Bezoek Maya-stad Tikal in Guatemala

De beroemdste Maya-tempel ter wereld is ongetwijfeld Tikal, wat een van de meest iconische bezienswaardigheden van Guatemala is. De mistige sfeer, de enorme Maya-piramides, de gigantische omvang van het nationaal park, het geluid van de brulapen en de weelderige jungle maken een bezoek aan Tikal onvergetelijk. Deze Maya-stad hoort op je bucketlist thuis en een reisroute door Guatemala is gewoon niet compleet zonder. Maar een bezoek aan Tikal is nogal een afweging als het gaat om een tour vanuit Flores of overnachting bij Tikal, wel of geen sunrise ticket, etc. Lees in deze blog daarom alles wat je moet weten over een bezoek aan Tikal in Guatemala.

Tikal Guatemala Jaguar Temple

Waar ligt Tikal in Guatemala?

De ruïnes van de oude Maya-stad liggen in de jungle van het Tikal National Park in het noorden van Guatemala. De plaatsen El Remata en Flores zijn het meest dichtbij en vooral Flores is een populaire uitvalsbasis om Tikal te bezoeken. Als een van de populairste bestemmingen in Guatemala vanwege de nabijheid van het beroemde Tikal, kan je vanuit heel het land en ook vanuit buurlanden Mexico en Belize in Flores komen. 

Leestip: wat te doen in Flores.

Flores ligt op een schiereiland in het meer Lago Petén Itzá in het noorden van Guatemala. Rondom het meer heb je meerdere kleine dorpjes, maar Flores is het populairst bij reizigers vanwege de mooie straten en de fijne hotels en restaurants. Flores bestaat uit twee delen en het is goed om daar rekening mee te houden bij het zoeken van een overnachting. Het stadje Flores ligt aan de kust van het meer, maar het toeristische deel van Flores ligt op het kleine schiereilandje dat hier in het meer ligt. Dit deel wordt ook wel Isla de Flores genoemd. Het zit hier voor met gezellige hostels en mooie hotels, maar ook veel hippe hotspots voor heerlijke cocktails, ontbijtjes, speciaalbiertjes, heerlijk eten en meer.

Tikal Guatemala

Waarom Tikal een bezoek waard is

Het grootste en machtigste Maya-imperium

Tikal was ooit de grootste stad van de Maya’s. Niet alleen in omvang, maar zeker ook in macht en invloed. Ongeveer 1400 jaar lang werd op deze plek in de jungle van Guatemala gebouwd aan een machtige stadstaat, waarvan nu nog altijd duizenden ruïnes, tempels en piramides resteren. Tikal heeft mogelijk zelfs 100.000 inwoners gehad en bestaat nog altijd uit 6.000 tot 10.000 gebouwen. Nog altijd is maar een klein percentage van de oude Maya-stad opgegraven, maar dat deel is genoeg om je urenlang door het archeologisch park van Tikal te kunnen laten dwalen. Het verbaast dan ook niets dat Tikal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Kijktip: bereid je bezoek voor met de documentaire The Lost Treasures of the Maya Snake Kings om meer te leren over Tikal en de Maya’s. Je kan deze zien op het betaalde kanaal Disney Plus. Een gratis documentaire van Discovery Channel kan je op Youtube vinden, Lost World of the Maya.

Het enorme gebied dat Tikal nog altijd beslaat, onthult piramides, tempels, koninklijke paleizen, huizen, bestuurlijke gebouwen, waterreservoirs, terrassen, monumenten en nog veel meer. De ligging in een weelderige jungle met exotische vogels en wilde dieren maakt de oude Maya-stad bijzonder spectaculair. Het meest indrukwekkend zijn natuurlijk de piramides en tempels die hoog boven de toppen van de jungle uittoreren. Een aantal hiervan kan je beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over het oude Maya-imperium. Hoe populair en toeristisch Tikal ook mag zijn, een bezoek aan deze Maya-stad hoort nou eenmaal op je bucketlist thuis. Het archeologisch gebied is ook groot genoeg om de vele bezoekers te kunnen spreiden, al zal je op de grootste en mooiste Maya-tempels natuurlijk ook veel andere mensen treffen.

Tikal Guatemala

De mooiste tempels van Tikal (om te beklimmen)

Het Tikal National Park is gigantisch groot. Er zouden naar schatting 6.000 tot 10.000 bouwwerken van de oude Maya-stad te vinden zijn en dat allemaal verspreid over een enorm junglegebied. Wat ons betreft hoef je niet alle uithoeken van het park te bezoeken om een geweldige en complete beleving van Tikal te hebben. Het is wel de moeite waard om tevoren te weten wat de meest indrukwekkende tempels en ruïnes zijn, zodat je in ieder geval die kan opzoeken.

Een kaart van Tikal is erg handig om niet te verdwalen en de mooiste bouwwerken op te zoeken. Overal in het park vind je informatieborden met een kaart staan, dus je kan hier simpelweg een foto van nemen. Ook kan je bij de ingang een gratis kaart meenemen en is de app Maps.me een handige optie (waarop je kaarten ook vooraf kan downloaden om offline te gebruiken).

Bezoek in ieder geval de Grand Plaza, waar de bekendste tempels liggen zoals de Tempel van de Grote Jaguar en de Tempel van de Maskers. Dit was ooit het hart van de oude stad, waar het sociale en politieke leven van de Maya’s plaatsvond. Er staan meerdere tempels en andere prachtige gebouwen, waardoor dit een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Tikal is.

De grootste en meest bezienswaardige tempels van Tikal zijn genummerd met I t/m VI, al hebben ze daarnaast vaak ook nog een andere, meer pakkende naam. Zo wordt de Tempel van de Grote Jaguar ook wel aangeduid Tempel I en de Tempel van de Maskers als Tempel II. De tempels II, IV en Perdido Mundo kan je beklimmen en zijn dus de plekken om te zijn voor de zonsopkomst of zonsondergang.

Wij vinden Tempel II de ideale optie voor de zonsopkomst, omdat hier maar weinig mensen zijn en je – met een beetje geluk en zonder mist – de Grand Plaza in een prachtig ochtendlicht zal kunnen zien. De tempel ligt op 20-25 minuten lopen vanaf de ticketcontrole, dus je kan hier precies op tijd zijn voor de zonsopkomst als je direct om 6.00 uur het park binnenkomt.

Tempel IV is het meest populair voor de zonsopkomst en ondergang, want het is met 70 meter de hoogste tempel van allemaal. Rond zonsondergang is dit overigens niet per se een aanrader, want de zon zal dan achter je ondergaan (tenzij je een bewaker zou omkopen om rondom te kunnen lopen, wat we vaker hebben gehoord). De tempel ligt op ongeveer 45 minuten lopen vanaf de ticketcontrole. Ook populair is de Perdido Mundo-tempel, gelegen vlakbij de Plaza of the Seven Temples, voor zonsondergang.

Neem daarnaast ook zeker de tijd om niet alleen de grootste en meest indrukwekkende bouwwerken te zien, maar door de jungle te dwalen langs de kleinere gebouwen. Hier zal je veel minder andere bezoekers tegenkomen en kan je de unieke jungle-sfeer van dit bijzondere Maya-complex ervaren. Je zal versteld staan hoeveel bouwwerken er verspreid door de bossen liggen. Dat zijn dan misschien geen piramides die boven de boomtoppen uitkomen, maar nog altijd prachtige constructies die zeker indruk maken.

Tikal Guatemala

Praktische informatie

De openingstijden en kosten van Tikal

Het Tikal National Park is geopend van 6.00 uur tot 18.00 uur. Wij hebben online veel teruggelezen dat je met jouw dagkaart de dag ervoor ook al het park in kan na 15.00 uur. Dit hebben we gecheckt (om zelf te proberen) en is helaas niet (meer?) waar. Wij raden je aan om zo vroeg mogelijk in het park te zijn, dus meteen om 6.00 uur. Het is dan nog relatief rustig, het ochtendlicht is mooi (als er geen mist is) en er zijn wilde vogels en dieren actief. Je kan dan begin van de middag, voordat het te heet wordt, het park weer verlaten en in de tussentijd alle belangrijke bezienswaardigheden van Tikal en de junglesfeer ervaren.

Voor een dagkaart betaal je als buitenlander 150 Quetzal (wat omgerekend ruim 18 euro is). Wil je eerder of later het park in voor de zonsopkomst of zonsondergang, dan heb je een extra sunrise of sunsetticket nodig van nog eens 150 Q.

De ingang van het park en ook de ticketoffice is langs de autoweg naar Tikal. De ticketcontrole zelf is pas na de parkeerplaats. Zorg er dus voor dat je bij de ingang van Tikal National Park je ticket al koopt, want daarna heb je daarvoor geen gelegenheid. De ticketoffice gaat pas open met de opening van het park, dus om 6.00 uur. Een sunrise ticket moet je daarom de dag tevoren al kopen (wat jouw gids overigens regelt als je een dagtour vanaf Flores boekt). Je koopt je ticket overigens cash, dus zorg dat je voldoende geld bij je hebt en reken er niet op dat je kan pinnen. Neem ook je paspoort mee, want daarmee moet je je registreren.

Tikal Guatemala

Is een sunrise of sunset ticket de moeite waard?

Laten we hier meteen kort over zijn: wij vinden een sunrise of sunset ticket en excursie niet het geld en de moeite waard. Hoewel het natuurlijk iets magisch heeft om buiten de normale openingstijden in het park te zijn, is de zonsondergang en zonsopkomst in Tikal doorgaans niet heel spectaculair.

Vooral de sunrise tour naar Tikal is populair. Helaas is dat vaak een teleurstelling. In het regenseizoen is de zonsopkomst simpelweg nooit te zien door de mist in de ochtend en ook de rest van het jaar heb je grote kans dat er door mist niks van een sunrise te zien is. Ook wij hadden die pech toen we Tikal bezochten, maar gelukkig zonder een dure sunrise tour te hebben geboekt.

Je kan namelijk ook net op tijd zijn voor de zonsopkomst of in ieder geval dat mooie vroege ochtendlicht, als je direct bij openingstijd om 6.00 uur klaar staat voor de poort. Als je het park betreedt om 6.00 uur en direct naar jouw gewenste tempel voor de zonsopgang gaat, ben je overigens meestal ook precies op tijd voor dat moment (in de winter is dat rond 6.20 uur). Overigens heb je door de mist in de jungle ook vaak pech en is de zonsopkomst helemaal niet zo magisch als je op de foto’s ziet, wat helaas ook bij ons bezoek zo was.

We raden je overigens dus wel aan om zo vroeg mogelijk naar Tikal te gaan. Het is dan nog een stuk rustiger in het park en je kan genieten van de wildlife in de jungle. Er vliegen exotische vogels over, je hoort de brulapen en je hebt een magische jungle-ervaring. Ook kan je dan de hete temperaturen van de middag vermijden, want dan is het best pittig om de lange afstanden door de jungle af te leggen.

Sunrise Tikal Guatemala

Overnachten bij Tikal of dagtour vanuit Flores?

Er zijn grofweg twee manieren om Tikal te bezoeken: overnachten in Tikal of een dagexcursie vanuit Flores (of El Remata, maar daar kiezen weinig reizigers voor). Wij kozen ervoor om te overnachten bij Tikal, maar hadden achteraf liever een dagtour vanuit Flores geboekt.

Bij de poorten van het archeologisch park van Tikal zijn vier accommodaties, direct naast elkaar gelegen, te vinden. Wij hebben hier overnacht, maar zouden je dit dus niet aanbevelen. De hotelkamers bij het Tikal National Park zijn behoorlijk aan de prijs in vergelijking met bijvoorbeeld Flores zelf en je schiet er niet bijzonder veel mee op om hier te slapen. De enige logische reden om wel in Tikal te slapen? Als je de ene avond een sunset tour wilt doen en de volgende dag overdag het archeologisch park wilt verkennen.

Er zijn namelijk meerdere tours vanuit Flores naar het archeologisch park te boeken, waaronder ook een heel vroege sunrise tour om alsnog als allereerste in het park te zijn. Daar moet je dan misschien wat vroeger voor opstaan dan wanneer je bij Tikal slaapt, maar je bespaart jezelf wel de moeite van het zelf regelen van vervoer en een dure hotelkamer. Geen behoefte aan de zonsopkomst, maar wil je wel om 6.00 uur bij de parkentree zijn? Ook daarvoor zijn er meerdere tours te vinden. Je vertrekt dan om 4.30 uur vanuit Flores en kan om 6.00 uur meteen het park in. Je betaalt voor een gids en vervoer vanaf Flores 90 Q tot 150 Q (omgerekend tussen de € 10 en € 18), wat exclusief je parkticket is.

Let op: reis je zonder gids en op eigen houtje vanaf Tikal naar Flores? Bedenk dan dat de laatste normale bus al halverwege de middag vanaf Tikal naar Flores vertrekt. Met je eigen gids en tour spreek je natuurlijk zelf een terugreistijd af.

Hotel Jungle Lodge Tikal

De vier junglelodes bij Tikal

Wil je toch graag bij Tikal overnachten? Dan heb je de keuze uit vier accommodaties die alle vier direct bij de parkentree liggen, dus naast de parkeerplaats en bij de ticketcontrole. De ticketoffice waar je jouw tickets voor Tikal koopt, ligt dus langs de weg hierheen en veel eerder. Zorg dat je jouw ticket(s) dus hebt gekocht, voordat je naar je slaapplek gaat.

#1 Hotel Tikal Inn voor het populairste hotel bij Tikal National Park met een locatie middenin de jungle. Gasten slapen in bungalows met daken van palmbladeren in de jungle of aan het zwembad. Dit hotel is het meest populair vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en daarom ook vaak het eerst volgeboekt.

#2 Hotel Jaguar Inn Tikal voor een hotel in het nationaal park met eenvoudig ingerichte bungalows en een eigen restaurant. Vanwege de afgelegen junglelocatie zijn wifi en elektriciteit dagelijks tijdens specifieke tijdssloten beschikbaar.

#3 Jungle Lodge Tikal Hostal voor de meest budgetvriendelijke optie in het nationaal park, waar ook wij zelf sliepen. Er zijn tropische tuinen, een zwembad en een restaurant. Badkamers zijn gedeeld.

#4 Hotel Jungle Lodge Tikal voor een luxehotel bij Tikal met dan ook wel een wat hoger prijskaartje. De tropische omgeving, het buitenzwembad en de luxe bungalows met rieten daken zijn een fotogeniek gezicht.

Tikal Guatemala

Paklijst: wat je echt moet meenemen

In het Tikal National Park zijn weinig voorzieningen en je hebt te maken met een afgelegen jungle-omgeving. Dat vraagt wat voorbereiding en daarom is het goed om te weten dat je deze dingen echt op je paklijst voor Tikal moet zetten:

  • Cash, omdat er geen pinautomaat is en je jouw tickets cash moet betalen.
  • Paspoort om je te registreren voor het park.
  • Deet voor de vele muggen in de jungle.
  • Zonnebrand voor de brandende zon op de momenten dat je niet onder het bladerdak loopt.
  • Water, heel veel water.
  • Eten en drinken, omdat er in het park zelf niks te koop is (maar overigens wel bij de ticketcontrole)
  • Een kaart van Tikal, welke je gratis bij de entree en op borden kan raadplegen, maar ook maps.me voldoet.
Maya site Yaxha | El Sombrero Ecolodge | Guatemala | TheOrangeBackpack.nl

Alternatief: bezoek Maya-stad Yaxha

Een andere bijzondere dagtrip vanuit Flores is naar het tempelcomplex van Yaxha. Diep in de jungle ligt aan een krokodillenmeer een van de verborgen parels van Guatemala: het tempelcomplex Yaxha. Terwijl alle reizigers naar het beroemde Tikal trekken, is het naburige Yaxha nog heerlijk onontdekt. Hoewel Yaxha in omvang niet te vergelijken is met het gigantische Tikal, is dit ook een prachtige Maya-stad om te bezoeken. Wij kozen er daarom voor om zowel Yaxha als Tikal te bezoeken.

Leestip: bezoek Maya-stad Yaxha in Guatemala.

De omvang van het Yaxha-complex is enorm, het uitzicht vanaf de hoogste tempel fenomenaal en de ligging aan een diepblauw meer is uniek. Yaxha telde naar schatting ooit meer dan 20.000 inwoners en er zijn ongeveer 500 gebouwen in het complex gevonden. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Yaxha is de zonsondergang vanaf de grootste tempel (Structure 216 of Temple of the Hands). Met een hoogte van 30 meter torent deze tempel boven alle andere tempels en de boomtoppen uit. Vanaf daar heb je het perfecte uitzicht op de twee meren waaraan Yaxha ligt. Aan het eind van de dag kan je hier de zon onder zien gaan achter een van de meren, vlak voordat het park sluit.

Yaxha is uniek in de Maya-archeologie vanwege deze ligging aan het water. De meren waren toen onderdeel van een belangrijke handelsroute over de rivier tussen grote Maya-steden. Aan de steiger bij Yaxha kan je met een beetje geluk een motorbootje (een lancha) vinden die je naar het eiland in het meer wil brengen en terug. Op het eilandje ligt namelijk nog een tempelcomplex: Topoxte. De tempels zelf stellen niet zo veel voor, maar zouden wel tot de oudste Maya-tempels van Midden-Amerika horen. De magische sfeer van tempels op een eilandje, het gebrul van de brulapen en de weinige andere bezoekers maken dit toch een bijzondere belevenis.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: