10x wat te doen aan Lake Atitlan in Guatemala

Lake Atitlan is een van de populairste bezienswaardigheden van Guatemala vanwege het strakblauwe meer, omringd door vulkanen, bergen en schattige dorpen. In dit prachtige landschap zijn veel leuke activiteiten op het meer te vinden, kan je overnachten in schitterende hotels en hostels, en zit je goed voor heerlijke relaxdagen aan het water. Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen bij Lake Atitlan en onze praktische tips voor slaapplekken en vervoer.

Lake Atitlan Guatemala

Waar ligt Lake Atitlan in Guatemala?

Het Meer van Atitlan ligt in het westen van Guatemala. De ligging maakt Atitlan makkelijk in te passen op iedere reisroute door Guatemala, al was het maar omdat het populaire en niet te missen Antigua ook in het westen ligt.

Vervoer naar Lake Atitlan

De makkelijkste manier om in Guatemala rond te reizen is met de minivans die als een shuttlebus voor reizigers tussen de bekendste bestemmingen rijden. Je boekt deze busjes makkelijk bij je accommodatie of iedere reisorganisatie. Nog makkelijker en vaak niet eens veel duurder als je met twee of meer personen reist, is de Uber. Heb je nog geen Uber-account? Via deze Uber-link kan je je makkelijk aanmelden en krijg je korting op je eerste rit. Tot slot is er nog de optie om met de goedkope, lokale chickenbus te reizen voor een authentieke ervaring. Deze bussen vinden wij vooral een leuke optie voor korte afstanden, want ze zijn erg traag en je moet bij langere afstanden vaak meerdere keren overstappen.

De meeste reizigers komen vanuit Antigua of Semuy Champey naar Lake Atitlan. Ook de minder bekende bestemming Quetzaltenango ligt in dit deel van het land en is niet heel ver van Lake Atitlan. Er is zelfs een driedaagse hike die je kan maken om vanaf Atitlan in Quetzaltenango te komen – of andersom. Quetzaltenango is absoluut een aanrader vanwege de niet-toeristische sfeer en de prachtige omgeving met vulkanen.

Vervoer bij Atitlan

Je komt vrijwel altijd aan bij hoofddorp Panajachel aan het meer. Ook andere dorpen rondom het meer zijn mogelijke bestemmingen voor een minivans, maar het heeft ook juist zijn charme om vanuit Panajachel over het meer met de boot naar je eindbestemming te reizen.

Want hoewel de dorpen rondom Lake Atitlan met de auto bereikbaar zijn, is de boot de snelste en leukste manier van vervoer rondom Atitlan. Ze varen als een soort busverbinding over het meer. Vrijwel alle dorpen worden meerdere keren per uur aangedaan door zo’n bootje en voor 10 tot 20 Quetzal wordt je dan gebracht naar een volgend dorp. Laat je overigens niet door verkopers vanaf de straat naar zo’n bootje brengen, want dit is doorgaans niet de goedkope, normale bootverbinding tussen de dorpen. Je kan gewoon naar de steigers lopen en daar vragen welke boot als eerste naar jouw gewenste bestemming vertrekt.

Lake Atitlan Guatemala

De leukste dorpen rondom Atitlan

De meeste reizigers kiezen de dorpen Panajachel, San Pedro of San Marcos als uitvalsbasis. In deze dorpen vind je de meeste voorzieningen zoals restaurants en hotels. Maar ook kleinere plekken rondom het meer, zoals Santa Cruz of San Juan, zijn leuk om te kiezen als uitvalsbasis en vanaf daar met de boot de andere dorpen aan te doen. Wij kozen er zelf voor om te overnachten in San Marcos, wat wij het leukste dorp aan het Meer van Atitlan vinden, en daarna in een mooi hotel op een afgelegen locatie.

Panajachel

Panajachel is het drukste en grootste dorp aan het meer. In dit dorp komen de bussen en minivans aan. Vooral in het weekend is het hier gezellig druk en is de hoofdstraat propvol souvenirkraampjes. Naar onze smaak is het dorp wat te druk en ongezellig. Panajachel heeft niet de pittoreske sfeer die je op andere plekken rondom het meer aantreft, dus we zouden je aanraden om dit niet als uitvalsbasis te nemen.

Ook heeft Panajachel niet die bijzondere, mooie of fijne slaapplekken waar Atitlan juist vol mee zit. Een goed alternatief? Direct naast Panajachel ligt het knusse en ontzettend kleurrijke dorpje Santa Catarina Palopó, waar je wel die rustigere sfeer én mooie slaapplekken kan vinden.

San Pedro La Laguna

San Pedro staat bekend om de betaalbare hostels en feestjes. Hier vind je daarom vooral de jongere backpackers. Het dorp heeft een ontspannen sfeer en zit vol restaurants en bars voor alle reizigers. San Pedro is ook de beste uitvalsbasis las je de vulkaan met dezelfde naam wilt beklimmen. Hoewel het dorp vaak wordt genoemd als het leukste dorp aan Atitlan, worden wij zelf niet aangetrokken door de backpackers- en partysfeer van San Pedro. We geven er daarom de voorkeur aan om het een dagdeel te bezoeken in plaats van er te overnachten. Direct naast San Pedro – en op korte loopafstand – ligt het kleinere San Juan, bekend om z’n kleurrijke hoofdstraat met paraplu’s.

San Marcos La Laguna

Het San Marcos is een ontspannen, piepklein dorp dat vaak wordt omschreven als hét hippiedorp van Guatemala. De sfeer is hier dan ook meer dan ontspannen. Hoewel het dorp erg klein is, zit het bomvol leuke voorzieningen. Er worden yoga, massages, reiki en sound healings aangeboden. Er zijn vegetarische eettentjes met hippe, Westerse gerechten en de winkels verkopen handgemaakte sieraden en kleurrijke sarongs.

Leestip: San Marcos, het leukste dorp aan Lake Atitlan.

Grafitti | San Marcos | Lake atitlan | Guatemala

Overnachten bij Atitlan

De meeste reizigers kiezen de dorpen Panajachel, San Pedro of San Marcos als uitvalsbasis. In deze dorpen vind je de meeste voorzieningen zoals restaurants en hotels. Maar ook kleinere plekken rondom het meer, zoals Santa Clara of San Juan, zijn leuk om te kiezen als uitvalsbasis om vanaf daar met de boot de andere dorpen aan te doen. Wij kozen er zelf voor om te overnachten in San Marcos, wat wij het leukste dorp aan het Meer van Atitlan vinden, en daarna in een mooi hotel op een afgelegen locatie.

De leukste hostels en hotels bij Atitlan:

#1 Selina Atitlan (Panajachel) voor een hip hotel aan het water van Panajachel. Het hotel is van alles voorzien, zoals een eigen zwembad, restaurant en tuin. Er zijn zowel slaapzalen voor een hostelsfeer als privékamers met eigen badkamer.

#2 Balam Ya (tussen Panajachel en Santa Catarina Palopó) voor schitterende lodges direct aan het meer. Kajaks en SUP’s kan je gratis pakken en met een eigen aanlegsteiger ben je vanaf Balam Ya zo het meer op.

#3 Tzampoc Resort (Santa Catarina Palopó) voor een prachtig resort aan de oevers van het meer. Met een buitenzwembad, hottub, tuinen en terrassen, sauna, restaurant en bar is dit de perfecte plek in aan het meer tot rust te komen.

#4 Eco Hotel Uxlabil (San Juan) voor een fijn ecohotel aan het meer met zwembad en mooie tuinen. Er liggen gratis kajaks aan de eigen aanlegsteiger klaar om het water op te gaan. Alle kamers hebben een balkon met uitzicht op het meer.

#5 Lush Atitlan (San Marcos) voor een van de meest fotogenieke accommodaties aan het meer. Je hebt hier een fenomenaal uitzicht over het meer. Het hotel is prachtig gebouwd van natuurlijke materialen en met rustige tinten.

#6 Eagle’s Nest Atitlan (rand van San Marcos) voor een ecoresort in hippiesferen met een locatie iets buiten San Marcos, gebouwd tegen de rotsen als een adelaarsnest. Het uitzicht over het meer en de vulkanen is fenomenaal. Er zijn berghutjes, slaapzalen en appartementen. Een boeking is altijd all-inclusive, dus met drie maaltijden per dag, yogalessen en sauna.

#7 Atitlan Sunset Lodge (vlakbij Santa Cruz) voor een van de bekendste hotels aan Lake Atitlan. Je kan alleen met de boot bij Atitlan Sunset Lodge komen en die afgelegen locatie draagt bij aan de magie van deze bijzondere slaapplek. Er zijn gratis kajaks om het meer op te gaan.

Lake Atitlan Guatemala

10x wat te doen in Atitlan

Lago de Atitlán is de perfecte plek om helemaal niks te doen. Geniet van de schitterende accommodaties aan het meer, eet je buik rond bij de vele restaurants, geniet met een cocktail van de zonsondergang en doe vooral lekker niks. Atitlan is ideaal om een rustpauze in je reisroute door Guatemala in te bouwen. Maar als je net als wij zelf moeilijk dagenlang kan stilzitten, heb je gelukkig ook genoeg te doen op en rond het meer. Lees over de leukste dingen om te doen in Atitlan.

#1 De dorpen van Atitlan

We noemden al de vele dorpen rondom het Meer van Atitlan en een van de leukste dingen om te doen, zijn dagtripjes naar deze leuke plaatsjes. We raden je aan om een of twee dagen uit te trekken om sfeer te proeven in de pittoreske dorpen rondom Atitlan. Pak de busboot van jouw uitvalsbasis naar de dorpen en ontdek hoe ze allemaal hun eigen karakter hebben. De drie bekendste dorpen Panajachel, San Pedro en San Marcos hebben reizigers het meeste te bieden, maar ook de kleinere plaatsjes zijn leuk om te bezoeken.

#2 De hippe hotspots aan het meer

De dorpen rondom Lake Atitlan zitten bomvol hippe hotspots. Vrijwel alle dorpen – en zeker de drie populairste plaatsjes Panajachel, San Pedro en San Marcos – hebben veel gezellige restaurants, koffiezaakjes en cafes waar je terecht kan voor heerlijke maaltijden, cocktails tijdens happy hour, fijne ontbijtjes en goede koffie. Onze dagen in Atitlan bestonden daarom ook voor een groot deel uit de hippe hotspots uitproberen, waarbij San Marcos La Laguna er voor ons bovenuit sprong vanwege de vele keuze. Een greep uit onze favorieten:

 • Deli Jasmin (Panajachel) voor lekkere maaltijden in een mooie binnentuin
 • Café Loco Coffee Roasters (Panajachel) voor een Westers koffietentje
 • Idea Connection Italian Restaurant (San Pedro) voor Italiaanse panini’s en pizza
 • Kamui (San Pedro) voor Japans eten
 • Hummus-Ya (San Pedro) voor heerlijke pitabroodjes
 • Sababa (San Pedro) voor heerlijk eten in een hippe hotspot met uitzicht op het meer
 • Pita Sabij (San Pedro) voor heerlijke pitabroodjes
 • Maloca (San Marcos) voor vega maaltijden op ligkussens (tip: kies de buddhabowl)
 • Circles Cafe & Bakery (San Marcos) voor de beste koffie, koekjes en broodjes
 • Pita Gordita (San Marcos) voor pitabroodjes met hummus en falafel en Israëlische shaksuka
 • Shambala (San Marcos) voor gezonde ontbijtjes
 • Comedor Konojel (San Marcos) voor lokale maaltijden voor een lage prijs

#3 Suppen, kajakken en kanoën

Met een prachtig blauw meer als belangrijkste bezienswaardigheid is het water opgaan natuurlijk een van de populairste dingen om in Atitlan te doen. Of je nou kiest voor een sup, kajak of kano, we raden je absoluut aan om een ochtendje op het water door te brengen.

Er worden door meerdere organisaties tochten aangeboden, waarbij je bij een van de dorpen begint en langs de kust vaart. Maar er zijn ook veel hostels en hotels aan Atitlan, waar aan een aanlegsteiger sups, kajaks of kano’s liggen die je gratis kan gebruiken. Dit is bijvoorbeeld zo bij Eco Hotel Uxlabil, Balam Ya en Atitlan Sunset Lodge, drie populaire en bijzondere overnachtingen aan Atitlan.

#4 Hike van Santa Cruz naar Jaibalito en San Marcos

Vanaf Santa Cruz kan je een prachtige wandeling maken naar Jaibalito of – voor de fanatiekeling – helemaal naar San Marcos. Je loopt vrijwel de hele route langs de kust en hebt prachtige uitzichten over het meer en de omliggende heuvels en vulkaan. De afstand tussen Santa Cruz en Jaibalito is niet enorm groot en je doet deze wandeling al in 30 tot 45 minuten. De wandeling is ook grotendeels vlak, waardoor dit een niet al te inspannende activiteit is. Als je er toch een zwaardere hike van wilt maken, kan je helemaal doorlopen naar San Marcos. Dit duurt ongeveer 2 uur.

#5 Massages en yoga in San Marcos

Hoe klein San Marcos ook is, het dorpje zit vol met leuke restaurants én leuke activiteiten. Breng een dag in San Marcos door en laat je verleiden door de hippiesferen. Die hippievibe vindt je niet alleen terug in muurschilderingen, buddhabowls en winkels met gebreide topjes, maar ook in een uitgebreid aanbod van yoga, sound healings, massages, reiki en meer. Het is een aanrader om een van de vele activiteiten in San Marcos te kiezen om je lekker onder te dompelen in wat hét hippiedorp van Guatemala wordt genoemd.

#6 Natuurpark Cerro Tzankujil

Direct naast San Marcos ligt het Cerro Tzankujil Nature Reserve, een natuurreservaat dat direct aan het water ligt en tegen de kliffen omhoog loopt. Het park heeft steigers en vlonders aan het meer, waar je heerlijk kan relaxen. Populair is de metershoge vlonder waar je vanaf kan springen het water in. Als je er de energie voor hebt, kan je in dit natuurpark ook helemaal omhoog klimmen naar een Maya-altaar.

#7 Vulkaan San Pedro

Guatemala staat bekend om haar indrukwekkende vulkanen en rondom het Meer van Atitlan vind je maar liefst drie daarvan. Ieder uitzicht van het bekende meer wordt dan ook gedomineerd door een prachtig zicht op deze vulkanen. Het bekendste is de San Pedro-vulkaan, gelegen naast het dorp met dezelfde naam. Een populaire activiteit aan Atitlan is het beklimmen van deze vulkaan.

Omdat wij al de Acatenang, Pacaya en Santiaguito hadden beklommen, hebben we deze activiteit overgeslagen. We horen wisselende verhalen over de mogelijkheid om zelf de vulkaan te beklimmen. De hike omhoog zou niet te inspannend en lang zijn, waardoor het prima mogelijk zou zijn om dit zelf te ondernemen. Maar we horen ook dat er veel overvallen zijn langs het wandelpad omhoog en het vanwege de veiligheid dus beter is om dit met een gids te doen.

Kijktip: in deze oude aflevering van 3opreis beklimt presentatrice Geraldine met een gids de San Pedro.

#8 De zonsopkomst vanaf de Indian Nose

De Indian Nose is een van de bekendste bezienswaardigheden van Lake Atitlan. Het is een berg aan de westzijde van het meer in de buurt van dorpjes San Pedro en Santa Clara. Vanaf de top heb je het mooiste uitzichtpunt over Atitlan. Vanaf een platform heb je een fenomenaal zicht over het diepblauwe meer en de omliggende vulkanen. De hike omhoog is behoorlijk pittig. In het begin is het pad nog redelijk vlak, maar uiteindelijk is het vrij steil omhoog klimmen.

Vooral vroeg in de ochtend – of eigenlijk nacht – is de Indian Nose-hike erg populair, zodat vanaf het uizichtpunt de zonsopkomst kan worden bekeken. Ook over deze hike horen we wisselende verhalen of je deze op eigen houtje of vanwege de veiligheid beter met een gids kan doen.

#9 De markt in Panajachel

De hoofdstraat van Panajachel is een soort toeristenwalhalla met eindeloze rijen winkels met souvenirs. Hoewel dat niet al te gezellig en authentiek klinkt, is een bezoekje aan deze markt in de Calle Santander wel een van de leukere dingen om te doen in Atitlan. Je krijgt hiermee een indruk van het veel drukkere Panajachel, wat het grootste dorp aan het meer is. Ook kan je hier door het grote aanbod altijd goed slagen voor een goedkoop souvenir voor thuis. Van kleurrijke stoffen tot handgemaakte sieraden tot traditionele Maya-artikelen, het aanbod is enorm.

#10 Dagtrip naar Chichicastenango

Als je de bekendste markt van Guatemala wilt bezoeken, moet je op donderdagen of zondagen in Chichicastenango zijn. Chichicastenango – or kortweg Chichi – ligt ten noorden van het Lago de Atitlán. Daarmee is Atitlan de makkelijkste plek om de beroemde markt van Chichicastenango te bezoeken. Dit kan zowel met een georganiseerde tour als op eigen houtje met de chickenbus.

Chichi zou de grootste en kleurrijkste markt van heel Midden-Amerika hebben. Een bezoek aan deze beroemde markt is dan ook niet iets waar je in een half uurtje mee klaar bent. Eindeloos kan je dwalen tussen de kraampjes en stalletjes, waarbij je niet uitgekeken raakt. Ben je de weg kwijtgeraakt in deze kleurrijke chaos? Wees gerust, want de markt concentreert zich rondom de witte kerk Iglesia de Santo Tomas als centrale punt.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: