Guatemala

Wat te doen in Flores in Guatemala

Pastelkleurige gevels, smalle straten, schitterende zonsondergangen en beroemde Maya-tempels trekken iedere reiziger in Guatemala uiteindelijk wel naar het schiereiland Flores. Flores is een plaatsje op een schiereiland in het meer Lago Petén Itzá. Rondom het meer heb je meerdere kleine dorpjes, maar Flores is het populairst bij reizigers vanwege de mooie straten en de fijne hotels en restaurants. Isla de Flores is een bekende uitvalsbasis om het noorden van Guatemala te verkennen, waarbij de Maya-ruïnes van Tikal natuurlijk de bekendste en meest populaire dagtrip zijn. Het is zo’n plek waar veel reizigers wat langer blijven hangen dan eigenlijk op hun planning stond en dat begrijp je direct als je hier een paar dagen doorbrengt. Lees in deze minireisgids onze praktische tips en de leukste dingen om te doen in Flores in Guatemala.

Zonsondergang in Flores | Sunset in Flores | Guatemala | The Orange Backpack

Waar ligt Flores in Guatemala?

We noemden al dat Flores ligt op een schiereiland in het meer Lago Petén Itzá in het noorden van Guatemala. Flores bestaat uit twee delen en het is goed om daar rekening mee te houden. Het stadje Flores ligt aan de kust van het meer, maar het toeristische deel van Flores ligt op het kleine schiereilandje dat daar in het meer ligt. Het busstation van Flores ligt bijvoorbeeld ook in het stadje zelf, dus ten zuiden van het schiereiland op het vasteland.

Als een van de populairste bestemmingen in Guatemala vanwege de nabijheid van het beroemde Tikal, kan je vanuit heel het land en ook vanuit buurlanden Mexico en Belize in Flores komen. Dat kan het makkelijkst en snelst, maar ook het meest prijzig met een lokale vlucht op het vliegveld van Flores.

Meer betaalbaar zijn de busverbindingen met vrijwel alle populaire bestemmingen in Guatemala. In 4 uur ben je al in jungleparadijs Rio Dulce in het zuidoosten van Guatemala. Naar de meer zuidelijke bestemmingen in Guatemala reis je in ongeveer 8 uur. Er zijn ook busverbindingen naar Mexico (Palenque en Chechumal) en Belize (Belize City). We noemden al dat het busstation van Flores niet op het schiereiland ligt, maar ten zuiden daarvan in het stadje zelf. Je kan makkelijk een Uber of tuktuk pakken om vanaf het busstation op Isla de Flores te komen. Maar als je busvervoer vanaf Flores naar je volgende bestemming boekt via bijvoorbeeld je hotel, is de kans groot dat daarbij ook een minivan van het schiereiland naar het busstation zit. Vraag hier voor de zekerheid dus even naar.

Isla de Flores | Guatemala | The Orange Backpack

Waar te verblijven in Flores

Overnachten op Isla de Flores

Overnachten in Flores doe je in budgetvriendelijke hostels, mooie luxehotels en alles daartussen. Als een van de populairste bestemmingen in Guatemala heb je er volop keuze uit talloze accommodaties. Let bij het boeken goed op de locatie van een hotel. Je wilt namelijk wel op het gezellige schiereiland bij alle restaurants en leuke activiteiten zitten en niet per ongeluk in de weinig zeggende stad op het vasteland. Op Isla de Flores vind je zowel comfortabele hotels met zwembad als meer budgethotels en goedkope partyhostels.

In deze blog met de leukste hostels en hotels op Isla de Flores vind je de beste opties, waarvan vooral deze twee een aanrader zijn:

#1 Los Amigos Hostel voor het populairste hostel in Flores, bekend om de feestjes en ontspannen sfeer. Deze favoriet bij backpackers staat bekend als partyhostel met vriendelijke personeel, een kleurrijke inrichting en de mogelijkheid om andere reizigers te leren kennen. Er zijn zowel slaapzalen als privékamers.

#2 Hotel Isla de Flores voor misschien wel het meest sfeervolle hotel op Isla de Flores en met een centrale locatie op het midden van het eiland. Er is een een buitenzwembad op het dakterras (!) en een eigen restaurant.

Overnachten rond het meer

Ook zijn er schitterende en luxe hotels te vinden aan het meer Lago Petén Itzá en is het de overweging waard of je niet liever daar dan op Isla de Flores overnacht. De hotels zijn mooier, liggen meer afgelegen in de prachtige natuur en bieden een heerlijk ontspannen, rustige ervaring. Veel van deze accommodaties liggen ook op korte afstand van Flores, dus kan je alsnog de gezelligheid van het schiereiland opzoeken. Zo ligt het piepkleine San Miguel direct tegenover Flores en is dat ook een heel fijne, meer rustige plek om te overnachten. Met een lancha vaar je voor 5 tot 10 quetzal in een paar minuten naar Isla de Flores.

In deze blog met de leukste accommodaties aan Lago Petén Itzá vind je de beste opties, waarvan vooral deze twee een aanrader zijn:

#3 Zapote Tree Inn voor een populair hotel in San Miguel recht tegenover Isla de Flores en dus maar een kort bootritje verwijderd van het schiereiland. Met een buitenzwembad, een strandje, een bibliotheek, een restaurant en een bar ben je hier voorzien van alles wat je maar kan wensen.

#4 Bolontiku Boutique Hotel & Spa voor een schitterend boetiekhotel vlakbij San Andres en op 15 minuten varen vanaf Flores. Er is een prachtig buitenzwembad met uitzicht op het meer, een strandje, een zwembad, een bar en een exotische tuin. Voor een onvergetelijke ervaring aan Lago Petén Itzá moet je bij Bolontiku zijn.

Overnachten bij Tikal

Een derde optie is een overnachting bij Tikal zelf. Bij de poorten van het archeologisch park van Tikal zijn ook vier accommodaties, direct naast elkaar gelegen, te vinden. Wij hebben hier overnacht, maar zouden je dit niet aanbevelen. De hotelkamers bij het Tikal National Park zijn behoorlijk aan de prijs en je schiet er niet bijzonder veel mee op om hier te slapen. Er zijn namelijk meerdere tours vanuit Flores te boeken, waaronder ook een heel vroege sunrise tour om alsnog als allereerste in het park te zijn. Daar moet je dan misschien wat vroeger voor opstaan dan wanneer je bij Tikal slaapt, maar je bespaart jezelf wel de moeite van het zelf regelen van vervoer en een dure hotelkamer.

In deze blog met de leukste junglelodges bij Tikal vind je de beste opties, waarvan vooral deze twee een aanrader zijn:

#5 Hotel Tikal Inn voor het populairste hotel bij Tikal National Park met een locatie middenin de jungle. Gasten slapen in bungalows met daken van palmbladeren in de jungle of aan het zwembad. Dit hotel is het meest populair vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en daarom ook vaak het eerst volgeboekt.

#6 Hotel Jungle Lodge Tikal voor een luxehotel bij Tikal met dan ook wel een wat hoger prijskaartje. De tropische omgeving, het buitenzwembad en de luxe bungalows met rieten daken zijn een fotogeniek gezicht.

Isla de Flores | Guatemala | The Orange Backpack

Toeristische kaart van Flores

8x wat te doen in Flores

#1 Maya-stad Tikal

De beroemdste Maya-tempel ter wereld is ongetwijfeld Tikal en die vind je vlakbij Flores. Een dagtrip naar Tikal is daarmee de bekendste en populairste activiteit in Flores. Voor veel reizigers is het zelfs de belangrijkste reden om naar dit deel van Guatemala te reizen.

Leestip: bezoek Maya-stad Tikal in Guatemala.

Tikal was ooit de grootste stad van de Maya’s. Niet alleen in omvang, maar zeker ook in macht en invloed. Ongeveer 1400 jaar lang werd op deze plek in de jungle van Guatemala gebouwd aan een machtige stadstaat, waarvan nu nog altijd duizenden ruïnes, tempels en piramides resteren. Tikal heeft mogelijk zelfs 100.000 inwoners gehad en bestaat nog altijd uit 6.000 tot 10.000 gebouwen. Nog altijd is maar een klein percentage van de oude Maya-stad opgegraven, maar dat deel is genoeg om je urenlang door het archeologisch park van Tikal te kunnen laten dwalen.

Het enorme gebied dat Tikal nog altijd beslaat, onthult piramides, tempels, koninklijke paleizen, huizen, bestuurlijke gebouwen, waterreservoirs, terrassen, monumenten en nog veel meer. Het meest indrukwekkend zin natuurlijk de piramides en tempels die hoog boven de toppen van de jungle uittoreren. Een aantal hiervan kan je beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over het oude Maya-imperium. Hoe populair en toeristisch Tikal ook mag zijn, een bezoek aan deze Maya-stad hoort nou eenmaal op je bucketlist thuis. Het archeologisch gebied is ook groot genoeg om de vele bezoekers te kunnen spreiden, al zal je op de grootste en mooiste Maya-tempels natuurlijk ook veel andere mensen treffen. Bezoek in ieder geval de Grand Plaza, waar de bekendste tempels liggen zoals de Tempel van de Grote Jaguar en de Tempel van de Maskers.

Een bezoek aan Tikal is nogal een afweging als het gaat om een tour vanuit Flores of overnachting bij Tikal, wel of geen sunrise ticket, etc. Het is daarom goed om je te verdiepen in wat praktische informatie. Het Tikal National Park is geopend van 6.00 uur tot 18.00 uur en voor een dagkaart betaal je 150Q. Wil je eerder of later het park in voor de zonsopkomst of zonsondergang, dan heb je een extra sunrise of sunsetticket nodig van nog eens 150 Q. Dit zouden wij je echter niet aanraden en leggen we je uit in deze praktische blog over Tikal. Wij kozen ervoor om te overnachten bij Tikal, maar vonden de accommodaties daar wat prijzig en niet van heel erg toegevoegde waarde. Vanuit Flores gaan er veel betaalbare dagtours naar het archeologisch park en dat vinden we eigenlijk een veel betere optie.

#2 Maya-stad Yaxha

Een andere bijzondere dagtrip vanuit Flores is naar het tempelcomplex van Yaxha. Diep in de jungle ligt aan een krokodillenmeer een van de verborgen parels van Guatemala: het tempelcomplex Yaxha. Terwijl alle reizigers naar het beroemde Tikal trekken, is het naburige Yaxha nog heerlijk onontdekt. De omvang van het complex is enorm, het uitzicht vanaf de hoogste tempel fenomenaal en de ligging aan een diepblauw meer is uniek. Yaxha telde naar schatting ooit meer dan 20.000 inwoners en er zijn ongeveer 500 gebouwen in het complex gevonden. 

Leestip: bezoek Maya-stad Yaxha in Guatemala.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Yaxha is de zonsondergang vanaf de grootste tempel (Structure 216 of Temple of the Hands). Met een hoogte van 30 meter torent deze tempel boven alle andere tempels en de boomtoppen uit. Vanaf daar heb je het perfecte uitzicht op de twee meren waaraan Yaxha ligt. Aan het eind van de dag kan je hier de zon onder zien gaan achter een van de meren, vlak voordat het park sluit.

Yaxha is uniek in de Maya-archeologie vanwege deze ligging aan het water. De meren waren toen onderdeel van een belangrijke handelsroute over de rivier tussen grote Maya-steden. Aan de steiger bij Yaxha kan je met een beetje geluk een motorbootje (een lancha) vinden die je naar het eiland in het meer wil brengen en terug. Op het eilandje ligt namelijk nog een tempelcomplex: Topoxte. De tempels zelf stellen niet zo veel voor, maar zouden wel tot de oudste Maya-tempels van Midden-Amerika horen. De magische sfeer van tempels op een eilandje, het gebrul van de brulapen en de weinige andere bezoekers maken dit toch een bijzondere belevenis.

#3 De kleurrijke straatjes en de promenade van Flores

Hoe enthousiast we ook zijn over Flores, eigenlijk stelt het schiereiland ook weer niet heel veel voor. Maar daar ligt gelijk de charme. Het fijnste is om er rustig door de kleurrijke straatjes en langs het water te wandelen. De ideale manier om sfeer te proeven! Je zult dan gelijk merken dat het schiereiland een soort heuvel is. Het parkje in het midden ligt een stuk hoger en de wegen daarheen lopen wat steiler omhoog. Een leuke wandeling is die over de ‘malecon’ langs het water, al staat die op sommige plekken soms wel onder water.

#4 De overkant van Flores: uitzichtpunt en rope swing

Vanaf de noordkant van Isla de Flores kan je een lancha nemen naar de overkant van het meer, waar het miniscule dorpje San Miguel ligt. Het is een boottocht van maar 5 minuten en je betaalt er 5 tot 10 quetzal voor. Wij raden je aan om dan naar het uitkijkpunt (‘mirador’ in het Spaans) te lopen voor een gaaf uitzicht over het schiereiland en het meer.

Een andere populaire plek aan de andere oever is het restaurant Jorge’s Rope Swing. Het zal je niet verbazen dat daar dus een rope swing is, waarmee je je prima kan vermaken. Let er dan overigens wel op dat je de lanche je laat afzetten bij de rope swing en niet rechtstreeks naar de overkant, want anders moet je nog een erg flink stuk lopen.

#5 Het water op met een kano of kajak

De leukste manier om de omgeving van een eiland of schiereiland te verkennen, is natuurlijk vanaf het water. In Flores worden op verschillende plekken kano’s en kajaks te huur aangeboden. Daarmee kan je dan overigens ook zelf naar de overkant van het meer varen, dus kan je het viewpoint of de rope swing dan zelf bezoeken. Let er dan wel op dat je de kano/kajak lang genoeg huurt, want je betaalt meestal per uur en niet per dag. Het mooiste moment voor een kano- of kajaktocht? Tijdens zonsondergang voor een schitterend uitzicht over het water!

#6 Strand Playa Chechenal

Op de andere oever tegenover Flores ligt ook Playa Chechenal, een klein strandje waar je even kan ontspannen en een duik kan nemen. Er zijn vooral locals, zeker in het weekend. Bezoekers betalen 5 quetzal toegang. Je kan rechtstreeks de boot nemen naar het strand, maar je ook aan de overkant in San Miguel direct tegenover Flores laten afzetten. Je loopt dan langs het uitzichtpunt zelf naar het strand, wat een leuke wandeling is die grotendeels in de schaduw gaat. Je kan dan bovendien het uitzichtpunt onderweg bezoeken, wat ook een aanrader is.

#7 De zonsondergang in Flores

Wij hebben echt een zwak voor mooie zonsopkomsten en -ondergangen. Daarvoor zaten we in Flores zeker goed, want het is er iedere avond raak! Vanaf de westkant van Isla de Flores heb je een prachtige sunset. Bekijk die tijdens een wandeling over de malecon, vanuit een kano of met een cocktail vanaf een van de terrassen. Wij vonden het terras van San Telmo een fijne plek om met een drankje – happy hour! – van het golden hour en de zonsondergang te genieten.

#8 Eten en drinken in Flores

Waar veel reizigers zijn, zijn natuurlijk ook leuke plekken voor koffie, een hapje eten of een drankje. Op onze toeristische kaart van Flores hierboven in het artikel vind je al onze favorieten. Een greep uit de leukste hotspots in Flores? Wij noemden al San Telmo voor cocktails tijdens zonsondergang (en happy hour). Ook zijn we meerdere keren bij Maple & Tocino geweest voor hun all day brunch met pannenkoeken en enorme milkshakes met donut. Cool Beans kunnen we aanraden voor echt goede koffie en Guatemalaanse speciaal biertjes.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: