Guatemala

Bezoek jungleparadijs Rio Dulce in Guatemala

Denk je bij Guatemala aan koloniale steden en actieve vulkanen? Dan heb je vast nog nooit van Rio Dulce in Guatemala gehoord! Dit prachtige gebied van jungle, meren en de Rio Dulce-rivier is een totaal ander Guatemala. De tropische sfeer en prachtige natuur maken dit gebied een must op jouw reisroute door Guatemala. Wij zochten tijdens onze trip precies uit hoe je in Rio Dulce komt, waar je moet overnachten en wat de leukste bezienswaardigheden van Rio Dulce zijn.

Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Boatique | Rio Dulce | TheOrangeBackpack
Livingston | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

Een kaart van de Rio Dulce-regio

map Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

Wat te doen in Rio Dulce?

Over de must-do’s kunnen we eigenlijk vrij simpel zijn: de rivier is de grootste highlight van deze regio. Je verkent het gebied dan ook het beste vanaf het water. Huur een kajak of kano en ga zelf of met een gids op verkenning uit. Wij kozen er voor om op eigen houtje een ochtend via zijriviertjes door de jungle te peddelen. We werden zelfs getrakteerd op een groep brulapen hoog in de bomen!

Een andere optie is een boottrip over de rivier. Populair is de standaard boottocht tussen de plaatsjes Rio Dulce en Livingston. Dat is overigens ook een van de makkelijkste manieren om tussen de twee dorpjes te reizen. De boot is daarom niet alleen een toeristische attractie, maar ook een praktisch vervoersmiddel. Deze boot zal onderweg meerdere slaapplekken aandoen om daar reizigers af te zetten.

Je kan natuurlijk ook via jouw hotel een privéboot regelen, waarbij je zelf kan kiezen waar jouw boot zal stoppen. Populaire stops zijn bijvoorbeeld het San Felipe-kasteel, de Finca El Paraiso-watervallen, de Seven Altars, de hot springs Agua Caliente en Playa Blanca.

Maar eigenlijk doen deze stops er veel minder toe dan de rivier zelf. De belangrijkste bezienswaardigheid zijn de rivier en de meren. Het plaatsje Rio Dulce ligt tussen twee grote meren. In het westen het enorme Lago de Izabal en in het oosten – richting de zee – El Golfete. In El Golfete zul je een aantal eilandjes met talloze vogels zien. Dit gebied is een populaire plek bij vogelspotters. De views over het El Golfete-meer zijn prachtig. Maar het allermooist is de rivier een stuk verderop, tussen El Golfete en het kustplaatsje Livingston. Daar heeft de rivier een prachtige canyon door het gesteente uitgesneden.

Livingston | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Livingston | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

De dorpjes Rio Dulce en Livingston

Ik verwees al een paar keer naar de dorpjes Rio Dulce en Livingston. Livingston is het kustplaatsje aan het eind van de rivier. Het dorpje met dezelfde naam als de rivier ligt meer landinwaarts, tussen de meren Lago de Izabal en El Golfete in.

Rio Dulce bestaat uit grofweg een drukke weg. Aan deze weg is een busstation en daarmee is dit dorp waarschijnlijk jouw startpunt voor een trip naar dit rivierengebied. Let er wel op dat dit dorpje zelf niet jouw bestemming is, dus maak niet die fout bij het maken van een hotelboeking. Het dorp is namelijk niet meer dan een drukke weg. Hier rijdt het doorgaand verkeer, stoppen de bussen en zijn de meeste winkels en eettentjes te vinden. Meer dan dat is Rio Dulce niet. Echt leuk kan je er niet eens eten. Wij kunnen Café de Paris aanraden voor crêpes en Sundog Café voor de lake view en geweldige pizza’s, maar daar houdt het dan ook op.

Livingston ligt aan het andere eind van de rivier en aan de Caribische kust. De leukste manier om daar te komen, is met een boot vanaf Rio Dulce. Er gaan er dagelijkse meerdere die kant op. Livingston vinden wij net als het andere dorp niet een must-visit bezienswaardigheid in Guatemala. Het leuke aan dit Caribische plaatsje is hoe anders het is dan de rest van het land. Hier heb je namelijk de grootste Garifuna community. Garifuna zijn de afstammelingen van een slavenschip dat schipbreuk leed, waarna ze zich als vrije mensen in het Caribisch gebied hebben gevestigd. Hun taal, muziek en cultuur is Afrikaans met Caribische invloeden. Een unieke cultuur die totaal anders is dan de andere etnische groepen in Guatemala!

Livingston | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Livingston | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Livingston | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

Hoe kom je in Rio Dulce en Livingston?

Rio Dulce was het startpunt voor onze dagen in het riviergebied, want hier kwam onze bus aan. De rit naar het rivierdorp duurt ongeveer 7 uur vanaf Guatemala City. Vanaf het kleurrijke Isla de Flores ben je er al in 4 uur.

Het bedrijf dat de ritten van Guatemala City naar Rio Dulce verzorgt, is Litegua. De bus kostte 80 tot 100 Q vanaf Guatemala City. Het prijsverschil voor die 20Q meer zit in een schermpje voor Spaanstalige films en (niet werkende) wifi aan boord. Vanaf Rio Dulce reis je vervolgens met een boot verder naar jouw slaapplek. Je kan hiervoor de normale boot nemen, maar veel accommodaties in Rio Dulce hebben ook een eigen bootservice. Zorg er hoe dan ook voor dat je op tijd bent en dat je jouw aankomstijd met jouw slaapplek afstemt.

Livingston vind je dus aan het andere eind van de rivier. Je kan hier vanuit Guatemala alleen met de boot komen. Dat is het makkelijkst en snelst vanaf Puerto Barrios, maar je kan ook over de Rio Dulce-rivier vanaf het dorp Rio Dulce naar Livingston varen. Die riviertocht is ook een prachtige boottocht en een van de hoogtepunten van een bezoek aan de regio. Hoe je nog meer in Livingston kan komen? Vanuit buurland Belize, ook met de boot! Wij reisden zelf vanaf Rio Dulce voor 125 Q (enkele reis) naar Livingston. Vanaf daar reisden we weer door naar Belize.

Boatique Hotel and Marina | Rio Dulce | Guatemala
Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Dreamcatcher | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack
Hotellito Perdido | Rio Dulce Guatemala | The Orange Backpack

Overnachten in Rio Dulce aan het water

De dorpjes zijn dus ideale startpunten voor jouw tijd aan de rivier, maar ze hebben zelf weinig te bieden. Het gaat jou natuurlijk om de rivier zelf! Overnacht dus vooral niet in de dorpjes, maar aan het water. Langs de rivier vind je sprookjesachtige hotels die je instantly in tropische sferen brengen.

Leestip: bijzonder overnachten in Rio Dulce.

#1 Boatique Hotel & Marina

Van alle slaapplekken in de regio is deze zonder twijfel het mooist. Huisjes van hout en bladeren daken. Aan het water en middenin de jungle. ’s Avonds wordt alles magisch verlicht met lampjes voor een magische sfeer. Het gloednieuwe Boatique Hotel & Marina is echt een prachtig jungleparadijs in deze regio. Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Boatique Hotel.

#2 Dreamcatcher Eco Lodge

Dreamcatcher ligt niet ver van Boatique en dus ook vlakbij het dorp Rio Dulce. Onze voorkeur gaat uit naar Boatique vanwege de heerlijke common areas en de idyllische sfeer, maar ook Dreamcatcher is een prachtige plek om te overnachten in Rio Dulce. Het eten is er heerlijk – maar wel aan de prijs – en de natuurlijk omgeving is prachtig. Je hoort regelmatig de brulapen in de jungle roepen en de eigenaresse zal je helpen om excursies in de regio te regelen. Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Dreamcatcher.

#3 Hotellito Perdido

Dit idyllische hotel ligt een stuk verder van het dorp Rio Dulce en dichterbij Livingston. Nog voorbij het meer El Golfete, maar nog voor de canyon ligt het populaire Hotellito Perdido aan een zijrivier. Ver van de bewoonde wereld verwijderd, kom je hier helemaal tot rust. Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Hotellito Perdido.

#4 Finca Tatin

Ook deze slaapplek ligt verder van de bewoonde wereld verwijderd, niet ver van Hotellito Perdido verwijderd. Er is een slaapzaal, maar het hotel biedt ook prachtige cabins van natuurlijke materialen. Wifi is er niet, zodat je je volledig kan losmaken van je dagelijks leven. Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Finca Tatin.

#5 Tortugal Boutique River Lodge

Dit boetiekhotel vind je tussen het dorp Rio Dulce en het fort in aan de oever van de rivier. Er is een duikplatform, je kunt gratis gebruik maken van de kajaks en op een drijvend zonneterras in het water stan ligstoelen voor je klaar. Alle kamers hebben uitzicht op de rivier, waarmee dit een perfecte overnachting in Rio Dulce is om optimaal van die riviergebied te genieten. Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid van Tortugal Boutique River Lodge.

Save this pin for later: