Griekenland

Trikala, de mooiste kerstmarkt in Griekenland in 2023

In Trikala vind je de mooiste kerstmarkt van Griekenland. Ieder jaar wordt dit kleine plaatsje in het hart van Griekenland omgetoverd tot een kerstparadijs vol lekkernijen, lichtjes, kerstbomen, kerststalletjes en attracties. Het is het hoogtepunt van een bezoek aan Griekenland in de winter! Rondom The Mill of the Elves – of Μύλος των Ξωτικών in het Grieks – vind je een prachtig kerstdecor dat een attractiepark waardig is. Lees in deze blog meer over de bijzondere kerstmarkt van Trikala in Griekenland.

Kerstmarkt Trikala | Christmas Village Greece

Waar ligt Trikala in Griekenland?

Meteora ligt centraal in het noorden van Griekenland. Vanuit Thessaloniki rijd je in 2,5 uur naar Meteora en ook vanaf hoofdstad Athene is het nog geen drie uur rijden.

De bekendste bezienswaardigheid van Griekenland in de buurt van Trikala zijn de kloosters van Meteora. Vanuit Trikala ben je in een half uur al in Meteora. Als je Griekenland in de winter bezoekt, raden we je daarom aan om bucketlistbestemming Meteora te combineren met de kerstmarkt van Trikala.

The Mill of the Elves, bijzonder themapark

In Trikala vind je de historische Matsopoulos-molen en rond dat bijzondere gebouw wordt sinds 2011 jaarlijks The Mill of the Elves opgebouwd, ofwel Μύλος των Ξωτικών. Ieder jaar wordt een nieuw thema gekozen voor de versiering, opbouw en figuren. Dit thema wordt gecombineerd met de kerstmagie van duizenden lichtjes en kerstbomen. Het is een magische kerstwereld met een oog voor detail die je normaal zou verwachten van een bijzonder themapark.

Zo was in 2022 de kerstmarkt als een sprookjesbos met themafiguren en bijzonder decor uit Alice in Wonderland. Overal zag je paddestoelen, mechanische kasteeltorens en zelfs de theetafel uit dit bekende sprookje. In 2023 is het thema The Little Prince, gebaseerd op het bekende, Franstalige boek Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry. Op de website van Mill of the Elves schrijven ze (vertaald naar het Nederlands):

“Eens, op een kleine planeet in een uitgestrekt sterrenstelsel, woonde een Kleine Prins te midden van rozen en vulkanen. Naarmate Kerstmis naderde, begon de Kleine Prins te dromen van een andere wereld!

Dus besloot hij naar andere planeten te reizen en op zoek te gaan naar de waarheid. Hij bezocht 5 planeten, elk met slechts één bewoner: de majestueuze Koning, de prachtige en geurige Roos, de trouwe Fananaftis en de elegante Astronoom. De laatste planeet die hij bezocht was de aarde, waar hij zich bevond bij de Molen van Elven, waar hij de Kerstman en zijn ontelbare helpers ontmoette.

Maak je klaar voor een magische reis door het uitgestrekte sterrenstelsel, sta onder de sterren, kijk goed om je heen en als een klein kind naar je toe komt, negeer het dan niet, het zal zeker de Kleine Prins zijn.”

Kerstmarkt Trikala | Christmas Village Greece

Wat te doen op de kerstmarkt van Trikala

  • Bezoek de oude Matsopoulos-molen en bekijk het industeriële gebouw van binnen.
  • Haal lekkers op de kerstmarkt, waar eindeloze kraampjes snoepgoed en ander lekkers verkopen.
  • Maak een rondje in de draaimolen.
  • Ga naar de kerstkermis en bezoek een van de vele attracties.
  • Verdwaal in het doolhof.
  • Schrijf een brief aan de Kerstman in het postkantoor.
  • Loop door een antieke stoomtrein.
  • Schaats een rondje op de schaatsbaan.
  • Koop kerstsouvenirs bij de kerststalletjes.
  • Vergaap je aan alle lichtjes en decor.

Je vindt op de officiël website een handige kaart van het kerstdorp, waarop alle activiteiten en attracties zijn aangegeven.

Kerstmarkt Trikala | Christmas Village Greece

Praktische informatie over het kerstdorp van Trikala

De kerstmarkt is er dit jaar van 24 november 2023 tot 7 januari 2024.

De entree voor het park is gratis, maar voor de attracties zelf en natuurlijk ook het lekkers en de souvenirs bij de kerstkraampjes betaal je wel. Op die manier is het kerstdorp van Trikala voor iedereen toegankelijk, maar wordt de investering van dit enorme kerstpark wel terugverdiend.

Ook parkeren is overigens gratis en doe je op het grote terrein vlakbij de AB-supermarkt. Er staan bordjes en verkeersbegeleiders om je daarheen te gidsen. Reis je met een camper? Wij hebben daar ook overnacht in onze camperbus.

Het kerstpark is zowel overdag als ’s avonds geopend. De openingstijden zijn van 10.00 uur tot 22.00 uur. Wij vinden het kerstdorp ’s avonds op zijn mooist met alle kerstversiering in het donker, maar dan is het natuurlijk ook wel een stuk drukker dan overdag.

Als je wilt overnachten in Trikala, raden we je het Gallery Art Hotel aan. Het is een van de weinige stijlvolle, moderne accommodaties in de stad en krijgt dan ook lovende reviews van hotelgasten. Voor een luxehotel moet je bij Ananti City Resort zijn. Hier geniet je van de luxe van een verwarmd binnenzwembad en een spa. Overigens vind je – zeker in de periode van de kerstmarkt – ook veel appartementen en andere accommodaties in Trikala. Klik hier voor het aanbod in Trikala.

Booking.com