Guatemala

Antigua Guatemala: kleurrijke must-visit

Antigua Guatemala veroverde tijdens onze reis door Midden-Amerika een plekje in ons hard. Hoewel de kleurrijke stad een van de toeristische highlights van Guatemala is, merk je daar op het straatbeeld weinig van. Het plaatsje lijkt niet te worden overspoeld door reizigers, al is wel in iedere straat minstens een hip restaurant en leuk hotel te vinden.

Wij bleven een week in Antigua hangen vanwege de fijne sfeer en ultieme bucketlistactiviteiten om te doen. Want ook ons letterlijke hoogtepunt van de Midden-Amerika beleefden wij hier! Na al zo veel blogs over Guatemala te hebben geschreven, is het tijd voor een uitgebreide city guide voor Antigua de Guatemala.

Antigua | Guatemala

Waar ligt Antigua en hoe kom je er?

Antigua ligt niet ver van hoofdstad Guatemala City. Omdat Guatemala City niet erg geliefd is bij reizigers – ten onrechte vinden wij – reizen de meeste direct na aankomst vanaf het vliegveld door. Er zijn bussen en taxi’s om vanaf Guatemala City in Antigua te komen, maar wij raden je de Uber aan.

Vrijwel overal in Guatemala kan je gebruik maken van de Uber app om een privérit naar jouw bestemming te regelen. Het is daarvoor handig om niet van wifi afhankelijk te zijn en internet op je telefoon te hebben. Voor slechts 25 quetzal (€3,-) kochten wij een simkaart voor 15 dagen inclusief 7 GB + 150 minuten. Vaak zijn bij deze abonnementen alle social media en whatsapp onbeperkt, dus informeer hiernaar.

Tip: heb je nog geen Uber-account? Via deze link kan je je makkelijk aanmelden en krijg je korting op je eerste rit.

Onze rit met Uber van Guatemala City naar Antiqua kostte 155 quetzal. De rit met Uber van Antigua naar Panajachel, de grootste stad aan Lake Atitlan, kostte ons 370 quetzal. Directe bussen zijn er niet, dus dan zou je moeten overstappen. Een directe shuttle kost voor twee persoon niet heel veel minder dan een Uber.

Chickenbus | Quetzaltenango | Guatemala

De beste hotels en hostels in Antigua Guatemala

In een stad zo populair als Antigua barst het natuurlijk van de hotels en hostels voor al die reiziger. Van lowbudget tot ongekend luxe en van authentiek historisch tot modern hip. Dit zijn alle opties die op onze wishlist stonden bij het boeken van een slaapplek:

 • Selina Antigua | actuele prijzen | Dit prachtige hotel heeft slaapzalen, maar ook ruime privékamers. Alles is even stijlvol.
 • San Rafael | actuele prijzen | San Rafael is niet het goedkoopste hotel van Antigua, maar daar krijg wel een chique luxekamer met houten meubels voor.
 • Good Hotel Antigua | actuele prijzen | Alles is hier wit, stijlvol, modern en licht. Alle kamers hebben een openluchtdouche.
 • El Convento Boutique Hotel | actuele prijzen | Dit is misschien wel het meest chique hotel in Antigua. Je slaapt hier ook gelijk in een van de grote highlights van de stad, een eeuwenoud klooster met crypte en binnentuin.
 • Tamarindo Guest House | actuele prijzen | Dit budgetvriendelijke hotel heeft privékamers, maar gedeelde badkamers. Alles is schoon, de inrichting stijl vol en vrolijk, en het ontbijt is top.
 • Earth Lodge | actuele prijzen | In de bergen iets buiten Antigua moet je hier zijn voor het beste uitzicht. Je kijkt over de stad uit en ziet de omliggende bergen. Het vega restaurant is top en je slaapt in je eigen (boom)hut.
 • Hobbitenango | actuele prijzen | Iets buiten Antigua in de bergen liggen de meest bijzondere slaapplekken verscholen. Als je ooit in een Hobbithol hebt willen slapen, is dit jouw kans.
Antigua | Guatemala

De highlights in Antigua

#1 Wandelen door de kleurrijke straten

Antigua kenmerkt zich door kleurrijke panden en vooral veel laagbouw. Vanwege de aardbevingen in het verleden is vrijwel geen enkel pand meer dan twee verdiepingen hoog. Tel daarbij straten met klinkers op en je snapt waarom het stadsbeeld van Antigua zo karakteristiek is. Zelfs de McDonald’s in Antigua Guatemala zit in een prachtig pand. De grootste highlight van de stad is daarom ook simpelweg wandelen door de kleurrijke straten en een ijsje eten op een van de levendige pleinen. Sla daarbij in ieder geval het levendige centrale plein, de beroemde Santa Catalina Arch en de rijk gedecoreerde, gele Iglesia de la Merced niet over.

#2 Bijzondere ruïnes

Die aardbevingen in het verleden hebben ook voor veel bijzondere ruïnes gezorgd. Vooral de aardbeving uit 1773 heeft de stad grotendeels verwoest, waarna Antigua deels werd verlaten. De ruïnes zijn nooit helemaal opgeruimd en die kan je nu bezoeken. Antigua was ooit een van de rijkste steden van Guatemala en is ook lange tijd de hoofdstad geweest. Het kleine stadje telde ooit tientallen kerken en andere monumentale gebouwen. Dat zien we nu nog terug in de indrukwekkende ruïnes verspreid door de stad.

 • Kathedraal. Het gebouw van de kathedraal staat er nog gedeeltelijk, maar daarachter liggen de oude ruïnes verscholen. Loop rechts langs de kathedraal voor de entree waar je je ticket koopt. Onder de oude gewelven worden regelmatig concerten georganiseerd.
 • Convento Capuchinas. Dit oude klooster bestaat uit gothische gewelven, een binnenplaats met fontein en fotogenieke kruisbogen.
 • Het Iglesia y convento Santa Clara is een van de grotere ruïnes in Antigua. Van deze kerk en klooster staat nog best wat overeind. Het is vooral de klooster met haar binnenplein met fontein en haar tuinen die bijzonder zijn.
 • Convento de Nuestra Senora de La Merced. De gele kerk naast dit oude klooster is nog in gebruik, maar het klooster is een ruïne die je tegen betaling kan bezoeken.
 • Iglesia y Convento de Santo Domingo. Dit klooster was ooit een van de rijkste kloosters van de stad. Tegenwoordig is het een van de duurste hotels van de stad, waar de oude ruïnes in verweven zijn. Dat is niet alleen voor hotelgasten voorbestemd; je kan zelf ook een bezoek brengen aan deze bijzondere combinatie. Sla vooral de crypte niet over. Ook de aangrenzende musea met archeologische oudheden zijn vrij te bezoeken.
 • San Agustin. Van deze kerk staat eigenlijk alleen nog de façade overeind. Loop hier in de avond langs, want dan is de voorgevel mooi verlicht.

#3 Souvenir shoppen op de lokale markt of de kunstgalerie

De lokale markt in het westen van de stad is grotendeels overdekt. Het is een bedrijvigheid van locals in de smalle laantjes tussen de honderden kraampjes. Verdwalen is hier een must-do. Als je een minder chaotische plek zoekt om te shoppen of alleen souvenirs te kijken, moet je bij de enorme winkel naast La Antigua Galería de Arte zijn. Dat is ook gelijk een goede reden om die Galería met moderne kunst te bekijken. De tentoonstellingen laten prachtige werken zien.

#4 Genieten van alle restaurants, terrasjes, koffiebars en hotspots

Er is geen stad in Guatemala met zo veel leuke plekjes om te ontbijten, borrelen, werken met een kop koffie, taartjes te eten, lunchen of dineren. Trek in je vakantieplanning dus zeker ook genoeg tijd uit om het culinaire Antigua te ontdekken. Verderop in deze cityguide voor Antigua geven we je tips voor de leukste spots.

Fuego view | Acatenango | Guatemala

Beklim de omliggende vulkanen

De reden waarom wij zo lang in Antigua zijn blijven hangen, zijn de prachtige vulkanen in de omgeving. Niet alleen beklommen we twee vulkanen en bleven we daar kamperen, ook sliepen we in de bergen met vulcano view bij Earth Lodge. Deze prachtige slaapplek ligt hoog in de bergen naast Antigua met uitzicht op de stad en de omliggende vulkanen. Het restaurant van Earth Lodge serveert heerlijk vegetarisch eten, je wandelt er prachtig, de ochtendyoga is heerlijk en je slaapt in bijzondere (boom)hutten.

Ons uitzicht had ons al voorbereid op de twee vulkaantochten die wij in Antigua ondernamen. Dit waren de letterlijke highlights van onze reis. We begonnen met de Acatanango, de beroemdste en meest beklommen vulkaan in Guatemala. Deze vulkaan beklim je in twee dagen, waarbij je vlak onder de top kampeert met uitzicht op de Fuego. De Fuego biedt ook het entertainment van de avond, want deze vulkaan barst ongeveer ieder kwartier uit. We schreven een uitgebreide blog over het beklimmen van de Acatenango, inclusief praktische tips, kosten en een paklijst.

Direct na het afdalen van de Acatenango trokken wij door naar de Pacaya, een actieve vulkaan vlakbij Antigua. Van de drie actieve vulkanen in Guatemala is de Pacaya de enige die je tot vlakbij de krater veilig kan beklimmen. Wij vonden de avondhike in het donker een van de meest spectaculaire dingen die we ooit hebben gedaan. De enorme lavastromen vanaf de top naar beneden, de lavaspetters vanuit de krater en de dikke rookwolken. Wow! Toen het wat mistig was, bedierf dat de pret absoluut niet. De mist kleurde juist geweldig rood door het licht en de kleur van het lava. Ook over het kamperen op de Pacaya schreven nieuwe een blog, inclusief praktische tips.

Tip: de vulkaanhikes worden niet iedere dag georganiseerd. De Acatenango wordt met de grootste frequentie bezocht, maar de Pacaya helaas niet. Kampeertrips naar de Pacaya vinden soms maar twee keer per maand plaats. Check dit dus goed bij je reisvoorbereidingen, zodat je jouw reisroute daar eventueel op kan afstemmen.

Er is ons vaak gevraagd of we de Acatenango of de Pacaya zouden aanraden. Eigenlijk zijn we zelf vooral blij allebei te hebben beklommen. De Acatenango was een stuk zwaarder, omdat de tocht langer duurt en hoogteziekte op kan spelen. De hike is daarmee ook een stuk mooier, langs verschillende ecosystemen en de kampeerplek met uitzicht op de Fuego is fenomenaal. De Pacaya is dus een stuk beter te doen. Het is vooral tof om zo dichtbij de natuurkrachten van een vulkaan te komen. Je voelt de warmte, je ziet de lava en je hoort de uitbarsten.

coffee | Antigua | Guatemala

Tips voor eten en drinken: de leukste hotspots in Antigua

Dat Antigua zo vol met leuke plekjes voor eten en drinken zit, noemden we al. Op onze city map kan je al onze tips terugvinden. Maar dit zijn onze absolute favorieten:

 • Luna de Miel voor de beste crepes, zoet en hartig. Kies voor een plekje op het dakterras.
 • Fridas voor Mexicaans eten in een kleurrijk interieur met de bekende gelijknamige artiest overal op de muur.
 • Fat Cat Coffee House voor koffie van topkwaliteit.
 • Rincón Típoco voor lokaal en goedkoop eten tussen de locals.
 • Antigua Brewing Cafe voor lokaal gebrouwen en internationaal bier in een gezellige kroeg. Er is ’s avonds regelmatig live muziek. Het publiek bestaat vooral uit expats.
 • Bella Vista Coffee voor een dakterras met uitzicht op de vulkanen.
 • Artista Cafe voor koffie, ontbijtjes en taart. Er zitten vooral expats met hun laptop en de wifi is er goed.
 • Samsara voor vegetarisch en vegan eten.
 • Rustik voor de beste burgers ooit.
 • Cactus Taco Spot voor fantastische taco’s. We kwamen hier zelfs nog een keer terug.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: