Guatemala

Bezoek Guatemala-Stad, de hoofdstad van Guatemala

Een reisroute door Guatemala start ongetwijfeld in Guatemala-Stad, waar de internationale luchthaven van het land te vinden is. Waar veel reizigers de hoofdstad van Guatemala overslaan en direct doorreizen naar Antigua vanwege de onveiligheid van Guatemala-Stad, bleven wij wel in de hoofdstad om die te verkennen. We ontdekten gave streetart, historische gebouwen en hippe hotspots in deze ondergewaarderde bestemming in Guatemala. Lees in deze blog over de veiligheid in Guatemala-Stad, de leukste wijken en wat te doen in Guatemala-Stad.

Veiligheid in Guatemala City

De belangrijkste reden voor reizigers om de hoofdstad te vermijden, is de onveiligheid. Guatemala-Stad is nog altijd niet de meest veilig reisbestemming, maar wordt dat gelukkig steeds meer. Wij hebben ons uiteindelijk geen moment onveilig gevoeld, maar daarvoor hebben we ons ook goed aan de tips gehouden die ons waren meegegeven.

Ons was geadviseerd om niet ’s avonds op straat te lopen en altijd een taxi of Uber te nemen (je kunt je hier aanmelden voor Uber met korting op je eerste rit). De stad is opgedeeld in verschillende zones en het is belangrijk om bepaalde zones te vermijden. Je hebt daar overigens als toerist ook niets te zoeken, dus beperk je gewoon tot de meer toeristische en ook veilige zones. Natuurlijk geldt dat je altijd op je spullen moet letten, maar dat doen wij op reis sowieso wel goed. Loop niet met onnodige dure spullen over straat en let goed op je tas en op je zakken.

Grafitti | Guatemala City | Guatemala

Toeristische kaart van Guatemala City

Wat te doen in Guatemala-Stad: de drie leukste zones van de stad

#1 Het historische centrum in Zona 1

Guatemala City is opgebouwd in een grid en heeft meerdere zones. Voor jou als reiziger zijn vooral Zona 1, 4, 10 en 13 relevant. In Zona 1 vind je alle historische gebouwen, pleinen en de kathedraal. Dit is ook de plek waar je de goedkoopste slaapplekken en restaurantjes kan vinden. Leuk is een bezoekje aan de overdekte, lokale markt. Je kan hier vrijwel alles kopen wat je je maar kan bedenken en er is een food court om het lokale eten te proberen.

#2 De hipste hotspots in Zona 4

Onze favoriete plek in Guatemala-Stad is Zona 4, omdat dit zo’n groot contrast is met wat je verwacht in een land als Guatemala. De wijk wordt ook wel het Brooklyn van Guatemala genoemd, omdat het zo urban, industrieel, artistiek en upcoming is. Je ziet er veel street art en je kan er geweldig eten en drinken bij toffe hotspots. Onze favorieten zijn food court La Esquina, koffie en muurschilderingen bij 4 Grados Norte en koffie op een toplocatie bij Coffee District. Check onze kaart in dit artikel voor meer favorieten en waar je ze precies kan vinden.

#3 Musea en luxe in Zona 10 en 13

Bezoek je de hoofdstad om meer te weten te komen over Guatemala? Dan moet je in Zona 10 en 13 zijn. Hier zijn de belangrijkste musea gevestigd en dit zijn de meer luxe wijken van de stad. Hotels en restaurants zijn hier een stuk duurder, maar dit zijn ook weer de meest veilige en internationale wijken van de stad.

Overnachten in Guatemala City

Wij mochten slapen bij een van de beste budget plekken in de stad: Capsule Hostel in Zona 4. Het is niet luxe en brandschoon, maar de kamers zijn basic en degelijk, de sfeer is goed en de staff is vriendelijk. En het ontbijt met pancakes is geweldig!

Wil je in een andere Zona slapen? Of is Capsule Hotel volgeboekt? Hier vind je onze selectie van andere leuke slaapplekken in Guatemala-Stad.