaan. Het is het grootste en hoogst gelegen klooster en ook degene waarnaar dit gebied is vernoemd. Uniek zijn de kloosterkeukens en ook de kloosterkapel is groter dan de andere kapelletjes.

Onze tweede keus zou Vaarlam zijn, omdat dit ook een van de grotere kloosters in Meteora is. Je ziet hier nog het oude net waarmee monniken en hun spullen ooit naar boven werden getakeld. Er zijn meerdere gebouwen, waaronder een klein museum en de mooie kapel.

Als derde keuze noemen we het klooster van Sint Stefanos, omdat dit zo makkelijk te bereiken is. Je hoeft geen trappen te beklimmen en loopt via een loopbrug makkelijk in en uit het klooster. Dit is ook een van de kloosters die je vanaf Kalambaka goed kan zien liggen op de rotstoppen.

Tot slot raden we je aan om een wandeling in Meteora te maken, omdat je op die manier een mooier beeld van de rotsomgeving krijgt dan vanaf de drukkere autoweg. Wij vonden zelf de wandeling naar het (gesloten) Ypapanti-klooster een van de hoogtepunten van onze dagen in Meteora.

Meteora kloosters | Meteora monasteries

#7 Wat kosten de Meteora-kloosters?

Ieder klooster heeft een toegangsprijs van € 3, ongeacht de grootte of bezienswaardigheid ervan. Wij vinden dat zeker een schappelijke prijs. Zelfs als een klooster wat kleiner of net iets minder bezienswaardig was, vonden wij die € 3 een redelijk tarief.

Los daarvan maak je ongetwijfeld ook kosten om de Meteora-kloosters te bezoeken. De hoogte daarvan hangt natuurlijk helemaal af van hoe je reist. Wij reisden bijvoorbeeld met onze camperbus door Griekenland en hadden dus geen kosten aan accommodatie en een huurauto/-scooter of een georganiseerde tour. Je kan met het openbaar vervoer naar Meteora reizen en in Kalambaka of Kastraki ter plekke een huurauto/-scooter of een georganiseerde tour regelen. Dat is dan weer goedkoper dan een georganiseerde dag- of zelfs tweedaagse tour vanuit Thessaloniki of Athene. Een budgettip voor een goedkope lunch: in Kalambaka zit een Lidl met een verse bakkerij.

Ticket Meteora

#8 De gepaste kleding voor Meteora

De zes kloosters van Meteora zijn nog altijd in gebruik en daarom gelden er ook kledingvoorschriften. Als je een klooster bezoekt, wordt je geacht bedekkende kleding te dragen. Schouders en knieën dienen dus bedekt te zijn. Ook mag je geen petjes en hoeden dragen. Voor vrouwen geldt daarbij ook nog als extra voorschrift dat ze een rok of jurk moeten dragen. Als je die niet aanhebt, kan je bij de kloosters een omslagdoek lenen.

#9 Let op de wisselende openingstijden

Het is verstandig om de openingstijden van de verschillende kloosters vooraf online goed te checken. De kloosters hebben namelijk niet dezelfde openingstijden en zijn ook nog eens op verschillende dagen van de week gesloten. Hoewel het erg leuk is dat er dus nooit een weekdag is waarop alles is gesloten, vraagt dit wel wat plannen en onderzoek. Het is daarbij ook goed om te weten dat er een ander zomer- en winterrooster geldt, zowel voor de dagen als de tijden. Sommige kloosters gaan zelfs al om 14.00 uur dicht, wat zeker iets is om rekening mee te houden bij je plannen.

#10 Het beste seizoen om Meteora te bezoeken

Meteora is het hele jaar door mooi om te bezoeken, maar persoonlijk zouden we het voor- en najaar aanraden. In de zomer is het erg druk en ook erg warm in Meteora. De drukte is in het relatief kleine gebied met een beperkt aantal parkeerplaatsen per klooster niet prettig. Het doet zeker af aan de magie van deze plek die immers bedoeld is om afgesloten te zijn van de buitenwereld. Ook zijn de vele trappen al een uitdaging genoeg zonder een brandende zomerzon. In de winter kan het behoorlijk fris zijn in Meteora, dus het voorjaar en najaar hebben daarom onze voorkeur. De herfst vinden we daarbij dan nog net wat mooier vanwege de prachtige herfstkleuren die het toch al indrukwekkende gebied extra mooi maken.

Tip: bezoek je Meteora tussen eind november en begin januari? Breng dan ook een bezoekje aan het kerstdorp van Trikala op 30 minuten rijden van Meteora voor de mooiste en grootste kerstmarkt van Griekenland.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: