Guatemala

Reisbudget Guatemala: wat kost 3 weken backpacken?

Wat kost een rondreis door Guatemala nou precies? Als je jouw reisbudget voor Guatemala wilt vaststellen bij je reisvoorbereidingen of wanneer je een spaardoel wilt neerzetten, is dat een essentiële vraag. Guatemala staat bekend als een betaalbaar land – zoals veel bestemmingen in Midden-Amerika – maar wat kost het daar nou precies? Laten we jouw vraag dan gelijk beantwoorden: Guatemala is goed betaalbaar. Het is niet zo goedkoop als in veel Aziatische landen, maar het prijsniveau ligt ook hier veel lager dan in Europa. Om je een indruk te geven van de prijzen heb ik er een paar op een rij gezet.

Ter indicatie: de wisselkoers tussen onze euro en de quetzal van Guatemala is op het moment van schrijven ongeveer 1:8. Dus een maaltijd van 80 quetzal is ongeveer een tientje.

De kosten voor overnachten in Guatemala

Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je kiest en Guatemala biedt het allemaal. Slaap je op een grote slaapzaal of ga je toch voor dat insta-waardige yogaretreat? Wij deden het allemaal en sliepen in budgetvriendelijke privékamers in hostels, maar ook op prachtige locaties als op een huwelijksreis. Onze goedkoopste nacht was €18,- en onze duurste was €280,-. Grappig genoeg was een van onze goedkoopste slaapplekken, een van de leukste. Prijs zegt dus echt niet alles.

Over het algemeen kun je ongeveer uit gaan van de volgende prijzen. Voor omgerekend €5,- tot €10,- kan je al slapen in een bed in een dorm. Wil je in een hostel een eigen slaapkamer met eventueel een eigen badkamer, dan ben je ongeveer €20,- tot €40,- kwijt. Zoek je een luxere kamer en sla je de hostels liever over, dan wordt het vrij spel en zijn alle prijzen mogelijk.

De kosten voor eten en drinken

Start je dag met een ontbijt (30 tot 60 quetzal) en een kopje koffie (10 tot 20 quetzal). Omdat het al snel warm wordt, doe je er goed aan altijd water bij je te hebben. Een een literfles water kost meestal iets van 4 quetzal. Maar wist je dat vrijwel ieder hotel en restaurant in Guatemala een ecofilter heeft om kraanwater te zuiveren? Daar kan je eigenlijk altijd kosteloos je waterfles bijvullen.

Voor een lunch betaalden we meestal 40 tot 80 quetzal. Een frisdrank in een restaurantje kost meestal 10 quetzal en in een supermarkt koop je al een blikje of flesje vanaf 3 quetzal. Ons avondeten kostte meestal tussen de 60 en 120 quetzal, maar kan natuurlijk ook veel chiquer en duurder.

Wij vonden dat de prijzen per stad niet erg van elkaar verschilden. Alleen Flores bij Tikal was duurder dan de rest van het land. Opvallend genoeg kunnen de prijzen binnen eenzelfde stad wel erg van elkaar verschillen. Zo aten we voor 65 quetzal voor een lunch of avondmaaltijd bij Boatique Hotel, terwijl het diner aan de overkant van de rivier bij Dreamcatcher Hostel ons 125 quetzal kostte.

Georganiseerde vulkaanexcursies: de kosten voor een meerdaagse hike

Het tofste wat je kunt doen in Guatemala zijn toch wel de vulkaanhikes. Wij gingen de drie actieve vulkanen af: de Fuego (vanaf de Acatenango) en Pacaya bij Antigua en de Santiaguito bij Quetzaltenango. De tochten doe je bijna altijd met een gids voor veiligheid en ondersteuning. Er zit veel verschil tussen de kosten van de verschillende tourorganisaties, maar dat verschil komt ook terug in wat je voor die prijs krijgt.

Wij deden de overnight tour op de Acatenango met uitzicht op de actieve Fuego-vulkaan bij Old Town Outfitters. Deze tocht kost 125 USD. Voor een porter om je backpack naar boven te tillen betaal je 25 USD per dag. Dat is dus 50 USD, als je ook een porter op de terugweg wilt gebruiken. De organisatie van deze hike was perfect. Het eten was goed, de tentjes ruim en de begeleiding door de gidsen top.

Ook op de Pacaya deden wij een overnight tour, dus met overnachting bovenop de vulkaan. Wij kozen voor de tourorganisatie Ox Expeditions. Deze tocht kost 79 USD en voor een porter betaal je 100 quetzal. Ons tentje was misschien wat krapper (onze tassen pasten er niet eens bij), maar verder waren alle voorzieningen top. Een groot pluspunt van Ox Expeditions is ook dat je daar veel spullen kan lenen. Je hoeft ze dus niet zelf mee te nemen of speciaal voor deze tocht te kopen.

Naar het uitkijkpunt van de Santiaguito deden we een kortere dayhike van een paar uur. Wij kozen voor de organisatie Monte Verde, omdat deze uitsluitend met lokale gidsen werkt en zo de lokale gemeenschap ondersteunt. Deze hike kost 25 USD.

Meer weten over de vulkaantochten? Check onze blog over de Acatenango, over de Pacaya en over de Santiaguito.

Tickets voor Tikal en Yaxha: de kosten voor de Maya-ruïnes

Naast de prachtige vulkanen wil niemand natuurlijk de prachtige Maya-ruïnes missen die Guatamala rijk is. Wij bezochten twee van de drie grootste complexen: het beroemde Tikal en het naburige en minder bekende Yaxha.

De entreeprijzen voor Tikal zijn wat complex. Voor de dagentree van Tikal betaal je 150 quetzal, dus omgerekend net geen €20,-. Hiermee mag je van 6am tot 6pm het park in. Wil je echter eerder of later het park in, dan moet je zowel een sunrise- of sunsetticket kopen van 100 quetzal kopen als een gids betalen. Wij kozen ervoor om dat niet te doen. In plaats daarvan stonden wij rond 05:55 bij de entree, zodat we ook om 06:20 de zonsopkomst konden zien. Wij sliepen in één van de hotels naast de entree, maar het is net zo goed mogelijk om voor 90 quetzal een tour te boeken vanuit Flores. Er zijn ook tours te boeken die ervoor zorgen dat je precies om 6 am bij de poort bent. Bijvoorbeeld bij de super behulpzame mensen van GetawayTravels.

Let op: de tip dat je een dagpas na 15:00 kunt kopen en dat ticket zowel die namiddag als de volgende dag kunt gebruiken, is niet juist. Dit staat zelfs op de officiële website van Tikal, maar is al een aantal jaar niet meer zo. Je kan dus niet op de prijs van een ticket de rustige namiddag en ochtend allebei meepakken.

Ook bezochten wij het tempelcomplex Yaxha, tussen Tikal en de grens met Belize in. Wij betaalden 80 quetzal entree en konden hiermee in het park blijven tot 18u, dus tot na zonsondergang. Met dit dagticket konden wij alle tempels in het park bezoeken, dus niet alleen die van Yaxha, maar ook die op het eilandje Topoxte. Meer weten over een bezoek aan Yaxha?

Vervoer in Guatemala: de kosten van Uber, bus en boot

De prijzen voor het vervoer verschillen sterk van elkaar. Hoe je reist en hoe lang maakt natuurlijk erg veel uit. Wat ons in ieder geval opviel was dat een privérit met een Uber helemaal niet duur is in Guatemala. Vanaf drie personen kan het voor sommige ritjes zelfs goedkoper zijn dan sommig openbaar vervoer.

Tip: heb je nog geen Uber-account? Via deze link kan je je makkelijk aanmelden en krijg je korting op je eerste rit.

Een paar kostenvoorbeelden van ritjes:

  • De boot van het ene naar het andere dorp op Lake Atitlan kost 10 tot 20 quetzal. Locals betalen een andere prijs en soms proberen ze reizigers het dubbele te laten betalen.
  • Van Atitlan naar Quetzaltenango kost een directe shuttle 150 tot 170 quetzal en betaal je voor 2x de lokale chickenbus (met overstap) en een Uber vanaf het busstation in totaal 35 quetzal.
  • Onze rit met Uber van Guatemala City naar Antiqua kostte 155 quetzal.
  • De rit met Uber van Antiqua naar Panajachel, de grootste stad aan Lake Atitlan, kostte ons 370 quetzal. Een directe shuttle kost voor twee persoon niet heel veel minder.

Tip: voor Uber is het handig om internet op je telefoon te hebben. Voor slechts 25 quetzal (€3,-) koop je al een simkaart voor 15 dagen inclusief 7 GB + 150 minuten. Vaak zijn bij deze abonnementen alle social media en whatsapp onbeperkt, dus informeer hiernaar.