Wat te doen in Antigua Guatemala

Tot de leukste dingen om te doen in Antigua Guatemala horen bucketlistervaringen als het beklimmen van vulkanen en het struinen door de koloniale stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De kleurrijke stad is zonder twijfel een van de meest populaire en mooiste plekken van Guatemala. Het heeft een ontspannen sfeer, kleurrijke gebouwen, heerlijke restaurants en een schitterende omgeving met vulkanen. Antigua Guatemala veroverde tijdens onze reis door Midden-Amerika een plekje in ons hart en we bleven er veel langer plakken dan vooraf de bedoeling was. In een dikke week verkenden we de leukste dingen om te doen in Antigua en die delen we ook met jou in deze blog, inclusief praktische tips voor vervoer en slaapplekken.

Antigua Guatemala

Waar ligt Antigua in Guatemala?

Antigua – of voluit: Antigua Guatemala – ligt in het zuidwesten van Guatemala. Hoofdstad Guatemala City is niet ver weg en daarmee is ook het belangrijkste internationale vliegveld van het land vlakbij Antigua. Om die reden is Antigua ook vaak de eerste bestemming, waar reizigers na aankomst op het vliegveld naar doorreizen (al kunnen wij een dag in Guatemala City ook aanraden). De volgende, logische bestemming na Antigua op een reisroute door Guatemala is zonder twijfel het populaire Lake Atitlan, bekend om zijn diepblauwe meer omringd door vulkanen en schattige dorpjes.

Vanaf het vliegveld en vanaf andere bestemmingen kan je makkelijk in Antigua komen met bussen, minivans en taxi’s. Wij zouden daarnaast ook nog de Uber aan kunnen rijden. Vrijwel overal in Guatemala kan je gebruik maken van de Uber app om een privérit naar jouw bestemming te regelen. Vanaf 2 en zeker 3 personen is het meestal nog goedkoper om zelf een Uber te regelen dan een plek in een minivan te betalen. Onze rit met Uber van Guatemala City naar Antiqua kostte 155 quetzal. De rit met Uber van Antigua naar Panajachel, de grootste stad aan Lake Atitlan, kostte ons 370 quetzal. Directe bussen zijn er niet, dus dan zou je moeten overstappen. Een directe shuttle kost voor twee persoon niet heel veel minder dan een Uber.

Tip: heb je nog geen Uber-account? Via deze link kan je je makkelijk aanmelden en krijg je korting op je eerste rit.

Chickenbus | Quetzaltenango | Guatemala

Overnachten in Antigua

In een stad zo populair als Antigua barst het natuurlijk van de hotels en hostels voor al die reizigers: van lowbudget tot ongekend luxe en van authentiek historisch tot modern hip. Je hebt de keuze om in de stad zelf te overnachten of voor een bijzondere overnachting in de heuvels rondom Antigua te kiezen. Ook is Antigua dé plek voor een bucketlistervaring: je kan hier slapen op een vulkaan!

Wij konden niet kiezen en hebben alle drie gedaan: we sliepen zowel in een schitterende lodge in de natuur rondom Antigua als in een hotel in het centrum, nadat we op twee vulkanen hebben geslapen. Nou heeft natuurlijk niet iedereen genoeg tijd in zijn Guatemala-reisroute om een week in Antigua te blijven hangen, maar mocht je die tijd wel hebben? Ga voor alle drie de opties!

De leukste hostels en hotels van Antigua:

#1 Earth Lodge (buiten Antigua) voor een schitterend hotel met hutten en boomhutten tegen de heuvels rondom Antigua opgebouwd. Het uitzicht over de stad en de omliggende vulkanen is fenomenaal. De tuinen, het vegetarisch restaurant, de yogalessen, de hikes vanaf Earth Lodge, de hangmatten en de sauna maken je tijd hier onvergetelijk.

#2 Selina Antigua voor een van de meest hippe hotels in de stad. Er zijn zowel slaapzalen als ruime privékamers met eigen slaapkamer, waarmee Selina een hostelsfeer met hotelcomfort combineert. Het stijlvolle hotel heeft ook nog eens een heerlijk buitenzwembad en er worden yogalessen op het dakterras gegeven.

#3 Maya Papaya voor het meest populaire hostel van Antigua. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers te boeken. Het hostel heeft een toplocatie in het centrum, een moderne sfeer, een heerlijke binnentuin en gastvrij personeel.

#4 Good Hotel Antigua voor een modern hotel in een authentiek herenhuis met een minimalistisch design. Alle kamers liggen rond de binnentuin en hebben eenzelfde witte, cleane inrichting. Het hotel krijgt uitsluitend lovende reviews en scoort hoge reviewcijfers.

#5 Ojala Hotel voor een unieke slaapplek in Antigua met een bijzondere stijl die moderne met historische elementen combineert. Ojala is zowel een hostel als hotel met comfortabele privékamers en fijne slaapzalen. De mooie binnentuin en toplocatie maken dit een perfecte keuze voor Antigua.

#6 Casa Santo Domingo voor een van de meest bijzondere hotels van Antigua. Santo Domingo is naast een schitterend luxehotel ook een spa en archeologisch museum, gevestigd in een oud klooster met historische exposities. Het hotel heeft een zwembad en schitterende tuinen.

Earth Lodge | Antigua | Guatemala

Toeristische kaart van Antigua

Wat te doen in Antigua: 8 bezienswaardigheden om niet te missen

#1 Doen: beklim de Acatanango-vulkaan

De Acatenango-vulkaan bij Antigua is een van de meest avontuurlijke bezienswaardigheden van Guatemala. De hike naar de top van de vulkaan hoort op iedereens bucketlist thuis en is een onvergetelijke ervaring op je rondreis door Guatemala.

Leestip: beklim de Acatenango-vulkaan.

Het is niet alleen het indrukwekkende uitzicht van de top of de bijzondere slaapplaats op een vulkaan, maar ook de bijzondere hike. In ongeveer vijf uur klim je met je gids vanaf de voet van de vulkaan door vier ecosystemen naar het basecamp. Je loopt dus ieder uur door een totaal andere omgeving met verschillende uitzichten vanaf de Acatenango vulkaan. Vervolgens breng je de nacht door in het base camp, waar je slaapt in tentjes met uitzicht op de actieve Fuego die regelmatig uitbarst. Zeker ’s nachts is dat een bijzonder gezicht, want dan zie je de lava en rode aswolken uit de vulkaan komen. In de vroege ochtend word je wakker en klim je in het donker naar de top van de Acatenango. Daar staat je een van de mooiste zonsopkomsten ooit te wachten!

De tweedaagse Acatenango-hike is daarmee een van de meest bijzondere dingen om te doen in Guatemala. De combinatie tussen de pittige hike, de prachtige uitzichten, de magische zonsondergang, de avontuurlijke overnachting en de bijzondere vulkaan maken dit tot een onvergetelijke ervaring.

Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala

#2 De lavastromen van de Pacaya-vulkaan

Naast de Acatenango heb je nog twee vulkanen rondom Antigua liggen, waarvan ook de Pacaya-vulkaan actief is. Het is absoluut een aanrader om (ook) de Pacaya te bezoeken. Van de drie actieve vulkanen in Guatemala is de Pacaya de enige die je tot vlakbij de krater veilig kan beklimmen. 

Leestip: beklim de Pacaya-vulkaan.

De Pacaya kan je bezoeken tijdens een dagtrip en dat wordt het meest gedaan en door tourorganisaties aangeboden. Wij vonden via Ox Expeditions echter de optie van een overnight tour, waarbij je kan kamperen op de actieve vulkaan. Wij vonden de avondhike in het donker een van de meest spectaculaire dingen die we ooit hebben gedaan. De enorme lavastromen vanaf de top naar beneden, de lavaspetters vanuit de krater en de dikke rookwolken. Wow! Toen het wat mistig was, bedierf dat de pret absoluut niet. De mist kleurde juist geweldig rood door het licht en de kleur van het lava.

Tip: de vulkaanhikes worden niet iedere dag georganiseerd. De Acatenango wordt met de grootste frequentie vrijwel dagelijks bezocht, maar de Pacaya helaas niet. Kampeertrips naar de Pacaya vinden soms maar twee keer per maand plaats. Check dit dus goed bij je reisvoorbereidingen, zodat je jouw reisroute daar eventueel op kan afstemmen.

Lava streams | Pacaya Vulcano | OX Expeditions | The Orange Backpack

Acatenango of Pacaya-vulkaan?

Er is ons vaak gevraagd of we de Acatenango of de Pacaya zouden aanraden, als je maar tijd hebt voor een van de twee. Dat is een lastige keuze en we zijn zelf blij allebei te hebben bezocht. De Acatenango-hike is een stuk zwaarder, omdat de klim naar boven langer duurt en hoogteziekte op kan spelen. De hike is daarmee ook een stuk mooier, langs verschillende ecosystemen en de kampeerplek met uitzicht op de Fuego is fenomenaal. Daarmee vinden wij de Acatenango dé must-do in Antigua en zouden we die toch boven de Pacaya verkiezen.

Mocht jouw conditie zo’n flinke hike niet toelaten, dan is het goed te weten dat de Pacaya een stuk beter te doen is. Deze vulkaan is bijzonder omdat het uniek is om zo dichtbij de natuurkrachten van een vulkaan te kunnen komen. Je voelt de warmte, je ziet de lava en je hoort de uitbarsten.

Agua view | Acatenango | Guatemala

#3 De kleurrijke straten van de koloniale stad

Het koloniale centrum van Antigua is een van de mooiste bezienswaardigheden van Guatemala en prijkt dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oude stad wordt gekenmerkt door laagbouw, pastelkleurige gevels, knusse pleintjes, eeuwenoude kloosterruïnes en kleine straatjes. Vanwege de aardbevingen in het verleden is vrijwel geen enkel pand meer dan twee verdiepingen hoog. De stad heeft daardoor een knusse sfeer en voelt niet aan als de grote trekpleister van het land.

Een van de leukste dingen om te doen in Antigua is daarom ook simpelweg wandelen door de kleurrijke straten en een ijsje eten op een van de levendige pleinen. Sla daarbij in ieder geval het levendige centrale plein (Parque Central of Plaza Mayor) met het prachtige Palacio de los Capitanes Generales, de beroemde Santa Catalina Arch en de rijk gedecoreerde, gele Iglesia de la Merced niet over. Zelfs de McDonald’s is in een prachtig koloniaal pand gevestigd. Loop hier even naar binnen en verwonder je over de prachtige binnentuin die je niet zou verwachten bij deze bekende fastfoodketen.

Wil je de oude stad van boven bekijken? Loop dan naar het Cerro de La Cruz-uitzichtpunt aan de noordkant van de stad. Het zal je dan gelijk opvallen hoe Antigua in een kaarsrecht grid is opgebouwd, zoals veel steden in Zuid- en Midden-Amerika. De klim is niet bijzonder zwaar en duurt ook niet erg lang, maar je hebt een mooi uitzicht op Antigua en de omliggende vulkanen.

Antigua | Guatemala

#4 De beroemde Arco de Santa Catalina

De Arco de Santa Catalina is een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden van Antigua. De boog is te zien op de  5 Avenida Norte, een van de centrale straten van het oude centrum. Extra fotogeniek is natuurlijk ook precies dat beeld van de Agua-vulkaan direct achter de boog. Een van de meest kenmerkende plaatjes van Antigua!

Het is oorspronkelijk gebouwd om een nonnenklooster te verbinden met een school, zodat de nonnen ongezien konden oversteken. De bekende boog is door aardbevingen flink beschadigd geraakt en bij restauraties en verbouwingen uiteindelijk herbouwd tot de veel gefotografeerde boog die nu in het hart van Antigua staat.

#5 De bijzondere ruïnes van Antigua

Die aardbevingen in het verleden hebben voor veel bijzondere ruïnes verspreid door de oude stad gezorgd. Vooral de aardbeving uit 1773 heeft de stad grotendeels verwoest, waarna Antigua deels werd verlaten. De ruïnes zijn nooit helemaal opgeruimd en zijn nu juist een van de mooie bezienswaardigheden van Antigua. Antigua was ooit een van de rijkste steden van Guatemala en is zelfs lange tijd de hoofdstad geweest. Het kleine stadje telde toen tientallen kerken en andere monumentale gebouwen. Dat zien we nu nog terug in de indrukwekkende ruïnes verspreid door de stad.

 • De kathedraal. Aan het centrale plein staat nog een deel van de kathedraal overeind, maar achter deze ruimtes liggen de oude ruïnes verscholen. Loop rechts langs de kathedraal voor de entree waar je je ticket koopt. Onder de oude gewelven worden regelmatig concerten georganiseerd.
 • Convento Capuchinas. Dit oude klooster bestaat uit gothische gewelven, een binnenplaats met fontein en fotogenieke kruisbogen.
 • Het Iglesia y convento Santa Clara is een van de grotere ruïnes in Antigua. Van deze kerk en klooster staat nog best wat overeind. Het is vooral de klooster met haar binnenplein met fontein en haar tuinen die bijzonder zijn.
 • Convento de Nuestra Senora de La Merced. De gele kerk naast dit oude klooster is nog in gebruik, maar het klooster is een ruïne die je tegen betaling kan bezoeken.
 • Iglesia y Convento de Santo Domingo. Dit klooster was ooit een van de rijkste kloosters van de stad. Tegenwoordig is het een schitterend luxehotel, waar de oude ruïnes in verweven zijn. Dat is niet alleen voor hotelgasten voorbestemd; je kan zelf ook een bezoek brengen aan deze bijzondere bezienswaardigheid. Sla vooral de crypte niet over. Ook de aangrenzende musea met archeologische oudheden zijn vrij te bezoeken.
 • San Agustin. Van deze kerk staat eigenlijk alleen nog de façade overeind. Loop hier in de avond langs, want dan is de voorgevel mooi verlicht.
Antigua | Guatemala

#6 Souvenirs shoppen op de lokale markt of de kunstgalerie

De lokale markt in het westen van de stad is grotendeels overdekt. Het is een bedrijvigheid van locals in de smalle laantjes tussen de honderden kraampjes. Verdwalen is hier een must-do om de chaos van een typische markt in Midden-Amerika echt goed te ervaren. Opvallend genoeg zal je hier veel lokale bevolking en authentieke stalletjes tegenkomen, ondanks de populariteit van Antigua bij reizigers.

Als je een minder chaotische plek zoekt om te shoppen of echt alleen souvenirs zoekt, moet je bij de enorme winkel naast La Antigua Galería de Arte zijn. Dat is ook gelijk een goede reden om die Galería met moderne kunst te bekijken. De tentoonstellingen laten prachtige werken zien.

#7 De hippe hotspots van Antigua

Er is geen stad in Guatemala met zo veel leuke plekjes om te ontbijten, borrelen, koffie te drinken, taartjes te eten, lunchen of dineren. Trek in je vakantieplanning dus zeker genoeg tijd uit om het culinaire Antigua te ontdekken, want het barst hier van de hippe hotspots.

Een greep uit onze favorieten in Antigua:

 • Luna de Miel voor de beste crepes, zoet en hartig. Kies voor een plekje op het dakterras.
 • Fridas voor Mexicaans eten in een kleurrijk interieur met de bekende gelijknamige artiest overal op de muur.
 • Fat Cat Coffee House, Bella Vista Coffee of Artista Cafe voor goede koffie.
 • Rincón Típoco voor lokaal en goedkoop eten tussen de locals.
 • Antigua Brewing Cafe voor lokaal gebrouwen en internationaal bier in een gezellige kroeg. Er is ’s avonds regelmatig live muziek. Het publiek bestaat vooral uit expats.
 • Samsara, Once Once of La Brujavoor vegetarisch en vegan eten.
 • Rustik voor de beste burgers ooit.
 • Cactus Taco Shop voor fantastische taco’s. We kwamen hier zelfs nog een keer terug.
coffee | Antigua | Guatemala

#8 Bijzonder overnachten bij Earth Lodge

De reden waarom wij zo lang in Antigua zijn blijven hangen, zijn de prachtige vulkanen in de omgeving. Niet alleen beklommen we twee vulkanen en bleven we daar kamperen, ook sliepen we bij Earth Lodge in de bergen met uitzicht op de vulkanen.

Leestip: bijzonder overnachten bij Earth Lodge in Antigua.

Deze prachtige slaapplek ligt hoog in de bergen ten noorden Antigua met uitzicht op de stad en de omliggende vulkanen. Het restaurant van Earth Lodge serveert heerlijk vegetarisch eten, vanaf de lodges kan je prachtige hikes maken, de ochtendyoga is heerlijk en je slaapt in bijzondere (boom)hutten. Earth Lodge was een van onze eerste overnachtingen tijdens onze rondreis door Guatemala en daarmee gelijk een van de hoogtepunten van onze reis door Midden-Amerika.

Earth Lodge | Antigua | Guatemala

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: