Guatemala

Guatemala bezienswaardigheden: 10 mooiste plekken om te bezoeken

Tot de bezienswaardigheden van Guatemala behoren koloniale dorpjes, indrukwekkende Maya-tempels, actieve vulkanen en diepblauwe meren. Guatemala is werkelijk een droombestemming, waar groene jungle wordt gecombineerd met sfeervolle stadjes. Wij verkenden zowel de bekende hoogtepunten van Guatemala als de meer onbekende parels. In deze blog verzamelen we voor jou de mooiste plekken van Guatemala om ook jou te inspireren deze bestemming in Midden-Amerika op je bucketlist te zetten.

Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

Guatemala tips: wat je vooraf moet weten

Bereid je reis naar Guatemala goed voor en lees je in over de lokale cultuur, reistips en andere reiszaken. Om te beginnen geven we alvast een paar tips om rekening mee te houden, voordat je naar Guatemala reist.

#1 Combineer je reis met Belize. Guatemala heeft knusse stadjes, prachtige meren en groene jungle, maar staat niet bekend als fijne strandbestemming. Wil je toch wat strand meepakken? Maak dan een uitstapje naar het Caribische buurland Belize. Op je reisroute door Guatemala kom je uiteindelijk voor de vraag hoe je van jungleparadijs Rio Dulce naar de Maya-stad Tikal meer noordelijk reist. Het is absoluut een aanrader om dit via Belize te doen.

#2 Reis met de chickenbus. Guatemala heeft als een van de populairste bestemmingen in Midden-Amerika goede reisvoorzieningen met minivans, touringcars en goedkope Ubers. Maar als je wilt reizen zoals een local, raden we je aan om een keer de chickenbus te nemen. We hebben spookverhalen gehoord over de veiligheid van deze lokale bussen, maar hebben zelf juist een heerlijk authentieke ervaring gehad. Snel gaat de chickenbus overigens niet, dus doe dit alleen voor korte afstanden.

#3 Pak kleding in voor avontuurlijke activiteiten. Guatemala is de perfecte bestemming voor liefhebbers van hikes. We raden je daarom absoluut om daarop je backpack in te pakken, want dit wil je niet missen. Vooral de meerdaagse hikes – zoals van Lake Atitlan naar Quetzaltenango of naar de top van de Acatenango-vulkaan – horen bij de hoogtepunten van Guatemala. Hoewel je kampeerspullen doorgaans leent van je gids, is het goed om vooraf te bedenken wat je hiervoor precies nodig hebt.

#4 De beste reistijd voor Guatemala is november tot mei. Guatemala is eigenlijk prima het hele jaar door te bezoeken. Het land ligt dichtbij de evenaar, dus er zijn geen grote seizoenverschillen. Het regenseizoen is wel een mogelijke factor waar je rekening mee wil houden. Dat loopt zo ongeveer van april tot september, waardoor november t/m mei de populairste reistijd voor het land is.

#5 Trek 2 tot 3 weken reistijd uit voor Guatemala. Hoewel we reizigers spraken die heel Midden-Amerika bereisden en maar een week uittrokken voor Guatemala, vinden wij dat geen aanrader. Dit veelzijdige land heeft veel prachtige bestemmingen te bieden en je doet die echt te kort als je maar een week uittrekt voor je reis. In twee tot drie weken kan je alle bezienswaardigheden van Guatemala bezoeken zonder op een te hoog tempo te reizen.

Acatenango Fuego Vulcano | Old Town Outfitters | Guatemala

De perfecte reisroute voor Guatemala

De ideale reisroute voor Guatemala combineert de koloniale dorpen, vulkanen en meren in het westen van het land met de Maya-steden in het noorden en de groene jungle in het westen. Om je reis echt perfect te maken, moet je bovendien nog een paar dagen uittrekken om de Caribische kust van Belize aan je route toe te voegen.

Leestip: perfecte reisroute voor Guatemala en Belize, inclusief route en praktische tips.

Perfect itinerary Guatemala and Belize | The Orange Backpack

#1 Guatemala-Stad. Breng je eerste dag in Guatemala door in de hoofdstad, waar je de hippe hotspots en street art combineert met historische gebouwen en lokale markten.

#2 Antigua. Trek flink wat dagen uit voor de leukste bestemming in Guatemala, waar je geniet van het koloniale Antigua en twee actieve vulkanen kan beklimmen (en daar kan kamperen!).

#3 Lake Atitlan. Relax in een van de dorpen aan dit strakblauwe meer tegen een decor van vulkanen en bergen. Ga naar lokale markten, doe een yogales, eet een buddhabowl en geniet van de zonsondergang.

#4 Quetzaltenango. Bezoek de tweede stad van Guatemala, een onbekende parel waar weinig toeristen komen. Geniet van de authentieke stadssfeer en hike naar de indrukwekkende vulkanen.

#5 Semuc Champey. Breng wat dagen door in dit natuurgebied in het hart van Guatemala, waar je kan zwemmen in de bekende turquoise kalksteenpoelen en kleine visjes aan je voeten kan laten knabbelen.

#6 Flores en Tikal. Geniet van de ontspannen sfeer op het eilandje Flores en bezoek vanaf daar Tikal voor de beroemdste Maya-ruïnes van Midden-Amerika.

#7 Caribisch Belize. Steek de grens over met Belize en bezoek de Caribische stranden, de prachtige jungle en indrukwekkende Maya-tempels van dit buurland. Hoogtepunten zijn junglestad San Ignacio, eiland Caye Caulker en de idyllische stranden van Hopkins. Vanaf Punta Gorda steek je makkelijk de grens weer over naar Rio Dulce en Livingston.

#8 Jungleparadijs Rio Dulce. Bezoek dit prachtige gebied van jungle, meren en de Rio Dulce-rivier, waar je kan kanoën, de Garifuna-cultuur in Livingston proeft en in unieke junglelodges overnacht.

Maya site Yaxha | El Sombrero Ecolodge | Guatemala | TheOrangeBackpack.nl

De 10 mooiste Guatemala bezienswaardigheden

#1 Maya-stad Tikal

De beroemdste van alle Maya-tempels is ongetwijfeld Tikal. Tikal was ooit de grootste stad van de Maya’s. Niet alleen in omvang, maar zeker ook in macht en invloed. Ongeveer 1400 jaar lang werd op deze plek in de jungle van Guatemala gebouwd aan een machtige stadstaat, waarvan nu nog altijd duizenden ruïnes, tempels en piramides resteren. Tikal heeft mogelijk zelfs 100.000 inwoners gehad en bestaat nog altijd uit 6.000 tot 10.000 gebouwen. Nog altijd is maar een klein percentage van de oude Maya-stad opgegraven, maar dat deel is genoeg om je urenlang door het archeologisch park van Tikal te kunnen laten dwalen.

Leestips: alles wat je wilt weten over een bezoek aan Tikal.

Het enorme gebied dat Tikal nog altijd beslaat, onthult piramides, tempels, koninklijke paleizen, huizen, bestuurlijke gebouwen, waterreservoirs, terrassen, monumenten en nog veel meer. Het meest indrukwekkend zin natuurlijk de piramides en tempels die hoog boven de toppen van de jungle uittoreren. Een aantal hiervan kan je beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over het oude Maya-imperium. Hoe populair en toeristisch Tikal ook mag zijn, een bezoek aan deze Maya-stad hoort nou eenmaal op je bucketlist thuis. Het archeologisch gebied is ook groot genoeg om de vele bezoekers te kunnen spreiden, al zal je op de grootste en mooiste Maya-tempels natuurlijk ook veel andere mensen treffen. Bezoek in ieder geval de Grand Plaza, waar de bekendste tempels liggen zoals de Tempel van de Grote Jaguar en de Tempel van de Maskers.

#2 Koloniaal Antigua

Antigua is zonder twijfel een van de meest populaire en mooiste plekken van Guatemala. Dit koloniale stadje heeft een ontspannen sfeer, kleurrijke gebouwen, heerlijke restaurants en een schitterende omgeving waar je vulkanen kan bedwingen.

Leestip: wat te doen in Antigua.

Het fotogenieke straatbeeld van Antigua wordt gekenmerkt door laagbouw, pastelkleurige gevels, knusse pleintjes, eeuwenoude kloosterruïnes en kleine straatjes. Bekend en niet te missen zijn de veel gefotografeerde Santa Catalina Arch en de rijk gedecoreerde, gele Iglesia de la Merced. Hoewel de kleurrijke stad een van de toeristische highlights van Guatemala is, merk je daar op het straatbeeld weinig van. Het plaatsje lijkt niet te worden overspoeld door reizigers, al is wel in iedere straat minstens een hip restaurant en leuk hotel te vinden en zijn veel voorzieningen gericht op toeristen.

Een van de leukste dingen om te doen in Antigua is een dagtocht of meerdaagse excursie naar de vulkanen rondom Antigua. Het meest bekend zijn de Acatenango en Pacaya, twee van de drie actieve vulkanen van Guatemala. De hike naar de Acatenango is een van de populairste dingen om te doen in Guatemala en duurt twee dagen, waarbij je overnacht op de vulkaan zelf. De Pacaya kan je bezoeken tijdens een dagtrip, maar ook met een overnachting op de vulkaan zodat je in het donker de rode lava kan zien opgloeien. Allebei onvergetelijke ervaringen die je zeker moet doen tijdens je tijd in Antigua.

#3 Het diepblauwe Meer van Atitlan

Lake Atitlan is met Antigua een van de meest bezochte bestemmingen van Guatemala. Het diepblauwe meer is een prachtige locatie, omringd door schattige dorpjes en indrukwekkende vulkanen en bergen.

Leestip: leukste dingen om te doen aan Lake Atitlan.

De meeste reizigers kiezen de dorpen Panajachel, San Pedro of San Marcos als uitvalsbasis. Panajachel is de grootste en drukste plaats aan het meer. Vooral in het weekend is het hier gezellig druk en is de hoofdstraat propvol souvenirkraampjes. San Pedro staat bekend om de betaalbare hostels en feestjes. Hier vind je daarom vooral de jongere backpackers. Het piepkleine San Marcos is een ontspannen hippiedorpje met hotspots, yogalessen en winkeltjes. Maar ook buiten deze bekende dorpen heeft Lake Atitlan de mooiste hotels en resorts te bieden.

Omdat Atitlan zo populair is bij reizigers, vind je er tal van hippe restaurants, leuke excursies op het meer en prachtige slaapplekken. De leukste dingen om te doen aan Lake Atitlan zijn het verkennen van de dorpjes, hiken naar mooie uitzichtpunten, shoppen op lokale markten, varen over het meer en genieten van de lekkere restaurants. De makkelijkste manier om hier rond te reizen, is met de boot die je voor een klein bedrag naar de verschillende dorpen rondom het meer brengt.

#4 De actieve Acatenango-vulkaan

De Acatenango-vulkaan bij Antigua is een van de meest avontuurlijke bezienswaardigheden van Guatemala. De hike naar de top van de vulkaan hoort op iedereens bucketlist thuis en is een onvergetelijke ervaring op je rondreis door Guatemala.

Leestip: beklim de Acatenango-vulkaan.

Het is niet alleen het indrukwekkende uitzicht van de top of de bijzondere slaapplaats op een vulkaan, maar ook de bijzondere hike. In ongeveer vijf uur klim je met je gids vanaf de voet van de vulkaan door vier ecosystemen naar het basecamp. Je loopt dus ieder uur door een totaal andere omgeving met verschillende uitzichten vanaf de Acatenango vulkaan. Vervolgens breng je de nacht door in het base camp, waar je slaapt in tentjes met uitzicht op de actieve Fuego die regelmatig uitbarst. Zeker ’s nachts is dat een bijzonder gezicht, want dan zie je de lava en rode aswolken uit de vulkaan komen. In de vroege ochtend word je wakker en klim je in het donker naar de top van de Acatenango. Daar staat je een van de mooiste zonsopkomsten ooit te wachten!

De tweedaagse Acatenango-hike is daarmee een van de meest bijzondere dingen om te doen in Guatemala. De combinatie tussen de pittige hike, de prachtige uitzichten, de magische zonsondergang, de avontuurlijke overnachting en de bijzondere vulkaan maken dit tot een onvergetelijke ervaring.

#5 De jungle van Rio Dulce

Dit prachtige gebied van jungle, meren en de Rio Dulce-rivier is een totaal ander Guatemala. Vergeet even de koloniale dorpen en vulkanen, want je brengt hier een aantal dagen door in een prachtig jungleparadijs vol tropische vogels en luidruchtige brulapen. De tropische sfeer en prachtige natuur maken dit gebied een must op jouw reisroute door Guatemala

Het hoogtepunt van de Rio Dulce-regio is de rivier met dezelfde naam. Je kan in de omgeving het San Felipe-kasteel, de Finca El Paraiso-watervallen, de Seven Altars, de hot springs Agua Caliente en Playa Blanca bezoeken, maar uiteindelijk draait het om de Rio Dulce-rivier. Je verkent het gebied – en dus ook die bezienswaardigheden in de regio – het best vanaf het water. Je kan een boottour boeken of een privéboot regelen, maar het is leukst om zelf of met een gids in een kajak of kano het water op te gaan. Wij kozen er voor om op eigen houtje een ochtend via zijriviertjes door de jungle te peddelen. We werden zelfs getrakteerd op een groep brulapen hoog in de bomen!

Verspreid door de jungle en langs het water van de rivier vind je ook unieke plekken om te overnachten in Rio Dulce. Denk aan bijzondere houten huisjes met rieten daken, cabanas verscholen in het groen en ecolodges omringd door brulapen. Populaire slaapplekken zijn Boatique Hotel & Marina, Dreamcatcher Ecolodge en Hotellito Perdido.

Het dorpje Rio Dulce stelt weinig voor, maar de andere tegenhanger aan de rivier is het kleurrijke Livingston. De boottocht vanaf Rio Dulce naar Livingston is werkelijk prachtig met eilandjes vol vogels, weelderige jungle en een prachtige canyon. Maar ook Livingston zelf is een leuke plek om te bezoeken vanwege de bijzondere Garifuna-cultuur die je vrijwel alleen hier kan vinden. De Garifuna zijn de afstammelingen van een slavenschip dat schipbreuk leed, waarna ze zich als vrije mensen in het Caribisch gebied hebben gevestigd. Hun taal, muziek en cultuur is Afrikaans met Caribische invloeden. Een unieke cultuur die totaal anders is dan de andere etnische groepen in Guatemala.

#6 Maya-stad Yaxha, verborgen Maya-parel

Niet ver van Tikal vind je de Maya-stad Yaxha, een veel minder bekend, maar ook erg indrukwekkend tempelcomplex. Terwijl alle reizigers naar het beroemde Tikal trekken, is het naburige Yaxha nog heerlijk onontdekt. De omvang van het complex is enorm, het uitzicht vanaf de hoogste tempel fenomenaal en de ligging aan een diepblauw meer is uniek. Yaxha telde naar schatting ooit meer dan 20.000 inwoners en er zijn ongeveer 500 gebouwen in het complex gevonden. 

Leestip: bezoek Maya-stad Yaxha in Guatemala.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Yaxha is de zonsondergang vanaf de grootste tempel (Structure 216 of Temple of the Hands). Met een hoogte van 30 meter torent deze tempel boven alle andere tempels en de boomtoppen uit. Vanaf daar heb je het perfecte uitzicht op de twee meren waaraan Yaxha ligt. Aan het eind van de dag kan je hier de zon onder zien gaan achter een van de meren, vlak voordat het park sluit.

Yaxha is uniek in de Maya-archeologie vanwege deze ligging aan het water. De meren waren toen onderdeel van een belangrijke handelsroute over de rivier tussen grote Maya-steden. Aan de steiger bij Yaxha kan je met een beetje geluk een motorbootje (een lancha) vinden die je naar het eiland in het meer wil brengen en terug. Op het eilandje ligt namelijk nog een tempelcomplex: Topoxte. De tempels zelf stellen niet zo veel voor, maar zouden wel tot de oudste Maya-tempels van Midden-Amerika horen. De magische sfeer van tempels op een eilandje, het gebrul van de brulapen en de weinige andere bezoekers maken dit toch een bijzondere belevenis.

#7 Quetzaltenango en haar vulkanen

De stad Quetzaltenango – ook wel Xela genoemd – zal waarschijnlijk zelden worden opgenomen in reisroutes voor Guatemala. De tweede stad van het land is misschien geen bruisende metropool en ook zeker geen toeristische bestemming, maar juist daarom raden wij je aan om Xela te bezoeken. Hier ervaar je het meer authentieke stadsleven van Guatemala, terwijl je wordt omringd door prachtige landschappen waar je geweldige dagtrips kan maken.

Leestip: leukste dingen om te doen in Quetzaltenango.

De beste bezienswaardigheden van Quetzaltenango zijn de vulkanen in de omgeving. Eigenlijk zijn de vulkanen wat ons betreft de belangrijkste reden om Xela te bezoeken. De stad is een geweldige uitvalsbasis voor liefhebbers van natuur en hikes, waarbij het beklimmen van een van de indrukwekkende vulkanen van Guatemala de mooiste hike is. Zo kan je een meerdaagse hike ondernemen naar de Tujimal, de hoogste vulkaan van het land, of naar de top van de Santa Maria. Een aanrader is ook de halve dagtocht naar de Santiaguito, een van de drie nog actieve vulkanen van Guatemala.

Andere hoogtepunten van Quetzaltenango zijn de authentieke binnenstad, de vulkanische hotsprings, de hippe eettentjes, de indrukwekkende begraafplaats en de leuke dagtrips in de omgeving.

#8 Kleurrijk Isla de Flores

Flores is een plaatsje op een schiereiland in het meer Lago Petén Itzá. Rondom het meer heb je meerdere kleine dorpjes, maar Flores is het populairst bij reizigers vanwege de mooie straten en de fijne hotels en restaurants. Isla de Flores is een bekende uitvalsbasis om het noorden van Guatemala te verkennen, waarbij de Maya-ruïnes van Tikal natuurlijk de bekendste en meest populaire dagtrip zijn.

Leestip: wat te doen in Flores.

Hoe populair Flores ook is bij reizigers, het stelt tegelijkertijd ook weer niet heel veel voor. Maar daar ligt eigenlijk juist de charme van deze bestemming. De ontspannen sfeer maakt dat je hier niet veel hoeft te doen. De leukste dingen om te doen in Flores zijn dwalen door de kleurrijke straatjes, wandelen over de promenade langs het water, genieten van de heerlijke restaurants, een boottocht naar het uitzichtpunt over het meer, kajakken en relaxen op het strand. Flores heeft de mooiste zonsondergangen en de sfeer is heerlijk ontspannen. Het is zo’n plek waar veel reizigers wat langer blijven hangen dan eigenlijk op hun planning stond en dat begrijp je direct als je hier een paar dagen doorbrengt.

#9 Semuc Champey

Semuc Champey is een praktische tussenstop tussen de bestemmingen in het westen van Guatemala en Flores/Tikal in het noorden. Maar ook zonder die praktische ligging hoort deze natuurbestemming bij de mooiste bezienswaardigheden van Guatemala vanwege haar groene omgeving met natuurlijk gevormde waterbassins helderblauw water.

Een bezoek aan Semuc Champey draait om het natuurpark waar een prachtige rivier met helderblauw water doorheen loopt. Een van de letterlijke hoogtepunt is een – vrij korte, maar wel steile – klim naar het uitzichtpunt over de rivier. Vanaf daar heb je dat bekende uitzicht over de kalkstenen waterbassins van de rivier, waar het turquoise water overhen stroomt. Het uitzicht wordt omringd door weelderige natuur, wat dit een magisch mooi plaatje maakt. Daal ook zeker af naar de kalkstenen baden zelf. Je kan hier heerlijk zwemmen en genieten van het prachtige natuurpark.

#10 Verborgen Maya-stad El Mirador

Gelegen diep in de jungle bij de grens tussen Guatemala en Mexico vind je een van de grootste en meest mysterieuze Maya-steden: El Mirador. Waar plekken als Tikal en zelfs Yaxha veel bezoekers trekken, ligt El Mirador zo afgelegen dat hier maar weinig mensen komen. Je kan er namelijk alleen maar komen per helikopter of meerdaagse hike door de jungle. De oude stad is ook niet zo ver opgegraven en gerestaureerd als veel andere Maya-complexen, wat bijdraagt aan de mysterieuze sfeer rondom deze plek.

Het letterlijke hoogtepunt van El Mirador is de tempel El Dante, wat ook de hoogste Maya-piramide van allemaal zou zijn. De tempel zou maar liefst 77 meter hoog zijn. Net zo indrukwekkend is de tempel El Tigre met een hoogte van 55 meter en een populaire spot voor zonsondergang of zonsopkomst, omdat deze tempel vlakbij het base camp ligt waar je tijdens een hike zal slapen. Als een van de grootste Maya-complexen is er natuurlijk veel meer te zien dan alleen deze twee tempels, al is een groot deel volledig overwoekerd door de jungle en worden hier nog altijd veel opgravingen gedaan. Je hebt dan ook minstens een volle dag nodig om El Mirador met je gids te verkennen.

Kijktip: bekijk de documentaire Finding the Lost Largest Pyramid, gemaakt door Yes Theory, waarin je ziet hoe een groep influencers en filmmakers diep de jungle inhiket om El Mirador te bezoeken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: